Przetarg 11734644 - "Świadczenie usług gastronomicznych dla wychowanków...

   
Analizuj Zamówienie 11734644
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-10-24
przedmiot ogłoszenia
Świadczenie usług gastronomicznych dla wychowanków przebywających w Zespole Placówek Oświatowych w Krośnie na 2026 r.

1. Przedmiot zamówienia obejmuje świadczenie usługi gastronomicznej
polegającej na przygotowaniu i wydawaniu posiłków (śniadanie, obiad, kolacja) dla ok. 160 wychowanków dziennie (wiek 15-20 lat) przebywających w Zespole Placówek Oświatowych w Krośnie w okresie od 07 stycznia 2026 r. do 23 grudnia 2026 r., z wyjątkiem dni wolnych od nauki szkolnej - zgodnie z kalendarzem roku szkolnego z uwzględnieniem tzw. „wsadu do kotła”.2. Planowana liczba dni żywieniowych dla prognozowanej ilości 160 wychowanków wynosi średnio 17 dni w miesiącu, z zastrzeżeniem:a) od poniedziałku do czwartku wydawane są 3 posiłki dziennie (śniadanie, obiad, kolacja),b) w piątki wydawane są 2 posiłki (śniadanie i obiad).3. Liczba wychowanków korzystających z wyżywienia dziennego jest wielkością szacunkową, może się zmieniać w trakcie obowiązywania umowy i uzależniona jest od dziennych stanów osobowych wychowanków. Ewentualne zmiany ilości zamawianych posiłków Zamawiający zgłaszać będzie bezpośrednio Wykonawcy najpóźniej do godziny 8:00 danego dnia. 4. Wykonawca jest zobowiązany do podania w formie pisemnej danych kontaktowych osoby upoważnionej do kontaktów z Zamawiającym.5. Wynagrodzenie Wykonawcy stanowi koszt świadczenia usługi gastronomicznej (przygotowanie i wydanie posiłków). Ustala się cenę ryczałtową surowców użytych do przygotowania wydanych posiłków tzw. „wsad do kotła” w wysokości nie niższej niż 22,00 zł brutto (słownie: dwadzieścia dwa złote) na jednego wychowanka na jeden dzień żywieniowy obejmujący śniadanie, obiad, kolację od poniedziałku do czwartku i 18,00 zł brutto (słownie: osiemnaście złotych) obejmujący śniadanie i obiad w piątek. Kwota przeznaczona na tzw. „wsad do kotła” musi znaleźć realne odzwierciedlenie w składnikach użytych do przygotowania posiłku. Kwota ta nie podlega pomniejszeniu o inne należności obciążające wykonawcę z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej (np. podatek VAT). Kwota ta ma być przeznaczona na zakup produktów do przygotowania dziennego wyżywienia dla jednego wychowanka z zastrzeżeniem, że na obiad powinna być wydatkowana minimum połowa kwoty ustalonej jako „wsad do kotła”. Zamawiający pokrywa w całości koszt dziennego tzw. „wsadu do kotła” dla jednej osoby w kwocie 22,00 zł od poniedziałku do czwartku oraz 18,00 zł w piątki. Maksymalna kwota przeznaczona na ww. „wsad do kotła” w okresie objętym umową to kwota 576 640,00 zł brutto przy założeniu wyżywienia 160 wychowanków w ciągu średnio 17 dni w miesiącu, co daje 170 dni w roku.6. Posiłki będą przygotowywane i wydawane codziennie od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni wolnych od nauki szkolnej, zgodnie z kalendarzem roku szkolnego w ściśle ustalonych porach dnia: od poniedziałku do czwartku śniadanie - godz. 6.00-8.00, obiad - godz. 13.00-17.00, kolacja - godz. 18.30-20.00, w piątki śniadanie - godz. 6.00-8.00, obiad - godz. 13.00-16.00.7. W zależności od indywidualnych potrzeb wychowanków, Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków dla wegetarian i osób wymagających zachowania diet pokarmowych. 8. Wykonawca będzie udostępniał jadłospis dekadowy, w tym oddzielnie jadłospis dla wychowanków z alergią pokarmową i wegetarian. Jadłospis powinien być urozmaicony, taki sam rodzaj potrawy nie może powtarzać się w ciągu 10 dni. Jadłospis powinien zostać udostępniony najpóźniej w piątek poprzedzający tydzień, którego jadłospis dotyczy. Jadłospisy powinny być zaopatrzone w informację o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.9. W tygodniu powinien być podawany, co najmniej 3 razy obiad z drugim daniem mięsnym (indyk, kurczak, wołowina, wieprzowina, itp.) z wyłączeniem mięsa mieszanego, a raz na tydzień z daniem rybnym (z wyłączeniem ryby panga) wraz z surówką. Dwa razy w tygodniu powinny być dostarczane dania jarskie bezmięsne (zawierające produkty białkowe, np. ryba, jaja, sery, naleśniki, kluski leniwe, knedle ze śliwkami, pierogi, itp.). 10. Wykonawca nie może stosować gotowych potraw konserwowych oraz ulepszaczy smaku, jak również gotowych dań np. w torebkach, puszkach, słoikach. Potrawy powinny być lekkostrawne, gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Ważna jest estetyka podawanych posiłków. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków na bazie produktów świeżych, naturalnych, zgodnie z normami bezpieczeństwa i standardami HACCP oraz przepisami zawartymi w:- ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2023 r. poz.1448 t.j. z dnia 2023.07.28) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy;- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. 11. Wykonawca zobowiązuje się do bezwzględnego przestrzegania właściwych przepisów higieniczno-sanitarnych podczas przygotowania i wydawania posiłków. 12. Posiłki wydawane będą przez Wykonawcę przy pomocy personelu własnego zapewniając odpowiednią temperaturę i gramaturę posiłków. 13. Wykonawca zapewni niezbędne naczynia stołowe i sztućce do spożywania posiłków oraz na własny koszt będzie je uzupełniał. Korzystanie przez Wykonawcę z naczyń i sztućców jednorazowych jest niedopuszczalne. 14. Po zakończeniu posiłku brudne naczynia, sztućce, sprzęt kuchenny Wykonawca zmywa oraz dezynfekuje i sterylizuje zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi obowiązującymi w tym zakresie.15. Wykonawcę zobowiązuje się do utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z zastosowaniem przepisów bezpieczeństwa żywnościowego i sanitarnych. Wykonawca zobowiązany jest na własny koszt dostarczyć pojemniki na odpady, ich odbiór i utylizację zgodnie z ustawą z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. z 2023 r., poz. 1587 ze zm.).16. Zamawiającemu przysługuje prawo do przeprowadzania kontroli na każdym etapie procesu przygotowania i wydawania posiłków. Zamawiający ma możliwość wglądu do pomieszczeń: kuchni, obieralni, zmywalni, magazynów żywności i sanitariatów. W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do stanu sanitarnego pomieszczeń Zamawiający może powiadomić o tym właściwą inspekcję sanitarną.17. Wykonawca ponosi wszelkie koszty związane z realizacją przedmiotu zamówienia w szczególności zakupu i dostawy niezbędnych artykułów spożywczych niezbędnych do przygotowania posiłków będących przedmiotem zamówienia.

ZPO.261.1.2025
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55524000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Podkarpackie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Podkarpackie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe