Zlecenie 11737937 - Przygotowanie i dostarczanie gorących posiłków dla ok. 20...
| Zamówienie 11737937 | |
|---|---|
| źródło | Internet |
| data publikacji | 2025-10-27 |
| przedmiot zlecenia | Przygotowanie i dostarczanie gorących posiłków dla ok. 20 - osobowej grupy dzieci, uczniów szkół podstawowych i osób dorosłych na terenie gminy Świerzno, zgodnie z przygotowanym jadłospisem, z uwzględnieniem potrzeb żywieniowych. 2. Posiłki będą dostarczane przez pięć dni w tygodniu, od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od nauki, jak również dni zawieszenia stacjonarnej nauki, a także dni ustalonych przez Zamawiającego. 3. Zamówienie obejmuje przygotowanie i dostarczenie jednego gorącego posiłku w postaci: 2 razy w tygodniu zupa i 3 razy w tygodniu drugie danie dla każdego dziecka i osoby dorosłej. Drugie danie ma być posiłkiem mięsnym lub bezmięsnym. Jedna porcja drugiego dania musi posiadać gramaturę nie mniejszą niż 400 gram, w tym mięso - 100 g, surówka - 100 g oraz ziemniaki, ryż, kasza lub makaron- nie mniej niż 200 g. Jeden raz w tygodniu drugie danie mogą stanowić pierogi, kopytka, naleśniki z serem lub krokiety - w ilości nie mniej niż 400 gramów. 4. Wykonawca zobowiązany jest do porcjowania, wydawania posiłków oraz utrzymania należytego porządku i czystości pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, zgodnie z wymogami odpowiednich służb. 5. Przewidywana łączna ilość wydanych posiłków w trakcie trwania zamówienia wynosić będzie 4.000 porcji posiłków, tj. ok. 20 posiłków dziennie. 6. Do obowiązków Wykonawcy należy w szczególności przygotowanie posiłku, jego dostawa pojazdem posiadającym odpowiednie zezwolenia do przewozu żywności, w szczelnie zamkniętych termosach izotermicznych. Rozdysponowanie posiłków w miejscu ich wydania będzie się odbywało na naczyniach jednorazowych, natomiast w odniesieniu do osób dorosłych w jednorazowych pojemnikach lub pojemnikach dostarczanych przez te osoby. 7. Wykonawca zobowiązany jest na własny koszt wydać posiłki w naczyniach jednorazowych, naczynia i sztućce muszą posiadać atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu. 8. Posiłki muszą być przygotowane zgodnie z wymogami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r., poz. 1448), oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 16 lipca 2016 r. w sprawie grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży Produkcja, przechowanie, transport i wydawanie powinny odbywać się przy zachowaniu odpowiednich warunków higienicznych i sanitarnych. 9. Podana przez Zamawiającego szacunkowa dzienna liczba posiłków może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu w zależności od bieżących rzeczywistych potrzeb Zamawiającego). W przypadku nieobecności osoby uprawnionej do posiłku Wykonawca nie obciąży Zleceniodawcy kosztami posiłku przysługującego tej osobie pod warunkiem zgłoszenia jego nieobecności nie później niż w dniu poprzedzającym dzień wydania posiłku. 10. Wykonawca jest odpowiedzialny za sporządzanie posiłków zgodnie z jadłospisem, który musi być przedłożony przez Wykonawcę Kierownikowi Ośrodka Pomocy Społecznej w Świerznie i Dyrektorom Szkół do ostatniego roboczego dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, na który jadłospis ma być sporządzony i obejmować menu na okres miesiąca. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu, który jest niezgodny ze specyfikacją warunków zamówienia. Dyrektorzy szkół, sprawdzają zgodność podanego posiłku z dostarczonym przez Wykonawcę jadłospisem. 11. Zamawiający oświadcza, że wskazana liczba ma charakter szacunkowy, a rzeczywista liczba posiłków wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego i uzależniona będzie od obecności uczniów w szkole, jak również od funkcjonowania szkół. 12. Przewiduje się możliwość zmniejszenia dziennej ilości posiłków do 50 % ilości szacunkowej, przy czym nie dotyczy to dni wolnych od nauki oraz dni zawieszenia nauki stacjonarnej, kiedy posiłki nie będą dostarczane. 13. Wykonawca zapewni w dniu dostarczenia posiłków, z miejsca do którego dostarczono posiłek, odbiór pokonsumpcyjnych odpadków, przy czym odbiór ten nastąpi do godziny 14.00. Wykonawca zobowiązuje się do pobierania i przechowywania próbek kontrolnych posiłków, zgodnie z obowiązującymi przepisami. |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| forma | zapytanie ofertowe |
| typ zlecenia | dostawy ,usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Zachodniopomorskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Zachodniopomorskie |