Przetarg 11552158 - Sukcesywne dostawy drobiu, mięsa czerwonego, tłuszczy...
Analizuj | Zamówienie 11552158 |
---|---|
źródło | Biuletyn Unijnych Zamówień Publicznych (TED) |
data publikacji | 2025-10-14 |
przedmiot ogłoszenia | Sukcesywne dostawy drobiu, mięsa czerwonego, tłuszczy zwierzęcych, wędlin z mięsa czerwonego i wędlin drobiowych w 2026 roku na rzecz 41. Bazy Lotnictwa Szkolnego w Dęblinie - Nr 30/25/N Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy drobiu, mięsa czerwonego, tłuszczy zwierzęcych, wędlin z mięsa czerwonego i wędlin drobiowych w 2026 roku na rzecz 41. Bazy Lotnictwa Szkolnego w Dęblinie. Dostawy muszą być realizowane zgodnie z normami oraz asortymentem, ilościami i wszystkimi wymaganiami określonymi w Rozdz. IV SWZ oraz zgodnie z wymaganiami dotyczącymi jakości, określonymi w „Minimalnych wymaganiach jakościowych” stanowiących „Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia” dla poszczególnych zadań - Załączniki 2a, 2b, 2c do SWZ. 2. Warunki i zasady realizacji niniejszego zamówienia określone są również w „projektowanych postanowieniach umowy w sprawie zamówienia publicznego, które zostaną wprowadzone do umowy w sprawie zamówienia publicznego” dla poszczególnych zadań stanowiących zał. Nr 5 do SWZ 3. Przedmiot zamówienia obejmuje trzy następujące części zamówienia: zadanie nr I: Sukcesywne dostawy drobiu; Zadanie nr II: Sukcesywne dostawy mięsa czerwonego, tłuszczy zwierzęcych; Zadanie nr III: Sukcesywne dostawy wędlin z mięsa czerwonego i wędlin drobiowych Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych, przez co rozumie, że wykonawca może złożyć ofertę na pełen zakres przedmiotowy 1 lub 2 lub 3 części zamówienia. Częścią zamówienia jest każde kompletne zadanie. Zamawiający dopuszcza możliwość składania oferty na wszystkie lub wybrane części zamówienia. Zamawiający nie ogranicza liczby części, którą można udzielić jednemu wykonawcy- maksymalna liczba części, jaka może być udzielona jednemu wykonawcy to 3.Dostawy towarów realizowane będą sukcesywnie na podstawie składanych w okresie obowiązywania umowy zamówień w terminie 12 miesięcy od dnia podpisania umowy, jednak nie wcześniej niż od 01.01.2026r. lub do wcześniejszego wyczerpania całkowitej wartości brutto umowy - zamówienie podstawowe oraz prawo opcji w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi pierwsze. W przypadku przesunięcia realizacji umowy na rok 2027 warunkiem będzie zapewnienie (przydzielenie) środków finansowych na jej realizację, a w przypadku ograniczenia tych środków – w zakresie i do wysokości środków określonych w zmienionym planie finansowym. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać towar sukcesywnie trzy razy w tygodniu: poniedziałek, środa, piątek, w godzinach od 8.00 do 10.00, na podstawie składanych przez Zamawiającego zamówień, zawierających dokładnie określone ilości towaru oraz terminy dostaw. Zamówienia wysyłane będą przynajmniej dwa dni przed planowaną dostawą towaru do magazynu. Ze względu na specyfikę organizacji żywienia w 41. Bazie Lotnictwa Szkolnego w Dęblinie (tj. zabezpieczenie żywienia personelu latającego, kursów, szkoleń, uroczystości, zmiennej liczby osób uprawnionych do żywienia, itp.) możliwa jest zmiana ustalonego sposobu realizacji dostaw. Szczegóły dotyczące zmian częstotliwości dostaw (ile razy w tygodniu oraz w jakie dni) zostaną uzgodnione przez strony po podpisaniu umowy w kontaktach roboczych. Zamówienia będą składane Wykonawcy za pośrednictwem e-maila/faksu oraz telefonicznie. O dokładnym terminie dostawy Zamawiający zawiadomi Wykonawcę co najmniej z 24 godzinnym wyprzedzeniem. Wykonawca dopuszcza możliwość złożenia przez Zamawiającego korekty uprzednio złożonego zamówienia z co najmniej 12 godzinnym wyprzedzeniem przed planowanym terminem dostawy. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, które mimo zachowania szczególnej staranności były niemożliwe do wcześniejszego przewidzenia (np. osiągania wyższych stanów gotowości bojowej, szkolenia poligonowego, szkolenia rezerw osobowych, kursów, szkoleń, służb przygotowawczych, zmiany stanu żywionych, restrukturyzacji sił zbrojnych, likwidacji klęsk żywiołowych, kryzysu, zagrożenia lub wojny, zmiany aktów prawnych w zakresie uprawnień do wyżywienia osób uprawnionych lub innych obowiązków nałożonych przez organy władzy państwowej oraz innych sytuacjach niezależnych od Zamawiającego), Wykonawca zagwarantuje realizację dostaw w odmiennych terminach i częstotliwościach oraz do miejsc (na terenie RP) niż określono w umowie, według cen zawartych w umowie. Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przez wykonawcę kluczowych zadań dotyczących prac związanych z rozmieszczeniem i instalacją, w ramach zamówienia na dostawy. Wykonawca zgodnie z art. 462 ust. 1 ustawy Pzp może powierzyć wykonanie części zamówienia Podwykonawcy. W takim przypadku zamawiający zgodnie z art. 462 ust. 2 ustawy Pzp żąda wskazania przez wykonawcę w ofercie - w formularzu ofertowym części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom oraz podania nazw ewentualnych podwykonawców, jeżeli są już znani. Ofertę; JEDZ, oświadczenie zał. 12, 12a do SWZ składa się pod rygorem nieważności w formie elektronicznej – podpisane kwalifikowanym podpisem elektronicznym pod adresem https://platformazakupowa.pl/transakcja/1187621Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przez wykonawcę kluczowych zadań. Rozliczenia wyłącznie w złotych polskich. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt 8 ustawy Pzp. Dopuszczalne zmiany umowy w zał.nr 5 do SWZ. Wymagania odnośnie wadium – rozdz. XI SWZ. Forma składanych dokumentów – rozdz. VIII SWZ. Informacje o środkach komunikacji elektronicznej – rozdz. IX SWZ. Zamawiający przewiduje możliwość unieważnienia postępowania na podstawie art. 257 ustawy Pzp w sytuacji, gdy środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostaną mu przyznane. Zamawiający nie dopuszcza: ofert wariantowych, katalogów elektronicznych; nie przewiduje: aukcji elektronicznej; dynamicznego systemu zakupów; dopuszcza podwykonawstwo. Procedura odwrócona: Zamawiający informuje, że zgodnie z art. 139 ust. 1 ustawy Pzp dokona najpierw badania i oceny ofert, a następnie dokona kwalifikacji podmiotowej Wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona na dane zadanie, w zakresie braku podstaw do wykluczenia oraz spełniania warunków udziału Część zamówienia: LOT-0001 Zadanie nr I: Sukcesywne dostawy drobiu Przedmiot zamówienia obejmuje sukcesywne dostawy następujących pozycji asortymentowychw ilościach stanowiących zamówienie podstawowe (zakres podstawowy) – gwarantowanych Wykonawcy: Noga z kurczaka mrożona: 800 kg Noga z kurczaka: 6000 kg Filet z piersi kurczakamrożony: 500 kg Filet z piersi kurczaka: 4000 kg Filet z piersi indyka mrożony: 500 kg Filet z piersiindyka: 2100 kg Filet z piersi kaczki: 500 kg Wątroba z kurczaka: 600 kg Informacja o przedmiotowychśrodkach dowodowych, które należy złożyć wraz z ofertą: 1) Zamawiający, w związku z opisemprzedmiotu zamówienia za pomocą norm – dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym wZałączniku 2a do SWZ. Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanymprzez zamawiającego (w zakresie zawartych w opisach poszczególnych pozycji asortymentowychnorm) jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy przedmiotu zamówieniaspełniają wymagania określone przez zamawiającego w załączniku nr 2a do SWZ („Minimalnewymagania jakościowe” zawierające szczegółowe opisy przedmiotu zamówienia dla poszczególnychpozycji asortymentowych), przedkładając wraz z ofertą: - opis każdego produktu równoważnego np.:szczegółowa karta produktu, deklaracja zgodności, protokół z badań laboratoryjnych, potwierdzającyzgodność właściwości fizyko-chemicznych, jakościowych danego produktu w stosunku do opisanychprzez Zamawiającego. Opis każdego produktu równoważnego załącza wraz z ofertą tylko tenWykonawca, który oferuje produkty równoważne w zakresie norm. Wykonawca, oferując przedmiotrównoważny w zakresie norm do opisanego w specyfikacji jest zobowiązany zachowaćrównoważność w zakresie parametrów użytkowych, funkcjonalnych, gabarytowych i jakościowych,określonych przez Zamawiającego w specyfikacji, jako parametry równoważności. Obowiązekudowodnienia, że oferowane wyroby są równoważne w zakresie norm określonych w załączniku nr 2ado SWZ spoczywa na wykonawcy. Nie załączenie do oferty opisów, o których mowa powyżej, niewskazanie zastosowania równoważności powoduje uznanie, iż Wykonawca oferuje produkty zgodniez wymaganiami Zamawiającego w zakresie norm bez zastosowania równoważności. Wykonawcaoferujący produkty zgodne z opisem Zamawiającego (zgodne z normami określonymi wszczegółowych opisach przedmiotu zamówienia) – nie ma obowiązku składania żadnych dokumentóww tym zakresie. 2) Oferowane dostawy spełniają wymagania Zamawiającego: w szczególnościWykonawca musi posiadać i stosować wdrożony system HACCP W celu potwierdzenia, że oferowanedostawy spełniają określone przez Zamawiającego wymagania oraz cechy, Zamawiający wymagazłożenia wraz z ofertą następujących przedmiotowych środków dowodowych: Wykonawca spełni ten warunek jeżeli wykaże, że posiada obowiązujący dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemuHACCP, tj.: certyfikat HACCP, wydany przez firmy posiadające akredytacje i uprawnienia Polskiego Centrum Akredytacji z siedzibą w Warszawie lub krajowej organizacji akredytacyjnej dla danego kraju lubzaświadczenie właściwego organu Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii o sprawowaniu nadzoru nad wdrożeniem systemu HACCP wydane na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Przedłożone na tej podstawie zaświadczenie winno potwierdzać, że wykonawca wdrożył i stosuje zasady systemu HACCP lub protokół z kontroli przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organy Inspekcji Weterynaryjnej lub właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii jako organu urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia lub Wykonawca może zamiast dokumentów, o których mowa powyżej złożyć inne dokumenty potwierdzające odpowiednio stosowanie przez Wykonawcę równoważnych środków zapewnienia jakości i stosowanie równoważnych środków zarządzania. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia spełnią ten warunek, jeżeli dokument ten złożą ci uczestnicy, którzy będą faktycznie wykonywalidostawy będące przedmiotem niniejszego postępowania. Zamawiający zaakceptuje równoważneprzedmiotowe środki dowodowe, jeśli potwierdzają, że oferowane dostawy, spełniają określone przezzamawiającego wymagania, cechy lub kryteria. Jeżeli wykonawca nie złoży przedmiotowych środkówdowodowych wraz z ofertą lub złożone przedmiotowe środki dowodowe będą niekompletne,zamawiający wezwie do ich złożenia lub uzupełnienia w wyznaczonym terminie. WybranyWykonawca musi okazać się posiadaniem w całym okresie realizacji umowy ubezpieczeniaodpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej związanej zprzedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną nie mniejszą niż 80000,00 zł, wraz z dowodempotwierdzającym opłacenie składek. Wykonawca jest zobowiązany do wniesienia wadium przedupływem terminu składania ofert w następującej wysokości: Zadanie nr I – 3300,00 zł. Zamówienie publiczne w zakresie podstawowym będzie realizowane sukcesywnie na podstawie składanych w okresie obowiązywania umowy zamówień w terminie 12 miesięcy od dnia podpisania umowy, (jednak nie wcześniej niż od 01.01.2026r.) lub do wcześniejszego wyczerpania całkowitej wartości brutto umowy, o której mowa w § 2 ust. 2 pkt 1) umowy, obejmującej wynagrodzenie w ramach zamówienia podstawowego (w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi pierwsze). Część zamówienia: LOT-0002 Zadanie nr II - sukcesywne dostawy mięsa czerwonego, tłuszczy zwierzęcych Przedmiot zamówienia obejmuje sukcesywne dostawy następujących pozycji asortymentowychw ilościach stanowiących zamówienie podstawowe (zakres podstawowy) – gwarantowanychWykonawcy: Antrykot wołowy b/k kręg.: 1500 kg Wołowina ekstra: 2000 kg Polędwica wołowa: 200 kgPolędwica wieprzowa: 400 kg Wołowina zrazowa b/k: 7000 kg Udziec cielęcy b/k: 600 kgŁopatka cielęca b/k: 300 kg Karkówka wieprzowa b/k: 8000 kg Łopatka wieprzowa b/k: 8000 kg Schab wieprzowy b/k: 7000 kg Boczek surowy b/k: 100 kg Żeberka wieprzowe: 2000 kg Szynka wieprzowa b/k: 5000 kg Mięso wieprzowe od szynki b/k drobne: 100 kg Golonka wieprzowa b/k (pakowana próżniowo): 300 kgWątroba wieprzowa: 500 kg Smalec wieprzowy opak. 200g, 250g: 1700 kgSłonina: 500 kgInformacja o przedmiotowych środkach dowodowych, które należy złożyć wraz z ofertą: 1) Zamawiający, w związku z opisem przedmiotu zamówienia za pomocą norm – dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym w Załączniku 2b do SWZ. Wykonawca, który powołuje się narozwiązania równoważne opisywanym przez zamawiającego (w zakresie zawartych w opisachposzczególnych pozycji asortymentowych norm) jest zobowiązany wykazać, że oferowane przezniego dostawy przedmiotu zamówienia spełniają wymagania określone przez zamawiającego wzałączniku nr 2b do SWZ („Minimalne wymagania jakościowe” zawierające szczegółowe opisyprzedmiotu zamówienia dla poszczególnych pozycji asortymentowych), przedkładając wraz z ofertą: -opis każdego produktu równoważnego np.: szczegółowa karta produktu, deklaracja zgodności,protokół z badań laboratoryjnych, potwierdzający zgodność właściwości fizyko-chemicznych,jakościowych danego produktu w stosunku do opisanych przez Zamawiającego. Opis każdegoproduktu równoważnego załącza wraz z ofertą tylko ten Wykonawca, który oferuje produktyrównoważne w zakresie norm. Wykonawca, oferując przedmiot równoważny w zakresie norm doopisanego w specyfikacji jest zobowiązany zachować równoważność w zakresie parametrówużytkowych, funkcjonalnych, gabarytowych i jakościowych, określonych przez Zamawiającego wspecyfikacji, jako parametry równoważności. Obowiązek udowodnienia, że oferowane wyroby sąrównoważne w zakresie norm określonych w załączniku nr 2b do SWZ spoczywa na wykonawcy. Nie załączenie do oferty opisów, o których mowa powyżej, nie wskazanie zastosowania równoważnościpowoduje uznanie, iż Wykonawca oferuje produkty zgodnie z wymaganiami Zamawiającego wzakresie norm bez zastosowania równoważności. Wykonawca oferujący produkty zgodne z opisemZamawiającego (zgodne z normami określonymi w szczegółowych opisach przedmiotu zamówienia) –nie ma obowiązku składania żadnych dokumentów w tym zakresie. 2) Oferowane dostawy spełniają wymagania Zamawiającego: w szczególności Wykonawca musi posiadać i stosować wdrożony system HACCP W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy spełniają określone przez Zamawiającego wymagania oraz cechy, Zamawiający wymagazłożenia wraz z ofertą następujących przedmiotowych środków dowodowych: Wykonawca spełni ten warunek jeżeli wykaże, że posiada obowiązujący dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemuHACCP, tj.: certyfikat HACCP, wydany przez firmy posiadające akredytacje i uprawnienia Polskiego Centrum Akredytacji z siedzibą w Warszawie lub krajowej organizacji akredytacyjnej dla danego kraju lubzaświadczenie właściwego organu Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii o sprawowaniu nadzoru nad wdrożeniem systemu HACCP wydane na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Przedłożone na tej podstawie zaświadczenie winno potwierdzać, że wykonawca wdrożył i stosuje zasady systemu HACCP lub protokół z kontroli przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organy Inspekcji Weterynaryjnej lub właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii jako organu urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia lub Wykonawca może zamiast dokumentów, o których mowa powyżej złożyć inne dokumenty potwierdzające odpowiednio stosowanie przez Wykonawcę równoważnych środków zapewnienia jakości i stosowanie równoważnych środków zarządzania. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia spełnią ten warunek, jeżeli dokument ten złożą ci uczestnicy, którzy będą faktycznie wykonywali dostawy będące przedmiotem niniejszego postępowania. Zamawiający zaakceptuje równoważneprzedmiotowe środki dowodowe, jeśli potwierdzają, że oferowane dostawy, spełniają określone przezzamawiającego wymagania, cechy lub kryteria. Jeżeli wykonawca nie złoży przedmiotowych środkówdowodowych wraz z ofertą lub złożone przedmiotowe środki dowodowe będą niekompletne,zamawiający wezwie do ich złożenia lub uzupełnienia w wyznaczonym terminie. Wybrany Wykonawca musi okazać się posiadaniem w całym okresie realizacji umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonejdziałalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną nie mniejsząniż 200000,00 zł, wraz z dowodem wraz z dowodem potwierdzającym opłacenie składek. Wykonawcajest zobowiązany do wniesienia wadium przed upływem terminu składania ofert w następującejwysokości: Zadanie nr II – 12200,00 zł Zamówienie publiczne w zakresie podstawowym będzie realizowane sukcesywnie na podstawie składanych w okresie obowiązywania umowy zamówień w terminie 12 miesięcy od dnia podpisania umowy, (jednak nie wcześniej niż od 01.01.2026 r.) lub do wcześniejszego wyczerpania całkowitej wartości brutto umowy, o której mowa w § 2 ust. 2 pkt 1) umowy, obejmującej wynagrodzenie w ramach zamówienia podstawowego (w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi pierwsze). Część zamówienia: LOT-0003 Zadanie nr III: sukcesywne dostawy wędlin z mięsa czerwonego i wędlin drobiowych Przedmiot zamówienia obejmuje sukcesywne dostawy następujących pozycji asortymentowychw ilościach stanowiących zamówienie podstawowe (zakres podstawowy) – gwarantowanychWykonawcy: Pasztetowa: 200 kg Kaszanka z kaszy gryczanej: 500 kg Salami: 300 kg Kiełbasa myśliwska: 800 kgKiełbasa jałowcowa: 800 kg Frankfurterki: 100 kg Kiełbasa parówkowa: 1500 kg Parówki z szynki: 1500 kg Mortadela: 300 kg Kiełbasa biała parzona: 400 kg Kiełbasa podlaska: 1500 kg Kiełbasa wiejska: 700 kg Kiełbasa śląska: 1900 kgKiełbasa toruńska: 2300 kg Kiełbasa zwyczajna: 1100 kg Kiełbasa krakowska parzona: 2000 kg Kiełbasa szynkowa wieprzowa: 2000 kg Kiełbasa krakowska sucha: 2000 kg Kiełbasa żywiecka: 2000 kg Kabanosy: 600 kg Baleron: 2300 kg Polędwica wieprzowa wędzona: 2500 kg Szynka wieprzowa wędzona: 2200 kg Szynka wieprzowa gotowana: 2000 kg Szynka wieprzowa konserwowa: 2500 kg Boczek wędzony parzony b/k: 4000kg Ogonówka: 2000 kg Schab pieczony: 500 kg Pasztet wieprzowy pieczony: 500 kg Golonka wieprzowa: 100 kg Kabanosy drobiowe: 300 kg Kiełbasa szynkowa drobiowa: 500 kg Parówki z fileta z kurczaka: 150 kg Filet z piersi kurczaka wędzony: 100 kg Filet z piersi indyka wędzony: 300 kg Szynka drobiowa: 300 kg Szynka z indyka: 500 kg Pasztet drobiowy pieczony: 200 kg Informacja o przedmiotowych środkach dowodowych, które należy złożyć wraz z ofertą: 1) Zamawiający, w związku z opisem przedmiotu zamówienia za pomocą norm – dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym w Załączniku 2c do SWZ. Wykonawca, który powołuje się narozwiązania równoważne opisywanym przez zamawiającego (w zakresie zawartych w opisachposzczególnych pozycji asortymentowych norm) jest zobowiązany wykazać, że oferowane przezniego dostawy przedmiotu zamówienia spełniają wymagania określone przez zamawiającego wzałączniku nr 2c do SWZ („Minimalne wymagania jakościowe” zawierające szczegółowe opisyprzedmiotu zamówienia dla poszczególnych pozycji asortymentowych), przedkładając wraz z ofertą: -opis każdego produktu równoważnego np.: szczegółowa karta produktu, deklaracja zgodności,protokół z badań laboratoryjnych, potwierdzający zgodność właściwości fizyko-chemicznych,jakościowych danego produktu w stosunku do opisanych przez Zamawiającego. Opis każdegoproduktu równoważnego załącza wraz z ofertą tylko ten Wykonawca, który oferuje produktyrównoważne w zakresie norm. Wykonawca, oferując przedmiot równoważny w zakresie norm doopisanego w specyfikacji jest zobowiązany zachować równoważność w zakresie parametrówużytkowych, funkcjonalnych, gabarytowych i jakościowych, określonych przez Zamawiającego wspecyfikacji, jako parametry równoważności. Obowiązek udowodnienia, że oferowane wyroby sąrównoważne w zakresie norm określonych w załączniku nr 2c do SWZ spoczywa na wykonawcy. Niezałączenie do oferty opisów, o których mowa powyżej, nie wskazanie zastosowania równoważnościpowoduje uznanie, iż Wykonawca oferuje produkty zgodnie z wymaganiami Zamawiającego wzakresie norm bez zastosowania równoważności. Wykonawca oferujący produkty zgodne z opisemZamawiającego (zgodne z normami określonymi w szczegółowych opisach przedmiotu zamówienia) –nie ma obowiązku składania żadnych dokumentów w tym zakresie. 2) Oferowane dostawy spełniają wymagania Zamawiającego: w szczególności Wykonawca musi posiadać i stosować wdrożony system HACCP W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy spełniają określone przez Zamawiającego wymagania oraz cechy, Zamawiający wymagazłożenia wraz z ofertą przedmiotowych środków dowodowych: Wykonawca spełni ten warunek jeżeliwykaże, że posiada obowiązujący dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemuHACCP, tj.: certyfikat HACCP, wydany przez firmy posiadające akredytacje i uprawnienia Polskiego Centrum Akredytacji z siedzibą w Warszawie lub krajowej organizacji akredytacyjnej dla danego kraju lubzaświadczenie właściwego organu Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii o sprawowaniu nadzoru nad wdrożeniem systemu HACCP wydane na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Przedłożone na tej podstawie zaświadczenie winno potwierdzać, że wykonawca wdrożył i stosuje zasady systemu HACCP lub protokół z kontroli przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub organy Inspekcji Weterynaryjnej lub właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii jako organu urzędowej kontroli żywności, w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia lub Wykonawca może zamiastdokumentów, o których mowa powyżej złożyć inne dokumenty potwierdzające odpowiedniostosowanie przez Wykonawcę równoważnych środków zapewnienia jakości i stosowanierównoważnych środków zarządzania. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówieniaspełnią ten warunek, jeżeli dokument ten złożą ci uczestnicy, którzy będą faktycznie wykonywalidostawy będące przedmiotem niniejszego postępowania. Zamawiający zaakceptuje równoważneprzedmiotowe środki dowodowe, jeśli potwierdzają, że oferowane dostawy, spełniają określone przezzamawiającego wymagania, cechy lub kryteria. Jeżeli wykonawca nie złoży przedmiotowych środkówdowodowych wraz z ofertą lub złożone przedmiotowe środki dowodowe będą niekompletne,zamawiający wezwie do ich złożenia lub uzupełnienia w wyznaczonym terminie. Wybrany Wykonawca musi okazać się posiadaniem w całym okresie realizacji umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonejdziałalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną nie mniejsząniż 200000,00 zł, wraz z dowodem wraz z dowodem potwierdzającym opłacenie składek. Wykonawcajest zobowiązany do wniesienia wadium przed upływem terminu składania ofert w następującejwysokości: Zadanie nr III: 10400,00 zł Dalszy opis jak w zadaniu nr I |
branża | Spożywcza |
podbranża | artykuły spożywcze |
kody CPV | 15100000, 15110000, 15111100, 15112000, 15113000, 15114000, 15130000, 15131000, 15131120, 15131130, 15131134, 15131135, 15131200, 15131210, 15131230, 15131310, 15412100 |
forma | przetarg nieograniczony |
typ ogłoszenia | dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Lubelskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Lubelskie |