Zlecenie 6706068 - Zapytanie ofertowe nr 03/2019 BADANIA DROBIU RZEŹNEGO...
(zakończone) | Zamówienie 6706068|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2019-04-12 |
przedmiot zlecenia | Zapytanie ofertowe nr 03/2019 BADANIA DROBIU RZEŹNEGO (INDYKI) W związku z planowaną realizacją projektu pn. „Realizacja prac B +R dotyczących metody pozyskiwania białka z alg, przy wykorzystaniu energii cieplnej i CO2 odzyskanych z budynków inwentarskich, jako alternatywa w programie paszowym dla hodowli drobiu” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Działanie 1.1., Poddziałanie 1.1.1. „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa”, działając zgodnie z zasadą uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców – przedsiębiorstwo ALGIN SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ ogłasza postępowanie w trybie zapytania ofertowego zgodnie z zasadą konkurencyjności. 1. Przedmiot zamówienia: BADANIA DROBIU RZEŹNEGO (INDYKI) SKARMIANEGO MIESZANKAMI PASZOWYMI Z WYKORZYSTANIEM BIAŁKA WOLNEGO OD GMO, BADANIE MIĘSA POCHODZĄCEGO Z HODOWLI EKSPERYMENTALNEJ Opis zamówienia: Przedmiotem zamówienia będzie ocena zastosowania alternatywy białka paszowego wytworzonego w ramach projektu na wyniki produkcyjne indyków rzeźnych. Badania zostaną przeprowadzone na 3 kolejnych cyklach produkcyjnych indyków, podzielonych na dwie grupy żywieniowe każda w kilku powtórzeniach. W czasie trwania doświadczenia przeprowadzone zostaną następujące obserwacje: kontrola i porównanie wyników produkcyjnych, analiza rzeźna, jakość mięśnia piersiowego (pH, wycieku swobodnego, wodochłonności, siła cięcia oraz składu podstawowego), jakości kości udowej (syndrom czarnych kości i wytrzymałość) oraz FPD. Badanie zostanie przeprowadzone zgodnie z niżej podaną metodyką: Materiał do badań stanowią mięśnie piersiowe, nogi oraz tłuszcz sadełkowy pobrany podczas dysekcji tuszek. Ocena zdrowia młodych indyków rzeźnych (odchówek) z elementami produkcyjności -śmiertelność, wykorzystanie paszy (fcr), choroby. Oznaczenie pH – wg PN-ISO 2917:2001: Oznaczenie pH mięsa (mięśnie piersiowe i mięśnie nóg); przy użyciu ph-metru CP-411 (Elmetron, Zabrze), stosując zespoloną elektrodę szklano-kalomelową. Urządzenie będzie kalibrowane wobec buforów o pH 4.0 i 7.0. Oznaczenie zdolności utrzymywania wody własnej – metodą bibułową wg Grau’a i Hamm’a – Na skrawku folii polietylenowej odważane zostanie ok. 300 mg mięsa (mięśni piersiowych i mięśni nóg) i zostanie to przeniesione na bibułę kondycjonowaną nad wodnym nasyconym roztworem KCl. Próbka mięsa zostanie umieszczona między dwoma płytkami szklanymi tak, aby folia znajdowała się po stronie górnej. Płytki będą dociskane 2-kilogramowym odważnikiem i pozostawione na 5 minut. Po tym czasie usunięty zostanie odważnik, płytka szklana oraz folia oraz nastąpi obrysowanie plamek pozostawionych przez mięso i wyciśnięty sok mięsny. Następnie przy użyciu planimetru zmierzone zostaną pola powierzchni obu plam. Zdolność utrzymywania wody własnej przez mięso [cm2/g] zostanie obliczana ze wzoru: Z = (a-b) : m gdzie: a – pole plamy pozostawionej przez wyciek [cm2] b – pole plamy pozostawionej przez sprasowana próbkę mięsa [cm2] m – masa próbki mięsa [g] Cel zamówienia Celem zamówienia jest wybór wykonawcy prac badawczych w projekcie. Przedmiot zamówienia Dla każdego mięśnia zostaną wykonywane 3 powtórzenia przyjmując ich średnią za wynik oznaczenia. Oznaczenie parametru barwy (a*, b*, L*) na rozdrobnionym mięsie (mięśnie piersiowe i mięśnie nóg) przy użyciu kolorymetru CR–410 (Minolta), zgodnie z instrukcją producenta aparatu. Każdy pomiar wykonany zostanie w 5 powtórzeniach przyjmując ich średnią za wynik oznaczenia. Parametr L* (jasność barwy) może przyjmować wartości od 0 do 100. Parametry a* i b* są współrzędnymi trójchromatyczności. Mogą przyjmować wartości dodatnie i ujemne. Wartość +a* odpowiada barwie czerwonej, -a* barwie zielonej, +b* barwie żółtej natomiast -b* barwie niebieskiej. Oznaczenie ubytku podczas obróbki termicznej będzie wykonane w ten sposób, że mięśnie piersiowe i nóg zostaną zważone z dokładnością do 0,01 g (m1), następnie ogrzane w bemarze w temperaturze 90oC przez ok. 30 minut (do uzyskania w centrum geometrycznym temperatury 75 ± 2 oC). Ugotowane mięso zostanie studzone w temperaturze pokojowej przez około 1 h, a następnie przeniesione do chłodni (temperatura 4-6 oC) na 24 h. Po tym czasie mięso zostanie ponownie zważone (m2). Ubytki podczas obróbki termicznej [ %] zostaną obliczone ze wzoru: Z = [(m1- m2) : m1] x 100 Oznaczenie podstawowego składu chemicznego – metodami standardowymi (NIR i AOAC, 1995): • zawartość wody – metodą suszenia w temp. 105 oC przez 4 h. • zawartość białka – metodą Kjeldahla • zawartość tłuszczu – metodą Soxhleta • zawartość popiołu Oznaczenie siły cięcia (tylko mięśnie piersiowe) – oznaczenie zostanie wykonane przy użyciu maszyny wytrzymałościowej ZWICKI typ 1120 stosując element tnący typu Warnera-Bratzlera. Maksymalna siła cięcia (Fmax) zostanie odczytana przy przesuwie głowicy z prędkością 50 mm/minutę. Cięcia próbki mięsa będzie dokonywane prostopadle do włókien. Badanie będzie przeprowadzane do momentu spadku siły po przecięciu próbki do 75% Fmax. Pomiar siły cięcia wykonany zostanie w 5 powtórzeniach, przyjmując ich średnią za wynik oznaczenia. Próbki do badań przygotowane zostaną poprzez wycięcie z poddanych wcześniej obróbce termicznej mięśni piersiowych (wzdłuż włókien) prostopadłościanów o wymiarach 1x1 cm i długości ok. 5 cm. Oznaczono TBA w tłuszczu sadełkowym metodą ekstrakcyjną wg Shahidi (1990) zostanie wykonane dwukrotnie po 48h od uboju i po 11 tygodniach przechowywania w stanie zamrożonym (-18ºC). Zasada metody polega na pomiarze absorbancji roztworu barwnego, którego barwnik powstał w wyniku reakcji produktów utleniania tłuszczu (głównie aldehydu malonowego) z kwasem 2-tiobarbiturowym (TBA). Do probówki wirówkowej odważone zostanie ok. 2 g rozdrobnionego mięsa z dokładnością do 0,01 g. Następnie dodawane będzie 5 cm3 10% kwasu trójchlorooctowego i ucierane bagietką przez 2 minuty. Następnie dodane zostanie 5 cm3 0,02 molowego roztworu TBA, ponownie całość zostanie poddana ucieraniu przez 2 minuty i wirowaniu 10 minut przy 4 tys. obr./minutę. Po odwirowaniu roztwór będzie sączony do szklanej probówki z otworem zabezpieczonym folią polietylenową gdzie barwa będzie rozwijana przez 24 h w temperaturze pokojowej. Po tym czasie pobrane zostaną próbki do kolorymetrowania. Pomiaru absorbancji dokonany zostanie na spektrofotometrze wobec próby odczynnikowej. W celu przygotowania próby odczynnikowej, do szklanej probówki dodane zostanie 5 cm3 10% kwasu trójchlorooctowego i 5 cm3 0,02 molowego roztworu TBA. Wynik oznaczenia będzie wyrażony w jednostkach absorbancji na 1 g próbki tłuszczu. Ocena syndromu czarnych kości oraz testy wytrzymałościowe kości przeprowadzone zgodnie z metodyką firmy DSM Nutritional Products oraz Damaziak i wsp., (2014). |
branża | Medyczna |
podbranża | weterynaria - usługi |
kody CPV | 73120000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Lubuskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Lubuskie |