Zlecenie - 7/341/04/2016 Udzielenie na wyłączność obsługi w...
| Analizuj | Zamówienie 4306749 (zakończone) |
|---|---|
| źródło | Internet |
| data publikacji | 2016-05-04 |
| przedmiot zlecenia | 7/341/04/2016 Udzielenie na wyłączność obsługi w zakresie piwo i gastronomia z wyłączeniem produktów lokalnych i rękodzieła artys tycznego oraz wyłączną obsługę urządzeń zabawowych podczas imprez plenerowych organizowanych przez Gminne Centrum Kultury i Sportu w Nowogrodźcu w 2016r. wg poniższego harmonogramu: Impreza plenerowa „PIECZENICA 2016" Termin: 02-03 lipca 2016r. Miejsce: Park w Gościszowie. 59-730 Nowogrodziec Krótka charakterystyka: impreza organizowana jest od 15 lat, co roku gromadzi tysiące wi¬dzów nie tylko z gminy Nowogrodziec, ale i z całego Dolnego Śląska. Jest okazją do wspania¬łej zabawy i możliwości atrakcyjnego spędzenia wolnego czasu. Program artystyczny połączo¬ny z pokazami kulinarnymi ,.pieczenie prosiaków na żywym ogniu", jak również rodzinna at¬mosfera towarzysząca spotkaniom, powoduje liczne przybycie mieszkańców i turystów. Pod¬czas tegorocznych obchodów zaplanowaliśmy szereg ciekawych imprez rekreacyjno - sporto¬wych. są to miedzy innymi takie atrakcje jak: pokaz przygotowania pieczenicy. występy zespo¬łów folklorystycznych, różnego rodzaju turnieje, konkursy, degustacje, biesiady oraz koncert zespołu „JÓRRGUS". ZAKRES OBSŁUGI WYKONAWCY 1. Prowadzenie działalności cateringowej z wyłączeniem stoisk: mieszkańców gminy sprzedających produkty lokalne tj. pieczenica, pila (ciasto bałkańskie), ciasta domowe. żywność ekologiczna, zupy związane z tradycją, nalewki, rękodzieło artystyczne oraz obsługę urządzeń zabawowych podczas trwania imprezy (wesołe miasteczko. dmuchańce, bangi itp.). po spełnieniu wymogów przewidzianych w odpowiednich przepisach. 2. Zabezpieczenie parku gier i zabaw dla dzieci oraz stoisk handlowych, biżuteria, wiklina zabawki z odpowiednimi atestami. 3. Zabezpieczenie agregatu (w razie braku dostawy prądu z przyczyn niezależnych od obu stron) oraz okablowania dla celów cateringowych. 4. Przygotowanie i sprzedaż następujących potraw: z grilla, koiła, dań typu fast food (karkówka. szaszłyk, golonka, kiełbasa, warzywa, ryby, pajda chleba, hod-dog. hamburger, zapiekanka, pila, knysza, frytki, lody, gofry, popcorn, kukurydzy, prażynki. wata cukrowa, żelki, orzeszki prażone, itp.j. 5. Dystrybucja piwa (po uprzednim uzyskaniu zezwolenia w Urzędzie Miejskim) w kubkach plastikowych o pojemności nieprzekraczającej 0.4 litra, wraz z odpowiednią ilością urządzeń nalewających. 6. Sprzedaż napojów bezalkoholowych (kawa. herbata, napoje zimne itp.). 7. Właściwe oznakowanie i zabezpieczenie ogródka piwnego. 8. Zapewnienie 30 parasoli wraz z miejscami siedzącymi - 60 kpi. 9. Dostarczenie, zamontowanie i demontaż namiotu dla zespołów zaproszonych wraz z wyposażeniem w stoły i ławki dla ok. 100 osób ( namiot 80m oraz ławki i stoły - 10 kpi.). 10. Dostarczenie, zamontowanie i demontaż namiotu organizacyjnego o wymiarach 6mx3m wyposażonego w ławki i stoły 4 kpi. 11. Dostarczenie, zamontowanie i demontaż garderoby dla artystów szt. 2 wyposażonych w ławki i stoły 6 kpi 12. Dostarczenie, wyładunek i załadunek 20 ławek dla widowni. 13. Dostarczenie, wyładunek, zamontowanie i demontaż oraz załadunek podestów do tańczenia o wymiarach 10mxl0m o jednolitej powierzchni nie stwarzających zagrożenia dla użytkowników. 14. Wykonawca zobowiązuje się do obsługi punktów gastronomicznych podczas w/w imprezy w czasie jej trwania oraz do bieżącego utrzymania czystości w granicach swojego obszaru w czasie i po każdym dniu imprezy, a także do zapewnienia odpowiedniej ilości pojemników i worków na odpady. 15. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania postanowień organizatora w zakresie regulaminu organizacyjnego i programu imprez)'. 16. Po stronie Wykonawcy leży również uzyskanie zgody Stacji Epidemiologicznej na sprzedaż i działalność gastronomiczną, oraz wszystkich innych zaświadczeń i pozwoleń. Ponadto wskazanie przez wykonawcę miejsc produkcji garmażeryjnej oraz decyzji Sanepidu dotyczącej możliwości produkcji garmażeryjnej w podanych punktach /catering/ produkcyjnych, sposobu przewozu z punktów produkcyjnych na miejsce imprezy oraz okazania badań stacji Epidemiologicznej pojazdów przeznaczonych do przewozu żywności. 17. Wykonawca zobowiązany jest do rozstawienia stoisk zgodnie z wytycznymi organizatora. 18. Wykonawca zobowiązuje się do wydawania posiłków w naczyniach jednorazowych. 19. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania sprawnych instalacji i urządzeń elektrycznych jak również do posiadania aktualnych pozwoleń wymaganych i zgodnych z obowiązującymi przepisami prawa w zakresie swojej działalności (min. ubezpieczenie OC. atesty urządzeń) i ponosi pełną odpowiedzialność z tytułu świadczonych usług. 20. Wykonawca będzie pobierał opłaty za świadczone usługi według ustalonych przez siebie cen. 2.1. Wykonawca zabezpieczy we własnym zakresie okablowanie do miejsca z urządzeniami elektrycznymi (przewód) odpowiadające wymogom BHP i warunkom techniczno-elektrycznym zgodnie z PN/E). 7/341/04/2016 Udzielenie na wyłączność obsługi w zakresie piwo i gastronomia z wyłączeniem produktów lokalnych i rękodzieła artystycznego oraz wyłączną obsługę urządzeń zabawowych podczas imprez plenerowych organizowanych przez Gminne Centrum Kultury i Sportu w Nowogrodźcu w 2016r. wg poniższego harmonogramu: Organizator: GMINNE CENTRUM KULTURY I SPORTU W NOWOGRODŹCU ul. Lubańska 42A 59-730 Nowogrodziec NIP: 612-14-85-100 REGON: 231076441 I. Opis przedmiotu oferty Impreza plenerowa „PIECZENICA 2016" Termin: 02-03 lipca 2016r. Miejsce: Park w Gościszowie. 59-730 Nowogrodziec Krótka charakterystyka: impreza organizowana jest od 15 lat, co roku gromadzi tysiące wi¬dzów nie tylko z gminy Nowogrodziec, ale i z całego Dolnego Śląska. Jest okazją do wspania¬łej zabawy i możliwości atrakcyjnego spędzenia wolnego czasu. Program artystyczny połączo¬ny z pokazami kulinarnymi ,.pieczenie prosiaków na żywym ogniu", jak również rodzinna at¬mosfera towarzysząca spotkaniom, powoduje liczne przybycie mieszkańców i turystów. Pod¬czas tegorocznych obchodów zaplanowaliśmy szereg ciekawych imprez rekreacyjno - sporto¬wych. są to miedzy innymi takie atrakcje jak: pokaz przygotowania pieczenicy. występy zespo¬łów folklorystycznych, różnego rodzaju turnieje, konkursy, degustacje, biesiady oraz koncert zespołu „JÓRRGUS". ZAKRES OBSŁUGI WYKONAWCY 1. Prowadzenie działalności cateringowej z wyłączeniem stoisk: mieszkańców gminy sprzedających produkty lokalne tj. pieczenica, pila (ciasto bałkańskie), ciasta domowe. żywność ekologiczna, zupy związane z tradycją, nalewki, rękodzieło artystyczne oraz obsługę urządzeń zabawowych podczas trwania imprezy (wesołe miasteczko. dmuchańce, bangi itp.). po spełnieniu wymogów przewidzianych w odpowiednich przepisach. 2. Zabezpieczenie parku gier i zabaw dla dzieci oraz stoisk handlowych, biżuteria, wiklina zabawki z odpowiednimi atestami. 3. Zabezpieczenie agregatu (w razie braku dostawy prądu z przyczyn niezależnych od obu stron) oraz okablowania dla celów cateringowych. 4. Przygotowanie i sprzedaż następujących potraw: z grilla, koiła, dań typu fast food (karkówka. szaszłyk, golonka, kiełbasa, warzywa, ryby, pajda chleba, hod-dog. hamburger, zapiekanka, pila, knysza, frytki, lody, gofry, popcorn, kukurydzy, prażynki. wata cukrowa, żelki, orzeszki prażone, itp.j. 5. Dystrybucja piwa (po uprzednim uzyskaniu zezwolenia w Urzędzie Miejskim) w kubkach plastikowych o pojemności nieprzekraczającej 0.4 litra, wraz z odpowiednią ilością urządzeń nalewających. 6. Sprzedaż napojów bezalkoholowych (kawa. herbata, napoje zimne itp.). 7. Właściwe oznakowanie i zabezpieczenie ogródka piwnego. 8. Zapewnienie 30 parasoli wraz z miejscami siedzącymi - 60 kpi. 9. Dostarczenie, zamontowanie i demontaż namiotu dla zespołów zaproszonych wraz z wyposażeniem w stoły i ławki dla ok. 100 osób ( namiot 80m oraz ławki i stoły - 10 kpi.). 10. Dostarczenie, zamontowanie i demontaż namiotu organizacyjnego o wymiarach 6mx3m wyposażonego w ławki i stoły 4 kpi. 11. Dostarczenie, zamontowanie i demontaż garderoby dla artystów szt. 2 wyposażonych w ławki i stoły 6 kpi 12. Dostarczenie, wyładunek i załadunek 20 ławek dla widowni. 13. Dostarczenie, wyładunek, zamontowanie i demontaż oraz załadunek podestów do tańczenia o wymiarach 10mxl0m o jednolitej powierzchni nie stwarzających zagrożenia dla użytkowników. 14. Wykonawca zobowiązuje się do obsługi punktów gastronomicznych podczas w/w imprezy w czasie jej trwania oraz do bieżącego utrzymania czystości w granicach swojego obszaru w czasie i po każdym dniu imprezy, a także do zapewnienia odpowiedniej ilości pojemników i worków na odpady. 15. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania postanowień organizatora w zakresie regulaminu organizacyjnego i programu imprez)'. 16. Po stronie Wykonawcy leży również uzyskanie zgody Stacji Epidemiologicznej na sprzedaż i działalność gastronomiczną, oraz wszystkich innych zaświadczeń i pozwoleń. Ponadto wskazanie przez wykonawcę miejsc produkcji garmażeryjnej oraz decyzji Sanepidu dotyczącej możliwości produkcji garmażeryjnej w podanych punktach /catering/ produkcyjnych, sposobu przewozu z punktów produkcyjnych na miejsce imprezy oraz okazania badań stacji Epidemiologicznej pojazdów przeznaczonych do przewozu żywności. 17. Wykonawca zobowiązany jest do rozstawienia stoisk zgodnie z wytycznymi organizatora. 18. Wykonawca zobowiązuje się do wydawania posiłków w naczyniach jednorazowych. 19. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania sprawnych instalacji i urządzeń elektrycznych jak również do posiadania aktualnych pozwoleń wymaganych i zgodnych z obowiązującymi przepisami prawa w zakresie swojej działalności (min. ubezpieczenie OC. atesty urządzeń) i ponosi pełną odpowiedzialność z tytułu świadczonych usług. 20. Wykonawca będzie pobierał opłaty za świadczone usługi według ustalonych przez siebie cen. 2.1. Wykonawca zabezpieczy we własnym zakresie okablowanie do miejsca z urządzeniami elektrycznymi (przewód) odpowiadające wymogom BHP i warunkom techniczno-elektrycznym zgodnie z PN/E). ORGANIZATOR: 1. Organizator zapewni dostęp do przyłącza zasilającego energię elektryczną, i do poboru wody dla cateringu. natomiast ujęcie wody dla ogrodu zabaw należy uzgodnić z dostawcą wody i ponieść koszty jej zużycia. 2. Organizator nie ma wpływu na funkcjonowanie sklepów zlokalizowanych w sąsiedztwie terenu imprezy. 3. Organizator nie odpowiada za warunki atmosferyczne i frekwencję. 4. Organizator zastrzega sobie zmiany w harmonogramie imprezy. Impreza plenerowa „IV Jarmark Garncarski - Wielki Garniec z Nowogrodźca nad Kwisa". Termin: 13-14 sierpnia 2016r. Miejsce: Rynek w Nowogrodźcu. 59-730 Nowogrodziec Krótka charakterystyka: IV Jarmark Garncarski to prezentacja obecnie działających miej-scowych artystów, twórców i lokalnych przedsiębiorców. W ramach targów promocyjnych od-będzie się degustacja i sprzedaż wyrobów pszczelarskich oraz innych regionalnych produktów żywności ekologicznej. Podczas Jarmarku Garncarskiego jak w ubiegłym roku odbędzie się wielkie gotowanie. W Rynku przy fontannie zostanie ustawiom wielki kocioł o pojemności 1000 litrów, w którym zostanie ugotowana pyszna regionalna potrawa. Nie zabraknie również wątków artystycznych: podczas uroczystych obchodów zaprezentują swe rękodzieła także So-łectwa naszej Gminy, natomiast w roli muzycznego uzupełnienia całości wystąpią folklory-styczne zespoły śpiewacze z terenu Dolnego Śląska. Dla amatorów muzyki rozrywkowej przy-gotowaliśmy również bogaty program, w ramach, którego wystąpi MATEUSZ ZIÓŁKO & LIBER, TEATR OCELOT, oraz jako Gwiazda wieczoru ANIA WYSZKOM Godny uwagi jest również program artystyczny realizowany wspólnie z aktorami Teatru im. Cypriana Kamila Norwida w Jeleniej Górze oraz nie zabraknie również atrakcji dla najmłod-szych uczestników tych dni - w programie znajdą się interaktywne spektakle, występy i przed-stawienia, warsztaty garncarskie, konkurs}' i wiele innych. Podczas obchodów swój bogaty dorobek kulturalny zaprezentują również gminy partnerskie, z którymi Gmina Nowogrodziec nawiązała stałą współpracę tj. Gmina Srbac (Republika Serb-ska Bośni i Hercegowiny) oraz Gmina Przemyślany (Ukraina). ZAKRES OBSŁUGI WYKONAWCY 1. Prowadzenie działalności cateringowej z wyłączeniem stoisk: mieszkańców gminy sprzedających produkty lokalne tj. pieczenica, pita (ciasto bałkańskie), ciasta domowe. żywność ekologiczna, zupy związane z tradycją, nalewki, miody, rękodzieło artystyczne. ceramikę oraz obsługę urządzeń zabawowych podczas trwania imprezy (wesołe miasteczko, dmuchańce. bangi itp.. po spełnieniu wymogów przewidzianych w odpowiednich przepisach). 2. Zabezpieczenie parku gier i zabaw dla dzieci oraz stoisk handlowych, biżuteria, wiklina zabawki z odpowiednimi atestami. 3. Zabezpieczenie agregatu (w razie braku dostawy prądu z przyczyn niezależnych od obu stron) oraz okablowania dla celów cateringowych. 4. Przygotowanie i sprzedaż następujących potraw; z grilla, kotła, dań typu fast food (karkówka. szaszłyk, golonka, kiełbasa, warzywa, ryby, pajda chleba, hod-dog. hamburger, zapiekanka, pita, knysza. frytki, lody, gofry, popcorn, kukurydzy, prażynki. wata cukrowa, żelki, orzeszki prażone, itp.). 5. Dystrybucja piwa (po uprzednim uzyskaniu zezwolenia w Urzędzie Miejskim) w kubkach plastikowych o pojemności nieprzekraczającej 0,4 litra, wraz z odpowiednią ilością urządzeń nalewających. 6. Sprzedaż napojów bezalkoholowych (kawa. herbata, napoje zimne itp.). 7. Właściwe oznakowanie i zabezpieczenie ogródka piwnego. 8. Zapewnienie min. 25 parasoli wraz z miejscami siedzącymi - 50 kpł. 9. Zapewnienie miejsc siedzących: dawki i stoły) dla sołectw i zespołów - 95 kpi. 10. Wykonawca przekaże na rzecz Organizatora 120 talonów gastronomicznych o wartości 10.00 zł każdy dla obsługi technicznej. 11. Wykonawca zobowiązuje się do obsługi punktów gastronomicznych podczas w/w imprezy w czasie jej trwania oraz do bieżącego utrzymania czystości w granicach swojego obszaru w czasie i po każdym dniu imprezy, a także do zapewnienia odpowiedniej ilości pojemników i worków na odpad}. 12. Wykonawca zobowiązań}- jest do przestrzegania postanowień organizatora w zakresie regulaminu organizacyjnego i programu imprezy. 13. Po stronie Wykonawcy leży również uzyskanie zgody Stacji Epidemiologicznej na sprzedaż i działalność gastronomiczną, oraz wszystkich innych zaświadczeń i pozwoleń. Ponadto wskazanie przez wykonawcę miejsc produkcji garmażeryjnej oraz decyzji Sanepidu dotyczącej możliwości produkcji garmażeryjnej w podanych punktach /catering/ produkcyjnych, sposobu przewozu z punktów produkcyjnych na miejsce imprezy oraz okazania badań stacji Epidemiologicznej pojazdów przeznaczonych do przewozu żywności. 14. Wykonawca zobowiązań}' jest do rozstawienia stoisk zgodnie z wytycznymi organizatora. 15. Wykonawca zobowiązuje się do wydawania posiłków w naczyniach jednorazowych. 16. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania sprawnych instalacji i urządzeń elektrycznych jak również do posiadania aktualnych pozwoleń wymaganych i zgodnych z obowiązującymi przepisami prawa w zakresie swojej działalności (m.in. ubezpieczenie OC. atesty urządzeń) i ponosi pełną odpowiedzialność z tytułu świadczonych usług. 17. Wykonawca będzie pobierał opłaty za świadczone usługi według ustalonych przez siebie cen. 18. Wykonawca zabezpieczy we własnym zakresie okablowanie do miejsca z urządzeniami elektrycznymi (przewody odpowiadające wymogom BHP i warunkom techniczno-elektrycznym zgodnie z PN/E). ORGANIZATOR: 1. Organizator zapewni dostęp do przyłącza zasilającego energię elektryczną, i do poboru wody dla cateringu. natomiast ujęcie wody dla ogrodu zabaw należy uzgodnić z dostawcą wody i ponieść koszty jej zużycia. Organizator nie ma wpływu na funkcjonowanie sklepów i lokali gastronomicznych zlokalizowanych w sąsiedztwie terenu imprezy. 2. Organizator nie odpowiada za warunki atmosferyczne i frekwencję. 3. Organizator zastrzega sobie zmiany w harmonogramie imprezy. Impreza plenerowa „DOŻYNKI GMINNE 2016" Termin: 03 września 2016r. Miejsce: boisko sportowe w Kierżnie, 59-730 Nowogrodziec Krótka charakterystyka: impreza organizowana cyklicznie. Jest tradycyjnym świętem, podczas którego rolnicy dziękują za zebrane plony. Jest to również okazja do wypoczynku i dobrej. wspólnej zabaw}' po ciężkiej pracy na roli. Podczas tegorocznych dożynek wystąpi zespól FOCUS oraz odbędą się prezentacje maszyn rolniczych jak również regionalnych twórców -sołectwa z Gminy Nowogrodziec zaprezentują swoje rękodzieła. ZAKRES OBSŁUGI WYKONAWCY 1. Prowadzenie działalności cateringowej z wyłączeniem stoiska: mieszkańców gminy sprzedających produkty lokalne tj. pieczenica. pita (ciasto bałkańskie), ciasta domowe. żywność ekologiczna.nalewki, miody, rękodzieło artystyczne oraz obsługę urządzeń zabawowych podczas trwania imprezy (wresołe miasteczko, dmuchańce. bangi itp., po spełnieniu wymogów przewidzianych w odpowiednich przepisach. 2. Zabezpieczenie parku gier i zabaw dla dzieci oraz stoisk handlowych, biżuteria, wiklina zabawki z odpowiednimi atestami. 3. Zabezpieczenie agregatu (w razie braku dostawy prądu z przyczyn niezależnych od obu stron) oraz okablowania dla celów cateringowych. 4. Przygotowanie i sprzedaż następujących potraw: z grilla, kotła, dań typu fast food (karkówka. szaszłyk, golonka, kiełbasa, warzywa, ryby, pajda chleba, hod-dog. hamburger, zapiekanka, pita, knysza, frytki, lody, gofry, popcorn, kukurydzy, prażynki, wala cukrowa, żelki, orzeszki prażone, itp.j. 5. Dystrybucja piwa (po uprzednim uzyskaniu zezwolenia w Urzędzie Miejskim) w kubkach plastikowych o pojemności nieprzekraczającej 0,4 litra, wraz z odpowiednią ilością urządzeń nalewających. 6. Sprzedaż napojów bezalkoholowych (kawa. herbata, napoje zimne itp.). 7. Właściwe oznakowanie i zabezpieczenie ogródka piwnego. 8. Zapewnienie 30parasoli wraz z miejscami siedzącymi - 60 kpi. 9. Dostarczenie, zamontowanie i demontaż namiotu dla gości zaproszonych wraz z wyposażeniem w ławki i stoły dla ok. 60 osób ( namiot 60 m oraz ławki i stoły - 10 kpij 10. Dostarczenie, zamontowanie i demontaż namiotu dla zespołów i sołectw wraz z wyposażeniem w stoły i ławki dla ok. 350 osób ( namiot 200m oraz ławki i stoły - 35 kpi) 11. Dostarczenie, zamontowanie i demontaż 2 namiotów o wym. 3m x3m oraz 2 namiotów o wym. 6m x3m (garderoba dla artystów, namiot organizacyjny, namioty dla gospodarzy wyposażonych w ławki i stoły 10 kpi.). 12. Dostarczenie, wyładunek, zamontowanie i demontaż oraz załadunek podestów do tańczenia o wymiarach 10mxl0m o jednolitej powierzchni nie stwarzających zagrożenia dla użytkowników. 13. Wykonawca zobowiązuje się do obsługi punktów gastronomicznych podczas w/w imprezy w czasie jej trwania oraz do bieżącego utrzymania czystości w granicach swojego obszaru w czasie i po każdym dniu imprezy, a także do zapewnienia odpowiedniej ilości pojemników i worków na odpady. 14. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania postanowień organizatora w zakresie regulaminu organizacyjnego i programu imprez)'. 15. Po stronie Wykonawcy leży również uzyskanie zgody Stacji Epidemiologicznej na sprzedaż i działalność gastronomiczną, oraz wszystkich innych zaświadczeń i pozwoleń. Ponadto wskazanie przez wykonawcę miejsc produkcji garmażeryjnej oraz decyzji Sanepidu dotyczącej możliwości produkcji garmażeryjnej w podanych punktach /catering/ produkcyjnych, sposobu przewozu z punktów produkcyjnych na miejsce imprezy oraz okazania badań stacji Epidemiologicznej pojazdów przeznaczonych do przewozu żywności. 16. Wykonawca zobowiązany jest do rozstawienia stoisk zgodnie z wytycznymi organizatora. 17. Wykonawca zobowiązuje się do wydawania posiłków w naczyniach jednorazowych. 18. Wykonawca zobowiązań) jest do posiadania sprawnych instalacji i urządzeń elektrycznych jak również do posiadania aktualnych pozwoleń wymaganych i zgodnych z obowiązującymi przepisami prawa w zakresie swojej działalności (m.in. ubezpieczenie OC. atesty urządzeń) i ponosi pełną odpowiedzialność z tytułu świadczonych usług. 19. Wykonawca będzie pobierał opłaty za świadczone usługi według ustalonych przez siebie cen. 20. Wykonawca zabezpieczy we własnym zakresie okablowanie do miejsca z urządzeniami elektrycznymi (przewody odpowiadające wymogom BHP i warunkom techniczno-elektrycznym zgodnie z PN/E). ORGANIZATOR: 1. Organizator zapewni dostęp do przyłącza zasilającego energię elektryczną, i do poboru wody dla cateringu. natomiast ujęcie wody dla ogrodu zabaw należ)' uzgodnić z dostawcą wody i ponieść koszty jej zużycia. 2. Organizator nie ma wpływu na funkcjonowanie sklepów zlokalizowanych w sąsiedztwie terenu imprezy. 3. Organizator nie odpowiada za warunki atmosferyczne i frekwencję. 4. Organizator zastrzega sobie zmian)' w harmonogramie imprezy. Impreza plenerowa „Festiwal Smaku - Święto Chleba 2016" Termin: 25 września 2016r. Miejsce: plac przy WDK Milików nr 146, 59-730 Nowogrodziec Krótka charakterystyka: „Festiwal Smaku - Święto Chleba'' - święto wspaniałych wypieków chlebowych, które organizowane jest cyklicznie w miejscowości Milików. gmina Nowogro-dziec. Impreza ma na celu popularyzację treści folkloru związanego z tradycją wypieku chleba. utrwalanie tradycji wypieku chleba zgodnej z przekazem przodków oraz pielęgnowanie tożsa-mości kulturowej mieszkańców wsi. „Święto Chleba'" posiada charakter konkursu, w którym zespoły folklorystyczne jak i uczest-nicy indywidualni z województwa dolnośląskiego prezentują osobiście sporządzone wypieki chlebowe, których receptura i forma są zgodne z przekazem tradycji. Wypieki oceniane są przez specjalistów złożonych z etnologów. Głównym zadaniem Święta Chleba jest przybliżenie starodawnych zwyczajów i obrzędów związanych z tradycją domowego wypieku chleba. Uczestnicy wynajdują w pamięci swoich rodziców i dziadków zapomniane, archaiczne wypieki i potrawy przygotowywane w ich ro-dzinnych domach. Na stołach można znaleźć wypieki i potrawy charakterystyczne dla różnych grup etnicznych tworzących społeczność polską- reemigrantów z Jugosławii i przesiedleńców zza Buga. |
| branża | Gastronomia, catering, Turystyka, wypoczynek, hotelarstwo, sport |
| podbranża | usługi cateringowe, obsługa techniczna imprez |
| forma | konkurs |
| typ zlecenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Dolnośląskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Dolnośląskie |