Przetarg 11864737 - Przygotowanie i dostawa domowych obiadów dla uczestników...

   
Analizuj Zamówienie 11864737
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-11-04
przedmiot ogłoszenia
Przygotowanie i dostawa domowych obiadów dla uczestników Dziennego Domu Senior w Gostyniu od dnia 01.01.2026 r. do 31.12.2026 r.

1.1. Przygotowanie i dostawa około 46 gorących, domowych
obiadów dziennie zgodnie z Zaleceniami i Normami Żywienia Instytutu Żywności Żywienia w Warszawie składających się z pierwszego dania i drugiego dania. Zamawiający nabywa obiady w wersji podstawowej (około 36 obiadów) oraz dietetycznej (dieta lekkostrawna, około 10 obiadów) o wariantach:a) pierwsze danie – zupa pożywna i sycąca, na wywarze mięsnym lub warzywnym min. 400 mlb) drugie danie min. 420 g, w tym: • ziemniaki, kasza, ryż lub makaron, z sosem, tłuszczem, itp. (zamiennie) –min. 200 g, • mięso, ryba (zamiennie) – min.120 g bez kości, min. 140 g z kością, • surówka lub jarzyny gotowane (zamiennie) - min. 100 g,• potrawy typu: naleśniki, pierogi, kopytka, bigos, fasolka po bretońsku itp. (zamiennie) - min. 300 g, przy czym w tygodniu 3 (trzy) obiady mięsne i 2 ( dwa) bezmięsne.W wersji dietetycznej należy wyeliminować potrawy ciężkostrawne: m.in. smażone, tłuste mięsa, grzyby, warzywa kapustne, warzywa surowe np. papryka, cebula, ogórek, ogórki konserwowe, warzywa kwaszone, rośliny strączkowe.Zamawiający naliczy karę umowną w wysokości określonej w umowie, jeśli posiłki, pomimo wnoszonych uwag, nie będą odpowiadały w/w gramaturze, a wersja dietetyczna nie będzie dostosowana do wytycznych.Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023 r., poz. 1448)Potrawy powinny być przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych; Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych.Posiłki nie mogą być wykonywane z produktów typu instant. Wykonawca musi przygotować posiłki z produktów zakupionych we własnym zakresie, wysokiej jakości bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających objętość i innych preparatów wpływających na zmianę smaku, zapachu, konsystencji potraw itp.;Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki, zarówno pod względem higienicznym, jak i kalorycznym. Dopuszczalna powtarzalność posiłków – w odstępach co najmniej 10 dni;Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki w obiekcie, dla którego posiada decyzję Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu obiektu do przygotowania posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia oraz dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Posiłki do Domu Dziennego Senior w Gostyniu Wykonawca dowozi na swój koszt (wraz z załadunkiem i rozładunkiem).Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.Zamawiający zastrzega sobie możliwość nieodebrania posiłków w przypadku, gdy są niezgodne z SWZ oraz z umową.1.2. Żywienie osób odbywać się będzie w dni powszednie od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych). Obiady będą dowożone do Dziennego Domu Senior w Gostyniu, ul. Polna 72a, 63-800 Gostyń - około 46 obiadów dziennie.Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy: 253 dni, tj. maksymalnie 11 638 obiadów dwudaniowych. W/w ilość może ulec zmianie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego i frekwencji uczestników.1.3. Wytyczne dotyczące dostawy:a) posiłki należy dostarczać w ściśle określonych godzinach od 11.00. - 12.00. b) wykonawca zapewnia termosy do przewozu posiłków gwarantujące utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw. Temperatura posiłku w chwili podania seniorom powinna wynosić:- zupa na gorąco nie mniej niż 70 ˚C- gorące dania główne (tj. mięso, ryba, produkty zbożowe, ziemniaki, warzywa gotowane, dania jarskie, itp.) nie mniej niż 60˚C), - potrawy serwowane na zimno (tj. surówki, sałatki, warzywa serwowane na zimno, itp.) nie więcej niż 6˚C).Zamawiający naliczy karę umowną w wysokości określonej w umowie, jeśli posiłki nie będą nadawały się do spożycia, w szczególności gdy: temperatura w chwili podania nie będzie spełniała określonych norm.c) zamówienie ilości obiadów - telefoniczne do godz. 9.30 (ilość obiadów bieżącego dnia, po odliczeniu nieobecnych osób zadeklarowanych na obiady na dany dzień)

DDS.241.2.2025
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55321000, 55520000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Wielkopolskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Wielkopolskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się