Przetarg 11534532 - Przygotowanie i wydawanie gorących posiłków klientom...
Analizuj | Zamówienie 11534532 |
---|---|
źródło | Biuletyn Unijnych Zamówień Publicznych (TED) |
data publikacji | 2025-10-06 |
przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie i wydawanie gorących posiłków klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie w okresie od dnia 1 stycznia 2026 roku do dnia 31 grudnia 2028 roku. Przedmiotem zamów ienia jest zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 600ml lub 600g nie uwzględniając napojów między innymi woda, kawa, herbata, kompot oraz przystawek typu budyń, kisiel, galaretka owocowa. Przykładowy jadłospis na 14 kolejnych dni stanowi załącznik numer 1 do niniejszej specyfikacji. Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty propozycję jadłospisu obejmującego okres 3 tygodni. Na podstawie propozycji jadłospisu oceniane będzie spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących jakości wydawanych posiłków. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia określają niniejsza specyfikacja oraz umowa, której wzór stanowi załącznik numer 7 do niniejszej specyfikacji. Zamówienie podzielono na osiem części. Warunki szczegółowe realizacji przedmiotu zamówienia:1. Przynajmniej 2 razy w tygodniu ma być wydawany posiłek mięsny np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż), porcja mięsa lub ryby, surówki (zamiennie gotowane warzywa) lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem.2. Posiłki powinny być urozmaicone, niepowtarzające się w ciągu danego tygodnia i przyrządzone w dniu wydania z pełnowartościowych, świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie produktów głęboko mrożonych.3. Posiłek ma być zapewniony 7 dni w tygodniu, przy czym gorący posiłek musi być wydawany co najmniej 5 dni w tygodniu, a za szósty i siódmy dzień podmiot jest zobowiązany wydać posiłki (nie mrożone) w dniu poprzedzającym.4. Klientowi może zostać wydanych nie więcej niż 3 posiłki dziennie oraz nie więcej niż 9 posiłków tygodniowo. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za dwa dni poprzedzające dzień wydania.5. Posiłki będą wydawane na podstawie list przekazywanych przez Filie MOPS. Listy będą zawierały zakodowane dane osobowe w formie przypisanego do danego klienta numeru identyfikacyjnego.6. Posiłki mogą być wydawane wyłącznie za okazaniem legitymacji i dowodu tożsamości.7. Klient będzie potwierdzać odbiór posiłków przez złożenie czytelnego podpisu oraz podanie daty odbioru posiłku na listach przekazywanych dekadowo przez Filie MOPS.8. Niewykorzystane posiłki w liczbie przekraczającej dwa wstecz wykonawca zobowiązany jest systematycznie wykreślać.9. Zamawiający dostarczy wykonawcy dekadowo zaktualizowane listy klientów – najpóźniej 2 dni przed upływem dekady, z podaniem:1) numeru identyfikacyjnego klienta,2) okresu, na który przyznany jest posiłek,3) w przypadku uprawnienia innych osób do pobierania posiłku – nazwisko i imię tej osoby;10. W przypadku przyznania posiłku przez zamawiającego w terminie uniemożliwiającym wykazanie klienta na liście, o której mowa w ust. 7, zamawiający przekaże wykonawcy za pośrednictwem maila lub faksu informację o objęciu pomocą w formie posiłków, a następnie, najpóźniej 2 dni po objęciu pomocą w formie posiłku nowych klientów, zamawiający dostarczy wykonawcy dodatkową listę, na której klient potwierdzi odbiór posiłku z datą wydania posiłku.11. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.12. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu zamówienia z należytą starannością i ogólnie obowiązującymi normami prawnymi w szczególności normami sanitarnymi, ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.13. W miejscach spożywania posiłków muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsce siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Lokale, w których wydawane będą posiłki winny odpowiadać wymogom Sanepidu dla lokali żywienia zbiorowego oraz spełniać wymogi ppoż. i BHP dla tego rodzaju placówek.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić zastawę, na której będą wydawane posiłki w lokalu. W przypadku, gdy klient będzie zamierzał spożyć posiłek poza lokalem, zobowiązany będzie zapewnić opakowanie lub ze środków własnych pokryć koszty opakowania posiłku na wynos.15. W godzinach wydawania posiłków klientom zamawiającego w lokalu musi obowiązywać całkowity zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu.16. Lokale, w których będą wydawane posiłki mają być dostępne w dni robocze przez min. 4 godz. dziennie, a w dni wolne od pracy (np. w sobotę) posiłki mają być wydawane przez min. 2 godz. dziennie.17. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy MOPS posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu, przy jednoczesnym zapewnieniu przynajmniej 1 posiłku o wartości określonej w ofercie. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą MOPS klient uiści stosowną dopłatę.18. W sytuacjach nadzwyczajnych, jak ogłoszenie stanu epidemii lub zagrożenia epidemicznego, zamawiający może dokonać zmian w zakresie wymogów związanych z wydawaniem posiłków, np.: godzin lub dni w tygodniu, w których posiłki mają być wydawane, maksymalnej liczby posiłków wydawanych klientowi w jednym dniu, sposobu potwierdzania odbioru posiłków, finansowania opakowań na wynos.19.Termin realizacji przedmiotu zamówienia (jednakowy dla wszystkich części zamówienia): od dnia 1 stycznia 2026 roku do dnia 31 grudnia 2028 roku włącznie.20. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych.21. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych oraz w postaci katalogów elektronicznych.22. Zamawiający przewiduje możliwość udzielania zamówień, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp. Część zamówienia: LOT-0001 Zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku - część I zamówienia – Dzielnice IV, V, VI, VII – z centrum komunikacyjnym – Plac Inwalidów Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 600ml lub 600g nie uwzględniając napojów między innymi woda, kawa, herbata, kompot oraz przystawek typu budyń, kisiel, galaretka owocowa. Przykładowy jadłospis na 14 kolejnych dni stanowi załącznik numer 1 do specyfikacji. Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty propozycję jadłospisu obejmującego okres 2 tygodni. Na podstawie propozycji jadłospisu oceniane będzie spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących jakości wydawanych posiłków. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia określają niniejsza specyfikacja oraz umowa, której wzór stanowi załącznik numer 7 do niniejszej specyfikacji. Warunki szczegółowe realizacji przedmiotu zamówienia:1. Przynajmniej 2 razy w tygodniu ma być wydawany posiłek mięsny np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż), porcja mięsa lub ryby, surówki (zamiennie gotowane warzywa) lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem.2. Posiłki powinny być urozmaicone, niepowtarzające się w ciągu danego tygodnia i przyrządzone w dniu wydania z pełnowartościowych, świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie produktów głęboko mrożonych.3. Posiłek ma być zapewniony 7 dni w tygodniu, przy czym gorący posiłek musi być wydawany co najmniej 5 dni w tygodniu, a za szósty i siódmy dzień podmiot jest zobowiązany wydać posiłki (nie mrożone) w dniu poprzedzającym.4. Klientowi może zostać wydanych nie więcej niż 3 posiłki dziennie oraz nie więcej niż 9 posiłków tygodniowo. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za dwa dni poprzedzające dzień wydania.5. Posiłki będą wydawane na podstawie list przekazywanych przez Filie MOPS. Listy będą zawierały zakodowane dane osobowe w formie przypisanego do danego klienta numeru identyfikacyjnego.6. Posiłki mogą być wydawane wyłącznie za okazaniem legitymacji i dowodu tożsamości.7. Klient będzie potwierdzać odbiór posiłków przez złożenie czytelnego podpisu oraz podanie daty odbioru posiłku na listach przekazywanych dekadowo przez Filie MOPS.8. Niewykorzystane posiłki w liczbie przekraczającej dwa wstecz wykonawca zobowiązany jest systematycznie wykreślać.9. Zamawiający dostarczy wykonawcy dekadowo zaktualizowane listy klientów – najpóźniej 2 dni przed upływem dekady, z podaniem:1) numeru identyfikacyjnego klienta,2) okresu, na który przyznany jest posiłek,3) w przypadku uprawnienia innych osób do pobierania posiłku – nazwisko i imię tej osoby;10. W przypadku przyznania posiłku przez zamawiającego w terminie uniemożliwiającym wykazanie klienta na liście, o której mowa w ust. 7, zamawiający przekaże wykonawcy za pośrednictwem maila lub faksu informację o objęciu pomocą w formie posiłków, a następnie, najpóźniej 2 dni po objęciu pomocą w formie posiłku nowych klientów, zamawiający dostarczy wykonawcy dodatkową listę, na której klient potwierdzi odbiór posiłku z datą wydania posiłku.11. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.12. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu zamówienia z należytą starannością i ogólnie obowiązującymi normami prawnymi w szczególności normami sanitarnymi, ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.13. W miejscach spożywania posiłków muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsce siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Lokale, w których wydawane będą posiłki winny odpowiadać wymogom Sanepidu dla lokali żywienia zbiorowego oraz spełniać wymogi ppoż. i BHP dla tego rodzaju placówek.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić zastawę, na której będą wydawane posiłki w lokalu. W przypadku, gdy klient będzie zamierzał spożyć posiłek poza lokalem, zobowiązany będzie zapewnić opakowanie lub ze środków własnych pokryć koszty opakowania posiłku na wynos.15. W godzinach wydawania posiłków klientom zamawiającego w lokalu musi obowiązywać całkowity zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu.16. Lokale, w których będą wydawane posiłki mają być dostępne w dni robocze przez min. 4 godz. dziennie, a w dni wolne od pracy (np. w sobotę) posiłki mają być wydawane przez min. 2 godz. dziennie.17. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy MOPS posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu, przy jednoczesnym zapewnieniu przynajmniej 1 posiłku o wartości określonej w ofercie. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą MOPS klient uiści stosowną dopłatę.18. W sytuacjach nadzwyczajnych, jak ogłoszenie stanu epidemii lub zagrożenia epidemicznego, zamawiający może dokonać zmian w zakresie wymogów związanych z wydawaniem posiłków, np.: godzin lub dni w tygodniu, w których posiłki mają być wydawane, maksymalnej liczby posiłków wydawanych klientowi w jednym dniu, sposobu potwierdzania odbioru posiłków, finansowania opakowań na wynos. 19. Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w poszczególnych częściach musi dysponować co najmniej jednym lokalem, w którym będą przygotowane i wydawane posiłki, spełniającym warunki określone w niniejszej SWZ, oddalonym nie więcej niż 1 000m od czynnego przystanku komunikacji miejskiej na terenie (lub w bezpośrednim sąsiedztwie) następujących Dzielnic:część I zamówienia – Dzielnice IV, V, VI, VII – z centrum komunikacyjnym – Plac Inwalidów Część zamówienia: LOT-0002 Zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku - część II zamówienia – Dzielnice IX, X, XIII – z centrum komunikacyjnym – skrzyżowanie ulic Wielicka – Powstańców Wielkopolskich Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 600ml lub 600g nie uwzględniając napojów między innymi woda, kawa, herbata, kompot oraz przystawek typu budyń, kisiel, galaretka owocowa. Przykładowy jadłospis na 14 kolejnych dni stanowi załącznik numer 1 do specyfikacji. Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty propozycję jadłospisu obejmującego okres 2 tygodni. Na podstawie propozycji jadłospisu oceniane będzie spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących jakości wydawanych posiłków. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia określają niniejsza specyfikacja oraz umowa, której wzór stanowi załącznik numer 7 do specyfikacji. Warunki szczegółowe realizacji przedmiotu zamówienia:1. Przynajmniej 2 razy w tygodniu ma być wydawany posiłek mięsny np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż), porcja mięsa lub ryby, surówki (zamiennie gotowane warzywa) lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem.2. Posiłki powinny być urozmaicone, niepowtarzające się w ciągu danego tygodnia i przyrządzone w dniu wydania z pełnowartościowych, świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie produktów głęboko mrożonych.3. Posiłek ma być zapewniony 7 dni w tygodniu, przy czym gorący posiłek musi być wydawany co najmniej 5 dni w tygodniu, a za szósty i siódmy dzień podmiot jest zobowiązany wydać posiłki (nie mrożone) w dniu poprzedzającym.4. Klientowi może zostać wydanych nie więcej niż 3 posiłki dziennie oraz nie więcej niż 9 posiłków tygodniowo. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za dwa dni poprzedzające dzień wydania.5. Posiłki będą wydawane na podstawie list przekazywanych przez Filie MOPS. Listy będą zawierały zakodowane dane osobowe w formie przypisanego do danego klienta numeru identyfikacyjnego.6. Posiłki mogą być wydawane wyłącznie za okazaniem legitymacji i dowodu tożsamości.7. Klient będzie potwierdzać odbiór posiłków przez złożenie czytelnego podpisu oraz podanie daty odbioru posiłku na listach przekazywanych dekadowo przez Filie MOPS.8. Niewykorzystane posiłki w liczbie przekraczającej dwa wstecz wykonawca zobowiązany jest systematycznie wykreślać.9. Zamawiający dostarczy wykonawcy dekadowo zaktualizowane listy klientów – najpóźniej 2 dni przed upływem dekady, z podaniem:1) numeru identyfikacyjnego klienta,2) okresu, na który przyznany jest posiłek,3) w przypadku uprawnienia innych osób do pobierania posiłku – nazwisko i imię tej osoby;10. W przypadku przyznania posiłku przez zamawiającego w terminie uniemożliwiającym wykazanie klienta na liście, o której mowa w ust. 7, zamawiający przekaże wykonawcy za pośrednictwem maila lub faksu informację o objęciu pomocą w formie posiłków, a następnie, najpóźniej 2 dni po objęciu pomocą w formie posiłku nowych klientów, zamawiający dostarczy wykonawcy dodatkową listę, na której klient potwierdzi odbiór posiłku z datą wydania posiłku.11. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.12. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu zamówienia z należytą starannością i ogólnie obowiązującymi normami prawnymi w szczególności normami sanitarnymi, ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.13. W miejscach spożywania posiłków muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsce siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Lokale, w których wydawane będą posiłki winny odpowiadać wymogom Sanepidu dla lokali żywienia zbiorowego oraz spełniać wymogi ppoż. i BHP dla tego rodzaju placówek.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić zastawę, na której będą wydawane posiłki w lokalu. W przypadku, gdy klient będzie zamierzał spożyć posiłek poza lokalem, zobowiązany będzie zapewnić opakowanie lub ze środków własnych pokryć koszty opakowania posiłku na wynos.15. W godzinach wydawania posiłków klientom zamawiającego w lokalu musi obowiązywać całkowity zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu.16. Lokale, w których będą wydawane posiłki mają być dostępne w dni robocze przez min. 4 godz. dziennie, a w dni wolne od pracy (np. w sobotę) posiłki mają być wydawane przez min. 2 godz. dziennie.17. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy MOPS posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu, przy jednoczesnym zapewnieniu przynajmniej 1 posiłku o wartości określonej w ofercie. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą MOPS klient uiści stosowną dopłatę.18. W sytuacjach nadzwyczajnych, jak ogłoszenie stanu epidemii lub zagrożenia epidemicznego, zamawiający może dokonać zmian w zakresie wymogów związanych z wydawaniem posiłków, np.: godzin lub dni w tygodniu, w których posiłki mają być wydawane, maksymalnej liczby posiłków wydawanych klientowi w jednym dniu, sposobu potwierdzania odbioru posiłków, finansowania opakowań na wynos. 19. Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w poszczególnych częściach musi dysponować co najmniej jednym lokalem, w którym będą przygotowane i wydawane posiłki, spełniającym warunki określone w niniejszej SWZ, oddalonym nie więcej niż 1 000m od czynnego przystanku komunikacji miejskiej na terenie (lub w bezpośrednim sąsiedztwie) następujących Dzielnic:część II zamówienia – Dzielnice IX, X, XIII – z centrum komunikacyjnym – skrzyżowanie ulic Wielicka – Powstańców Wielkopolskich Część zamówienia: LOT-0003 Zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku - część III zamówienia – Dzielnica VIII – z centrum komunikacyjnym – Rondo Grunwaldzkie Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 600ml lub 600g nie uwzględniając napojów między innymi woda, kawa, herbata, kompot oraz przystawek typu budyń, kisiel, galaretka owocowa. Przykładowy jadłospis na 14 kolejnych dni stanowi załącznik numer 1 do specyfikacji. Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty propozycję jadłospisu obejmującego okres 2 tygodni. Na podstawie propozycji jadłospisu oceniane będzie spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących jakości wydawanych posiłków. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia określają niniejsza specyfikacja oraz umowa, której wzór stanowi załącznik numer 7 do niniejszej specyfikacji. Warunki szczegółowe realizacji przedmiotu zamówienia:1. Przynajmniej 2 razy w tygodniu ma być wydawany posiłek mięsny np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż), porcja mięsa lub ryby, surówki (zamiennie gotowane warzywa) lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem.2. Posiłki powinny być urozmaicone, niepowtarzające się w ciągu danego tygodnia i przyrządzone w dniu wydania z pełnowartościowych, świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie produktów głęboko mrożonych.3. Posiłek ma być zapewniony 7 dni w tygodniu, przy czym gorący posiłek musi być wydawany co najmniej 5 dni w tygodniu, a za szósty i siódmy dzień podmiot jest zobowiązany wydać posiłki (nie mrożone) w dniu poprzedzającym.4. Klientowi może zostać wydanych nie więcej niż 3 posiłki dziennie oraz nie więcej niż 9 posiłków tygodniowo. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za dwa dni poprzedzające dzień wydania.5. Posiłki będą wydawane na podstawie list przekazywanych przez Filie MOPS. Listy będą zawierały zakodowane dane osobowe w formie przypisanego do danego klienta numeru identyfikacyjnego.6. Posiłki mogą być wydawane wyłącznie za okazaniem legitymacji i dowodu tożsamości.7. Klient będzie potwierdzać odbiór posiłków przez złożenie czytelnego podpisu oraz podanie daty odbioru posiłku na listach przekazywanych dekadowo przez Filie MOPS.8. Niewykorzystane posiłki w liczbie przekraczającej dwa wstecz wykonawca zobowiązany jest systematycznie wykreślać.9. Zamawiający dostarczy wykonawcy dekadowo zaktualizowane listy klientów – najpóźniej 2 dni przed upływem dekady, z podaniem:1) numeru identyfikacyjnego klienta,2) okresu, na który przyznany jest posiłek,3) w przypadku uprawnienia innych osób do pobierania posiłku – nazwisko i imię tej osoby;10. W przypadku przyznania posiłku przez zamawiającego w terminie uniemożliwiającym wykazanie klienta na liście, o której mowa w ust. 7, zamawiający przekaże wykonawcy za pośrednictwem maila lub faksu informację o objęciu pomocą w formie posiłków, a następnie, najpóźniej 2 dni po objęciu pomocą w formie posiłku nowych klientów, zamawiający dostarczy wykonawcy dodatkową listę, na której klient potwierdzi odbiór posiłku z datą wydania posiłku.11. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.12. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu zamówienia z należytą starannością i ogólnie obowiązującymi normami prawnymi w szczególności normami sanitarnymi, ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.13. W miejscach spożywania posiłków muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsce siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Lokale, w których wydawane będą posiłki winny odpowiadać wymogom Sanepidu dla lokali żywienia zbiorowego oraz spełniać wymogi ppoż. i BHP dla tego rodzaju placówek.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić zastawę, na której będą wydawane posiłki w lokalu. W przypadku, gdy klient będzie zamierzał spożyć posiłek poza lokalem, zobowiązany będzie zapewnić opakowanie lub ze środków własnych pokryć koszty opakowania posiłku na wynos.15. W godzinach wydawania posiłków klientom zamawiającego w lokalu musi obowiązywać całkowity zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu.16. Lokale, w których będą wydawane posiłki mają być dostępne w dni robocze przez min. 4 godz. dziennie, a w dni wolne od pracy (np. w sobotę) posiłki mają być wydawane przez min. 2 godz. dziennie.17. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy MOPS posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu, przy jednoczesnym zapewnieniu przynajmniej 1 posiłku o wartości określonej w ofercie. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą MOPS klient uiści stosowną dopłatę.18. W sytuacjach nadzwyczajnych, jak ogłoszenie stanu epidemii lub zagrożenia epidemicznego, zamawiający może dokonać zmian w zakresie wymogów związanych z wydawaniem posiłków, np.: godzin lub dni w tygodniu, w których posiłki mają być wydawane, maksymalnej liczby posiłków wydawanych klientowi w jednym dniu, sposobu potwierdzania odbioru posiłków, finansowania opakowań na wynos. 19. Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w poszczególnych częściach musi dysponować co najmniej jednym lokalem, w którym będą przygotowane i wydawane posiłki, spełniającym warunki określone w niniejszej SWZ, oddalonym nie więcej niż 1 000m od czynnego przystanku komunikacji miejskiej na terenie (lub w bezpośrednim sąsiedztwie) następujących Dzielnic:część III zamówienia – Dzielnica VIII – z centrum komunikacyjnym – Rondo Grunwaldzkie Część zamówienia: LOT-0004 Zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku - część IV zamówienia – Dzielnica I – z centrum komunikacyjnym – Poczta Główna Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 600ml lub 600g nie uwzględniając napojów między innymi woda, kawa, herbata, kompot oraz przystawek typu budyń, kisiel, galaretka owocowa. Przykładowy jadłospis na 14 kolejnych dni stanowi załącznik numer 1 do specyfikacji. Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty propozycję jadłospisu obejmującego okres 2 tygodni. Na podstawie propozycji jadłospisu oceniane będzie spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących jakości wydawanych posiłków. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia określają niniejsza specyfikacja oraz umowa, której wzór stanowi załącznik numer 7 do niniejszej specyfikacji. Warunki szczegółowe realizacji przedmiotu zamówienia:1. Przynajmniej 2 razy w tygodniu ma być wydawany posiłek mięsny np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż), porcja mięsa lub ryby, surówki (zamiennie gotowane warzywa) lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem.2. Posiłki powinny być urozmaicone, niepowtarzające się w ciągu danego tygodnia i przyrządzone w dniu wydania z pełnowartościowych, świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie produktów głęboko mrożonych.3. Posiłek ma być zapewniony 7 dni w tygodniu, przy czym gorący posiłek musi być wydawany co najmniej 5 dni w tygodniu, a za szósty i siódmy dzień podmiot jest zobowiązany wydać posiłki (nie mrożone) w dniu poprzedzającym.4. Klientowi może zostać wydanych nie więcej niż 3 posiłki dziennie oraz nie więcej niż 9 posiłków tygodniowo. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za dwa dni poprzedzające dzień wydania.5. Posiłki będą wydawane na podstawie list przekazywanych przez Filie MOPS. Listy będą zawierały zakodowane dane osobowe w formie przypisanego do danego klienta numeru identyfikacyjnego.6. Posiłki mogą być wydawane wyłącznie za okazaniem legitymacji i dowodu tożsamości.7. Klient będzie potwierdzać odbiór posiłków przez złożenie czytelnego podpisu oraz podanie daty odbioru posiłku na listach przekazywanych dekadowo przez Filie MOPS.8. Niewykorzystane posiłki w liczbie przekraczającej dwa wstecz wykonawca zobowiązany jest systematycznie wykreślać.9. Zamawiający dostarczy wykonawcy dekadowo zaktualizowane listy klientów – najpóźniej 2 dni przed upływem dekady, z podaniem:1) numeru identyfikacyjnego klienta,2) okresu, na który przyznany jest posiłek,3) w przypadku uprawnienia innych osób do pobierania posiłku – nazwisko i imię tej osoby;10. W przypadku przyznania posiłku przez zamawiającego w terminie uniemożliwiającym wykazanie klienta na liście, o której mowa w ust. 7, zamawiający przekaże wykonawcy za pośrednictwem maila lub faksu informację o objęciu pomocą w formie posiłków, a następnie, najpóźniej 2 dni po objęciu pomocą w formie posiłku nowych klientów, zamawiający dostarczy wykonawcy dodatkową listę, na której klient potwierdzi odbiór posiłku z datą wydania posiłku.11. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.12. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu zamówienia z należytą starannością i ogólnie obowiązującymi normami prawnymi w szczególności normami sanitarnymi, ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.13. W miejscach spożywania posiłków muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsce siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Lokale, w których wydawane będą posiłki winny odpowiadać wymogom Sanepidu dla lokali żywienia zbiorowego oraz spełniać wymogi ppoż. i BHP dla tego rodzaju placówek.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić zastawę, na której będą wydawane posiłki w lokalu. W przypadku, gdy klient będzie zamierzał spożyć posiłek poza lokalem, zobowiązany będzie zapewnić opakowanie lub ze środków własnych pokryć koszty opakowania posiłku na wynos.15. W godzinach wydawania posiłków klientom zamawiającego w lokalu musi obowiązywać całkowity zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu.16. Lokale, w których będą wydawane posiłki mają być dostępne w dni robocze przez min. 4 godz. dziennie, a w dni wolne od pracy (np. w sobotę) posiłki mają być wydawane przez min. 2 godz. dziennie.17. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy MOPS posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu, przy jednoczesnym zapewnieniu przynajmniej 1 posiłku o wartości określonej w ofercie. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą MOPS klient uiści stosowną dopłatę.18. W sytuacjach nadzwyczajnych, jak ogłoszenie stanu epidemii lub zagrożenia epidemicznego, zamawiający może dokonać zmian w zakresie wymogów związanych z wydawaniem posiłków, np.: godzin lub dni w tygodniu, w których posiłki mają być wydawane, maksymalnej liczby posiłków wydawanych klientowi w jednym dniu, sposobu potwierdzania odbioru posiłków, finansowania opakowań na wynos. 19. Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w poszczególnych częściach musi dysponować co najmniej jednym lokalem, w którym będą przygotowane i wydawane posiłki, spełniającym warunki określone w niniejszej SWZ, oddalonym nie więcej niż 1 000m od czynnego przystanku komunikacji miejskiej na terenie (lub w bezpośrednim sąsiedztwie) następujących Dzielnic:IV część zamówienia – Dzielnica I – z centrum komunikacyjnym – Poczta Główna Część zamówienia: LOT-0005 Zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku - Dzielnica II, III i XIV – z centrum komunikacyjnym – Rondo Mogilskie; Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 600ml lub 600g nie uwzględniając napojów między innymi woda, kawa, herbata, kompot oraz przystawek typu budyń, kisiel, galaretka owocowa. Przykładowy jadłospis na 14 kolejnych dni stanowi załącznik numer 1 do specyfikacji. Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty propozycję jadłospisu obejmującego okres 2 tygodni. Na podstawie propozycji jadłospisu oceniane będzie spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących jakości wydawanych posiłków. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia określają niniejsza specyfikacja oraz umowa, której wzór stanowi załącznik numer 7 do niniejszej specyfikacji. Warunki szczegółowe realizacji przedmiotu zamówienia:1. Przynajmniej 2 razy w tygodniu ma być wydawany posiłek mięsny np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż), porcja mięsa lub ryby, surówki (zamiennie gotowane warzywa) lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem.2. Posiłki powinny być urozmaicone, niepowtarzające się w ciągu danego tygodnia i przyrządzone w dniu wydania z pełnowartościowych, świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie produktów głęboko mrożonych.3. Posiłek ma być zapewniony 7 dni w tygodniu, przy czym gorący posiłek musi być wydawany co najmniej 5 dni w tygodniu, a za szósty i siódmy dzień podmiot jest zobowiązany wydać posiłki (nie mrożone) w dniu poprzedzającym.4. Klientowi może zostać wydanych nie więcej niż 3 posiłki dziennie oraz nie więcej niż 9 posiłków tygodniowo. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za dwa dni poprzedzające dzień wydania.5. Posiłki będą wydawane na podstawie list przekazywanych przez Filie MOPS. Listy będą zawierały zakodowane dane osobowe w formie przypisanego do danego klienta numeru identyfikacyjnego.6. Posiłki mogą być wydawane wyłącznie za okazaniem legitymacji i dowodu tożsamości.7. Klient będzie potwierdzać odbiór posiłków przez złożenie czytelnego podpisu oraz podanie daty odbioru posiłku na listach przekazywanych dekadowo przez Filie MOPS.8. Niewykorzystane posiłki w liczbie przekraczającej dwa wstecz wykonawca zobowiązany jest systematycznie wykreślać.9. Zamawiający dostarczy wykonawcy dekadowo zaktualizowane listy klientów – najpóźniej 2 dni przed upływem dekady, z podaniem:1) numeru identyfikacyjnego klienta,2) okresu, na który przyznany jest posiłek,3) w przypadku uprawnienia innych osób do pobierania posiłku – nazwisko i imię tej osoby;10. W przypadku przyznania posiłku przez zamawiającego w terminie uniemożliwiającym wykazanie klienta na liście, o której mowa w ust. 7, zamawiający przekaże wykonawcy za pośrednictwem maila lub faksu informację o objęciu pomocą w formie posiłków, a następnie, najpóźniej 2 dni po objęciu pomocą w formie posiłku nowych klientów, zamawiający dostarczy wykonawcy dodatkową listę, na której klient potwierdzi odbiór posiłku z datą wydania posiłku.11. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.12. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu zamówienia z należytą starannością i ogólnie obowiązującymi normami prawnymi w szczególności normami sanitarnymi, ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.13. W miejscach spożywania posiłków muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsce siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Lokale, w których wydawane będą posiłki winny odpowiadać wymogom Sanepidu dla lokali żywienia zbiorowego oraz spełniać wymogi ppoż. i BHP dla tego rodzaju placówek.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić zastawę, na której będą wydawane posiłki w lokalu. W przypadku, gdy klient będzie zamierzał spożyć posiłek poza lokalem, zobowiązany będzie zapewnić opakowanie lub ze środków własnych pokryć koszty opakowania posiłku na wynos.15. W godzinach wydawania posiłków klientom zamawiającego w lokalu musi obowiązywać całkowity zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu.16. Lokale, w których będą wydawane posiłki mają być dostępne w dni robocze przez min. 4 godz. dziennie, a w dni wolne od pracy (np. w sobotę) posiłki mają być wydawane przez min. 2 godz. dziennie.17. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy MOPS posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu, przy jednoczesnym zapewnieniu przynajmniej 1 posiłku o wartości określonej w ofercie. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą MOPS klient uiści stosowną dopłatę.18. W sytuacjach nadzwyczajnych, jak ogłoszenie stanu epidemii lub zagrożenia epidemicznego, zamawiający może dokonać zmian w zakresie wymogów związanych z wydawaniem posiłków, np.: godzin lub dni w tygodniu, w których posiłki mają być wydawane, maksymalnej liczby posiłków wydawanych klientowi w jednym dniu, sposobu potwierdzania odbioru posiłków, finansowania opakowań na wynos. 19. Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w poszczególnych częściach musi dysponować co najmniej jednym lokalem, w którym będą przygotowane i wydawane posiłki, spełniającym warunki określone w niniejszej SWZ, oddalonym nie więcej niż 1 000m od czynnego przystanku komunikacji miejskiej na terenie (lub w bezpośrednim sąsiedztwie) następujących Dzielnic:V część zamówienia – Dzielnica II, III i XIV – z centrum komunikacyjnym – Rondo Mogilskie. Część zamówienia: LOT-0006 Zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku - część VI zamówienia –Dzielnice XI, XII – z centrum komunikacyjnym – skrzyżowanie ulic Wielicka – Nowosądecka Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 600ml lub 600g nie uwzględniając napojów między innymi woda, kawa, herbata, kompot oraz przystawek typu budyń, kisiel, galaretka owocowa. Przykładowy jadłospis na 14 kolejnych dni stanowi załącznik numer 1 do specyfikacji. Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty propozycję jadłospisu obejmującego okres 2 tygodni. Na podstawie propozycji jadłospisu oceniane będzie spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących jakości wydawanych posiłków. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia określają niniejsza specyfikacja oraz umowa, której wzór stanowi załącznik numer 7 do niniejszej specyfikacji. Warunki szczegółowe realizacji przedmiotu zamówienia:1. Przynajmniej 2 razy w tygodniu ma być wydawany posiłek mięsny np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż), porcja mięsa lub ryby, surówki (zamiennie gotowane warzywa) lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem.2. Posiłki powinny być urozmaicone, niepowtarzające się w ciągu danego tygodnia i przyrządzone w dniu wydania z pełnowartościowych, świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie produktów głęboko mrożonych.3. Posiłek ma być zapewniony 7 dni w tygodniu, przy czym gorący posiłek musi być wydawany co najmniej 5 dni w tygodniu, a za szósty i siódmy dzień podmiot jest zobowiązany wydać posiłki (nie mrożone) w dniu poprzedzającym.4. Klientowi może zostać wydanych nie więcej niż 3 posiłki dziennie oraz nie więcej niż 9 posiłków tygodniowo. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za dwa dni poprzedzające dzień wydania.5. Posiłki będą wydawane na podstawie list przekazywanych przez Filie MOPS. Listy będą zawierały zakodowane dane osobowe w formie przypisanego do danego klienta numeru identyfikacyjnego.6. Posiłki mogą być wydawane wyłącznie za okazaniem legitymacji i dowodu tożsamości.7. Klient będzie potwierdzać odbiór posiłków przez złożenie czytelnego podpisu oraz podanie daty odbioru posiłku na listach przekazywanych dekadowo przez Filie MOPS.8. Niewykorzystane posiłki w liczbie przekraczającej dwa wstecz wykonawca zobowiązany jest systematycznie wykreślać.9. Zamawiający dostarczy wykonawcy dekadowo zaktualizowane listy klientów – najpóźniej 2 dni przed upływem dekady, z podaniem:1) numeru identyfikacyjnego klienta,2) okresu, na który przyznany jest posiłek,3) w przypadku uprawnienia innych osób do pobierania posiłku – nazwisko i imię tej osoby;10. W przypadku przyznania posiłku przez zamawiającego w terminie uniemożliwiającym wykazanie klienta na liście, o której mowa w ust. 7, zamawiający przekaże wykonawcy za pośrednictwem maila lub faksu informację o objęciu pomocą w formie posiłków, a następnie, najpóźniej 2 dni po objęciu pomocą w formie posiłku nowych klientów, zamawiający dostarczy wykonawcy dodatkową listę, na której klient potwierdzi odbiór posiłku z datą wydania posiłku.11. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.12. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu zamówienia z należytą starannością i ogólnie obowiązującymi normami prawnymi w szczególności normami sanitarnymi, ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.13. W miejscach spożywania posiłków muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsce siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Lokale, w których wydawane będą posiłki winny odpowiadać wymogom Sanepidu dla lokali żywienia zbiorowego oraz spełniać wymogi ppoż. i BHP dla tego rodzaju placówek.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić zastawę, na której będą wydawane posiłki w lokalu. W przypadku, gdy klient będzie zamierzał spożyć posiłek poza lokalem, zobowiązany będzie zapewnić opakowanie lub ze środków własnych pokryć koszty opakowania posiłku na wynos.15. W godzinach wydawania posiłków klientom zamawiającego w lokalu musi obowiązywać całkowity zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu.16. Lokale, w których będą wydawane posiłki mają być dostępne w dni robocze przez min. 4 godz. dziennie, a w dni wolne od pracy (np. w sobotę) posiłki mają być wydawane przez min. 2 godz. dziennie.17. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy MOPS posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu, przy jednoczesnym zapewnieniu przynajmniej 1 posiłku o wartości określonej w ofercie. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą MOPS klient uiści stosowną dopłatę.18. W sytuacjach nadzwyczajnych, jak ogłoszenie stanu epidemii lub zagrożenia epidemicznego, zamawiający może dokonać zmian w zakresie wymogów związanych z wydawaniem posiłków, np.: godzin lub dni w tygodniu, w których posiłki mają być wydawane, maksymalnej liczby posiłków wydawanych klientowi w jednym dniu, sposobu potwierdzania odbioru posiłków, finansowania opakowań na wynos. 19. Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w poszczególnych częściach musi dysponować co najmniej jednym lokalem, w którym będą przygotowane i wydawane posiłki, spełniającym warunki określone w niniejszej SWZ, oddalonym nie więcej niż 1 000m od czynnego przystanku komunikacji miejskiej na terenie (lub w bezpośrednim sąsiedztwie) następujących Dzielnic:VI część zamówienia - Dzielnice XI, XII – z centrum komunikacyjnym – skrzyżowanie ulic Wielicka – Nowosądecka Część zamówienia: LOT-0007 Zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku - część VII zamówienia Dzielnice XVI, XVII – z centrum komunikacyjnym – Rondo Kocmyrzowskie im. Ks. Józefa Gorzelanego Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 600ml lub 600g nie uwzględniając napojów między innymi woda, kawa, herbata, kompot oraz przystawek typu budyń, kisiel, galaretka owocowa. Przykładowy jadłospis na 14 kolejnych dni stanowi załącznik numer 1 do specyfikacji. Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty propozycję jadłospisu obejmującego okres 2 tygodni. Na podstawie propozycji jadłospisu oceniane będzie spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących jakości wydawanych posiłków. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia określają niniejsza specyfikacja oraz umowa, której wzór stanowi załącznik numer 7 do niniejszej specyfikacji. Warunki szczegółowe realizacji przedmiotu zamówienia:1. Przynajmniej 2 razy w tygodniu ma być wydawany posiłek mięsny np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż), porcja mięsa lub ryby, surówki (zamiennie gotowane warzywa) lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem.2. Posiłki powinny być urozmaicone, niepowtarzające się w ciągu danego tygodnia i przyrządzone w dniu wydania z pełnowartościowych, świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie produktów głęboko mrożonych.3. Posiłek ma być zapewniony 7 dni w tygodniu, przy czym gorący posiłek musi być wydawany co najmniej 5 dni w tygodniu, a za szósty i siódmy dzień podmiot jest zobowiązany wydać posiłki (nie mrożone) w dniu poprzedzającym.4. Klientowi może zostać wydanych nie więcej niż 3 posiłki dziennie oraz nie więcej niż 9 posiłków tygodniowo. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za dwa dni poprzedzające dzień wydania.5. Posiłki będą wydawane na podstawie list przekazywanych przez Filie MOPS. Listy będą zawierały zakodowane dane osobowe w formie przypisanego do danego klienta numeru identyfikacyjnego.6. Posiłki mogą być wydawane wyłącznie za okazaniem legitymacji i dowodu tożsamości.7. Klient będzie potwierdzać odbiór posiłków przez złożenie czytelnego podpisu oraz podanie daty odbioru posiłku na listach przekazywanych dekadowo przez Filie MOPS.8. Niewykorzystane posiłki w liczbie przekraczającej dwa wstecz wykonawca zobowiązany jest systematycznie wykreślać.9. Zamawiający dostarczy wykonawcy dekadowo zaktualizowane listy klientów – najpóźniej 2 dni przed upływem dekady, z podaniem:1) numeru identyfikacyjnego klienta,2) okresu, na który przyznany jest posiłek,3) w przypadku uprawnienia innych osób do pobierania posiłku – nazwisko i imię tej osoby;10. W przypadku przyznania posiłku przez zamawiającego w terminie uniemożliwiającym wykazanie klienta na liście, o której mowa w ust. 7, zamawiający przekaże wykonawcy za pośrednictwem maila lub faksu informację o objęciu pomocą w formie posiłków, a następnie, najpóźniej 2 dni po objęciu pomocą w formie posiłku nowych klientów, zamawiający dostarczy wykonawcy dodatkową listę, na której klient potwierdzi odbiór posiłku z datą wydania posiłku.11. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.12. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu zamówienia z należytą starannością i ogólnie obowiązującymi normami prawnymi w szczególności normami sanitarnymi, ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.13. W miejscach spożywania posiłków muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsce siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Lokale, w których wydawane będą posiłki winny odpowiadać wymogom Sanepidu dla lokali żywienia zbiorowego oraz spełniać wymogi ppoż. i BHP dla tego rodzaju placówek.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić zastawę, na której będą wydawane posiłki w lokalu. W przypadku, gdy klient będzie zamierzał spożyć posiłek poza lokalem, zobowiązany będzie zapewnić opakowanie lub ze środków własnych pokryć koszty opakowania posiłku na wynos.15. W godzinach wydawania posiłków klientom zamawiającego w lokalu musi obowiązywać całkowity zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu.16. Lokale, w których będą wydawane posiłki mają być dostępne w dni robocze przez min. 4 godz. dziennie, a w dni wolne od pracy (np. w sobotę) posiłki mają być wydawane przez min. 2 godz. dziennie.17. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy MOPS posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu, przy jednoczesnym zapewnieniu przynajmniej 1 posiłku o wartości określonej w ofercie. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą MOPS klient uiści stosowną dopłatę.18. W sytuacjach nadzwyczajnych, jak ogłoszenie stanu epidemii lub zagrożenia epidemicznego, zamawiający może dokonać zmian w zakresie wymogów związanych z wydawaniem posiłków, np.: godzin lub dni w tygodniu, w których posiłki mają być wydawane, maksymalnej liczby posiłków wydawanych klientowi w jednym dniu, sposobu potwierdzania odbioru posiłków, finansowania opakowań na wynos. 19. Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w poszczególnych częściach musi dysponować co najmniej jednym lokalem, w którym będą przygotowane i wydawane posiłki, spełniającym warunki określone w niniejszej SWZ, oddalonym nie więcej niż 1 000m od czynnego przystanku komunikacji miejskiej na terenie (lub w bezpośrednim sąsiedztwie) następujących Dzielnic:VII część zamówienia – Dzielnice XVI, XVII – z centrum komunikacyjnym – Rondo Kocmyrzowskie im. Ks. Józefa Gorzelanego Część zamówienia: LOT-0008 Zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku - część VIII zamówienia – Dzielnica XV – z centrum komunikacyjnym – Rondo Piastowskie. Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie klientom Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie gorącego jedno lub dwudaniowego posiłku, w ilości nie mniejszej każdorazowo niż 600ml lub 600g nie uwzględniając napojów między innymi woda, kawa, herbata, kompot oraz przystawek typu budyń, kisiel, galaretka owocowa. Przykładowy jadłospis na 14 kolejnych dni stanowi załącznik numer 1 do specyfikacji. Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty propozycję jadłospisu obejmującego okres 2 tygodni. Na podstawie propozycji jadłospisu oceniane będzie spełnianie warunków udziału w postępowaniu dotyczących jakości wydawanych posiłków. Warunki realizacji przedmiotu zamówienia określają niniejsza specyfikacja oraz umowa, której wzór stanowi załącznik numer 7 do niniejszej specyfikacji. Warunki szczegółowe realizacji przedmiotu zamówienia:1. Przynajmniej 2 razy w tygodniu ma być wydawany posiłek mięsny np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż), porcja mięsa lub ryby, surówki (zamiennie gotowane warzywa) lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem.2. Posiłki powinny być urozmaicone, niepowtarzające się w ciągu danego tygodnia i przyrządzone w dniu wydania z pełnowartościowych, świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Niedopuszczalne jest podawanie posiłków odgrzewanych, przygotowywanych poprzez przetworzenie produktów głęboko mrożonych.3. Posiłek ma być zapewniony 7 dni w tygodniu, przy czym gorący posiłek musi być wydawany co najmniej 5 dni w tygodniu, a za szósty i siódmy dzień podmiot jest zobowiązany wydać posiłki (nie mrożone) w dniu poprzedzającym.4. Klientowi może zostać wydanych nie więcej niż 3 posiłki dziennie oraz nie więcej niż 9 posiłków tygodniowo. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za dwa dni poprzedzające dzień wydania.5. Posiłki będą wydawane na podstawie list przekazywanych przez Filie MOPS. Listy będą zawierały zakodowane dane osobowe w formie przypisanego do danego klienta numeru identyfikacyjnego.6. Posiłki mogą być wydawane wyłącznie za okazaniem legitymacji i dowodu tożsamości.7. Klient będzie potwierdzać odbiór posiłków przez złożenie czytelnego podpisu oraz podanie daty odbioru posiłku na listach przekazywanych dekadowo przez Filie MOPS.8. Niewykorzystane posiłki w liczbie przekraczającej dwa wstecz wykonawca zobowiązany jest systematycznie wykreślać.9. Zamawiający dostarczy wykonawcy dekadowo zaktualizowane listy klientów – najpóźniej 2 dni przed upływem dekady, z podaniem:1) numeru identyfikacyjnego klienta,2) okresu, na który przyznany jest posiłek,3) w przypadku uprawnienia innych osób do pobierania posiłku – nazwisko i imię tej osoby;10. W przypadku przyznania posiłku przez zamawiającego w terminie uniemożliwiającym wykazanie klienta na liście, o której mowa w ust. 7, zamawiający przekaże wykonawcy za pośrednictwem maila lub faksu informację o objęciu pomocą w formie posiłków, a następnie, najpóźniej 2 dni po objęciu pomocą w formie posiłku nowych klientów, zamawiający dostarczy wykonawcy dodatkową listę, na której klient potwierdzi odbiór posiłku z datą wydania posiłku.11. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.12. Wykonawca zobowiązany jest do wykonania przedmiotu zamówienia z należytą starannością i ogólnie obowiązującymi normami prawnymi w szczególności normami sanitarnymi, ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia.13. W miejscach spożywania posiłków muszą zostać zapewnione odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie posiłku, w szczególności miejsce siedzące przy stoliku (bez wyodrębniania miejsc wskazujących na szczególny sposób traktowania). Lokale, w których wydawane będą posiłki winny odpowiadać wymogom Sanepidu dla lokali żywienia zbiorowego oraz spełniać wymogi ppoż. i BHP dla tego rodzaju placówek.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić zastawę, na której będą wydawane posiłki w lokalu. W przypadku, gdy klient będzie zamierzał spożyć posiłek poza lokalem, zobowiązany będzie zapewnić opakowanie lub ze środków własnych pokryć koszty opakowania posiłku na wynos.15. W godzinach wydawania posiłków klientom zamawiającego w lokalu musi obowiązywać całkowity zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu oraz palenia tytoniu.16. Lokale, w których będą wydawane posiłki mają być dostępne w dni robocze przez min. 4 godz. dziennie, a w dni wolne od pracy (np. w sobotę) posiłki mają być wydawane przez min. 2 godz. dziennie.17. W przypadku, gdy wykonawca świadczy ogólnie dostępne usługi możliwe jest zastąpienie posiłku z jadłospisu dla osób korzystających z pomocy MOPS posiłkiem z ogólnodostępnego jadłospisu, przy jednoczesnym zapewnieniu przynajmniej 1 posiłku o wartości określonej w ofercie. W sytuacji, gdy cena wybranego posiłku z ogólnodostępnego jadłospisu jest wyższa niż wartość posiłku dla osób objętych pomocą MOPS klient uiści stosowną dopłatę.18. W sytuacjach nadzwyczajnych, jak ogłoszenie stanu epidemii lub zagrożenia epidemicznego, zamawiający może dokonać zmian w zakresie wymogów związanych z wydawaniem posiłków, np.: godzin lub dni w tygodniu, w których posiłki mają być wydawane, maksymalnej liczby posiłków wydawanych klientowi w jednym dniu, sposobu potwierdzania odbioru posiłków, finansowania opakowań na wynos. 19. Wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w poszczególnych częściach musi dysponować co najmniej jednym lokalem, w którym będą przygotowane i wydawane posiłki, spełniającym warunki określone w niniejszej SWZ, oddalonym nie więcej niż 1 000m od czynnego przystanku komunikacji miejskiej na terenie (lub w bezpośrednim sąsiedztwie) następujących Dzielnic:VIII część zamówienia – Dzielnica XV – z centrum komunikacyjnym – Rondo Piastowskie. |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55320000, 55322000 |
forma | przetarg nieograniczony |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Małopolskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Małopolskie |