Przetarg 12195425 - Usługa cateringowa zbiorowego żywienia dzieci...
| Analizuj | Zamówienie 12195425 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-03 |
| przedmiot ogłoszenia | Usługa cateringowa zbiorowego żywienia dzieci uczęszczających do oddziałów przedszkolnych i Szkoły Podstawowej im. T. Kościuszki w Goszycach w 2026 r. wraz z dietami I. Przedmiotem zamówi enia jest świadczenie usług cateringowych dla dzieci uczęszczających do oddziałów przedszkolnych i Szkoły Podstawowej im. T. Kościuszki w Goszycach w 2026 r. Zamówienie zostało podzielone na 2 części:1. I część przedmiotu zamówienia: przygotowanie i dostawa śniadań, obiadów (składających się z dwóch dań kompotu) oraz podwieczorku dla 35 dzieci w wieku 4-6 lat, uczęszczających do oddziałów przedszkolnych w Szkole Podstawowej im. T. Kościuszki w Goszycach.a) wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy wynosi około 239 dni (szacunkowa ilość dni, w których odbywają się zajęcia przedszkolne) x 35 = 8365 pełnych dziennych posiłków;b) zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany w ilości przedmiotu zamówienia (zależne od frekwencji dzieci);c) posiłki będą wydawane w naczyniach własnych oddziału przedszkolnego;d) posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku od 3 do 6 lat oraz Instytutu Żywności i Żywienia. 2. II część przedmiotu zamówienia: przygotowanie i dostawa obiadów z podwieczorkiem dla ok. 20 dzieci w wieku szkolnym, uczęszczających do Szkoły Podstawowej im. T. Kościuszki w Goszycach.a) wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy, wynosi około 176 dni (szacunkowa ilość dni, w których odbywają się zajęcia szkolne) x 20 = 3520 obiadów z podwieczorkiem;b) zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany w ilości przedmiotu zamówienia (zależne od frekwencji dzieci);c) posiłki będą dostarczane i wydawane w pojemnikach jednorazowych. II. Stawiane wymagania1. Usługa cateringu objęta przedmiotem zamówienia będzie wykonywana we wszystkie dni pracy oddziałów przedszkolnych i szkoły z wyjątkiem świąt, przerw wakacyjnych dla uczniów oraz innych dni wolnych, o których poinformuje Wykonawcę dyrektor szkoły. 2. Planowana ilość posiłków ma charakter szacunkowy. W zależności od frekwencji dzieci lub zmiany deklaracji rodziców zgłaszających, chęć żywienia dzieci może ulec zmniejszeniu oraz nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dzieci i ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto jednodniowego wyżywienia dla jednego dziecka.3. Orientacyjne godziny dostarczania posiłków: Śniadania będą dostarczane od poniedziałku do piątku w godzinach 8:30 - 9:00, obiady będą dostarczane od poniedziałku do piątku w godzinach 11:30 - 12:00.4. Wykonawca w trakcie trwania umowy winien przedkładać (w formie elektronicznej na pocztę szkoły) jadłospis układany przez Wykonawcę na okres 10 dni i zawierający takie informacje jak: potrawa, wartość odżywcza i kaloryczna, gramatura, alergeny i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia i przesyłany w formie elektronicznej na pocztę szkoły. Jadłospis winien być przygotowany przez dietetyka posiadającego kwalifikacje do układania jadłospisów dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Dyrektor Szkoły, jako strona Zamawiającego, akceptuje przedstawiony jadłospis w ciągu 5 dni roboczych. Ewentualne zmiany w jadłospisie winny być każdorazowo zaakceptowane przez osobę wskazaną jako przedstawiciela Zamawiającego oraz wcześniej zgłaszane przez Wykonawcę.5. Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi wykaz stosowanych do przygotowania posiłków produktów i surowców wraz z nazwami producentów oraz alergenów.6. W jadłospisie należy uwzględnić stosowanie diety: ogólnej, jarskiej, bezmlecznej, bezglutenowej oraz innych diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego. 7. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potraw nie powinien powtarzać się w tym samym tygodniu. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane (w tym gotowane na parze), pieczone i duszone. 8. Minimalne wymagania dotyczące składników i potraw dla przygotowanych posiłków: Posiłki muszą być urozmaicone, przyrządzane na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnych ze standardami HACCP. Urozmaicenie posiłków powinno dotyczyć: a) doboru posiłków, b) barwy, c) smaku i zapachu, d) konsystencji, e) sposobu przyrządzenia potraw. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych, nie mogą być przygotowywane z półproduktów oraz zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01.)w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Wymagania te określają m.in., że posiłki ujęte w jadłospisie (śniadanie, obiad) muszą być zróżnicowane pod względem wykorzystania środków spożywczych z różnych grup i powinny objąć szczególnie: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze. Zupy, sosy oraz potrawy mają być sporządzone z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników. Tygodniowy jadłospis powinien zawierać nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej przy czym do smażenia ma być użyty olej roślinny, rafinowany o zaw. kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zaw. kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.Posiłki muszą być wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polskie tradycje kulinarne.Wykonawca dba o właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne) oraz właściwie dobrane do wieku dzieci.Wykonawca dostarcza opakowania herbaty (różnego rodzaju) do samodzielnego zaparzenia przez Zamawiającego minimum dwa razy w tygodniu i na każde zgłoszenie Zamawiającego. Warzywa i owoce wykorzystywane do tworzenia jadłospisu powinny być świeże i w miarę możliwości sezonowe. Poza sezonem (w okresie zimowym) dopuszcza się korzystanie z produktów mrożonych.9. Wykonawca zobowiązany jest w szczególności do:a) Dostarczania posiłków transportem, spełniającym warunki sanitarne Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, zgodnie z normami HACCP: środkiem transportu dopuszczonym decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci, w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przywożonych potraw (w przypadku dań ciepłych mają być one utrzymane w odpowiedniej temperaturze do momentu wydania ich dzieciom). Wszelkie pojemniki powinny być szczelne, kompletne, dopasowane, czyste i prawidłowo zabezpieczone podczas transportu. Dostarczone posiłki muszą posiadać określoną temperaturę, którą Zamawiający będzie na bieżąco kontrolował, tj.: zupa – temperatura 75°C /-3°C, drugie danie – temperatura 65°C /-3°C, zimne desery – temperatura max. 4 °C.b) Zatrudnienia personelu posiadającego bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym oraz dostarcza kompletną dokumentację dla Zamawiającego.c) Przestrzegania podczas przygotowywania posiłków ogólnych zaleceń i zasad racjonalnego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, wynikających z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki. d) Zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych, wskazanych przez Zamawiającego potrzeb dzieci. 10. Wykonawca zobowiązuje się do pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres minimum 72 godzin od upływu dnia pobrania próbek i dostarczenia posiłków do Zamawiającego.11. Odbiór dostarczonych posiłków będzie każdorazowo przeliczany z wyszczególnieniem ilości dostarczonych posiłków (w tym posiłków z uwzględnieniem diet) przez pracownika Szkoły wyznaczonego przez Zamawiającego.12. Na Wykonawcy ciąży obowiązek odbierania odpadów pokonsumpcyjnych w przystosowanych do tego celu pojemnikach.13. Wykonawca we własnym zakresie i na własny koszt odpowiada za stan higieniczny i sanitarny pojemników, w których dostarczane są posiłki w tym za mycie pojemników po wydaniu posiłków. 14. Wykonawca zobowiązuje się zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez Zamawiającego. Wykonawca będzie informowany w dniu wykonania usługi, czyli tego samego dnia do godz. 9:00 o faktycznej liczbie posiłków (obiad i podwieczorek) dla oddziałów przedszkolnych - połączenie telefoniczne lub SMS i do 15:30 (śniadanie na kolejny dzień). Rodzice uczniów zamawiają posiłki samodzielnie przez aplikację.15. Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym, w przypadku, gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych nie będzie to leżało w interesie Zamawiającego. W związku z ograniczeniem przez Zamawiającego przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia zamówienia w stosunku do Zamawiającego. ZP.SP.1.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55523100 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Małopolskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Małopolskie |