Przetarg 11900498 - Przygotowanie i dostarczanie oraz wydawanie posiłków dla...

   
Analizuj Zamówienie 11900498
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-11-06
przedmiot ogłoszenia
Przygotowanie i dostarczanie oraz wydawanie posiłków dla dzieci i młodzieży Zespołu Szkół w Szumowie

1. Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i dostarczenia oraz wydania gotowy
ch posiłków w postaci:1) śniadań, obiadów dwudaniowych z kompotem oraz podwieczorków dla dzieci Gminnego Przedszkola, wchodzącego w skład Zespołu Szkół w Szumowie, ul. Szkolna 14, 18-305 Szumowo; 2) obiadów dwudaniowych z kompotem dla młodzieży Szkoły Podstawowej wchodzącej w skład Zespołu Szkół w Szumowie, ul. Szkolna 14, 18-305 Szumowo.2. Ze względu na utrzymanie odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków, siedziba wykonawcy nie może być oddalona o więcej niż 15 km od Zespołu Szkół w Szumowie.3. Przez przygotowanie i dostarczanie posiłków rozumie się:1) przygotowanie i dostarczenie (catering) oraz wydanie gotowych posiłków w postaci śniadań, obiadów dwudaniowych z kompotem oraz podwieczorków dla dzieci Gminnego Przedszkola w Szumowie wchodzącego w skład Zespołu Szkół w Szumowie.2) przygotowanie i dostarczenie (catering) oraz wydanie gotowych obiadów dla uczniów Szkoły Podstawowej w Szumowie wchodzącej w skład Zespołu Szkół w Szumowie.4. Przez wydanie posiłków dostarczanych w formie cateringu rozumie się:1) dostarczenie posiłków własnym transportem Wykonawcy przystosowanym do przewozu żywności, z zagwarantowaniem utrzymania odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw;2) wydawanie potraw w termosach, pojemnikach i w naczyniach posiadających odpowiednie atesty i certyfikaty;3) odbiór termosów, pojemników i naczyń po każdym posiłku oraz sprzątanie zaplecza kuchennego.5. Zakres zamówienia obejmuje:1) Zadanie I - organizację kompleksowej usługi żywienia zbiorowego dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat; 2) Zadanie II - organizację usługi żywienia zbiorowego dla dzieci uczęszczających do szkoły podstawowej w wieku od 7 do 15 lat; 6. Specyfikacja warunków wykonania Zadania I:1) Wartość kaloryczna posiłków w ciągu dnia powinna uwzględniać wskazania Instytutu Żywności i Żywienia oraz obowiązujących przepisów prawa.2) Produkty w dziennym jadłospisie muszą być zgodne z Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154) oraz muszą obejmować:a) śniadanie: zupa mleczna lub potrawy mleczne i mlekopochodne z naturalnych kasz, płatków (zabrania się stosowania słodzonych chrupek śniadaniowych wysokoprzetworzonych), kanapki: pieczywo razowe, wieloziarniste i pszenno-żytnie i inne, z jajkiem, serem białym, żółtym, sałatki jarzynowe i inne, z wędliną suchą, z mięsem pieczonym, kiełbasa biała, kiełbaski, parówki (min. 90 % mięsa) na gorąco; pomidor, ogórek kiszony, świeży, sałata, szczypior, rzodkiewka, papryka i inne . Do każdego śniadania minimum 2 dodatki warzywne, w tym zielenina (tj. koper, szczypior, natka pietruszki), herbata miętowa, herbata owocowa, herbata zwykła (słodzona lub niesłodzona, jeśli tego życzy sobie rodzic dziecka) owoc 1szt. (owocu nie należy dzielić pomiędzy kilkoro dzieci, z wyjątkiem owoców typu arbuz, melon)b) obiad: zupy: gotowane na wywarze mięsno–jarzynowym (drób urozmaicony: kurczak, kaczka lub indyk, ponadto wieprzowina, lub cielęcina - po 1 razie na dekadę) lub jarskim na bazie masła, z odpowiednią ilością śmietany lub jogurtu (w przypadku zup, które tego wymagają). drugie danie: ziemniaki (lub zamiennie ryż, kasza, kopytka, makaron itp.), dania mięsne (sztuka mięsa, udziec kurczaka, pierś z indyka, kotlet schabowy, stek z piersi z kurczaka, bitki wołowe, gulasz itp.), dania bezmięsne (ryba: zalecane gatunki to pstrąg, dorsz, łosoś, sola, morszczuk, sandacz, halibut, śledź, makrela), pierogi, naleśniki, knedle itp., surówka, c) podwieczorek: kanapka z jednym dodatkiem warzywnym, ciasto/ciastka desery mleczne z sokiem/musem owocowym, owoce (w tym sezonowe) lub przetworzone owoce 3) Napoje przygotowane na miejscu muszą być słodzone cukrem w ilości nieprzekraczającej 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia. 4) Do przygotowania kompotu należy używać zarówno owoców świeżych jak i mrożonych (w zimę), niedopuszczalne jest gotowanie kompotów na bazie suszu oraz używanie syropów, soków zagęszczanych i herbat granulowanych. Zamiennie z kompotem może być serwowana herbata owocowa/ziołowa.5) Do smażenia należy używać olej rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. 6) Zupy, sosy należy sporządzać z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników. 7) Do każdego posiłku należy dodać porcję świeżych warzyw lub owoców. 8) Co najmniej raz w tygodniu należy podać rybę w dowolnej postaci.9) Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku od 3 do 6 lat oraz Instytutu Żywności i Żywienia. 10) Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów.7. Specyfikacja warunków wykonania Zadania II:1) Wartość kaloryczna posiłku powinna uwzględniać wskazania Instytutu Żywności i Żywienia oraz obowiązujących przepisów prawa.2) Produkty w dziennym jadłospisie muszą być zgodne z Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154) oraz muszą obejmować:a) pierwsze danie: zupab) drugie danie z surówką kompot, składające się z:ziemniaków lub makaronu lub ryżu lub kaszy mięso (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) lub ryba surówka. Drugie dania mogą stanowić również: pierogi ruskie, kopytka, kluski śląskie, naleśniki z serem itp.3) Napoje przygotowane na miejscu muszą być słodzone cukrem w ilości nieprzekraczającej 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia. 4) Do przygotowania kompotu należy używać zarówno owoców świeżych jak i mrożonych (w zimę), niedopuszczalne jest gotowanie kompotów na bazie suszu oraz używanie syropów, soków zagęszczanych i herbat granulowanych. Zamiennie z kompotem może być serwowana herbata owocowa/ziołowa.5) Do smażenia należy używać olej rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. 6) Zupy, sosy należy sporządzać z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników. 7) Do każdego posiłku należy dodać porcję świeżych warzyw lub owoców. 8) Co najmniej raz w tygodniu należy podać rybę w dowolnej postaci.9) Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci w wieku od 7 do 15 lat oraz Instytutu Żywności i Żywienia.10) Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów.8. Szacowana ilość wydawanych posiłków przez cały okres trwania zamówienia kształtuje się orientacyjnie na następującym poziomie:1) Zadanie I: planowana ilość posiłków dziennie dla dzieci w wieku 3-6 lat, wynosi: śniadanie – liczba dzieci od 50 do 100; obiad: I danie – liczba dzieci od 50 do 100; obiad: II daniekompot – liczba dzieci od 50 do 100; podwieczorek – liczba dzieci od 10 do 502) Zadanie II: planowana ilość posiłków dziennie dla uczniów w wieku 7-15 lat, wynosi: obiad: I danie – liczba osób od 30 do 100; obiad: II daniekompot – liczba osób od 30 do 100.9. Przewidywana ilość dni wykonywania zamówienia w okresie obowiązywania umowy wynosi: Zadanie I – 230 dni Zadanie II – 185 dni10. Zamawiający zastrzega, że liczba sporządzanych posiłków może ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu, a dane określone w ust. 8 pkt 1 i 2 są jedynie wielkościami szacunkowymi.11. Liczba posiłków uzależniona będzie od ilości zgłoszonych do korzystania z posiłków uczniów oraz od frekwencji dzieci i uczniów. 12. Zamawiający zobowiązuje się do poinformowania Wykonawcy o ilości zamówionych posiłków o godzinie 15.00 dnia poprzedzającego ich wydanie. 13. Zamawiający zastrzega sobie w poniedziałki i/lub w dni następujące po okresach świątecznych prawo do zmiany ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą, informując Wykonawcę o ostatecznej liczbie zamówień do godziny 8.00 w dniu ich wydania.

ZS.Sz.26.2.2025
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55523100, 55524000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Podlaskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Podlaskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe