Przetarg 11868038 - Zakup i dostawa mięsa i wędlin do Domu Pomocy Społecznej...
| Analizuj | Zamówienie 11868038 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-11-04 |
| przedmiot ogłoszenia | Zakup i dostawa mięsa i wędlin do Domu Pomocy Społecznej w Ostrowcu Świętokrzyskim os. Słoneczne 49 w 2026 r. 1. Przedmiotem zamówienia jest Zakup i sukcesywna dostawa mięsa i wędlin dla potrzeb Domu Pomocy Społecznej w Ostrowcu Świętokrzyskim os. Słoneczne 49 w 2026 roku w ilościach i rodzajach określonych w Formularzu asortymentowo- cenowym stanowiącym Załączniki Nr. 2 do niniejszego SWZ .Wykonawca musi zaoferować wszystkie wymienione pozycje, brak uzupełnienia którejkolwiek pozycji będzie skutkowało odrzuceniem oferty.2. Zgodnie z art. 441 Ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie prawo opcji. Wskazane w formularzu asortymentowo-cenowym ilości zamawianych produktów są wielkościami szacunkowymi (wyliczonymi na podstawie zużycia produktów w 2025 r.) i w czasie obowiązywania umowy mogą ulec zmianie, co oznacza, że nie stanowią ostatecznego wymiaru zamówienia w wyniku czego nie mogą być podstawą do zgłoszenia roszczeń z tytułu nie zrealizowanych dostaw lub podstawą do odmowy ich realizacji. Zamawiający zastrzega zastosowanie prawa opcji do zwiększenia podstawowego zakresu zamówienia, które przyjęto do obliczenia oferty cenowej, do wartości 10% zamówienia podstawowego. Tym samym Zamawiający zastrzega możliwość realizacji przedmiotu umowy na poziomie 80% jej wartości. Wartością umowy będzie wówczas końcowa wartość faktycznie zrealizowanych dostaw. Zamawiający ma możliwość skorzystania z prawa opcji jak również nie skorzystania w części w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia zapotrzebowania na produkty wskazane w Formularzu asortymentowo – cenowym. Opcja stanowi wyłączne uprawnienie zamawiającego w związku z czym nieskorzystanie z niej nie stanowi podstawy dla wykonawcy do dochodzenia jakichkolwiek roszczeń w stosunku do zamawiającego. Zamówienie objęte opcją wykonawca będzie zobowiązany wykonać po uprzednim otrzymaniu pisemnej informacji od zamawiającego. Zamówienie objęte opcją będzie realizowane w sposób tożsamy z zamówieniem podstawowym zarówno pod względem formy, zasad dostawy czy cen jednostkowych wskazanych w złożonej ofercie.3. W sytuacji odmiennego nazewnictwa poszczególnych produktów dopuszcza się możliwość zastosowania nazw własnych (firmowych) producenta, ale pod warunkiem, że produkowany przez niego produkt jest tożsamy w procesie produkcji, składu i grupy technologicznej z artykułem podanym w przedmiocie zamówienia lub równoważne. Nazwa takiego oferowanego produktu musi znaleźć się w ofercie. Pod pojęciem produktu równoważnego Zamawiający rozumie produkt o parametrach nie niższych, niż wskazane w formularzu asortymentowo-cenowym, oraz produkt równoważny pod względem jakości i właściwości organoleptycznych (kolor, konsystencja, zapach i smak). Opisane parametry przedmiotu zamówienia stanowią minimalne wymagania jakościowe Zamawiającego.4. Dostarczany towar powinien cechować się wysokimi walorami smakowymi; Dostarczone produkty muszą być I gatunku, świeże z odpowiednim terminem przydatności do spożycia. Produkty muszą spełniać wymagania jakościowe wynikające z obowiązujących norm. Towar powinien być bez uszkodzeń mechanicznych i zmian biologicznych, bez objawów chorób i pleśni. Pierwsza klasa mięsa oznacza mięso chude nieściągnięte o wartości tłuszczu 7% bez tłuszczu zewnętrznego, nie zawierające chrząstek i ścięgien niekonsumpcyjnych. Mięso powinno mieć barwę bladoróżową do czerwonej, konsystencję elastyczną i jędrną.5. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmian ilościowych zakupionego asortymentu pomiędzy pozycjami w Formularzu asortymentowo – cenowym, które sumarycznie nie będą miały wpływu na zmianę wartości umowy i nie spowodują przekroczenia wartości przedmiotowej umowy.3. Wszystkie wymienione produkty muszą spełniać normy co do jakości jakie wynikają z obowiązujących przepisów polskiego prawa dla produktów żywnościowych, w szczególności z przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r., o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 r., poz.1448 ), ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz. U. z 2023 r. poz. 872). Dostarczany asortyment powinien być oznakowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2022 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2022 poz. 2114).6. Wykonawca realizuje dostawy w zamówieniach częściowych, określonych przez Zamawiającego i przekazanych Wykonawcy telefonicznie lub e-mailem najpóźniej w dniu poprzedzającym dostawę.7. Dostarczany towar musi być oznakowany widoczną etykietą w języku polskim zawierającą informacje o składzie, wartości odżywczej oraz terminie przydatności do spożycia.8. Bezpośrednio przy odbiorze towaru nastąpi potwierdzenie zgodności zamawianego asortymentu ze złożonym zamówieniem.9. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego dostarczanego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowy bądź uzupełnienia braków ilościowych, w terminie nie dłuższym niż 3 godziny od zgłoszenia reklamacji.10. W razie dostarczenia towaru złej jakości, której nie można było stwierdzić w trakcie odbioru towaru Zamawiający ma prawo złożenia pisemnej lub telefonicznej reklamacji w ciągu 24 godzin od jego wykrycia, a Wykonawca jest zobowiązany wymienić reklamowany towar na wolny od wad. 11. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za rzetelne i terminowe dostawy. W razie zwłoki lub opóźnienia z dostarczeniem przez Wykonawcę partii towaru lub nie dokonanie wymiany towaru wadliwego na wolny od wad, Zamawiający może kupić towar u innego sprzedającego, na koszt Wykonawcy po cenach rynkowych,12. W przypadku zakupu zastępczego zmniejsza się odpowiednio wielkość przedmiotu umowy oraz wartość umowy o wielkość tego zakupu. 13. Dostawy realizowane będą transportem Wykonawcy do siedziby Zamawiającego i zniesione do magazynu Zamawiającego, na koszt Wykonawcy. 14. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez siebie podczas realizacji dostawy przedmiotu zamówienia.15. Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania zasad HACCP oraz do zapewnienia właściwej jakości materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.16. Produkty powinny być w opakowaniach dopuszczonych do kontaktu z żywnością, powinny zabezpieczać produkt przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniem, czyste bez obcych zapachów, zabrudzeń i pleśni.17. Produkty mają być dostarczane w sposób zapewniający utrzymanie ciągu chłodniczego i z monitorowaniem temperatury transportowanego towaru od Wykonawcy do Zamawiającego.18. W związku z obowiązującym w DPS systemie HACCP w momencie rozpoczęcia dostaw Wykonawca zobowiązany będzie na polecenie Zamawiającego przedłożyć: decyzję Państwowego Inspektoratu Sanitarnego dla środka transportu zezwalającą na przewóz mięsa i wędlin, aktualne orzeczenie lekarskie badania do celów sanitarno – epidemiologicznego osoby dostarczającej towar, umożliwienie kontroli środka transportu pod względem właściwej temperatury przewozu mięsa i wędlin.19. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu na żądanie (w wypadku stwierdzenia przez Zamawiającego ewentualnych uwag dotyczących smaku, zapachu, konsystencji, itp.), aktualne atesty wydane przez uprawnione instytucje dopuszczające artykuły żywnościowe do sprzedaży.20. Cały dostarczony asortyment musi spełniać Polskie Normy przenoszące normy europejskie lub normy innych państw członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego przenoszących te normy oraz wszystkie powszechnie obowiązujące Polskę wymagania higieniczno – sanitarne oraz żywnościowe oraz zasady dotyczące zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin stosowane w UE.21. W przypadku dostaw produktów zwierzęcych, mięsa i produktów mięsnych Wykonawca musi posiadać decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącej możliwości produkcji lub obrotu danym produktem spożywczym będącym przedmiotem zamówienia.22. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas realizacji przedmiotu zamówienia.23. Wykonawca na etapie przygotowywania oferty i wyceny dostawy stanowiącej przedmiot zamówienia powinien zapoznać się z dokumentami załączonymi do niniejszej SWZ. W razie wątpliwości Wykonawca przed złożeniem oferty powinien zwrócić się do Zamawiającego z prośbą o wyjaśnienia na podstawie art. 284 ustawy Pzp. Brak zastrzeżeń ze strony Wykonawcy będzie traktowany jako akceptacja dokumentacji opisującej przedmiot zamówienia i jednocześnie stanowiącej podstawę wyceny.24. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych 25. Powody niedokonania podziału zamówienia na części - uzasadnienie: Przedmiot zamówienia z powodu jednolitego zakresu wykonywanych dostaw nie stanowi racjonalnych podstaw do podziału na części, podział zamówienia mógłby spowodować trudności w koordynacji dostaw oraz podwyższyć koszty oraz spowodować utrudnienia w prawidłowym funkcjonowaniu bloku żywieniowego placówki.26. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych.27. 27. Szczegółowe warunki płatności zawiera wzór Umowy stanowiący Załącznik Nr 3 do SWZ. ZP.271.2.2025.TP |
| branża | Spożywcza |
| podbranża | artykuły spożywcze |
| kody CPV | 15100000, 15131130 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | dostawy |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | świętokrzyskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | świętokrzyskie |