Przetarg 12176052 - "Przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie (od...
| Analizuj | Zamówienie 12176052 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-11-25 |
| przedmiot ogłoszenia | Przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie (od poniedziałku do piątku) obiadów dwudaniowych oraz kompotu, dla uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 5 im. Armii Krajowej w Gliwicach. Przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie (od poniedziałku do piątku), obiadów dwudaniowych i kompotu dla uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 5 im. Armii Krajowej w Gliwicach.1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczenie i wydawanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 30 i VIII Liceum Ogólnokształcące w Gliwicach polegającym na zapewnieniu kompleksowego świadczenia: przygotowanie obiadu dwudaniowego wraz z kompotem o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości, świeżych i naturalnych z obowiązującymi normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP oraz zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.2. Opis posiłków:Obiad dwudaniowy zupa drugie danie kompot (1 posiłek)Poszczególne zestawy obiadowe mogą powtórzyć się po 10 dniach żywieniowych. Wykonawca zapewni pełnowartościowy posiłek w postaci dwudaniowego obiadu składającego się z zupy i drugiego dania oraz kompotu. Wykonawca musi uwzględnić posiłki mięsne, bezmięsne oraz półmięsne. W cenie zawarty jest również napój - kompot.3. Przygotowanie, dostarczanie i wydanie maksymalnie 250 zestawów posiłków dziennie (jako jeden zestaw należy uznać zupę, drugie danie, kompot) od poniedziałku do piątku w dni pracujące (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy) dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 30 i VIII Liceum Ogólnokształcące w Gliwicach4. Godziny dostarczania i wydawania oraz odbierania posiłków/ resztek konsumpcyjnycha) dla uczniów obiad wydawany jest od godziny 11:30-14:00b) od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych od zajęć dydaktycznych.c) odbiór resztek pokonsumpcyjnych powinien odbywać się musi w każdy dzień roboczy w godzinach pracy jednostki5. Wykonawcy nie przysługuje roszczenie finansowe z tytułu niewykorzystania wskazanej max. liczby obiadów.6. Wykonawca uwzględni rozliczania z placówką ze środków na podstawie podpisanego porozumienia pomiędzy Zespołem Szkół Ogólnokształcącym Nr 5 im. Armii Krajowej w Gliwicach a Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Gliwicach ( rozliczanych przez placówkę) w ramach dofinasowania do posiłków oraz dotacji celowej.7. Wykonawca uwzględni możliwość zamiany posiłków na tzw. suchy prowiant w razie organizacji przez placówkę wycieczek dla poszczególnych grup.Zamawiający w takim przypadku powiadomi Wykonawcę o zmianie ilości posiłków na 3 dni przez planowaną zamianą.8. Wykonawca uwzględni możliwość zmiany godzin posiłków w szczególnych przypadkach o których Zamawiający powiadomi Wykonawcę do 3 dni przed ewentualną zmianą.9. Po stronie Wykonawcy jest porcjowanie i serwowanie we własnych naczyniach dań dla uczniów. Wykonawca dowozi posiłki w opakowaniach zbiorczych zgodnychz wytycznymi Sanepidu i HACCP.10. Wykonawca podejmie pod dzierżawę odpłatną pomieszczenia kuchenne w celu wydawania posiłków według wytycznych opisanych w osobnej umowę za stawkę miesięczna w wysokości 500 zł brutto.11. Wykonawca zapewnia własny personel do wydawania posiłków, zmywania, utrzymywania należytej czystości w użytkowanych pomieszczeniach w tym zakupu profesjonalnych środków myjąco czyszczących stosowanych do urządzeń gastronomicznych.12. Wykonawca ponosi odpowiedzialność i pokrywa wszelkie koszty związane z awarią urządzeń znajdującymi się aneksie kuchennym oraz innymi uszkodzeniami, zobowiązany jest również do ich naprawy i wymiany na własny koszt, jednocześnie zapewniając ciągłość produkcji bez względu na okoliczności.13. Wykonawca pokrywa wszelkie koszty za używaną chemię w trakcie realizacji zadania.14. Odwoływanie posiłków:1) Zamawiający po uzyskaniu od rodziców / opiekunów informacji o odwołaniu posiłku, każdego dnia do godziny 8:30 zgłosi Wykonawcy informację o odwołaniu zapotrzebowania w danym dniu na posiłek.2) Wykonawca w swoim zakresie będzie monitorował zgłaszaną liczbę posiłków na dany dzień wg. zasad określonych w swoim regulaminie i zobowiązany będzie do uzgodnienia z Zamawiającym cotygodniowego raportu z zamówionych posiłków po zakończonym tygodniu.3) Zamawiający w pierwszym dniu roboczym po zakończonym miesiącu prześle Wykonawcy zbiorcze zestawienie zamówionych posiłków za miesiąc poprzedni.15. Fakturowanie i zapłata odbywać się będzie na podstawie dokumentów i terminów opisanych w umowie.16. Wykonawca zobowiązany jest do wystawienia osobnych faktur za poszczególne rodzaje usług związanych z realizacją zadania. Terminy płatności opisane zostały w umowie.17. Dostarczane posiłki muszą być pełnowartościowe, odpowiadające wszelkim normom odżywczym i energetycznym obowiązującym w punktach zbiorowego żywienia (zgodnie ze standardami HACCP).1) Temperatury właściwe dla dań:2) zupa, sosy – min. 750C3) surówki, sałatki – od 40C do 60C4) nabiał – od 40C do 60C5) warzywa, owoce – w zależności od rodzaju, od 40C do 60C lub temp. otoczenia,6) dania mięsne, rybne, itp. oraz desery gorące (budynie itp.) – min. 630C7) Posiłki nie mogą być przygotowywane z produktów gotowych i półproduktów oraz potraw w proszku (poza – kisiel, budyń, galaretka).18. Rodzaj potrawy nie może powtarzać się w okresie 10 dni żywieniowych (włącznie z surówkami). W tym samym dniu produkt np. makaron, ziemniaki może występować tylko w jednym daniu.19. Planowany jadłospis winien uwzględniać produkty sezonowe oraz okres upałów (unikanie produktów tłustych i wysokoenergetycznych).20. Wykonawca przed podpisaniem umowy zobowiązany jest do dostarczenia jadłospisu, który będzie obowiązywał przez pierwsze 10 dni żywieniowych.21. Posiłki należy przygotowywać zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.22. Wykonawca dostarcza jadłospis z wyprzedzeniem 2 dni roboczych wraz z informacjami - nazwa dania, składniki, gramatura, wykaz alergenów oraz pieczątką dietetyka.23. Wykonawca będzie dostarczać posiłki w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Z uwagi na wymaganą estetykę dań i posiłków sposób transportu musi zapobiegać deformowaniu, wylewaniu i sklejaniu potraw.24. Wykonawca zadba o czystość zbiorczego opakowania termoizolacyjnego/termosuw którym odbywać się będzie transport posiłków, zapewnia jego mycie i dezynfekcje we własnym zakresie, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymii mikrobiologicznymi oraz normami HACCP.25. Wykonawca usługi jest zobowiązany do pobierania próbek posiłków we własnym zakresie oraz przechowywania zgodnie z wytycznymi.26. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru, wywożenia i utylizacji odpadów związanych z usługą żywienia i ponosi tym samym odpowiedzialność za gospodarowanie tymi odpadami oraz ponosi koszty z tym związane zgodnie z ustawą o odpadach.27. W ramach realizacji przedmiotu zamówienia należy zabezpieczyć pojazd posiadający wymagane zgody na transport gotowych posiłków (decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego).28. Osoby, którymi dysponuje Wykonawca przy realizacji zamówienia muszą posiadać stosowne kwalifikacje zawodowe, zezwolenia i szkolenia, które są wymagane przepisami prawa w odniesieniu do wykonywania czynności związanychz przygotowaniem i dystrybucją posiłków.29. Pracownicy Wykonawcy zajmujący się dowozem zobowiązani są do posiadania ubrań ochronnych i rękawiczek oraz posiadania aktualnych książeczek zdrowia do celów sanitarno- epidemiologicznych.30. Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić w zaoferowanej cenie wszelkie koszty związane z przedmiotem zamówienia: koszty produktów, przygotowania posiłku, koszty transportu i wniesienia oraz koszty utylizacji odpadów.31. Wykonawca zapewnia na własny koszt i we własnym zakresie ciągłość żywieniaw przypadku awarii urządzeń, bądź wystąpienia innych okoliczności uniemożliwiających kontynuację procesu.32. Zamawiający dokonywać będzie kontroli, która będzie obejmować między innymi:1) ocenę higieny środka transportu, opakowań, termosów,2) ocenę organoleptyczną posiłków,3) sprawdzenie zgodności dostawy z jadłospisem,4) sprawdzenie gramatury posiłków,5) sprawdzenie temperatury posiłków w momencie dostarczenia do siedziby Zamawiającego.33. Uwagi i niezgodności przekazywane będą niezwłocznie Wykonawcy drogą elektroniczną w formie protokołu.34. Zamawiający określa następujące warunki związane z koniecznością zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę osób realizujących zamówienie:1) Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie stosunku pracy przez Wykonawcę lub Podwykonawcę/Dalszego Podwykonawcę osób wykonujących w trakcie realizacji zamówienia prace związane z przygotowywaniem ,dostarczaniem posiłków oraz wydawaniem posiłków, które polegają na wykonaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. Kodeks pracy.2) W trakcie realizacji przedmiotu umowy Zamawiający zastrzega sobie prawo do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy w zakresie spełniania przez Wykonawcę lub Podwykonawcę /Dalszego Podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie stosunku pracy. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do żądania przekazania przez Wykonawcę: ZSO5.26.2.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55322000, 55520000, 55524000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | dostawy ,usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | śląskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | śląskie |