Przetarg 12210597 - „Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla...

   
Analizuj Zamówienie 12210597
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-10
przedmiot ogłoszenia
„Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn”

Prz
edmiotem zamówienia jest Świadczenie usługi wyżywienia w roku 2026 dla uczestników projektu Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych w ramach zadania pn.: Rozwój usług społecznych w Gminie Zakliczyn.2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:1) Zamówienie obejmuje świadczenie usługi wyżywienia tj. śniadanie i obiad dla 15 osób dziennie, w dni robocze (od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych) przez cały okres obowiązywania umowy.2) Przygotowane posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy, o wysokiej wartości odżywczej, zgodnie z zasadami żywienia zbiorowego i dostosowane do potrzeb osób w podeszłym wieku. Jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający sezonowość produktów, a posiłki nie mogą zawierać mięsa i przetworów z puszek konserwowych ani bazować na fast foodach. Nie dopuszcza się stosowania preparatów zastępczych, zwiększających objętość lub zmieniających smak, zapach czy konsystencję potraw.3) Zamawiający codziennie do godz. 8:30 będzie zgłaszał ilość posiłków na dany dzień.4) Dostawa posiłków będzie realizowana w godzinach 12:00–12:40. Produkty przeznaczone na śniadanie należy dostarczyć w dniu poprzedzającym, razem z obiadem, w celu zapewnienia ich świeżości i prawidłowego magazynowania. Wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia powyższego w planowaniu dostaw.5) Maksymalna liczba zestawów posiłków szacowana w całym okresie obowiązywania umowy wynosi do 3 960 zestawów. Zestaw obejmuje śniadanie i obiad dwudaniowy.6) Rozliczenie wyżywienia będzie dokonywane na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków w danym dniu, potwierdzone przez Zamawiającego.7) Posiłki obejmują:• Śniadanie: Zamawiający wymaga dostarczenia składników potrzebnych do sporządzenia pełnowartościowego posiłku; Śniadania powinny być zróżnicowane, zdrowe i pełnowartościowe, zapewniające odpowiednią ilość energii na rozpoczęcie dnia. W skład śniadania mogą wchodzić produkty zbożowe (pieczywo, płatki), nabiał, wędliny lub ich zamienniki roślinne, owoce i warzywa.• Obiad dwudaniowy: Obiad składa się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania, Zupa: powinna zawierać dodatek warzywny lub mięsny, w zależności od menu.. Drugie danie: powinno być urozmaicone i dostarczać pełnowartościowego posiłku. Drugie danie powinno być przygotowane z użyciem świeżych produktów, z zachowaniem zasad zdrowego żywienia i estetyki podaniaW ciągu tygodnia: 3 razy danie z mięsem lub rybą, 2 razy danie jarskie (bezmięsne) lub półmięsne.8) Uwagi dodatkowe:• Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z aktualnymi normami sanitarnymi.• W przypadku zmian menu lub potrzeb specjalnych uczestników (diety, alergie), Zamawiający wymaga elastyczności w realizacji zamówienia.9) Wykonawca jest zobowiązany do dostosowania posiłków do potrzeb dietetycznych uczestników, ustalonych z Kierownikiem Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych.10) Pojemniki z posiłkami dietetycznymi muszą być oznaczone w sposób umożliwiający odróżnienie rodzaju diety.11) Posiłki muszą spełniać zalecaną wartość kaloryczną dla osób starszych oraz normy produktów z każdej grupy.12) Posiłki nie mogą się powtarzać przez okres 10 kolejnych dni roboczych.13) Tygodniowy plan posiłków na kolejny tydzień podlega zatwierdzeniu przez wyznaczonego pracownika Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych nie później niż do czwartku tygodnia poprzedzającego.14) Posiłki będą dostarczane transportem własnym Wykonawcy, spełniającym wymagania sanitarne i zatwierdzonym przez Państwowy Inspektorat Sanitarny.15) Posiłki muszą być przewożone w odpowiednich opakowaniach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (termosy i pojemniki), w odpowiednich temperaturach, umożliwiających podawanie bez dodatkowego podgrzewania.16) Termosy będą odbierane następnego dnia przez Wykonawcę, który odpowiada za ich czystość.17) W przypadku wycieczki lub braku uczestników w Gminnym Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych Zamawiający może zrezygnować z dowożonych posiłków, informując Wykonawcę z wyprzedzeniem 1–2 dni. Wykonawcy z tego tytułu nie przysługuje wynagrodzenie.18) Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania norm wynikających z: ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przepisów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności oraz Rozporządzenia UE nr 1169/2011 o informowaniu konsumentów o żywności.19) Posiłki muszą odpowiadać normom Instytutu Żywności i Żywienia oraz zasadom racjonalnego żywienia.20) Produkcja, przechowywanie i dostawa posiłków muszą odbywać się zgodnie z normami HACCP, z zachowaniem zasad BHP. Personel musi posiadać aktualne przeszkolenie oraz książeczki zdrowia.21) Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli jakości posiłków w dowolnym czasie. W przypadku wątpliwości Wykonawca umożliwia pobranie próbek do badania na własny koszt.22) Potwierdzenie ilości posiłków odbywa się na podstawie protokołu potwierdzonego przez pracownika Gminnego Centrum Seniora i Osób Niesamodzielnych.23) Posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności gastronomicznej.24) Zapewnia stały kontakt telefoniczny lub e-mail z upoważnionym pracownikiem Zamawiającego.25) Cena posiłku musi obejmować wszystkie koszty przygotowania, wykonania i dostawy.3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera OPZ (zał. nr 4 do SWZ) stanowiący załącznik do niniejszej Specyfikacji Warunków Zamówienia, zwanej dalej „SWZ”.

GCSON.271.ZP.2.2025
branża Gastronomia, catering
podbranża usługi restauracyjne, żywienie zbiorowe
kody CPV 55321000, 55520000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Małopolskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Małopolskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: usługi restauracyjne , żywienie zbiorowe