Przetarg 12223584 - Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla mieszkańców...
| Analizuj | Zamówienie 12223584 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-11 |
| przedmiot ogłoszenia | Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla mieszkańców oraz uczestników Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kępicach w okresie od 01.01.2026r. do 31.12.2026r. 3.1.Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi dotyczącej przygotowywania i dostarczenia posiłków do Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kępicach oraz odbioru resztek żywieniowych, rozpoczynając od dnia 01.01.2026r. do dnia 31.12.2026r. (z uwzględnieniem wakacji oraz innych dni wolnych). W ramach zadania należy:1) Przygotowywanie i dostarczenie trzech posiłków dziennie: śniadanie, obiadu z dwóch dań, kolacja dla 10 mieszkańców pobytu całodobowego w Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnym w Kępicach;2) Przygotowywanie i dostarczenie posiłku w postaci śniadania i obiadu z dwóch dań dla 15 mieszkańców pobytu dziennego w Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kępicach.3.2. Wykonawca będzie przygotowywać, dostarczać i wydawać posiłki zgodnie z poniżej przedstawionym szacunkowym zapotrzebowaniem:1) Trzy posiłki dziennie (śniadanie, obiad dwudaniowy, kolacja):a) szacunkowa liczba osób – 10b) szacunkowa liczba dni, w których będą dostarczane posiłki – 365c) szacunkowa liczba dostarczanych posiłków w okresie trwania umowy – 36502) Dwa posiłki dziennie (śniadanie, obiad dwudaniowy):a) szacunkowa liczba osób – 15b) szacunkowa liczba dni, w których będą dostarczane posiłki – 253c) szacunkowa liczba dostarczanych posiłków w okresie trwania umowy – 37953.3. Zamawiający zastrzega, że liczba osób objętych dożywianiem może ulec zmianie w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia, o czym Zamawiający lub wyznaczony przez niego pracownik informować będą Wykonawcę. W przypadku trzech posiłków dziennie jak i dwóch posiłków dziennie - najpóźniej dzień wcześniej do godz. 9:00. Tym samym może ulec zmianie liczba codziennie dostarczanych posiłków i Wykonawca z tytułu niezrealizowania całkowitej wartości brutto umowy, w okresie jej obowiązywania, nie będzie dochodzić roszczeń względem Zamawiającego. Rozliczenia między Wykonawcą a Zamawiającym dokonywane będą w oparciu o rzeczywistą liczbę dostarczonych prawidłowo przygotowanych posiłków po cenie jednostkowej brutto wynikającej z oferty Wykonawcy.3.4. Liczba osób i ilości posiłków podane w pkt 3.2 są liczbami szacunkowymi i nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń co do ilości faktycznie zamówionych przez Zamawiającego w toku realizacji umowy w sprawie niniejszego zamówienia publicznego.3.5. Dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji uczestników i mieszkańców Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kępicach.3.6. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym w przypadku, gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych nie będzie to leżało w interesie Zamawiającego. Maksymalny zakres ograniczenia świadczeń wynikających z umowy (zakres zmian) nie może być większy niż 30% ich wartości (minimalny zakres świadczeń 70%).3.7. W związku z ograniczeniem przez Zamawiającego przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego.3.8. Rozliczenie w toku realizacji zamówienia następować będzie sukcesywnie w oparciu o faktycznie zamówione posiłki i cenę jednostkową zadeklarowaną w ofercie Wykonawcy.3.9. Zamawiający jest uprawniony do konsultowania składu posiłków i godzin dostaw z Wykonawcą.3.10. Wymagania jakościowe i ilościowe posiłków:1) dostarczane przez Wykonawcę posiłki muszą składać się z trzech części: śniadanie, obiad z dwóch dań – zupa i drugie danie, kolacja: a) posiłek w postaci śniadania i kolacji powinien składać się z kanapek na bazie pieczywa mieszanego z różnymi dodatkami: wędliny, sery, warzywa, pasty własnego wyrobu, sałatki warzywne, masło, dżemy, miód, twaróg, wyroby masarnicze itp. o łącznej wadze 300g; b) posiłek w postaci obiadu: - zupa (minimum 350g), która powinna być przygotowana na wywarze mięsno – warzywnym; - drugie danie powinno być posiłkiem mięsnym lub rybnym z czego mięso lub ryba nie mniej niż 120 g, danie zawierające rybę nie częściej niż raz w miesiącu; - surówka lub gotowane jarzyny nie mniej niż 110g; - dodatek w postaci ziemniaków nie mniej niż 150 g lub inny typu: ryż, kasza, makaron, itp. nie mniej niż 200 g; - drugie danie mogą stanowić także: pierogi, naleśniki, krokiety z nadzieniem, kopytka, kartacze, knedle z dodatkiem śmietany, okrasy lub innym o nie mniejszej gramaturze jak 380g; - kompot z dostępnych suszy, owoców czy nektarów lub soków nie mniej niż 200 ml; - deser, w postaci owocu, jogurt naturalny bądź smakowy; 2) dostarczane przez Wykonawcę posiłki muszą składać się z dwóch części: śniadanie, obiad z dwóch dań – zupa i drugie danie: a) posiłek w postaci śniadania i kolacji powinien składać się z kanapek na bazie pieczywa mieszanego z różnymi dodatkami: wędliny, sery, warzywa, pasty własnego wyrobu, sałatki warzywne, masło, dżemy, miód, twaróg, wyroby masarnicze itp. o łącznej wadze 300g; b) posiłek w postaci obiadu: - zupa (minimum 350g), która powinna być przygotowana na wywarze mięsno – warzywnym; - drugie danie powinno być posiłkiem mięsnym lub rybnym z czego mięso lub ryba nie mniej niż 120 g, danie zawierające rybę nie częściej niż raz w miesiącu; - surówka lub gotowane jarzyny nie mniej niż 110g; - dodatek w postaci ziemniaków nie mniej niż 150 g lub inny typu: ryż, kasza, makaron, itp. nie mniej niż 200 g; - drugie danie mogą stanowić także: pierogi, naleśniki, krokiety z nadzieniem, kopytka, kartacze, knedle z dodatkiem śmietany, okrasy lub innym o nie mniejszej gramaturze jak 380g; - kompot z dostępnych suszy, owoców czy nektarów lub soków nie mniej niż 200 ml; - deser, w postaci owocu, jogurt naturalny bądź smakowy;3.11. Wartość kaloryczna posiłków powinna być zgodna z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, a także z obowiązującymi przepisami prawa dot. żywienia zbiorowego przewidywanymi dla osób dorosłych.3.12. Posiłki muszą spełniać najwyższy standard, muszą być przygotowywane na bazie produktów najwyższej jakości i zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm systemu HCCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych.3.13. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych Instytutu Żywności i Żywienia przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia, sezonowość; dbania o wygląd estetyczny serwowanych posiłków.3.14. Do przygotowania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi, za co Wykonawca ponosi odpowiedzialność na każdym etapie realizacji zamówienia.3.15. Zamawiający zabrania stosowania przez Wykonawcę:1) produktów przetworzonych typu instant - zup sosów, gotowych wyrobów garmażeryjnych typu gołąbki, gulasze, paluszki rybne, mrożone pierogi, kluski oraz produktów typu fast food;2) mięsa niskiej jakości (zaleca się podawanie całej sztuki mięsa) oraz MOM (mięso oddzielone mechanicznie), przetworów z podrobów (pasztety, parówki), wędliny w swoim składzie mają zawierać powyżej 80% mięsa, nie mogą zawierać dodatków skrobi i soi;3) produktów masłopodobnych oraz margaryny zawierające tłuszcze trans, produktów seropodobnych;4) napojów gazowanych;3.16. Zamawiający zezwala na powtarzalność posiłku po upływie 10 dni. Na każdorazowym jadłospisie winna widnieć gramatura oraz kaloryczność posiłku.3.17. Przy tworzeniu jadłospisów należy przewidywać zamienniki dla osób alergicznych oraz wegetariańskich lub posiłki w wersji płynnej. Informacja o diecie lub specjalnych potrzebach danego mieszkańca bądź uczestnika Centrum, zostanie przekazana Wykonawcy w momencie uzyskania informacji przez Zamawiającego, najpóźniej na 1 dzień przed podaniem posiłku.3.18. Proponowane menu musi być sporządzone w oparciu o zalecenia i wytyczne osoby wskazanej w ofercie do realizacji zamówienia, tj. dietetyka/technologa żywienia/ inną wskazaną przez Wykonawcę.3.19. Wykonawca zobowiązuje się do pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia pobrania próbek.3.20. Zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie cateringu musi zostać wydany w czasie 4 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania).3.21. Posiłki dostarczane przez Wykonawcę winny być transportowane w odpowiednich, przeznaczonych do celu pojemnikach termoizolacyjnych wykonanych z tworzywa zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem, zgodnie z wymaganymi warunkami epidemiologiczno - sanitarnymi dla tego rodzaju transportu.3.22. Posiłki dla mieszkańców całodobowych na dni wolne od pracy, tj. soboty, niedziele i święta, winny być transportowane w pojemnikach zamkniętych, z możliwością zabezpieczenia przed wyschnięciem lub zepsuciem. Dostarczone najpóźniej ostatniego dnia roboczego przed przypadającym wolnym dniem od pracy Wykonawcy.3.23. Wykonawca zobowiązany jest zachować w chwili dostarczenia minimalną temperaturę dla następujących posiłków: zupy 75°C, drugiego dania 65°C - przy dostarczaniu posiłków w dni robocze.3.24. Wszelkie niezbędne do wykonania przedmiotu zamówienia produkty, artykuły spożywcze, itp. będą nabywane przez Wykonawcę we własnym zakresie i na własny koszt.3.25. Wykonawca po zatwierdzeniu przez technologa żywienia/dietetyka/inną wskazaną przez Wykonawcę i uzgodnieniu z Zamawiającym będzie przesyłał co tydzień proponowane menu.CD w Informacjach dodatkowych ZP.271.01.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55520000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Pomorskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Pomorskie |