Przetarg 12210597 - „Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla...
| Analizuj | Zamówienie 12210597 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-10 |
| przedmiot ogłoszenia | „Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn” Prz edmiotem zamówienia jest Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn.2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:1) Zamówienie obejmuje świadczenie usługi wyżywienia tj. śniadanie i obiad dla 15 osób dziennie, w dni robocze (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych) przez cały okres obowiązywania umowy.2) Przygotowane posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy, o wysokiej wartości odżywczej, zgodnie z zasadami żywienia zbiorowego i dostosowane do potrzeb osób w podeszłym wieku. Jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający sezonowość produktów, a posiłki nie mogą zawierać mięsa i przetworów z puszek konserwowych ani bazować na fast foodach. Nie dopuszcza się stosowania preparatów zastępczych, zwiększających objętość lub zmieniających smak, zapach czy konsystencję potraw.3) Zamawiający codziennie do godz. 8:30 będzie zgłaszał ilość posiłków na dany dzień.4) Dostawa posiłków będzie realizowana w godzinach 12:00–12:40. Produkty przeznaczone na śniadanie należy dostarczyć w dniu poprzedzającym, razem z obiadem, w celu zapewnienia ich świeżości i prawidłowego magazynowania. Wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia powyższego w planowaniu dostaw.5) Maksymalna liczba zestawów posiłków szacowana w całym okresie obowiązywania umowy wynosi do 3 960 zestawów. Zestaw obejmuje śniadanie i obiad dwudaniowy.6) Rozliczenie wyżywienia będzie dokonywane na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków w danym dniu, potwierdzone przez Zamawiającego.7) Posiłki obejmują:• Śniadanie: Zamawiający wymaga dostarczenia składników potrzebnych do sporządzenia pełnowartościowego posiłku; Śniadania powinny być zróżnicowane, zdrowe i pełnowartościowe, zapewniające odpowiednią ilość energii na rozpoczęcie dnia. W skład śniadania mogą wchodzić produkty zbożowe (pieczywo, płatki), nabiał, wędliny lub ich zamienniki roślinne, owoce i warzywa.• Obiad dwudaniowy: Obiad składa się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania, Zupa: powinna zawierać dodatek warzywny lub mięsny, w zależności od menu.. Drugie danie: powinno być urozmaicone i dostarczać pełnowartościowego posiłku. Drugie danie powinno być przygotowane z użyciem świeżych produktów, z zachowaniem zasad zdrowego żywienia i estetyki podaniaW ciągu tygodnia: 3 razy danie z mięsem lub rybą, 2 razy danie jarskie (bezmięsne) lub półmięsne.8) Uwagi dodatkowe:• Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z aktualnymi normami sanitarnymi.• W przypadku zmian menu lub potrzeb specjalnych uczestników (diety, alergie), Zamawiający wymaga elastyczności w realizacji zamówienia.9) Wykonawca jest zobowiązany do dostosowania posiłków do potrzeb dietetycznych uczestników, ustalonych z Kierownikiem Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych.10) Pojemniki z posiłkami dietetycznymi muszą być oznaczone w sposób umożliwiający odróżnienie rodzaju diety.11) Posiłki muszą spełniać zalecaną wartość kaloryczną dla osób starszych oraz normy produktów z każdej grupy.12) Posiłki nie mogą się powtarzać przez okres 10 kolejnych dni roboczych.13) Tygodniowy plan posiłków na kolejny tydzień podlega zatwierdzeniu przez wyznaczonego pracownika Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych nie później niż do czwartku tygodnia poprzedzającego.14) Posiłki będą dostarczane transportem własnym Wykonawcy, spełniającym wymagania sanitarne i zatwierdzonym przez Państwowy Inspektorat Sanitarny.15) Posiłki muszą być przewożone w odpowiednich opakowaniach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (termosy i pojemniki), w odpowiednich temperaturach, umożliwiających podawanie bez dodatkowego podgrzewania.16) Termosy będą odbierane następnego dnia przez Wykonawcę, który odpowiada za ich czystość.17) W przypadku wycieczki lub braku uczestników w Gminnym Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych Zamawiający może zrezygnować z dowożonych posiłków, informując Wykonawcę z wyprzedzeniem 1–2 dni. Wykonawcy z tego tytułu nie przysługuje wynagrodzenie.18) Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania norm wynikających z: ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przepisów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności oraz Rozporządzenia UE nr 1169/2011 o informowaniu konsumentów o żywności.19) Posiłki muszą odpowiadać normom Instytutu Żywności i Żywienia oraz zasadom racjonalnego żywienia.20) Produkcja, przechowywanie i dostawa posiłków muszą odbywać się zgodnie z normami HACCP, z zachowaniem zasad BHP. Personel musi posiadać aktualne przeszkolenie oraz książeczki zdrowia.21) Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli jakości posiłków w dowolnym czasie. W przypadku wątpliwości Wykonawca umożliwia pobranie próbek do badania na własny koszt.22) Potwierdzenie ilości posiłków odbywa się na podstawie protokołu potwierdzonego przez pracownika Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych.23) Posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności gastronomicznej.24) Zapewnia stały kontakt telefoniczny lub e-mail z upoważnionym pracownikiem Zamawiającego.25) Cena posiłku musi obejmować wszystkie koszty przygotowania, wykonania i dostawy.3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera OPZ (zał. nr 4 do SWZ) stanowiący załącznik do niniejszej Specyfikacji Warunków Zamówienia, zwanej dalej „SWZ”. GCSON.271.ZP.2.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | usługi restauracyjne, żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55520000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Małopolskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Małopolskie |