Przetarg 12087403 - Dożywianie dzieci przedszkolnych i uczniów szkół...
| Analizuj | Zamówienie 12087403 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-11-19 |
| przedmiot ogłoszenia | Dożywianie dzieci przedszkolnych i uczniów szkół podstawowych z terenu Gminy Biała Rawska 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług w zakresie przygotowania oraz dostarczania posił ków dla dzieci i uczniów, a w Szkole Podstawowej w Białej Rawskiej oraz Przedszkola w Białej Rawskiej (dla oddziałów przedszkolnych zlokalizowanych przy Szkole Podstawowej w Białej Rawskiej) serwowanie tych posiłków.A. Szkoły1) Przygotowanie gorących posiłków dla uczniów szkół:a) Szkoła Podstawowa w Babskub) Szkoła Podstawowa w Lesiewiec) Szkoła Podstawowa w Błażejewicachd) Szkoła Podstawowa w Pachach e) Szkoła Podstawowa w Starej Wsif) Szkoła Podstawowa w Chodnowieg) Szkoła Podstawowa w Białej Rawskiej (również serwowanie)2) Będzie to jednodaniowy gorący posiłek składający się z:a) zupa z wkładką mięsną pieczywo. Posiłek ma być wzbogacony o owoce lub jogurtb) ziemniaki, kasza, ryż mięso (ryba) surówka kompot lub napój albo sok w kartonikuc) dwa razy w tygodniu będzie dostarczana zupa z wkładką mięsną, natomiast 3 razy w tygodniu danie określone w punkcie 2 ppkt b)d) zamiennie jako danie z mięsem, jeden raz w tygodniu, posiłek mogą stanowić placki ziemniaczane ze śmietaną, krokiety, pierogi, naleśniki z serem i słodkim sosem, mięsem lub powidłami lub danie z makaronem kompot lub napój albo sok w kartoniku (drugie danie),e) Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu dwóch tygodni wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku.f) Wykonawca zobowiązany jest opracować i udostępnić w każdej placówce dwutygodniowy jadłospis.3) Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej dla żywienia zbiorowego i z przepisami prawa oraz dostarczane zgodnie z wymaganymi normami sanitarno – epidemiologicznymi.4) Przewidywana ilość wydawanych obiadów wynosić będzie: (ok. 250 szt. dziennie × średnio 21 dni roboczych w miesiącu × 9 m-cy).B. Przedszkola i oddziały przedszkolne1) Przygotowanie i dostarczenie wyżywienia dla dzieci z przedszkola i oddziałów przedszkolnych uczęszczających do następujących placówek oświatowych prowadzonych przez Gminę Biała Rawska:a) Szkoła Podstawowa w Babskub) Szkoła Podstawowa w Lesiewiec) Szkoła Podstawowa w Błażejewicachd) Szkoła Podstawowa w Pachach e) Szkoła Podstawowa w Starej Wsif) Szkoła Podstawowa w Chodnowieg) Przedszkola w Białej Rawskiej (dla oddziałów przedszkolnych zlokalizowanych przy Szkole Podstawowej w Białej Rawskiej) (również serwowanie).2) Zamówienie obejmuje pełne wyżywienie dla ok. 200 dzieci w wieku przedszkolnym, składające się z następujących posiłków:a) Śniadanie: zawiera mleko z dodatkiem produktów zbożowych, pieczywo mieszane, masło, wędliny, ser, jaja, różne pasty, warzywab) Obiad: dwa dania. Zupa min. 250 ml, danie drugie: produkty białkowe jak mięso, ryby, jaja, ser, do tego zamiennie ziemniaki, kasze, kluski. Niezbędne dodatki w postaci surówek. Obowiązkowy kompot owocowy lub sok 100% owoców.c) Podwieczorek: ciasta domowe, biszkopty, kisiele, budynie, świeże owoce, jogurty, kanapki.3) Usługa obejmuje zobowiązanie wykonawcy do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego.4) Przewidywana ilość wydawanych całodziennych posiłków dla w/w grupy wynosić będzie: ok. 200 szt. dziennie × średnio 21 dni roboczych w miesiącu × 9 m-cy.5) Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu dwóch tygodni wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku – dot. obiadów.6) Wykonawca zobowiązany jest opracować i udostępnić w każdej placówce dwutygodniowy jadłospis.2. Do szkół Wykonawca będzie dowoził posiłki w termosach i serwował je w opakowaniach jednorazowych lub na naczyniach jednorazowych albo, opcjonalnie, (zgodnie z kryterium oceny ofert, które zadeklaruje Wykonawca) w opakowaniach lub na naczyniach wielorazowego użytku, zgodnie z decyzją Wykonawcy, przystosowanym transportem, w tym napoje lub soki w kartoniku.Podawanie (serwowanie) posiłków nie wchodzi w zakres przedmiotu zamówienia, za wyjątkiem Przedszkola w Białej Rawskiej (oddziałów przedszkolnych zlokalizowanych przy Szkole Podstawowej w Białej Rawskiej).3. Wykonawca jest zobowiązany odbierać pojemniki lub naczynia jednorazowe, w których dowozi lub na których serwuje posiłki ze szkół, a jeśli Wykonawca zdecyduje się na serwowanie posiłków w opakowaniach wielorazowego użytku lub wyposażenie każdej szkoły w naczynia wielorazowego użytku – zapewnić te opakowania lub naczynia w ilości niezbędnej do realizacji zamówienia (zgodnie z kryterium oceny ofert, które zadeklaruje Wykonawca), co oznacza zapewnienie opakowań wielorazowego użytku dla wszystkich osób objętych usługą przez cały okres jej świadczenia lub dostarczenie naczyń wielorazowego użytku do każdej placówki i na bieżąco uzupełnianie ubytków, zgodnie z zapotrzebowaniem zgłaszanym przez pracownika danej szkoły.4. Ilość dostarczanych posiłków do poszczególnych szkół może ulec zmianie stosownie do zaistniałych okoliczności.5. Rozliczenia za obiady odbywać się będą na podstawie wystawianych miesięcznych faktur na Zamawiającego z podaniem ilości wydanych posiłków i jednostkowej ceny posiłku. Załącznikiem do faktury będzie lista osób dożywianych sporządzana przez Wykonawcę w poszczególnych szkołach, potwierdzona przez dyrektora danej szkoły.6. Wykonawca będzie zobowiązany do dzierżawy pomieszczeń kuchni w Szkole Podstawowej w Białej Rawskiej (powierzchnia użytkowa lokalu 152,02 m2). Z Wykonawcą zostanie zawarta umowa dzierżawy.7. Kwota dzierżawy miesięcznie wynosić będzie 250 zł netto należny podatek VAT i stawka ta podlegać będzie waloryzacji w okresach półrocznych.8. Stawka określona w pkt. 7 będzie ulegała zmianie w okresach półrocznych na podstawie Uchwały 5/92, Nr 62/42/96 Zarządu Miasta i Gminy Białej Rawskiej w stopniu wynikającym z miesięcznego wskaźnika wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego opublikowanego w Monitorze Polskim.9. Wykonawca w związku z dzierżawą pomieszczeń kuchni zobowiązany będzie ponosić wszelkie koszty związane z bieżącą konserwacją i utrzymaniem podmiotu dzierżawy w należytym stanie, a także do ponoszenia opłat z tytułu ciepłej wody, zimnej wody, ścieków oraz odbioru nieczystości stałych bezpośrednio z dostawcami tych usług, jak również ponosił będzie koszty z tytułu korzystania z energii elektrycznej na podstawie odczytów zużycia energii elektrycznej z podlicznika zamontowanego w lokalu.10. Dostawa posiłków odbywać się będzie środkiem transportu Wykonawcy na jego koszt i ryzyko. 11. Wykonawca jest zobowiązany posiadać ważną decyzję, (zezwolenie, opinię, protokół) lub inny dokument właściwego inspektora sanitarnego o dopuszczeniu do przygotowywania i wydawania posiłków w zbiorowym żywieniu.12. Koszty leczenia ucznia, jakie powstaną na skutek zatrucia pokarmowego z winy Wykonawcy, a także związane z zatruciem, roszczenia odszkodowawcze ucznia oraz inne roszczenia związane z wykonywaniem niniejszej umowy będą obciążały całkowicie Wykonawcę.13. Zamawiający będzie miał prawo do przeprowadzania kontroli żywienia uczniów pod względem gramatury, jakości, sposobu i warunków przyrządzania posiłków itp. Reklamacja co do jakości posiłków będzie składana pisemnie.14. Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek potraw w zakładzie, w którym potrawy te zostały wyprodukowane. Pobierane próbki są udostępniane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów.15. Wykonawca zobowiązany jest do przyjmowania zgłoszeń o nieobecności bezpośrednio od rodziców/opiekunów prawnych dziecka najpóźniej w tym samym dniu do godz. 20.00 dnia poprzedzającego nieobecność i za te dni nie zostanie naliczone wynagrodzenie Wykonawcy za faktycznie niewydane posiłki, a w konsekwencji nie zostanie naliczona rodzicom/opiekunom prawnym dziecka opłata za wyżywienie.16. Wykonawca dostarczy i zainstaluje w pomieszczeniach kuchennych, na czas realizacji zamówienia, wszelki niezbędny sprzęt gastronomiczny przeznaczony do przygotowywania, wydawania, przechowywania i transportu posiłków.17. Wykonawca dostarczy odpowiednią ilość naczyń wielorazowych do świadczenia przedmiotu zamówieniu najpóźniej w dniu pierwszego świadczenia zamówienia do każdej z placówek. Jeśli Wykonawca zadeklaruje takie świadczenie w formularzu ofertowym.18. Wspólny Słownik zamówień CPV55.32.10.00 – 6 usługi przygotowania posiłków 55.32.00.00 – 9 usługi podawania posiłków55.52.31.00 – 3 usługi w zakresie posiłków szkolnych55.52.40.00 – 9 usługi dostarczania posiłków do szkółPrzy określeniu ryczałtowej ceny ofertowej obejmującej wykonanie przedmiotowego zamówienia należy uwzględnić niniejsze informacje. RG.271.18.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55320000, 55321000, 55523100, 55524000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | łódzkie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | łódzkie |