Zlecenie 6706068 - Zapytanie ofertowe nr 03/2019 BADANIA DROBIU RZEŹNEGO...

   
Zamówienie 6706068 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2019-04-12
przedmiot zlecenia
Zapytanie ofertowe nr 03/2019 BADANIA DROBIU RZEŹNEGO (INDYKI)

W związku z planowaną realizacją projektu pn. „Realizacja prac B
+R dotyczących metody pozyskiwania białka z alg, przy wykorzystaniu energii cieplnej i CO2 odzyskanych z budynków inwentarskich, jako alternatywa w programie paszowym dla hodowli drobiu” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014-2020, Działanie 1.1., Poddziałanie 1.1.1. „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa”, działając zgodnie z zasadą uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców – przedsiębiorstwo ALGIN SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ ogłasza postępowanie w trybie zapytania ofertowego zgodnie z zasadą konkurencyjności.
1. Przedmiot zamówienia:
BADANIA DROBIU RZEŹNEGO (INDYKI) SKARMIANEGO MIESZANKAMI PASZOWYMI Z WYKORZYSTANIEM BIAŁKA WOLNEGO OD GMO, BADANIE MIĘSA POCHODZĄCEGO Z HODOWLI EKSPERYMENTALNEJ
Opis zamówienia:
Przedmiotem zamówienia będzie ocena zastosowania alternatywy białka paszowego wytworzonego w ramach projektu na wyniki produkcyjne indyków rzeźnych. Badania zostaną przeprowadzone na 3 kolejnych cyklach produkcyjnych indyków, podzielonych na dwie grupy żywieniowe każda w kilku powtórzeniach.
W czasie trwania doświadczenia przeprowadzone zostaną następujące obserwacje: kontrola i porównanie wyników produkcyjnych, analiza rzeźna, jakość mięśnia piersiowego (pH, wycieku swobodnego, wodochłonności, siła cięcia oraz składu podstawowego), jakości kości udowej (syndrom czarnych kości i wytrzymałość) oraz FPD. Badanie zostanie przeprowadzone zgodnie z niżej podaną metodyką:
Materiał do badań stanowią mięśnie piersiowe, nogi oraz tłuszcz sadełkowy pobrany podczas dysekcji tuszek.
Ocena zdrowia młodych indyków rzeźnych (odchówek) z elementami produkcyjności -śmiertelność, wykorzystanie paszy (fcr), choroby.
Oznaczenie pH – wg PN-ISO 2917:2001: Oznaczenie pH mięsa (mięśnie piersiowe i mięśnie nóg); przy użyciu ph-metru CP-411 (Elmetron, Zabrze), stosując zespoloną elektrodę szklano-kalomelową. Urządzenie będzie kalibrowane wobec buforów o pH 4.0 i 7.0.
Oznaczenie zdolności utrzymywania wody własnej – metodą bibułową wg Grau’a i Hamm’a – Na skrawku folii polietylenowej odważane zostanie ok. 300 mg mięsa (mięśni piersiowych i mięśni nóg) i zostanie to przeniesione na bibułę kondycjonowaną nad wodnym nasyconym roztworem KCl. Próbka mięsa zostanie umieszczona między dwoma płytkami szklanymi tak, aby folia znajdowała się po stronie górnej. Płytki będą dociskane 2-kilogramowym odważnikiem i pozostawione na 5 minut. Po tym czasie usunięty zostanie odważnik, płytka szklana oraz folia oraz nastąpi obrysowanie plamek pozostawionych przez mięso i wyciśnięty sok mięsny. Następnie przy użyciu planimetru zmierzone zostaną pola powierzchni obu plam. Zdolność utrzymywania wody własnej przez mięso [cm2/g] zostanie obliczana ze wzoru:
Z = (a-b) : m
gdzie:
a – pole plamy pozostawionej przez wyciek [cm2]
b – pole plamy pozostawionej przez sprasowana próbkę mięsa [cm2]
m – masa próbki mięsa [g] Cel zamówienia Celem zamówienia jest wybór wykonawcy prac badawczych w projekcie. Przedmiot zamówienia Dla każdego mięśnia zostaną wykonywane 3 powtórzenia przyjmując ich średnią za wynik oznaczenia.
Oznaczenie parametru barwy (a*, b*, L*) na rozdrobnionym mięsie (mięśnie piersiowe i mięśnie nóg) przy użyciu kolorymetru CR–410 (Minolta), zgodnie z instrukcją producenta aparatu. Każdy pomiar wykonany zostanie w 5 powtórzeniach przyjmując ich średnią za wynik oznaczenia. Parametr L* (jasność barwy) może przyjmować wartości od 0 do 100. Parametry a* i b* są współrzędnymi trójchromatyczności. Mogą przyjmować wartości dodatnie i ujemne. Wartość +a* odpowiada barwie czerwonej, -a* barwie zielonej, +b* barwie żółtej natomiast -b* barwie niebieskiej.
Oznaczenie ubytku podczas obróbki termicznej będzie wykonane w ten sposób, że mięśnie piersiowe i nóg zostaną zważone z dokładnością do 0,01 g (m1), następnie ogrzane w bemarze w temperaturze 90oC przez ok. 30 minut (do uzyskania w centrum geometrycznym temperatury 75 ± 2 oC). Ugotowane mięso zostanie studzone w temperaturze pokojowej przez około 1 h, a następnie przeniesione do chłodni (temperatura 4-6 oC) na 24 h. Po tym czasie mięso zostanie ponownie zważone (m2). Ubytki podczas obróbki termicznej [ %] zostaną obliczone ze wzoru:
Z = [(m1- m2) : m1] x 100
Oznaczenie podstawowego składu chemicznego – metodami standardowymi (NIR i AOAC, 1995):
• zawartość wody – metodą suszenia w temp. 105 oC przez 4 h.
• zawartość białka – metodą Kjeldahla
• zawartość tłuszczu – metodą Soxhleta
• zawartość popiołu
Oznaczenie siły cięcia (tylko mięśnie piersiowe) – oznaczenie zostanie wykonane przy użyciu maszyny wytrzymałościowej ZWICKI typ 1120 stosując element tnący typu Warnera-Bratzlera. Maksymalna siła cięcia (Fmax) zostanie odczytana przy przesuwie głowicy z prędkością 50 mm/minutę. Cięcia próbki mięsa będzie dokonywane prostopadle do włókien. Badanie będzie przeprowadzane do momentu spadku siły po przecięciu próbki do 75% Fmax. Pomiar siły cięcia wykonany zostanie w 5 powtórzeniach, przyjmując ich średnią za wynik oznaczenia. Próbki do badań przygotowane zostaną poprzez wycięcie z poddanych wcześniej obróbce termicznej mięśni piersiowych (wzdłuż włókien) prostopadłościanów o wymiarach 1x1 cm i długości ok. 5 cm.
Oznaczono TBA w tłuszczu sadełkowym metodą ekstrakcyjną wg Shahidi (1990) zostanie wykonane dwukrotnie po 48h od uboju i po 11 tygodniach przechowywania w stanie zamrożonym (-18ºC). Zasada metody polega na pomiarze absorbancji roztworu barwnego, którego barwnik powstał w wyniku reakcji produktów utleniania tłuszczu (głównie aldehydu malonowego) z kwasem 2-tiobarbiturowym (TBA). Do probówki wirówkowej odważone zostanie ok. 2 g rozdrobnionego mięsa z dokładnością do 0,01 g. Następnie dodawane będzie 5 cm3 10% kwasu trójchlorooctowego i ucierane bagietką przez 2 minuty. Następnie dodane zostanie 5 cm3 0,02 molowego roztworu TBA, ponownie całość zostanie poddana ucieraniu przez 2 minuty i wirowaniu 10 minut przy 4 tys. obr./minutę. Po odwirowaniu roztwór będzie sączony do szklanej probówki z otworem zabezpieczonym folią polietylenową gdzie barwa będzie rozwijana przez 24 h w temperaturze pokojowej. Po tym czasie pobrane zostaną próbki do kolorymetrowania. Pomiaru absorbancji dokonany zostanie na spektrofotometrze wobec próby odczynnikowej. W celu przygotowania próby odczynnikowej, do szklanej probówki dodane zostanie 5 cm3 10% kwasu trójchlorooctowego i 5 cm3 0,02 molowego roztworu TBA. Wynik oznaczenia będzie wyrażony w jednostkach absorbancji na 1 g próbki tłuszczu.
Ocena syndromu czarnych kości oraz testy wytrzymałościowe kości przeprowadzone zgodnie z metodyką firmy DSM Nutritional Products oraz Damaziak i wsp., (2014).
branża Medyczna
podbranża weterynaria - usługi
kody CPV 73120000
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Lubuskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Lubuskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: weterynaria - usługi

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10177440 2024-01-10
godz. 09:00
Dolnośląskie Świadczenie usług weterynaryjnych, w tym zapewnienie całodobowej opieki w przypadkach zdarzeń komunikacyjnych z udziałem zwierząt na terenie Gminy Świdnica w 2024 r.
10184515 2024-01-11
godz. 23:59
Lubelskie Usługi weterynaryjne dla wolno żyjących (dzikich) zwierząt na terenie Puław, poza obszarem ich naturalnego bytowania
10181999 2024-01-15
godz. 12:00
Małopolskie Świadczenie usług polegających na udzieleniu pomocy weterynaryjnej zwierzętom bezdomnym poszkodowanym w przypadku zdarzeń drogowych na terenie gminy Czernichów.
10395828 2024-04-11
godz. 10:00
Łódzkie Wyłapywanie bezdomnych zwierząt z terenu miasta i gminy Zelów oraz zapewnienie im opieki w schronisku dla bezdomnych zwierząt Zakres zamówienia obejmuje:a)odławianie i zapewnienie ca...
10506871 2024-05-10
godz. 11:00
Łódzkie „Wyłapywanie, przejęcie i zapewnienie opieki bezdomnym zwierzętom z terenu Gminy Słupia oraz sprawowanie opieki nad nimi w schronisku'' 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie us...
10503438 2024-05-10
godz. 14:00
Warmińsko-Mazurskie Świadczenie usług zgodnie z Programem opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na rok 2024 dla gminy Dubeninki Opis przedmiotu zamówienia: Przedmiotem z...
10509820 2024-05-14
godz. 12:00
Wielkopolskie Część 1: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług weterynaryjnych polegających na wykonywaniu zabiegów sterylizacji i kastracji wolno żyjących kotów z terenów administracyjn...
10514168 2024-05-14
godz. 23:59
Mazowieckie Zlecę Strzyżenie i pielęgnację zwierząt
10513639 2024-05-16
godz. 12:00
Mazowieckie Usługi pielęgnacyjne (korekcja racic) stada bydła w Zakładzie Doświadczalnym ITP-PIB w Biebrzy” Usługami pielęgnacyjnymi objęte zostanie stado bydła mlecznego. Przedmiotem usług...
10517441 2024-05-17
godz. 10:00
Dolnośląskie Usługi weterynaryjne i inne. Część 1: Sprawowanie opieki weterynaryjnej nad bezdomnymi psami przebywającymiw kojcach przy ul. Rybackiej 31 w Oławie oraz bezdomnymi kotami w tym po wyp...