Przetarg 12230404 - Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci ze...
| Analizuj | Zamówienie 12230404 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-15 |
| przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci ze szkół podstawowych Część 1: 1. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę gorących posiłków dla dzieci ze szkół podstawo wych od 7 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2026 r. Uwaga ! Zamawiający przewiduje możliwość zmiany terminu wykonania zamówienia z uwagi na przedłużającą się procedurę postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Realizacja przedmiotu zamówienia polega na przygotowaniu i dostawie gorących posiłków dla dzieci szkolnych i przedszkolnych do właściwych placówek oświatowych. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony jest poniżej w właściwej Części zamówienia oraz w załączniku nr 1 do SWZ – Projekt Umowy (właściwy dla Części 1 i 2), które winny być łącznie rozpatrywane.Część 1. Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci ze Szkoły Podstawowej w Dusznikach:1) przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu oraz dostawie gorących posiłków w formie obiadów jednodaniowych (tj. zupa – dwa razy w tygodniu, danie główne z surówką – trzy razy w tygodniu) w liczbie posiłków dostarczanych codzienne – około 150 obiadów przez 186 dni, tj.: przewidywana ilość posiłków w okresie realizacji zamówienia: 27 900 (tj. 150 posiłków x 186 dni);2) Obiady jednodaniowe powinny składać się z: Zupa (300 ml) z wkładką mięsną (100g) plus pieczywo (80g) – dwa razy w tygodniu: proponowane zupy to pomidorowa z ryżem lub makaronem, rosół z makaronem, jarzynowa, fasolowa, grochowa, krupnik, barszcz czerwony, żurek (z dużą ilością warzyw drobno pokrojonych lub startych na tarce); Danie główne z surówką – trzy razy w tygodniu, o gramaturze łącznej 350g, składające się z: ziemniaki lub makaron lub ryż (150g) plus () mięso (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) lub ryba (100g) plus () surówka (100g); podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte; surówki powinny być urozmaicone (warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce); Jednodaniowy gorący posiłek mogą również stanowić: pierogi ruskie, kopytka, kluski śląskie, naleśniki z serem (350g); Wartość kaloryczna jednodaniowego obiadu: około 600 kcal;3) Uwaga !Zamawiający wymaga, aby wartość produktów tzw. „wsadu do kotła”, średnio dziennie wynosiła 6,50 zł;4) Miejsce dostarczenia posiłków: Szkoła Podstawowa w Dusznikach, ul. Broniewskiego 3, 64 -550 Duszniki. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorem szkoły;5) Transport i dostarczanie posiłków:Wykonawca dostarczać będzie posiłki na własny koszt (wraz z załadunkiem i rozładunkiem) samochodem służącym do przewozu gotowych posiłków, spełniającym warunki sanitarne do transportu, we własnych, specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. W ramach realizacji zamówienia należy zapewnić naczynia i sztućce jednorazowe wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Wykonawca zobowiązuje się do odebrania ewentualnych resztek z posiłku;6) Wykonawca zobowiązany jest podać w Formularzu Oferty – załącznik nr 2 do SWZ, dokładny adres pod którym przygotowywane będą posiłki;7) W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia badań sprawdzających posiłki, pod kątem sprawdzenia ich temperatury, gramatury, kaloryczności, zalecanych norm żywieniowych, jakości wykorzystywanych surowców. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w niniejszym SWZ kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.8) W trakcie realizacji zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania dekadowego jadłospisu i przedkładania go z trzy (3) dniowym wyprzedzeniem Dyrektorowi szkoły do wcześniejszego zatwierdzenia. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Pierwszy jadłospis Wykonawca sporządzi i dostarczy Dyrektorowi Szkoły najpóźniej w dniu zawarcia umowy na realizację niniejszego zamówienia.9) Przewidywana średnia liczba posiłków wynosi około 150 dziennie i może w trakcie realizacji zamówienia ulec zmianie. Zamawiający przewiduje możliwość zmniejszenia lub zwiększenia liczby posiłków dziennie w zależności od potrzeb, jednakże zmiany te nie spowodują zmiany ceny jednostkowej i w przypadku zmniejszenia nie mogą być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania zamówienia. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie, które będzie stanowiło iloczyn ceny jednostkowej, wskazanej w ofercie i ilości faktycznie dostarczonych posiłków, stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia, przy zachowaniu niezmiennych w całym okresie obowiązywania umowy cen jednostkowych brutto określonych przez Wykonawcę w ofercie (z zastrzeżeniem właściwych projektowanych postanowień umowy). Strony przewidują możliwość zawieszenia dostawy posiłków w przypadku wystąpienia czynników niezależnych od nich, np. nauka zdalna. Zamawiający zapewnia realizację zamówienia co najmniej do wysokości 50% całkowitej przewidywanej ilość posiłków w okresie realizacji zamówienia.4. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023r. poz. 1448 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (t.j. Dz. U. z 2016r. poz. 1154 ze zm.).5. Wykonawca zobowiązany będzie do bezwzględnego przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej zgodnie z przepisami dotyczącymi produkcji żywności. Obiady muszą być przygotowywane z surowców tzn. z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo w okresie zimowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno-owocowych). Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree).6. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.7. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.8. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw. Specjalistyczne termosy powinny gwarantować utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw oraz posiadać dopuszczenie przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Minimalna temperatura zupy winna wynosić 75˚C, drugiego dania 65˚C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 15˚C.9. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole/oddziałach przedszkolnych realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt.10. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków uczniom/dzieciom przedszkolnym. Koszty związane z wydawaniem obiadów, myciem naczyń (w przypadku Szkoły Podstawowej w Grzebienisku wraz z Oddziałami Przedszkolnymi), sprzątaniem stołówki ponosić będzie Zamawiający – nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny posiłku/zestawu przedszkolnego. Część 2: 1. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę gorących posiłków dla dzieci ze szkół podstawowych od 7 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2026 r. Uwaga ! Zamawiający przewiduje możliwość zmiany terminu wykonania zamówienia z uwagi na przedłużającą się procedurę postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Realizacja przedmiotu zamówienia polega na przygotowaniu i dostawie gorących posiłków dla dzieci szkolnych i przedszkolnych do właściwych placówek oświatowych. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony jest poniżej w właściwej Części zamówienia oraz w załączniku nr 1 do SWZ – Projekt Umowy (właściwy dla Części 1 i 2), które winny być łącznie rozpatrywane.Część 2. Przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci ze Szkoły Podstawowej z Oddziałami Przedszkolnymi w Grzebienisku:1) przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu oraz dostawie gorących posiłków:a) dla dzieci ze Szkoły Podstawowej w Grzebienisku w formie obiadów jednodaniowych (tj. danie główne z surówką) w liczbie posiłków dostarczanych codzienne – około 55 obiadów przez 186 dni, tj.: przewidywana ilość posiłków w okresie realizacji zamówienia: 10 230 (tj. 55 posiłków x 186 dni); Obiady jednodaniowe powinny składać się z: • Danie główne z surówką, o gramaturze łącznej 350g, składające się z: ziemniaki lub makaron lub ryż (150g) plus () mięso (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) lub ryba (100g) plus () surówka (100g); podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte; surówki powinny być urozmaicone (warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce); • Jednodaniowy gorący posiłek mogą również stanowić: pierogi ruskie, kopytka, kluski śląskie, naleśniki z serem (350g);• Wartość kaloryczna jednodaniowego obiadu: około 600 kcal;• Uwaga !Zamawiający wymaga, aby wartość produktów tzw. „wsadu do kotła”, średnio dziennie wynosiła 6,50 zł;b) dla dzieci przedszkolnych z Oddziałów Przedszkolnych w Grzebienisku w formie tzw. zestawów przedszkolnych (tj. śniadanie, zupa, drugie danie, podwieczorek) w liczbie posiłków dostarczanych codzienne – około 90 zestawów przez 230 dni, tj.: przewidywana ilość zestawów w okresie realizacji zamówienia: 20 700 (tj. 90 zestawów x 230 dni); Uwaga ! Zamawiający dopuszcza różnicowanie ilości poszczególnych posiłków (tj. śniadanie, zupa, drugie danie, podwieczorek), które będą składać się na zamawiany zestaw przedszkolny w danym dniu. Zestawy przedszkolne powinny składać się z:• Śniadanie powinno zawierać: potrawy mleczne; kanapki na bazie pieczywa mieszanego z różnymi dodatkami: wędliny, sery, warzywa, pasty, masło, dżem, miód itp.; herbatę z cytryną; napoje mleczne; kawę zbożową; napary;• Obiad (zupa plus drugie danie) powinien składać się z: - zupa (300 ml): proponowane zupy to pomidorowa z ryżem lub makaronem, rosół z makaronem, jarzynowa, fasolowa, grochowa, krupnik, barszcz czerwony, żurek (z dużą ilością warzyw drobno pokrojonych lub startych na tarce);- drugie danie z surówką, o gramaturze łącznej 350g, składające się z: ziemniaki lub makaron lub ryż (150g) plus () mięso (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) lub ryba (100g) plus () surówka (100g); podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte; surówki powinny być urozmaicone (warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce);- drugie danie mogą również stanowić: pierogi ruskie, kopytka, kluski śląskie, naleśniki z serem (350g);- podwieczorek mogą stanowić: ciasta własnego wypieku, jogurt, owoce, galaretka (100g);• Wartość kaloryczna porcji wyżywienia dla dzieci przedszkolnych: około 900 kcal;• Uwaga !Zamawiający wymaga, aby wartość produktów tzw. „wsadu do kotła”, średnio dziennie wynosiła 9,50 zł;2) Miejsce dostarczenia posiłków: zamówienie będzie dostarczane do dwóch lokalizacji: Szkoła Podstawowa w Grzebienisku wraz z Oddziałami Przedszkolnymi, ul. Szkolna 16, 64-553 Grzebienisko (dzieci szkolne i przedszkolne); Oddziały Przedszkolne w Grzebienisku, ul. Bukowska 2, 64-553 Grzebienisko (dzieci przedszkolne).Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorem szkoły;3) Transport i dostarczanie posiłków:Wykonawca dostarczać będzie posiłki na własny koszt (wraz z załadunkiem i rozładunkiem) samochodem służącym do przewozu gotowych posiłków, spełniającym warunki sanitarne do transportu, we własnych, specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca zobowiązuje się do odebrania ewentualnych resztek z posiłku;4) Wykonawca zobowiązany jest podać w Formularzu Oferty – załącznik nr 2 do SWZ, dokładny adres pod którym przygotowywane będą posiłki;5) W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia badań sprawdzających posiłki, pod kątem sprawdzenia ich temperatury, gramatury, kaloryczności, zalecanych norm żywieniowych, jakości wykorzystywanych surowców. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w niniejszym SWZ kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.6) W trakcie realizacji zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania dekadowego jadłospisu i przedkładania go z trzy (3) dniowym wyprzedzeniem Dyrektorowi szkoły do wcześniejszego zatwierdzenia. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Pierwszy jadłospis Wykonawca sporządzi i dostarczy Dyrektorowi Szkoły najpóźniej w dniu zawarcia umowy na realizację niniejszego zamówienia.7) Przewidywana średnia liczba posiłków wynosi około 55 dziennie dla szkoły podstawowej oraz około 90 dziennie zestawów przedszkolnych i może w trakcie realizacji zamówienia ulec zmianie. Zamawiający przewiduje możliwość zmniejszenia lub zwiększenia liczby posiłków/zestawów przedszkolnych dziennie w zależności od potrzeb, jednakże zmiany te nie spowodują zmiany ceny jednostkowej i w przypadku zmniejszenia nie mogą być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania zamówienia. W przypadku zmiany liczby posiłków/zestawów przedszkolnych, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie, które będzie stanowiło iloczyn ceny jednostkowej, wskazanej w ofercie i ilości faktycznie dostarczonych posiłków/zestawów przedszkolnych, stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia, przy zachowaniu niezmiennych w całym okresie obowiązywania umowy cen jednostkowych brutto określonych przez Wykonawcę w ofercie (z zastrzeżeniem właściwych projektowanych postanowień umowy). Strony przewidują możliwość zawieszenia dostawy posiłków/zestawów przedszkolnych w przypadku wystąpienia czynników niezależnych od nich, np. nauka zdalna. Zamawiający zapewnia realizację zamówienia co najmniej do wysokości 50% całkowitej przewidywanej ilość posiłków/zestawów przedszkolnych w okresie realizacji zamówienia.4. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023r. poz. 1448 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (t.j. Dz. U. z 2016r. poz. 1154 ze zm.).5. Wykonawca zobowiązany będzie do bezwzględnego przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej zgodnie z przepisami dotyczącymi produkcji żywności. Obiady muszą być przygotowywane z surowców tzn. z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo w okresie zimowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno-owocowych). Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree).6. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.7. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.8. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw. Specjalistyczne termosy powinny gwarantować utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw oraz posiadać dopuszczenie przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Minimalna temperatura zupy winna wynosić 75˚C, drugiego dania 65˚C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 15˚C.9. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole/oddziałach przedszkolnych realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt.10. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków uczniom/dzieciom przedszkolnym. RRG.271.19.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55523100, 55524000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | dostawy ,usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Wielkopolskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Wielkopolskie |