Przetarg 12223120 - Świadczenie usług w zakresie dożywiania dzieci - gorące...
| Analizuj | Zamówienie 12223120 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-11 |
| przedmiot ogłoszenia | Świadczenie usług w zakresie dożywiania dzieci - gorące posiłki dla uczniów szkół z terenu Gminy Rybno z wydawaniem, dowozem na wskazane miejsce i zapewnieniem jednorazowych naczyń i sztućcó w. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług w zakresie dożywiania dzieci w formie gorących posiłków dla uczniów szkół podstawowych na terenie Gminy Rybno wraz z dowozem na wskazane miejsce i zapewnieniem jednorazowych naczyń i sztućców, w dniach nauki szkolnej zgodnie z wymogami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, oraz ustawy z dnia 14 marca 1985r. Państwowej Inspekcji Sanitarnej Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego, które odbywać się będzie w dniach nauki szkolnej.Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz niniejsza specyfikacja. Wykonawca ma obowiązek precyzyjnego informowania o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz niniejsza specyfikacja. Posiłki do szkół należy dostarczyć do godziny 11.30Szkoła Podstawowa w Rybnie Szkoła Podstawowa Koszelewach Szkoła Podstawowa w RumianieSzkoła Podstawowa w Żabinach Szkoła Podstawowa w HartowcuZespół Szkół w Rybnie Zamawiający zastrzega sobie:a) możliwość zawieszenia usług dożywiania uczniów w szkołach na terenie gminy Rybno w razie decyzji organu prowadzącego szkołę o wprowadzeniu trybu nauki w formie zdalnej lubb) możliwość dostarczenia posiłków do wskazanego miejsca nauki zdalnej ucznia np. miejsca zamieszkania ucznia.W okresie od 7 stycznia 2026 r. do 22 grudnia 2026 r. (ok 175 dni) planowana liczba dzieci uczęszczających do szkół podstawowych na terenie gminy Rybno zostanie objętych dożywianiem wynosi ok. 130 os. (zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości posiłków w zależności od potrzeb).a) Obiady jednodaniowe będą dostarczane w dni nauki szkolnej· Poniedziałek , Środazupa (400 ml), pieczywo • Wtorek, Czwartek, Piątek b)drugie danie (300 g) w tym:– mięso, ryba, naleśniki lub kopytka (100 g)– ziemniaki, ryż, kasza (150 g), sos– surówka, marchewka gotowana, buraczki wiórki (50g) – naleśniki, krokiety lub makaron z sosem (300 g)c) napój owocowy w kartoniku (200 ml) (różnorodny smakowo w danym tygodniu) Posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy i zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Posiłki muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności oraz zgodne z wykazem wymagań jakie zastały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.b) Wykonawca będzie podawał z tygodniowym wyprzedzeniem jadłospis do wiadomości dyrektorów szkół.c) Zamawiający, nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Posiłki mają być urozmaicane i o odpowiedniej wartości odżywczej dla danej grupy wiekowej.d) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówieniae) Wymagana jest staranność przy realizacji zobowiązań umowy.f) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania zamówienia.g) Posiłki należy dostarczyć w ramach kosztów własnych, a także zapewnić na własny koszt naczynia i sztućce jednorazowego użytku.h) Posiłki muszą być sporządzane zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego oraz zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach .i) Wykonawca zobowiązany jest do zabezpieczenia termosów oraz jednorazowych naczyń i sztućców do wydawania posiłków oraz powinien dysponować środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności.j) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia.Warunki przygotowania posiłkówa) W niniejszym zamówieniu przez posiłek należy rozumieć posiłek gorący o jakości i wartości odżywczej i kalorycznej zgodnej z wymogami obowiązującymi w żywieniu dzieci i młodzieży. b) Posiłki wydawane będą w dniach nauki szkolnej (ok 175 dni ), w roku szkolnym od stycznia do grudnia 2026 r.c) Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany liczby i rodzajów posiłków w zależności od zaistniałych potrzeb.d) Zamawiający zastrzega u Wykonawcy możliwość wykupienia posiłków przez uczniów nie objętych dożywianiem w cenie podanej przez Wykonawcę w złożonej ofercie.e) Wybrany wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek i odpadów pokonsumpcyjnych pozostałych po spożyciu posiłków w danym dniu w tym zużyte naczynia i sztućce jednorazowe.f) W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nieświeże, bądź swym wyglądem budzą wątpliwości co do jakości, dyrektor szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłkig) Wykonawca pobiera i przechowuje próby pokarmowe do celów sanitarno – epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami.h) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli zgodności dostarczanych posiłków. Na każde żądanie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest umożliwić Zamawiającemu pobranie próbek posiłków wydawanych uczniom do spożycia w danym dniu w celu zbadania kaloryczności posiłku, zawartości białka, węglowodanów itp. koszt takich badań ponosi Wykonawca.i) W przypadku zmiany obowiązujących w dniu ogłoszenia przetargu przepisów prawnych dotyczących dożywiania dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych Wykonawca ma obowiązek uwzględnić obowiązujące przepisy prawne w trakcie realizacji zadania co nie będzie miało żadnego wpływu na jego wynagrodzenie. PS.3434.1.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55523100, 55524000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Warmińsko-Mazurskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Warmińsko-Mazurskie |