Przetarg 11739276 - Dostawa artykułów spożywczych do jednostek...
| Analizuj | Zamówienie 11739276 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Unijnych Zamówień Publicznych (TED) |
| data publikacji | 2025-10-27 |
| przedmiot ogłoszenia | Dostawa artykułów spożywczych do jednostek organizacyjnych Gminy Miasto Płońsk w 2026 roku Przedmiotem zamówienia jest Zakup i dostawa artykułów żywnościowych w 2026 roku, na potrzeby jed nostek organizacyjnych Gminy Miasto Płońsk, wymienionych poniżej: Przedszkole nr 1 w Płońsku, ul. Kolejowa 5, 09-100 Płońsk, Przedszkole Nr 2 im. Przyjaciół Kubusia Puchatka w Płońsku, ul. Zacisze 6, 09-100 Płońsk, Przedszkole Nr 3 w Płońsku, ul. Wolności 18, 09-100 Płońsk,, Przedszkole Nr 4 „ Pod zielonym listkiem” w Płońsku, ul. Padlewskiego 3, 09-100 Płońsk,, Przedszkole Nr 5 im. Jasia i Małgosi w Płońsku, ul. Szkolna 36A, 09-100 Płońsk, Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Bolesława Chrobrego w Płońsku, ul. Wolności 4, 09-100 Płońsk, Szkoła Podstawowa Nr 2 im. Jana Walerego Jędrzejewicza w Płońsku, ul. Szkolna 30, 09-100 Płońsk, Szkoła Podstawowa Nr 3 im. Stanisława Wyspiańskiego w Płońsku, ul. Wyspiańskiego 4, 09-100 Płońsk,Szkoła Podstawowa Nr 4 im. Papieża Jana Pawła II w Płońsku, ul. Ks. R. Jaworskiego 25, 09-100 Płońsk,Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Płońsku, ul. św. M. Kolbe 9, 09-100 Płońsk.Przedmiot zamówienia został podzielony na 8 części CZĘŚĆ I – MIĘSO I PRZETWORY (kod CPV 15100000-9 produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne) CZĘŚĆ II – JAJA (kod CPV- 03142500-3 jaja) CZĘŚĆ III – PIECZYWO (kod CPV – 15810000-9 pieczywo świeże, wyroby piekarskie i ciastkarskie) CZĘŚĆ IV – CIASTA (kod CPV – 15812000-3 wyroby ciastkarskie i ciastka) CZĘŚĆ V – OWOCE I WARZYWA (kod CPV 03222000-3 owoce i orzechy) CZĘŚĆ VI – PRODUKTY MLECZARSKIE (kod CPV – 15500000-3 produkty mleczarskie) CZĘŚĆ VII – MROŻONE WARZYWA, OWOCE, POTRAWY, RYBY (kod CPV 15896000-5 produkty głęboko mrożone, 15221000-3 ryby mrożone, 15234000-7 ryby wędzone)CZĘŚĆ VIII – RÓŻNE ARTYKUŁY ŻYWNOŚCIOWE (kod CPV-15800000-6 różne produkty spożywcze, 15200000-0 ryby przetworzone i konserwowane; 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty; 15400000-2 oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne; 15600000-4 produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych).Szczegółowy asortyment, zakres i wielkość poszczególnych części zamówienia zawarty jest w wykazach asortymentowo- ilościowych części I - VIII stanowiących Załączniki nr 1.1- 1.8 do formularza ofertowego. Podane ilości dostaw są wielkościami szacunkowymi, służą wyłącznie do obliczenia ceny oferty. Zamawiający nie będzie zobowiązany do zakupu pełnego asortymentu w podanych ilościach. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia lub zwiększenia ilości dostaw wg asortymentu podanego w ofercie w trakcie realizacji umowy - według własnych potrzeb do limitu posiadanych środków finansowych. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zakupu innych artykułów nie wymienionych w Opisie przedmiotu zamówienia po cenach wynikających z ogólnie dostępnego cennika Wykonawcy na dzień złożenia zamówienia przez Zamawiającego do limitu posiadanych środków finansowych. Wykonawca będzie zobowiązany do dostarczania w godz. od 6:00 do 7:00 zamawianych produktów do siedziby wszystkich placówek wymienionych powyżej na własny koszt i ryzyko, transportem przystosowanym do przewozu artykułów żywnościowych oraz rozładunku towaru i złożenia go w miejscu wskazanym przez Zamawiającego. Zamówienia na dostawy bieżące będą składane z min. jednodniowym wyprzedzeniem. Wykonawca musi wykazywać dyspozycyjność we wszystkie dni robocze od poniedziałku do piątku. Zamawiający nie będzie dostosowywał terminów dostaw do możliwości logistycznych i dystrybucyjnych Wykonawcy. Warunki wykonywania zamówienia określa wzór umowy (Załącznik Nr 4 do SWZ), który nie podlega negocjacjom, złożenie oferty jest równoznaczne z akceptacją postanowień umowy. Wskazanie w opisie przedmiotu zamówienia znaków towarowych, patentów lub pochodzenia stanowi przykładowe odniesienie do specyfiki przedmiotu zamówienia a wskazaniu takiemu towarzyszą wyrazy „lub równoważny”. Wykonawca dostarczy produkty pierwszej klasy jakości, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski lub UE oraz o aktualnych terminach ważności. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę produktów muszą być oznakowane widoczną datą terminu ważności. Termin przydatności do spożycia winien być określony na czytelnych etykietach umieszczonych na opakowaniach produktów lub załączony do dostarczonej partii. W przypadku etykiet nieczytelnych Wykonawca zobowiązuje się odebrać żywność jako nie spełniającą wymagań jakościowych na własny koszt i wymienić ją na wolną od wad na zasadach określonych we wzorze umowy. Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym nadanym przez producenta, umożliwiającym identyfikację artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego. Wykonawca zobowiązany jest realizować dostawy transportem własnym lub zleconym na swój koszt i własne ryzyko w miejsce wskazane przez pracownika jednostki organizacyjnej dla której realizuje zamówienie. Wykonawca zobowiązany jest również do rozładunku i wniesienia artykułów spożywczych. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia właściwego transportu artykułów spożywczych w sposób nie oddziałujący negatywnie na przydatność do spożycia artykułów, ich walory odżywcze, smakowe i jakościowe. Wykonawca bierze na siebie pełną odpowiedzialność za jakość dostarczonego towaru, kompletność asortymentu i zgodność dostaw z zamówienie oraz ponosi z tego tytułu wszelkie skutki prawne. Przez cały okres realizacji umowy Wykonawca zobowiązuje się posiadać decyzję właściwego organu odpowiedniego dla wybranych produktów. Wykonawca zobowiązuje się na każdorazowe żądanie Zamawiającego udowodnić, że zapewnił wymagany poziom bezpieczeństwa żywności na zrealizowaną przez siebie partię dostawy. Wykonawca zobowiązuje się na każdorazowe żądanie Zamawiającego udowodnić, że zapewnił wymagany poziom bezpieczeństwa żywności na zrealizowaną przez siebie partię dostawy. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zaliczki na poczet wykonania zamówienia. Część zamówienia: LOT-0001 CZĘŚĆ I – MIĘSO I PRZETWORY Wykaz asortymentu wchodzący w skład części określony został w Wykazie asortymentowo- ilościowym – Załącznik nr 1.1 do Formularza oferty. szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony został z załączniku 3 do SWZWymagania dla mięsa i produktów mięsnych oraz podrobów: a) czystość - mięso czyste, bez śladów zanieczyszczeń ciałami obcymi, dobrze wykrwawione; b) konsystencja - jędrna, elastyczna, odkształcająca się; c) smak i zapach - swoisty, charakterystyczny dla mięsa, bez oznak zaparzenia i zepsucia, nie dopuszczalny zapach płciowy lub moczowy; d) barwa - od jasnoczerwonej do ciemnoczerwonej; e) mięso oznakowane przez lekarza weterynarii - zdatne do spożycia, ze sztuk zdrowych; f) mięso wołowe z bydła młodego (jałówek, wolców, buhajków); g) mięso wieprzowe nie pochodzące z knurów i loch; Wymagania dla asortymentu wędliny: a) klasa I, świeże, wystudzone, powierzchnia sucha, osłonka ściśle przylegająca, równomiernie pomarszczona. Niedopuszczalne zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, jej pęknięcia i wyciek farszu, w osłonkach naturalnych lub sztucznych; Wymagania dla drobiu i mięsa drobiowego, wędlin i podrobów drobiowych. Mięso drobiowe w elementach z kością : a) elementy właściwie umięśnione; nie dopuszcza się mięśni i skóry nie związanych ze sobą; b) linie cięcia równe, gładkie; w asortymentach ze skrzydłami dopuszcza się brak ostatniego członu skrzydła; c) połówka oraz ćwiartka przednia może być z szyją lub bez szyi; d) barwa charakterystyczna, naturalna dla skóry i mięśni danego gatunku drobiu; e) nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach piersi i nóg; f) dopuszcza się przyciemnienie naturalnej barwy powierzchni elementów mrożonych; g) dopuszcza się lekkie zaczerwienienie ostatniego członu skrzydła. Mięso drobiowe w elementach bez kości: a) mięśnie piersiowe pozbawione skóry, kości i ścięgien; b) dopuszcza się niewielkie rozerwania i nacięcia mięśni powstałe podczas oddzielania od skóry i kości c) barwa naturalna, charakterystyczna dla mięśni piersiowych danego gatunku drobiu d) nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach; e) dopuszcza się przyciemnienie naturalnej barwy powierzchni mięśni elementów mrożonych. Zapach naturalny, charakterystyczny dla mięsa danego gatunku drobiu; niedopuszczalny zapach obcy, zapach świadczący o procesach rozkładu mięsa przez drobnoustroje oraz zapach zjełczałego tłuszczu. Część zamówienia: LOT-0002 CZĘŚĆ II – JAJA Wykaz asortymentu wchodzący w skład części II określony został w Wykazie asortymentowo- ilościowym – Załącznik nr 1.2 do Formularza oferty. oraz w opisie przedmiotu zamówienia- załącznik nr 3 do SWZDostarczone Jaja powinny być świeże; charakteryzujące się czystą, nie uszkodzoną skorupką, białko powinno być przezroczyste i klarowne, rodzaj zgodny ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia. Wymagany minimalny termin przydatności do spożycia od dnia dostawy - 20 dni, Część zamówienia: LOT-0003 CZĘŚĆ III – PIECZYWO Wykaz asortymentu wchodzący w skład III części określony został w Wykazie asortymentowo- ilościowym – Załącznik nr 1.3 do Formularza oferty oraz w opisie przedmiotu zamówienia- załącznik nr 3 do SWZCechy dostarczanego pieczywa: a) kształt i wygląd zewnętrzny powinien być charakterystyczny dla danego rodzaju pieczywa. b) skórka pieczywa powinna być sprężysta, ściśle związana z miękiszem w kolorze od jasno do ciemnobrązowej w przekroju zanikająca równomiernie w kierunku miękiszu, nie powinna być cieńsza niż 2 mm. Powierzchnia skórki powinna być gładka, nie popękana i bez uszkodzeń mechanicznych.c) miękisz powinien być dobrze wypieczony, elastyczny, suchy, nie kruszący się, równomiernie porowaty, o jednolitej barwie, bez grudek mąki. d) smak i zapach powinien być charakterystyczny dla danego rodzaju pieczywa. Niedopuszczalny jest smak i zapach obcy, mdły, stęchły, gorzki, kwaśny, niesłony lub zbyt słony. e) pieczywo powinno zachować świeżość: 72 godzin - pieczywo pakowane; 48 godzin - pieczywo niepakowane. Część zamówienia: LOT-0004 CZĘŚĆ IV – CIASTA Wykaz asortymentu wchodzący w skład części określony został w Wykazie asortymentowo- ilościowym – Załącznik nr 1.4 do Formularza oferty. szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony został z załączniku 3 do SWZ Część zamówienia: LOT-0005 CZĘŚĆ V – OWOCE I WARZYWA Wykaz asortymentu wchodzący w skład części II określony został w Wykazie asortymentowo ilościowym – Załącznik nr 1.5 do Formularza oferty. oraz w opisie przedmiotu zamówienia załącznik nr 3 do SWZWarzywa i owoce świeże, pierwsza klasa jakości, produkty kierowane na rynek bezpośrednio po zbiorze, jak i po odpowiednim czasie przechowywania w warunkach zapewniających minimalne zmiany w wyglądzie i podstawowych parametrach opisujących ich własności. Odpowiednie pakowanie warzyw i owoców (np. worki umożliwiające cyrkulację powietrza, wytłaczanki chroniące warzywa i owoce miękkie), właściwy transport produktów do Zamawiającego gwarantujący dostawy pełnowartościowych produktów. Cechy dyskwalifikujące produkty to: a) porażenie mokrą i suchą zgnilizną, b) zapleśnienie, c) zgnicie, d) zaparzenie, e) zwiędnięcie, f) sfermentowanie, g) porażenie chorobami, h) obcy zapach, i) uszkodzenia mechaniczne (w tym powstałe w czasie transportu od Wykonawcy do Zamawiającego - zmarznięcia, zaparzenia, zwiędnięcia itp., będące wynikiem transportowania warzyw i owoców w nieodpowiednich warunkach). j) uszkodzenia wywołane przez szkodniki,k) obecność szkodników i ich pozostałości,l) łykowatość, m) miękkie i sparciałe korzenie. Część zamówienia: LOT-0006 CZĘŚĆ VI – PRODUKTY MLECZARSKIE Wykaz asortymentu wchodzący w skład części określony został w Wykazie asortymentowo ilościowym – Załącznik nr 1.6 do Formularza oferty. szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony został z załączniku 3 do SWZ Część zamówienia: LOT-0007 CZĘŚĆ VII – MROŻONE WARZYWA, OWOCE, POTRAWY Wykaz asortymentu wchodzący w skład części określony został w Wykazie asortymentowo ilościowym – Załącznik nr 1.7 do Formularza oferty. szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony został z załączniku 3 do SWZ Część zamówienia: LOT-0008 CZĘŚĆ VIII – RÓŻNE ARTYKUŁY ŻYWNOŚCIOWE Wykaz asortymentu wchodzący w skład części VIII określony został w Wykazie asortymentowo- ilościowym – Załącznik nr 1.8 do Formularza oferty. oraz w opisie przedmiotu zamówienia załącznik nr 3 do SWZPrzetwory muszą być dostarczane w oryginalnych opakowaniach, nie otwieranych i nie uszkodzonych podczas transportu, z widoczną datą przydatności do spożycia. Przyprawy, sosy i zupy: a) opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelneb) wygląd, tekstura i konsystencja: charakterystyczne dla rodzaju i stopnia rozdrobnienia; konsystencja sypka, bez grudek, nie zlepiająca się przy ucisku, bez zbryleń, delikatna;c) smak: charakterystyczny dla rodzaju surowca, bez obcych posmaków; d) zapach: charakterystyczny dla rodzaju surowca, przyjemny, bez obcych zapachów;e) właściwości fizykochemiczne i biologiczne: brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych. Mąka: a) opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników zbożowo - mącznych, całe, szczelneb) wygląd, tekstura i konsystencja: barwa biała z odcieniem żółtawym; konsystencja gładka, śliska w dotyku, sypka, bez grudek; c) smak: swoisty dla danej mąkid) zapach: przyjemny, swoisty, charakterystyczny dla danej mąki, bez obcych zapachówe) właściwości fizykochemiczne i biologiczne: brak obecności zanieczyszczeń fizycznych i biologicznych, Makaron: a) opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników zbożowo - mącznych, całe, szczelne; b) wygląd, tekstura i konsystencja: barwa jednolita, kremowa lub jasnożółta bez pęknięć i rys, prawidłowy kształt, całe elementy, bez zanieczyszczeń fizycznych, błyszcząca powierzchnia, tekstura i konsystencja charakterystyczny dla danego gatunku, bez oznak zepsucia, uszkodzeń, prawidłowy kształt i barwa ziaren, bez zanieczyszczeń fizycznych, tekstura i konsystencja charakterystyczna dla stopnia rozdrobnienia i formy, suchy, gładka powierzchnia, szklisty po przełamaniu, w czasie gotowania zwiększenie objętości 2-3 razy, bez oznak lepkości i grudek, po ugotowaniu elastyczny, zachowuje pierwotny kształt, nie skleja się i nie ciemniejec) smak: po ugotowaniu smak i zapach odpowiadający produktowi świeżemu, wykluczony posmak skwaśniały lub gorzkid) właściwości fizykochemiczne i biologiczne: brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, obecności pleśni, szkodników, bakterii chorobotwórczych. Kasze, ryż, produkty zbożowe : a) opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników zbożowo - mącznych, całe, szczelne;b) wygląd, tekstura i konsystencja: charakterystyczny dla danego gatunku, bez oznak zepsucia, uszkodzeń, prawidłowy kształt i barwa ziaren, bez zanieczyszczeń fizycznych, tekstura i konsystencja charakterystyczna dla stopnia rozdrobnienia, sypka, suche, bez oznak lepkości i grudek, 1 część wagowa kaszy suchej po ugotowaniu ma dawać 2,5 części wagowych kaszy gotowanej;c) smak: po ugotowaniu smak i zapach odpowiadający produktowi świeżemu, wykluczony posmak skwaśniały lub gorzki; d) zapach: charakterystyczny, bez obcych zapachów, stęchłych; e) właściwości fizykochemiczne i biologiczne: brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych. 13) Herbaty a) opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelneb) wygląd, tekstura i konsystencja: charakterystyczny dla danego rodzaju produktu zabarwienie, jednolite, wygląd naparu żywy, tekstura i konsystencja sypkie, suche, w zależności od stopnia rozdrobnienia liści czy dodatku owoców, bez grudek, zlepień, torebki całe, suche, granulat suchy bez zbryleń i grudek; c) smak naparu: właściwy, charakterystyczny dla danego gatunku lub dodatków, bez obcych posmakówd) zapach: właściwy, charakterystyczny dla danego gatunku i dodatków, bez obcych zapachówe) właściwości fizykochemiczne i biologiczne: suche, brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych. Sól, cukier, wyroby cukiernicze, kakao: a) opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelneb) wygląd, tekstura i konsystencja: cukier i sól barwa biała, pozostałe wygląd typowy dla produktu, bez oznak pleśni i szkodników; tekstura i konsystencja: kryształy sypkie, bez zlepów i grudek, pozostałe konsystencja chrupiąca, sucha; c) smak: właściwy, charakterystyczny dla danego produktu, słodki, przyjemny, sól - słony, bez obcych posmaków zjełczenia czy pleśnid) zapach: właściwy, lekko słodkawy, charakterystyczny dla dodanego aromatu lub dodatków, bez obcych zapachów, sól b/zapachue) właściwości fizykochemiczne i biologiczne: suche, brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych. 1Koncentraty deserów (kisiele): a) opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne; b) wygląd, tekstura i konsystencja: charakterystyczny dla rodzaju, barwa charakterystyczna dla rodzaju; tekstura i konsystencja: sypka, bez grudek, nie zlepiająca się przy ucisku, bez zbryleń, łatwo rozpuszczalnec) smak: właściwy, charakterystyczny dla rodzaju i określonego smaku przez producenta, bez obcych posmakówd) zapach: właściwy, charakterystyczny dla rodzaju, przyjemny, bez obcych zapachówe) właściwości fizykochemiczne i biologiczne: suche, brak zanieczyszczeń fizycznych, oznak i pozostałości szkodników, brak zanieczyszczeń biologicznych, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych. |
| branża | Spożywcza |
| podbranża | artykuły spożywcze |
| kody CPV | 3142500, 3222000, 15100000, 15200000, 15221000, 15234000, 15300000, 15400000, 15500000, 15600000, 15800000, 15810000, 15812000, 15896000 |
| forma | przetarg nieograniczony |
| typ ogłoszenia | dostawy |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Mazowieckie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Mazowieckie |