Przetarg 12207373 - 5.1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa warzyw i...

   
Analizuj Zamówienie 12207373
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-09
przedmiot ogłoszenia
5.1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa warzyw i owoców.5.2. Wspólny słownik zamówień: CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty, 03220000-9 - Warzywa, owoce i orzechy, 0322100-6
– Warzywa, 5.3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, opis wymagań Zamawiającego w zakresie realizacji i odbioru określają: 5.3.1. Opis przedmiotu zamówienia - formularz asortymentowo – cenowy – załącznik nr 1 do SWZ 5.3.2. Projektowane postanowienia umowy – załącznik nr 2 do SWZ 5.4. Formularz asortymentowo – cenowy stanowi treść oferty i nie podlega uzupełnieniu. Niezłożenie formularza asortymentowo - cenowego wywiedzie negatywne skutki dla Wykonawcy w postaci odrzucenia oferty na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp.5.5. Opis przedmiotu zamówienia oraz projektowane postanowienia umowy należy odczytywać wraz z ewentualnymi zmianami treści SWZ, będącymi np. wynikiem udzielonych odpowiedzi na zapytania Wykonawców.5.6. Maksymalny termin dostawy do 2 dni roboczych nie częściej niż 2x w tygodniu od daty złożenia zamówienia, w godzinach pracy Zamawiającego od 07:00 do 14:00.5.7. Oferty nie zawierające pełnego zakresu przedmiotu zamówienia określonego w pakiecie (zadaniu) zostaną odrzucone.5.8. Artykuły spożywcze muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu asortymentowo – cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ lub w opakowaniu o gramaturze, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.5.9. Wykonawca zobowiązany jest dostarczać produkty czyste, niezabrudzone, nieuszkodzone mechanicznie, spełniające wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w Polskich Normach, posiadające właściwe atesty, certyfikaty oraz posiadające ważne terminy ważności do spożycia.5.10. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do kuchni centralnej znajdującej się w Katowicach przy ul. Głowackiego 10 oraz wniesienie przedmiotu zamówienia do magazynu kuchni centralnej. Koszty i ryzyko transportu ponoszą Wykonawca.5.11. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 1448 ze zm.).5.12. Wszyscy pracownicy Wykonawcy mający bezpośredni kontakt z dostarczaną na rzecz Zamawiającego żywnością muszą posiadać aktualne określone przepisami o chorobach zakaźnych i zakażeniach orzeczenia lekarskie do celów sanitarno – epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy przy wykonywaniu, których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Wykonawca zobowiązuje się do okazania w razie potrzeby wszystkich niezbędnych badań Zamawiającemu.5.13. Dostarczane artykuły zawsze muszą być pierwszego gatunku oraz dostarczony asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa w szczególności wmuszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:− ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz.1448 ze zm.);− ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno — spożywczych (t.j. Dz.U. z 2023r. poz. 1980 ze zm.)− ustawy z dnia 16.12.2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz.U. z 2023r. poz. 872 ze zm.)− rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 031 z 1.2.2002, s. 1);− rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych, (Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1);− rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4);− rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z późn. zm.).5.14. Przedstawione w załącznikach do SWZ wskazania na normy, urządzenia techniczne, systemy, oprogramowania, specyfikacje techniczne i systemy referencji technicznych z podaniem producenta należy traktować jako odniesienie do oczekiwanych przez Zamawiającego parametrów technicznych i użytkowych oraz jako przykładowe ze względu na zasady ustawy Prawo zamówień publicznych, a zwłaszcza art. 99 do 102. W przypadku wskazania w opisie przedmiotu zamówienia ww. określeń Zamawiający informuje, że zostały one podane wyłącznie w celu określenia wymaganych parametrów jakościowych, jakimi co najmniej winny odpowiadać zamawiane produkty/ usługi. Takie parametry, gwarantowane przez określonych producentów, pozwolą Zamawiającemu na utrzymanie standardów koniecznych do zapewnienia wymaganej jakości wykonywanych badań. Zamawiający, opisując przedmiot zamówienia poprzez wskazanie nazw handlowych, dopuszcza jednocześnie wszelkie ich odpowiedniki rynkowe, nie gorsze niż wskazane w SWZZamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne do opisanych w dokumentach norm, europejskich ocen technicznych, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w ustawie pzp. Ilekroć w opisie przedmiotu zamówienia pojawiłyby się nazwy własne, nazwy norm, specyfikacji technicznych, standardów, oznacza to, że Zamawiający dopuszcza produkt równoważny. Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert zawierających rozwiązania równoważne w stosunku do opisywanych przez Zamawiającego. W przypadku zaoferowania rozwiązań równoważnych Wykonawca zobowiązany jest wraz z formularzem ofertowym przedstawić oferowane rozwiązanie oraz dołączyć dowody dokumentujące podstawowe parametry techniczne i analizę porównawczą, z których jednoznacznie wynikać będzie, że są one w pełni równoważne do wskazanych przez zamawiającego materiałów w dokumentacji postępowania. Zaproponowane rozwiązanie równoważne powinno posiadać wymagane prawem świadectwa, certyfikaty, dopuszczenia oraz spełniać wymagania określone w dokumentacji postępowania.Zwrot równoważny oznacza, że Zamawiający dopuszcza produkt lub usługę zbliżone pod względem parametrów technicznych lub jakościowych do produktu lub usługi dostarczanej przez konkretnego wykonawcę, co nie oznacza identyczności z produktem lub usługą wskazanymi w opisie przedmiotu zamówienia, ale posiadanie zbliżonych cech i parametrów funkcjonalnych.Zastosowanie produktów równoważnych nie może pogorszyć jakości osiąganych wyników ani negatywnie wpłynąć na prawidłowe użytkowanie lub funkcjonowanie produktu lub usługi zgodnie z ich przeznaczeniem. W przypadku zaproponowania przez Wykonawcę w ofercie produktów/ usług równoważnych jakościowo do produktów/ usług wskazanych przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest wykazać, że oferowane rozwiązania w równoważnym stopniu spełniają wymagania określone przez Zamawiającego. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za szkody powstałe w eksploatowanych przez Zamawiającego sprzęcie i urządzeniach, będące wynikiem dostarczonych przez Wykonawcę produktów równoważnych a w szczególności za uszkodzenia aparatury, za pomocą której wykonywane są analizy i badania laboratoryjne.Rozwiązania równoważne muszą być zgodne w szczególności pod względem:1) gabarytów i konstrukcji (wielkość, rodzaj, właściwości fizyczne, liczba elementów składowych),2) charakteru użytkowego i technologii (tożsamość funkcji),3) charakterystyki materiałowej (rodzaj i jakość materiałów),4) parametrów technicznych (wytrzymałość, trwałość, dane techniczne, konstrukcje itd.),5) parametrów bezpieczeństwa użytkowania itp.Przez normy równoważne Zamawiający rozumie normy, których zakres jest analogiczny co do zakresu norm wskazanych z nazwy dla danej roli, tj. dotyczący:a) analogicznej dziedziny merytorycznej wynikającej z roli, której dotyczy norma;b) analogicznego poziomu bezpieczeństwa wynikającej z roli, której dotyczy norma;c) analogicznego stopnia poziomu kompetencji;potwierdzone wynikami badań (dotyczy tylko tych ról, dla których spełnienie norm musi być potwierdzone).Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego zobowiązany jest wykazać, że proponowane rozwiązania w równoważnym stopniu spełniają wymagania określone w opisie przedmiotu zamówienia.5.15. Ilekroć w dokumentach postępowania pojawi się informacja o dniach należy je rozumieć jako dni kalendarzowe. Dni robocze należy rozumieć zgodnie z opisem.

38/ZP/TP/2025
branża Spożywcza
podbranża artykuły spożywcze
kody CPV 3220000, 3221000, 15300000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji śląskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora śląskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: artykuły spożywcze

       
nr Termin Organizator Przedmiot
12200172 2025-12-18
godz. 08:00
Śląskie Dostawa żywności na potrzeby Szkoły Podstawowej nr 5 w Bytomiu w roku 2026...
12205888 2025-12-18
godz. 09:00
Zachodniopomorskie Zakup i dostawa warzyw i owoców.
12205877 2025-12-18
godz. 10:00
Zachodniopomorskie Zakup i dostawa pieczywa i wyrobów cukierniczych.
12205705 2025-12-18
godz. 15:00
Mazowieckie Ceny kosztów produktów żywnościowych do przygotowania gorącego posiłku dla...
12083747 2025-12-19
godz. 08:45
Mazowieckie 1.Przedmiotem zamówienia jest Dostawa mięsa drobiowego oraz wędlin drobiowych...
12200236 2025-12-22
godz. 09:00
Małopolskie sprzedaż i dostawa pieczywa Sprzedaż i dostawa wyrobów piekarskichPrzedmiot...
12202526 2025-12-22
godz. 09:30
Mazowieckie Zakup z dostawą i wniesieniem mięs, wędlin oraz ryb mrożonych.
12202511 2025-12-22
godz. 09:30
Mazowieckie Zakup z dostawą pieczywa.
12196932 2026-01-08
godz. 08:00
Lubuskie Dostawę ryb w podziale na dwie części: Część nr 1 - dostawy ryb do m. Wędrzyn...
12114521 2026-01-09
godz. 09:00
Mazowieckie Przedmiotem zamówienia jest dostawa mleka i przetworów mlecznych różnego...