Przetarg 12230404 - Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci ze...

   
Analizuj Zamówienie 12230404
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-15
przedmiot ogłoszenia
Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci ze szkół podstawowych

Część 1: 1. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę gorących posiłków dla dzieci ze szkół podstawo
wych od 7 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2026 r. Uwaga ! Zamawiający przewiduje możliwość zmiany terminu wykonania zamówienia z uwagi na przedłużającą się procedurę postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Realizacja przedmiotu zamówienia polega na przygotowaniu i dostawie gorących posiłków dla dzieci szkolnych i przedszkolnych do właściwych placówek oświatowych. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony jest poniżej w właściwej Części zamówienia oraz w załączniku nr 1 do SWZ – Projekt Umowy (właściwy dla Części 1 i 2), które winny być łącznie rozpatrywane.Część 1. Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci ze Szkoły Podstawowej w Dusznikach:1) przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu oraz dostawie gorących posiłków w formie obiadów jednodaniowych (tj. zupa – dwa razy w tygodniu, danie główne z surówką – trzy razy w tygodniu) w liczbie posiłków dostarczanych codzienne – około 150 obiadów przez 186 dni, tj.: przewidywana ilość posiłków w okresie realizacji zamówienia: 27 900 (tj. 150 posiłków x 186 dni);2) Obiady jednodaniowe powinny składać się z: Zupa (300 ml) z wkładką mięsną (100g) plus pieczywo (80g) – dwa razy w tygodniu: proponowane zupy to pomidorowa z ryżem lub makaronem, rosół z makaronem, jarzynowa, fasolowa, grochowa, krupnik, barszcz czerwony, żurek (z dużą ilością warzyw drobno pokrojonych lub startych na tarce); Danie główne z surówką – trzy razy w tygodniu, o gramaturze łącznej 350g, składające się z: ziemniaki lub makaron lub ryż (150g) plus () mięso (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) lub ryba (100g) plus () surówka (100g); podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte; surówki powinny być urozmaicone (warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce); Jednodaniowy gorący posiłek mogą również stanowić: pierogi ruskie, kopytka, kluski śląskie, naleśniki z serem (350g); Wartość kaloryczna jednodaniowego obiadu: około 600 kcal;3) Uwaga !Zamawiający wymaga, aby wartość produktów tzw. „wsadu do kotła”, średnio dziennie wynosiła 6,50 zł;4) Miejsce dostarczenia posiłków: Szkoła Podstawowa w Dusznikach, ul. Broniewskiego 3, 64 -550 Duszniki. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorem szkoły;5) Transport i dostarczanie posiłków:Wykonawca dostarczać będzie posiłki na własny koszt (wraz z załadunkiem i rozładunkiem) samochodem służącym do przewozu gotowych posiłków, spełniającym warunki sanitarne do transportu, we własnych, specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. W ramach realizacji zamówienia należy zapewnić naczynia i sztućce jednorazowe wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Wykonawca zobowiązuje się do odebrania ewentualnych resztek z posiłku;6) Wykonawca zobowiązany jest podać w Formularzu Oferty – załącznik nr 2 do SWZ, dokładny adres pod którym przygotowywane będą posiłki;7) W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia badań sprawdzających posiłki, pod kątem sprawdzenia ich temperatury, gramatury, kaloryczności, zalecanych norm żywieniowych, jakości wykorzystywanych surowców. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w niniejszym SWZ kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.8) W trakcie realizacji zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania dekadowego jadłospisu i przedkładania go z trzy (3) dniowym wyprzedzeniem Dyrektorowi szkoły do wcześniejszego zatwierdzenia. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Pierwszy jadłospis Wykonawca sporządzi i dostarczy Dyrektorowi Szkoły najpóźniej w dniu zawarcia umowy na realizację niniejszego zamówienia.9) Przewidywana średnia liczba posiłków wynosi około 150 dziennie i może w trakcie realizacji zamówienia ulec zmianie. Zamawiający przewiduje możliwość zmniejszenia lub zwiększenia liczby posiłków dziennie w zależności od potrzeb, jednakże zmiany te nie spowodują zmiany ceny jednostkowej i w przypadku zmniejszenia nie mogą być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania zamówienia. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie, które będzie stanowiło iloczyn ceny jednostkowej, wskazanej w ofercie i ilości faktycznie dostarczonych posiłków, stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia, przy zachowaniu niezmiennych w całym okresie obowiązywania umowy cen jednostkowych brutto określonych przez Wykonawcę w ofercie (z zastrzeżeniem właściwych projektowanych postanowień umowy). Strony przewidują możliwość zawieszenia dostawy posiłków w przypadku wystąpienia czynników niezależnych od nich, np. nauka zdalna. Zamawiający zapewnia realizację zamówienia co najmniej do wysokości 50% całkowitej przewidywanej ilość posiłków w okresie realizacji zamówienia.4. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023r. poz. 1448 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (t.j. Dz. U. z 2016r. poz. 1154 ze zm.).5. Wykonawca zobowiązany będzie do bezwzględnego przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej zgodnie z przepisami dotyczącymi produkcji żywności. Obiady muszą być przygotowywane z surowców tzn. z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo w okresie zimowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno-owocowych). Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree).6. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.7. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.8. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw. Specjalistyczne termosy powinny gwarantować utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw oraz posiadać dopuszczenie przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Minimalna temperatura zupy winna wynosić 75˚C, drugiego dania 65˚C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 15˚C.9. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole/oddziałach przedszkolnych realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt.10. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków uczniom/dzieciom przedszkolnym. Koszty związane z wydawaniem obiadów, myciem naczyń (w przypadku Szkoły Podstawowej w Grzebienisku wraz z Oddziałami Przedszkolnymi), sprzątaniem stołówki ponosić będzie Zamawiający – nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny posiłku/zestawu przedszkolnego.

Część 2: 1. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę gorących posiłków dla dzieci ze szkół podstawowych od 7 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2026 r. Uwaga ! Zamawiający przewiduje możliwość zmiany terminu wykonania zamówienia z uwagi na przedłużającą się procedurę postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Realizacja przedmiotu zamówienia polega na przygotowaniu i dostawie gorących posiłków dla dzieci szkolnych i przedszkolnych do właściwych placówek oświatowych. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony jest poniżej w właściwej Części zamówienia oraz w załączniku nr 1 do SWZ – Projekt Umowy (właściwy dla Części 1 i 2), które winny być łącznie rozpatrywane.Część 2. Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci ze Szkoły Podstawowej z Oddziałami Przedszkolnymi w Grzebienisku:1) przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu oraz dostawie gorących posiłków:a) dla dzieci ze Szkoły Podstawowej w Grzebienisku w formie obiadów jednodaniowych (tj. danie główne z surówką) w liczbie posiłków dostarczanych codzienne – około 55 obiadów przez 186 dni, tj.: przewidywana ilość posiłków w okresie realizacji zamówienia: 10 230 (tj. 55 posiłków x 186 dni); Obiady jednodaniowe powinny składać się z: • Danie główne z surówką, o gramaturze łącznej 350g, składające się z: ziemniaki lub makaron lub ryż (150g) plus () mięso (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) lub ryba (100g) plus () surówka (100g); podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte; surówki powinny być urozmaicone (warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce); • Jednodaniowy gorący posiłek mogą również stanowić: pierogi ruskie, kopytka, kluski śląskie, naleśniki z serem (350g);• Wartość kaloryczna jednodaniowego obiadu: około 600 kcal;• Uwaga !Zamawiający wymaga, aby wartość produktów tzw. „wsadu do kotła”, średnio dziennie wynosiła 6,50 zł;b) dla dzieci przedszkolnych z Oddziałów Przedszkolnych w Grzebienisku w formie tzw. zestawów przedszkolnych (tj. śniadanie, zupa, drugie danie, podwieczorek) w liczbie posiłków dostarczanych codzienne – około 90 zestawów przez 230 dni, tj.: przewidywana ilość zestawów w okresie realizacji zamówienia: 20 700 (tj. 90 zestawów x 230 dni); Uwaga ! Zamawiający dopuszcza różnicowanie ilości poszczególnych posiłków (tj. śniadanie, zupa, drugie danie, podwieczorek), które będą składać się na zamawiany zestaw przedszkolny w danym dniu. Zestawy przedszkolne powinny składać się z:• Śniadanie powinno zawierać: potrawy mleczne; kanapki na bazie pieczywa mieszanego z różnymi dodatkami: wędliny, sery, warzywa, pasty, masło, dżem, miód itp.; herbatę z cytryną; napoje mleczne; kawę zbożową; napary;• Obiad (zupa plus drugie danie) powinien składać się z: - zupa (300 ml): proponowane zupy to pomidorowa z ryżem lub makaronem, rosół z makaronem, jarzynowa, fasolowa, grochowa, krupnik, barszcz czerwony, żurek (z dużą ilością warzyw drobno pokrojonych lub startych na tarce);- drugie danie z surówką, o gramaturze łącznej 350g, składające się z: ziemniaki lub makaron lub ryż (150g) plus () mięso (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) lub ryba (100g) plus () surówka (100g); podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte; surówki powinny być urozmaicone (warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce);- drugie danie mogą również stanowić: pierogi ruskie, kopytka, kluski śląskie, naleśniki z serem (350g);- podwieczorek mogą stanowić: ciasta własnego wypieku, jogurt, owoce, galaretka (100g);• Wartość kaloryczna porcji wyżywienia dla dzieci przedszkolnych: około 900 kcal;• Uwaga !Zamawiający wymaga, aby wartość produktów tzw. „wsadu do kotła”, średnio dziennie wynosiła 9,50 zł;2) Miejsce dostarczenia posiłków: zamówienie będzie dostarczane do dwóch lokalizacji: Szkoła Podstawowa w Grzebienisku wraz z Oddziałami Przedszkolnymi, ul. Szkolna 16, 64-553 Grzebienisko (dzieci szkolne i przedszkolne); Oddziały Przedszkolne w Grzebienisku, ul. Bukowska 2, 64-553 Grzebienisko (dzieci przedszkolne).Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorem szkoły;3) Transport i dostarczanie posiłków:Wykonawca dostarczać będzie posiłki na własny koszt (wraz z załadunkiem i rozładunkiem) samochodem służącym do przewozu gotowych posiłków, spełniającym warunki sanitarne do transportu, we własnych, specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca zobowiązuje się do odebrania ewentualnych resztek z posiłku;4) Wykonawca zobowiązany jest podać w Formularzu Oferty – załącznik nr 2 do SWZ, dokładny adres pod którym przygotowywane będą posiłki;5) W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia badań sprawdzających posiłki, pod kątem sprawdzenia ich temperatury, gramatury, kaloryczności, zalecanych norm żywieniowych, jakości wykorzystywanych surowców. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w niniejszym SWZ kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.6) W trakcie realizacji zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania dekadowego jadłospisu i przedkładania go z trzy (3) dniowym wyprzedzeniem Dyrektorowi szkoły do wcześniejszego zatwierdzenia. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Pierwszy jadłospis Wykonawca sporządzi i dostarczy Dyrektorowi Szkoły najpóźniej w dniu zawarcia umowy na realizację niniejszego zamówienia.7) Przewidywana średnia liczba posiłków wynosi około 55 dziennie dla szkoły podstawowej oraz około 90 dziennie zestawów przedszkolnych i może w trakcie realizacji zamówienia ulec zmianie. Zamawiający przewiduje możliwość zmniejszenia lub zwiększenia liczby posiłków/zestawów przedszkolnych dziennie w zależności od potrzeb, jednakże zmiany te nie spowodują zmiany ceny jednostkowej i w przypadku zmniejszenia nie mogą być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania zamówienia. W przypadku zmiany liczby posiłków/zestawów przedszkolnych, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie, które będzie stanowiło iloczyn ceny jednostkowej, wskazanej w ofercie i ilości faktycznie dostarczonych posiłków/zestawów przedszkolnych, stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia, przy zachowaniu niezmiennych w całym okresie obowiązywania umowy cen jednostkowych brutto określonych przez Wykonawcę w ofercie (z zastrzeżeniem właściwych projektowanych postanowień umowy). Strony przewidują możliwość zawieszenia dostawy posiłków/zestawów przedszkolnych w przypadku wystąpienia czynników niezależnych od nich, np. nauka zdalna. Zamawiający zapewnia realizację zamówienia co najmniej do wysokości 50% całkowitej przewidywanej ilość posiłków/zestawów przedszkolnych w okresie realizacji zamówienia.4. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023r. poz. 1448 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (t.j. Dz. U. z 2016r. poz. 1154 ze zm.).5. Wykonawca zobowiązany będzie do bezwzględnego przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej zgodnie z przepisami dotyczącymi produkcji żywności. Obiady muszą być przygotowywane z surowców tzn. z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo w okresie zimowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno-owocowych). Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree).6. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.7. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.8. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw. Specjalistyczne termosy powinny gwarantować utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw oraz posiadać dopuszczenie przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Minimalna temperatura zupy winna wynosić 75˚C, drugiego dania 65˚C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 15˚C.9. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole/oddziałach przedszkolnych realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt.10. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków uczniom/dzieciom przedszkolnym.

RRG.271.19.2025
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55321000, 55523100, 55524000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia dostawy ,usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Wielkopolskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Wielkopolskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe