Przetarg 12227896 - Usługi dostarczania posiłków do szkół 1. Przedmiotem...

   
Analizuj Zamówienie 12227896
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-12
przedmiot ogłoszenia
Usługi dostarczania posiłków do szkół

1. Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie przygotowania i dowozu gorącego posiłku dla uczniów, dzieci nieobjętych obowiązkiem szkolnym oraz os
ób dorosłych skierowanych przez OPS w Kępicach do niżej wymienionych placówek:- Szkoły Podstawowej z oddziałem przedszkolnym w Warcinie – ok. 17 osób- Zespołu Szkół z oddziałem przedszkolnym w Barcinie - ok. 17 osób,- Zespołu Szkół z oddziałem przedszkolnym w Biesowicach – ok. 6 osób,- Zespołu Szkół z oddziałem przedszkolnym w Korzybiu – ok. 17 osób,- Zespołu Szkół w Kępicach – ok. 65 osób.2. Liczba dzieci kierowanych przez OPS może ulegać zmianom o /-10% zakładanej ilości w okresach nie częstszych niż raz na kwartał.3. Posiłki muszą posiadać wartość energetyczną zgodną z normą żywieniową tj. nie mniej niż 800 kcal , muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego (wg Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli HACCP), Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, oraz przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności.4. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowania posiłków z półproduktów, jak również stosowania produktów masłopodobnych, mięsa tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), produktów typu instant, gotowych produktów np. gołąbki, pierogi, klopsy itp.5. Posiłki powinny uwzględniać powszechnie uznane preferencje pokarmowe dzieci i winny być przygotowane z komponentów zakupionych przez Wykonawcę. Od poniedziałku do piątku posiłek składa się z dwóch dań tj.:- I danie - zupa (nie mniej niż 200 ml) chleb (50g),- II danie - cztery razy w tygodniu danie mięsne lub rybne kompot zawierające sztukę mięsa w sosie lub kotlet schabowy lub udziec z kurczaka lub kotlet z piersi drobiowej lub kotlet mielony lub pulpety lub schab pieczony lub filet rybny lub paluszki rybne ( min.150g) oraz dodatek w postaci ziemniaków, zamiennie ryż, kasza lub makaron (min. 150g), surówkę lub jarzyny gotowane (min. 100g), kompot lub napój(200 ml), jeden raz w tygodniu danie jarskie typu: naleśniki z serem lub konfiturą, kopytka w sosie, pierogi, pyzy, krokiety lub danie z makaronem itp. o minimalnej gramaturze 250 g napój lub kompot (200 ml), jedną porcję owoców każdego dnia.6. Zamawiający nie dopuszcza, ażeby w ciągu dekady (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Zamawiający wymaga aby posiłki były przygotowane zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku.7. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r., nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.8. Próbki posiłków winny być przechowywane przez Wykonawcę przez 72 godz.9. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie transportem spełniającym wymagania konieczne do zapewnienia właściwych warunków higienicznych i zdrowotnych, na własny koszt, w przenośnych termosach z utrzymaniem odpowiedniej temperatury posiłków. Wykonawca zobowiązuje się do załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków, oraz zadba o czystość termosów do transportu posiłków.10. Szacunkowa liczba osób objętych dożywianiem to ok. 122 dziennie (liczba ta może ulec zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu o ok. 20%). W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków.11. Określona przez Zamawiającego liczba osób objętych posiłkiem jest wartością prognozowaną, ustaloną dla okresu obowiązywania umowy i jako taka nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń, co do wysokości faktycznej należności z tytułu wykonania zamówienia.12. Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym, w przypadku gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych, będzie leżało to w interesie Zamawiającego. W związku z tym Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego.13. Wykonawca jest zobowiązany do przedłożenia Zamawiającemu w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach najpóźniej w czwartek na kolejny okres dekadowy do zatwierdzenia propozycji jadłospisu dekadowego obejmującego skład, gramaturę i kaloryczność poszczególnych dań. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie.14. Posiłki winne być dostarczone do poszczególnych placówek wyłącznie w dni nauki szkolnej, najpóźniej do godz.12.30.15. Zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie cateringu musi zostać wydany w czasie do 4 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania). Temperatura w chwili wydania posiłku powinna wynosić ok 75 stopni Celsjusza.16. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorem szkoły lub wskazanym pracownikiem i kierownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej lub inną osobą upoważnioną w zakresie realizacji dożywiania (przyjmowanie zgłoszeń, rezygnacja z posiłków, itp.).17. Wykonawca zapewnia talerze, sztućce lub naczynia jednorazowego użytku dla wszystkich wydawanych posiłków.18. Dla zachowania bezpieczeństwa BHP wykorzystane naczynia i sztućce winny zostać usunięte z placówki niezwłocznie po zakończeniu posiłku.

PGD/OPSKEPICE/010
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55524000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Pomorskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Pomorskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe