Przetarg 8294097 - 3.1. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi w...

   
Analizuj Zamówienie 8294097 (zakończone)
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2021-07-27
przedmiot ogłoszenia
3.1. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi w zakresie dostarczania posiłków w formie cateringu kompletnego dla dzieci w wie
ku przedszkolnym do Przedszkola Samorządowego nr 4 w Wieliczce.
Wspólny słownik zamówień publicznych CPV:
55321000-6 usługi przygotowywania posiłków
55322000-3 usługi gotowania posiłków
55520000-1 usługi dostarczania posiłków
3.2. Informacje ogólne: Przedmiotem zamówienia jest realizacja usługi cateringu kompletnego, polegającej na przygotowaniu z własnych produktów i dostarczeniu wszystkich posiłków w ustalonych godzinach w dni pracy przedszkola, tj. w dni robocze od poniedziałku do piątku przez okres trwania umowy. Wykonawca zobowiązany jest by osoby uczestniczące w wykonywaniu zamówienia posiadały aktualne badania lekarskie, niezbędne do wykonywania powierzonych im obowiązków, w tym badania sanitarno-epidemiologiczne, określone w ustawie z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz.U. 2019 r. poz. 1239 z późn. zm.).Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia do ośrodka wychowania przedszkolnego ilości posiłków zamówionych przez Dyrektora przedszkola na dany dzień. W wyjątkowych sytuacjach wynikających ze zmiany organizacji pracy przedszkola godziny wydawanych posiłków mogą ulec zmianie, o czym Wykonawca zostanie odpowiednio wcześniej powiadomiony.Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu posiłków w przypadku ich złej jakości, tj. niezdatnych do spożycia z powodu użycia przeterminowanych lub zanieczyszczonych produktów, zwrotu produktów obiadowych zimnych. Zwrot posiłków następował będzie na podstawie protokołu reklamacji. Za zwrócone z ww. powodów posiłki, Wykonawcy nie przysługuje wynagrodzenie.

3.3. Przygotowanie i dostrczanie posiłków: Posiłki mają być przygotowane ze świeżych produktów, wysokiej jakości z uwzględnieniem wymagań określonych odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2008 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2019 r., poz. 1252 z późn. zm.), rozporządzeń wykonawczych i innych obowiązujących w tym zakresie przepisach, z zachowaniem zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli – HACCP, zasad żywienia i dietetyki stosowanej, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia podania. Pobór próbek i ich przechowywanie winien być wykonany zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. 2007 r. nr 80, poz. 545).Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać właściwą dla wieku dzieci zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup. Wykonawca przedkłada pisemnie jadłospis z uwzględnieniem gramatury i kaloryczności, obejmujący okres co najmniej 10 dni do akceptacji Dyrektorowi przedszkola, na 5 dni (roboczych) przed dniem, w którym jadłospis ma być zastosowany. Jadłospis winien być sporządzony przez dietetyka i poświadczony jego imienną pieczątką i podpisem. Dietetykiem ze strony Wykonawcy jest osoba, która ukończyła policealną szkołę średnią i uzyskała dyplom dietetyka lub osoba, która ukończyła szkołę wyższą, na kierunku lub specjalności dietetyka, realizującą w programie nauczania, co najmniej treści kształcenia oraz liczbę godzin objęte podstawą programową kształcenia w zawodzie dietetyk i uzyskała tytuł licencjata lub magistra. Na każde żądanie Dyrektora Przedszkola, Wykonawca winien przedstawić stosowne dokumenty, poświadczające, iż osoba wskazana pod jadłospisem, jako dietetyk posiada ww. uprawnienia. W razie zmiany jadłospisu wymagana jest akceptacja zmiany jadłospisu najpóźniej w dniu, w którym jadłospis ma być zastosowany. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego i dostarczenie w formie pisemnej odpowiedniego jadłospisu. Planując jadłospis Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić urozmaicenie i różnorodność produktów, poprzez zastosowanie produktów ze wszystkich podstawowych grup produktów, obejmujących: produkty zbożowe (pełnoziarniste-nisko przetworzone), warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, mięso, drób, ryby, wędliny, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, tłuszcze (w ograniczonej ilości). W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Dana potrawa nie może powtarzać się w tym samym tygodniu.
Planując posiłki wykonawca powinien uwzględnić przede wszystkim produkty naturalne i o małym stopniu przetworzenia, niezawierające dodatku soli lub zawierające jej niewielkie ilości, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych: konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.
Zakazane jest używanie produktów typu instant oraz gotowych produktów (np. mrożonek).
Napoje podawane do posiłków nie mogą być gazowane. Zaleca się stosowanie: napojów mlecznych, kakao, herbat owocowych, herbat z cytryną do śniadań i podwieczorków, kompotów z owoców do obiadów.
Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci zgodnie z zaświadczeniem lekarskim i do zawarcia diet w jadłospisie.
Wykonawca zobowiązany jest dostarczać posiłki w formie:
a) śniadań składających się z: zupy mlecznej, kakao, kawy zbożowej, lub herbaty (czarnej/owocowej), pieczywa różnorodnego, masła, nabiału lub wędliny (w dniu bez zupy mlecznej, śniadanie winno obejmować i nabiał i wędlinę);
b) obiadu składającego się z: zupy i drugiego dania w postaci składnika węglowodanowego (np. kasze, makarony, ziemniaki), mięsnego, rybnego, warzywnego, owocowego oraz kompotu;
c) podwieczorku składającego się z: kanapek, ciasta lub deseru typu kisiel, budyniu, serka itp. oraz owocu i napoju.
3.4. Wykonawca dostarcza również napoje (wodę mineralną niegazowaną) do codziennego korzystania przez dzieci – dziennie 0,5 l na dziecko.
Godziny wydawania posiłków:
-Liczba śniadań zgłaszana jest Wykonawcy codziennie przez pracownika przedszkola (wyznaczonego przez Dyrektora palcówki) do godziny 8:00 wg aktualnego stanu przedszkolaków. Wykonawca dostarcza przygotowane śniadania do godziny 8:40. Śniadania są wydawane dzieciom przez pracowników przedszkola o godzinie 9.00.
- Liczba obiadów i podwieczorków zgłaszana jest Wykonawcy codziennie przez pracownika przedszkola (wyznaczonego przez Dyrektora palcówki) do godziny 10:00 wg aktualnego stanu przedszkolaków. Wykonawca dostarcza odpowiednio:
- obiady do godziny 11:30, które wydawane są dzieciom przez pracowników przedszkola o godzinie 12:00,
- podwieczorków do godziny 13:30, które wydawane są dzieciom przez pracowników przedszkola o godzinie 14:00. Przygotowanie posiłków do wydania będzie realizowane na terenie ośrodka wychowania przedszkolnego w części przeznaczonej na wydawalnię (naczynia na posiłki wielokrotnego użytku zapewnia Przedszkole)
Do obowiązków Wykonawcy należeć będzie w szczególności przygotowanie posiłku oraz utrzymanie naczyń zbiorczych w czystości poprzez ich zmywanie i wyparzanie. Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności).
Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia posiłków w odpowiednich przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych zabezpieczających posiłki przed wylaniem oraz schłodzeniem i umożliwiających łatwe porcjowanie posiłków na miejscu.
Wykonawca ma obowiązek odbierania odpadów pokonsumpcyjnych i ich utylizacji na własny koszt.
Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek odbierania termosów oraz ich mycia i wyparzania.
Wykonawca zapewnia wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny w zakresie oznakowania pojemników do transportu naczyń czystych i brudnych.
Realizując zamówienie Wykonawca przygotowuje i dostarcza posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji, transportu oraz odpowiada za ich przestrzeganie. Wykonawca przestrzega obowiązujących w tym zakresie przepisów prawnych.

3.5. Miejsce dostarczania posiłków: Przedszkole Samorządowe nr 4 w Wieliczce, miejsce dostarczania posiłków: budynek przy ul. Kościuszki 51, 32-020 Wieliczka.
Liczba dostarczanych posiłków:
Oddziały Przedszkolne w Przedszkolu Samorządowym nr 4 w Wieliczce posiłki maksymalnie dla 90 dzieci przez planowanych 86 dni, w tym:
- Ilość śniadań maksymalnie 7 740 szt.,
- Ilość obiadów maksymalnie 7 740 szt.,
- Ilość podwieczorków maksymalnie 7 740 szt.
W pracy przedszkola mogą się pojawić dodatkowe dni wolne wynikające z kalendarza roku szkolnego 2021/2022.
W oparciu o dane frekwencyjne zamawiający informuje, iż z uwagi na absencję chorobową dzieci rzeczywista liczba wydawanych posiłków może być mniejsza o ok. 25 % od liczby maksymalnej podanej powyżej.
branża Gastronomia, catering
podbranża usługi cateringowe, żywienie zbiorowe
kody CPV 55321000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Małopolskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Małopolskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: usługi cateringowe , żywienie zbiorowe

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10381103 2024-04-05
godz. 10:00
Podkarpackie „Usługa cateringowa – przygotowanie oraz dostarczanie wyżywienia” w ramach projektu pt.: „Sieć Klubów Seniora na terenie Gminy Jasło” 1. Przedmiotem zamówienia są usługi c...
10381426 2024-04-05
godz. 10:30
Śląskie Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych realizowanych na potrzeby premier spektakli i innych wydarzeń organizowanych lub współorganizowanych przez Teatr Śląski im...
10394880 2024-04-11
godz. 08:00
Warmińsko-Mazurskie Usługa żywienia pacjentów Przedmiotem zamówienia jest realizacja usługi żywienia pacjentów, w szczególności: przygotowywania z własnych produktów i codziennego dostarczania cało...
10393121 2024-04-11
godz. 09:00
Dolnośląskie Świadczenie usługi gastronomicznej w zakresie całodziennego wyżywienia dla funkcjonariuszy skierowanych do odbycia stażu adaptacyjnego w SPPP Legnica. Przedmiotem zamówienia jest świ...
10402746 2024-04-15
godz. 09:00
Mazowieckie Świadczenie usługi gastronomicznej w dniach 25-26.04.2024 r. w Uniwersytecie w Siedlcach podczas XII OGÓLNOPOLSKICH WARSZTATÓW METODOLOGICZNO-DYDAKTYCZNYCH W NAUKACH O BEZPIECZEŃSTWIE. ...
10405755 2024-04-17
godz. 09:00
Dolnośląskie Usługi w zakresie utrzymania kwatery łowieckiej Kubryk w Nadleśnictwie Milicz w roku gospodarczym 2024/2025 Przedmiotem zamówienia jest wykonywanie usług z zakresu utrzymania kwatery ...
10460318 2024-04-26
godz. 08:00
Dolnośląskie Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi w zakresie cateringu – śniadanie i lunch dla 30 Uczestników projektu „Razem raźniej”, potrzebujących wsparcia w codziennym funkcjo...
10457186 2024-04-26
godz. 09:00
Mazowieckie Wycieczka do Krakowa 1. Wykonawca zorganizuje wycieczkę do Krakowa, czas wizyty 2 dni ( jeden nocleg), a weźmie w niej udział 15 osób ( +/- 2 osoby) . Wycieczka będzie zrealizowana w d...
10478234 2024-04-30
godz. 12:00
Mazowieckie zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia dla 55 osób w pokojach 1 i 2-osobowych z pełnym węzłem sanitarnym w terminie od 09.10.2024 do 17.10.2024 r. w Krynicy-Zdrój, województwo małop...
10428691 2024-05-16
godz. 10:00
Śląskie Zadanie: Catering – przygotowanie oraz dostarczanie całodziennego wyżywienia pacjentów Przedmiotem zamówienia jest catering – przygotowanie oraz dostarczanie całodziennego wyżywie...