Przetarg 11864737 - Przygotowanie i dostawa domowych obiadów dla uczestników...
| Analizuj | Zamówienie 11864737 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-11-04 |
| przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie i dostawa domowych obiadów dla uczestników Dziennego Domu Senior w Gostyniu od dnia 01.01.2026 r. do 31.12.2026 r. 1.1. Przygotowanie i dostawa około 46 gorących, domowych obiadów dziennie zgodnie z Zaleceniami i Normami Żywienia Instytutu Żywności Żywienia w Warszawie składających się z pierwszego dania i drugiego dania. Zamawiający nabywa obiady w wersji podstawowej (około 36 obiadów) oraz dietetycznej (dieta lekkostrawna, około 10 obiadów) o wariantach:a) pierwsze danie – zupa pożywna i sycąca, na wywarze mięsnym lub warzywnym min. 400 mlb) drugie danie min. 420 g, w tym: • ziemniaki, kasza, ryż lub makaron, z sosem, tłuszczem, itp. (zamiennie) –min. 200 g, • mięso, ryba (zamiennie) – min.120 g bez kości, min. 140 g z kością, • surówka lub jarzyny gotowane (zamiennie) - min. 100 g,• potrawy typu: naleśniki, pierogi, kopytka, bigos, fasolka po bretońsku itp. (zamiennie) - min. 300 g, przy czym w tygodniu 3 (trzy) obiady mięsne i 2 ( dwa) bezmięsne.W wersji dietetycznej należy wyeliminować potrawy ciężkostrawne: m.in. smażone, tłuste mięsa, grzyby, warzywa kapustne, warzywa surowe np. papryka, cebula, ogórek, ogórki konserwowe, warzywa kwaszone, rośliny strączkowe.Zamawiający naliczy karę umowną w wysokości określonej w umowie, jeśli posiłki, pomimo wnoszonych uwag, nie będą odpowiadały w/w gramaturze, a wersja dietetyczna nie będzie dostosowana do wytycznych.Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023 r., poz. 1448)Potrawy powinny być przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych; Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych.Posiłki nie mogą być wykonywane z produktów typu instant. Wykonawca musi przygotować posiłki z produktów zakupionych we własnym zakresie, wysokiej jakości bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających objętość i innych preparatów wpływających na zmianę smaku, zapachu, konsystencji potraw itp.;Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki, zarówno pod względem higienicznym, jak i kalorycznym. Dopuszczalna powtarzalność posiłków – w odstępach co najmniej 10 dni;Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki w obiekcie, dla którego posiada decyzję Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu obiektu do przygotowania posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia oraz dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Posiłki do Domu Dziennego Senior w Gostyniu Wykonawca dowozi na swój koszt (wraz z załadunkiem i rozładunkiem).Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.Zamawiający zastrzega sobie możliwość nieodebrania posiłków w przypadku, gdy są niezgodne z SWZ oraz z umową.1.2. Żywienie osób odbywać się będzie w dni powszednie od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych). Obiady będą dowożone do Dziennego Domu Senior w Gostyniu, ul. Polna 72a, 63-800 Gostyń - około 46 obiadów dziennie.Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy: 253 dni, tj. maksymalnie 11 638 obiadów dwudaniowych. W/w ilość może ulec zmianie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego i frekwencji uczestników.1.3. Wytyczne dotyczące dostawy:a) posiłki należy dostarczać w ściśle określonych godzinach od 11.00. - 12.00. b) wykonawca zapewnia termosy do przewozu posiłków gwarantujące utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw. Temperatura posiłku w chwili podania seniorom powinna wynosić:- zupa na gorąco nie mniej niż 70 ˚C- gorące dania główne (tj. mięso, ryba, produkty zbożowe, ziemniaki, warzywa gotowane, dania jarskie, itp.) nie mniej niż 60˚C), - potrawy serwowane na zimno (tj. surówki, sałatki, warzywa serwowane na zimno, itp.) nie więcej niż 6˚C).Zamawiający naliczy karę umowną w wysokości określonej w umowie, jeśli posiłki nie będą nadawały się do spożycia, w szczególności gdy: temperatura w chwili podania nie będzie spełniała określonych norm.c) zamówienie ilości obiadów - telefoniczne do godz. 9.30 (ilość obiadów bieżącego dnia, po odliczeniu nieobecnych osób zadeklarowanych na obiady na dany dzień) DDS.241.2.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55520000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Wielkopolskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Wielkopolskie |