Przetarg 7564481 - Sporządzanie, dowóz i wydawanie gorących posiłków dla...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 7564481
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2020-07-01 |
przedmiot ogłoszenia | Sporządzanie, dowóz i wydawanie gorących posiłków dla dzieci przedszkolnych i młodzieży szkolnej na terenie Gminy Bartoszyce Num er referencyjny: IB.271.13.2020. Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringu - przygotowanie i dostawa posiłków gotowych do spożycia podzielonych na dwa zadania. ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH Część nr: 1 Nazwa: Zadanie Nr 1 2.1 Przedmiot zamówienia w zakresie ZADANIA NR 1:. Przedmiotem zamówienia są usługi polegające na przygotowaniu, dowiezieniu i wydaniu posiłków dla dzieci i młodzieży w szkołach na terenie Gminy Bartoszyce w roku szkolnym 2020/2021 zgodnie z zasadami określonymi w obowiązujących przepisach a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2019 r., poz. 1252 z póżn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r. Poz. 1154 z późn. zm.) oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 1.Przygotowywanie, dowiezienie i wydawanie posiłków będzie się odbywać w następujących placówkach oświatowych: 1) Zespół Szkolno – Przedszkolny im. 20 Bartoszyckiej Brygady Zmechanizowanej w Bezledach wydawanie posiłków – punkt i oddział przedszkolny w godz.11:45-12:15, wydawanie posiłków – szkoła podstawowa w godz. 11:30-11:45 oraz w godz. 12:30-12:45 2) Szkoła Podstawowa im. Leśników Polskich w Galinach wydawanie posiłków 11:15-11:35 3) Szkoła Podstawowa w Kinkajmach wydanie posiłków w godz. 10:35-10:50 4) Szkoła Podstawowa im. Jana Brzechwy w Wojciechach wydawanie posiłków w godz. 11:30-11:50, 5) Szkoła Podstawowa im. J.H. Dąbrowskiego w Żydowie wydawanie posiłków godz. 11:10-11:30. 2.W roku szkolnym 2019/2020 z posiłków korzystała średnio następująca liczba uczniów: Lp. Placówka oświatowa Ilość obiadów finansowanych przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej Ilość obiadów opłacanych indywidualnie i przez inne podmioty Razem 1 Zespół Szkolno-Przedszkolny w Bezledach 69 2 71 2 Szkoła Podstawowa w Galinach 22 21 43 3 Szkoła Podstawowa w Kinkajmach 22 40 62 4 Szkoła Podstawowa im. Jana Brzechwy w Wojciechach 61 14 75 5 Szkoła Podstawowa im. J. H. Dąbrowskiego w Żydowie 38 5 43 Wymaga się przygotowania posiłków w miejscach, którymi dysponuje Wykonawca, przystosowanych do przygotowywania posiłków, z całym niezbędnym zapleczem, a następnie dostarczenie przygotowanych posiłków przez Wykonawcę do w/w placówek oświatowych. Zamawiający zapewnia jedynie możliwość przechowywania i mycia naczyń po spożytych posiłkach. W tym celu Zamawiający udostępnia Wykonawcy pomieszczenia kuchni wraz z niezbędnymi pomieszczeniami zaplecza kuchennego z wyposażeniem w niezbędny sprzęt. 3. Pomieszczenia kuchenne wraz z zapleczem stanowią jeden kompleks, wydzielony z pozostałej części obiektu, pomieszczenia nie są opomiarowane w liczniki zimnej i ciepłej wody oraz energii elektrycznej Raz w miesiącu Wykonawca będzie obciążany za zużycie wody, odbiór ścieków i zużycie energii elektrycznej w zryczałtowanej miesięcznej wysokości brutto: 1.202,70 zł. przez Gminę Bartoszyce. 4. Przewiduje się, że w okresie trwania zamówienia liczba stołujących może się zmieniać. Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości wydawanych obiadów w zależności od ilości dzieci, którym Zamawiający zobowiązany jest pokrywać koszty posiłków wynikających z odrębnych przepisów. 5. Zapłata za obiady dokonywana będzie przez Zamawiającego. Prawo do korzystania z obiadów mają również uczniowie, za których zapłaty dokonywać będą ich rodzice. 6. Zamawiający nie zapewnia ile osób i w jakim okresie będzie korzystało z posiłków, za które Zamawiający nie jest zobowiązany do pokrycia kosztów posiłków. 7. Zamawiający wymaga serwowania obiadów jednodaniowych, w tym 2 razy w tygodniu (poniedziałek i czwartek) zupa z dodatkiem białka zwierzęcego w celu zwiększenia wartości energetycznej, zgodnie z normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 8. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, urozmaicone, lekkostrawne oraz atrakcyjne pod względem organoleptycznym. Posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży. 9. Dostarczane posiłki powinny charakteryzować się w momencie ich wydawania temperaturą: zupa - min. 75 st. C danie główne - min. 65 st. C 10. Wykonawca zobowiązuje się do wyeliminowania produktów przetworzonych i stosowania naturalnych, wartościowych produktów spożywczych. 11. Obiady muszą być wykonane z odpowiednich surowców - nieprzetworzonego wcześniej mięsa, świeżych warzyw i owoców (sezonowo -w okresie zimowym dopuszcza się stosowanie mrożonek warzywnych i owocowych). 12. Nie dopuszcza się serwowania posiłków przygotowanych w formule fastfood. 13. Zamawiający nie zezwala na stosowanie w procesie żywienia produktów takich jak: gotowe sosy, sproszkowane ziemniaki (puree) innych produktów typu „instant". 14. Do przygotowania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. 15. Zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno-warzywnym. Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku. 16. Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej (gramatura i kaloryczność odpowiednia dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym). Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu, warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przygotowanie zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. 17. Wykonawca dołoży wszelkich starań, aby jadłospis był urozmaicony oraz uwzględniał sezonowość. 18. Wykonawca zobowiązany jest do opracowywania dwutygodniowych jadłospisów i przedkładania ich drogą elektroniczną (raz na dwa tygodnie do każdego piątku do godz. 10:00) na adres bartoszyce_gops@poczta.onet.pl celem ich zapoznania i akceptacji przez Zamawiającego, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Pierwszy jadłospis zostanie przekazany Zamawiającemu do dnia 30 sierpnia 2020 r. do godz.10:00 i obejmować będzie okres od 2 września do 11 września 2020r. Brak zastrzeżeń zgłoszonych przez Zamawiającego skutkuje akceptacją zaproponowanego jadłospisu. Zgłoszenie przez Zamawiającego uwag lub zastrzeżeń do zaproponowanego jadłospisu obliguje Wykonawcę do wprowadzenia zmian w jadłospisie. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu. 19. Dowiezienie posiłków winno nastąpić w godzinach wymienionych w pkt.1 nie wcześniej niż 15 min przed wyznaczonym czasem. W związku z tym, wszystkie dania z wyjątkiem owoców, jogurtów, surówek i pieczywa muszą być podane gorące. 20. W przypadku kiedy dzieci korzystające z posiłków szkolnych jadą na wycieczkę, zawody szkolne itp. organizowane przez szkołę, a na wyjeździe nie będzie zapewniony posiłek, wówczas Wykonawca będzie obowiązany zapewnić dzieciom suchy prowiant. Suchy prowiant składać się będzie z bułki (90g) z masłem i wędliną lub serem żółtym, bułki słodkiej, soku owocowego 0,5 litra i owocu (130g). Suchy prowiant powinien być dostarczony świeży w dniu wyjazdu dzieci. Szkoła powinna zgłosić takie zapotrzebowanie na 2 dni przed wyjazdem dzieci. 21. Do każdego obiadu dziecko musi otrzymać 200 ml kompotu ugotowanego z owoców. 22. Obiady powinny być podane w sposób apetyczny, zachęcający dzieci do zjedzenia posiłku, a smak obiadów powinien być zróżnicowany. 23. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli, zgodność jadłospisu z wykonanym w danym dniu obiadem, a także zastrzega sobie prawo kontroli obiadu (smak, temperatura, świeżość). 24. Zamawiający zastrzega sobie prawo do nadzoru i kontroli jakości świadczonych usług. W ramach nadzoru nad jakością świadczonych usług Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli na każdym etapie działania, w tym przygotowywanie, transport, miejsce wydawania posiłków. Zamawiający raz w miesiącu dokona oceny posiłków, poprzez dokonywanie degustacji próbek dostarczonych do szkół dań. Ewentualne uwagi – wnioski wynikające z tych degustacji będą wiążące dla Wykonawcy i przedstawione Wykonawcy w formie protokołu. W przypadku ponownego niezastosowania się do uwag Zamawiający zastrzega sobie prawo do stosowania kar umownych, które mogą być podstawą rozwiązania umowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania protokołu kontroli obiektu, w którym posiłki są wydawane. 25. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. 26. Posiłek, sposób jego przygotowania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2019 r., poz. 1252 z póżn. zm.) oraz w przepisach wykonawczych. 27. Posiłek należy wydawać z zastosowaniem naczyń ceramicznych lub szklanych i sztućców umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktów z żywnością określonych w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2019r. poz. 1252 z późn. zm.). 28. Zamawiający dopuszcza możliwość wydawania posiłków po cenie ustalonej przez Wykonawcę: - pracownikom placówek oświatowych, obejmujących zamówienie, - uczniom placówki, których rodzice opłacają posiłki we własnym zakresie, - za zgodą Zamawiającego osobom trzecim. 29. Zamawiający wyraża zgodę na prowadzenie na potrzeby uczniów i pracowników szkół usług gastronomicznych przy zastosowaniu marży-oferta wg uznania. 30. W celu prowadzenia usług żywienia Zamawiający zawrze umowę użyczenia pomieszczeń bloku żywieniowego wraz z niezbędnym wyposażeniem. Protokolarne przekazanie pomieszczeń i sprzętu nastąpi pomiędzy Wykonawcą a Dyrektorami poszczególnych jednostek oświatowych. 31. Wykonawca zobowiązuje się do prowadzenia na własny koszt i własnym staraniem remontów pomieszczeń oraz przekazanych mu urządzeń, a ponadto do zapewnienia odpowiedniego stanu sanitarno-epidemiologicznego, stosownie do wymagań Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Pracy, przyjmując na siebie wszelkie zobowiązania wobec tych instytucji. Zamawiający nie będzie zwracał nakładów poniesionych na w/w roboty. 32. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania pojemników na gromadzenie nieczystości stałych, usuwanie tych nieczystości na własny koszt przez podmiot uprawniony, składając uprzednio deklarację w Urzędzie Gminy w Bartoszycach. W dniu podpisania umowy Zamawiający zażąda kserokopii deklaracji potwierdzonej przez Urząd Gminy w Bartoszycach. 33. Prowadzenie żywienia winno nastąpić od dnia 2 września 2020 roku. 34. Zaleca się, aby Wykonawca odwiedził i obejrzał pomieszczenia, w których będzie świadczył usługę. Zaleca się, aby Wykonawca na własną odpowiedzialność i ryzyko pozyskał dla siebie wszystkie informacje, które mogą być niezbędne w przygotowaniu oferty i przy zawieraniu umowy na realizację zamówienia. Koszt takiej wizyty ponosi oferent. 35. Za zgodą Zamawiającego Wykonawca może wyposażyć w sprzęt kuchenny blok żywieniowy na własny koszt. 36. Wykonawca jest obowiązany do sprzątania pomieszczeń, utrzymania w czystości sprzętu i wyposażenia kuchni po wydanych posiłkach. 37. Zamawiający zastrzega, że w przypadku udzielenia zamówienia wybranemu Wykonawcy, Wykonawca ten może powierzyć podwykonawcy tylko tę część zamówienia, która obejmuje dostarczenie przygotowanych posiłków. Część nr: 2 Nazwa: Zadanie Nr 2 2.1 Przedmiot zamówienia w zakresie ZADANIA NR 2: Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringu – przygotowanie i dostawa wyżywienia dla 28 dzieci w wieku przedszkolnym 3-5 lat, które będą uczęszczać Przedszkola Gminnego Nr 1 w Bartoszycach z siedzibą w 11-200 Bartoszyce ul. Bema 20. 1. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie trzech posiłków dziennie tj. śniadanie, obiad i podwieczorek dla grupy maksymalnie 28 dzieci w okresie od 01.09.2020 r. do 31.07.2021 r. 2.Zalecenia Zamawiającego dotyczące ustalania jadłospisu dekadowego i jakości dostarczanych potraw: Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci muszą spełniać odpowiednie wymagania wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej: a) na całodzienne żywienie powinny składać się produkty spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych; b) posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek) powinny zawierać produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze; c) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników; d) od poniedziałku do piątku powinny być podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%; e) napoje przygotowywane na miejscu powinny zawierać nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia; f) każdego dnia będą podawane: co najmniej jedna porcje mleka lub produktów mlecznych, co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych, warzywa lub owoce w każdym posiłku, co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie lub podwieczorku g) w żywieniu całodziennym będą podawane przynajmniej trzy porcje warzyw lub owoców; h) co najmniej raz w tygodniu powinna być podawana porcja ryby i) zalecane pokrycie dziennej normy na energię dla dziecka powinno wynosić od 1400 – 1700 kcal. (ok. 70 % na dzień). 3.Wykonawca zobowiązuje się do: a) dostarczenia odpowiedniej ilości posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego. Do godz. 7.30 podane zostaną ilości posiłków na dany dzień telefonicznie, b) jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na 10 dni i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia na 3 dni przed planowanym terminem jadłospisu. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. c) Zamawiający ma prawo dokonywania zmian w jadłospisie przedstawionym przez Wykonawcę. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diety bezmlecznej i bezglutenowej oraz innych diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego, z uwzględnieniem zaleceń lekarskich oraz rodziców. 4. Posiłki będą dostarczane od poniedziałku do piątku w godzinach: śniadania -godz. 8:00, obiad i podwieczorek -godz. 11:30. 5.Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy tj.: (01.09.2020 r. do 31.07.2021 r.- 6 496 śniadań; 6 496 obiadów dwudaniowych; 6 496 podwieczorków ). 6.Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. 7.Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki. 8.Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem i samodzielnie je przygotowuje. Wykonawca dba o właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne) oraz właściwie dobrane do wieku dzieci. 9.Wykonawca oświadcza, że posiada pełne uprawnienia potrzebne do świadczenia usługi wydane przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 10.Stan posiłków i sposób dowożenia musi spełniać wymogi Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. 11.W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 12.W cenie oferty należy uwzględnić koszt posiłków standardowych i dietetycznych w razie konieczności. 13.Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany w ilości przedmiotu zamówienia w trakcie trwania umowy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy za usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. 14.Cena jednostkowa posiłku winna zawierać koszt przygotowania (tzw. „wsad do kotła”) i dostarczania. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. 15.Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku od 3 do 5 lat oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów. 16.W przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca zobowiązuje się w ramach środków przeznaczonych na wyżywienie do przygotowania tzw. suchego prowiantu. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o planowanej wycieczce telefonicznie z 3 dniowym wyprzedzeniem. 17.Do obowiązków Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Pojemniki zabierane będą w danym dniu dostawy posiłków. **************************** UWAGA ZMIANA OGŁOSZENIA Sprostowanie BZP nr: 540122347-N-2020 z dnia: 2020-07-09 Miejsce, w którym znajduje się zmieniany tekst: Numer sekcji: IV Punkt: 6.2) W ogłoszeniu jest: IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: Data: 2020-07-10, godzina: 10:00, Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem): Nie W ogłoszeniu powinno być: IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: Data: 2020-07-15, godzina: 10:00, Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem): Nie |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55520000, 55523100, 55524000 |
forma | przetarg nieograniczony |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Warmińsko-Mazurskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Warmińsko-Mazurskie |