Przetarg 11368197 - 2025 r. - Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków do...

   
Analizuj Zamówienie 11368197 (zakończone)
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-07-08
przedmiot ogłoszenia
2025 r. - Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków do szkół na terenie Gminy Gubin w dniach nauki szkolnej, w ramach programu wiel
oletniego "Posiłek w szkole i w domu"

Część 1: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół na terenie Gminy Gubin w dniach od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej: 2. Założenia:Rodzaj posiłku:- trzy razy w tygodniu – obiad typu drugie danie mięsny (danie mięsne musi występować w co najmniej trzech rodzajach niepowtarzających się w przeciągu tygodnia; do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu). - dwa razy w tygodniu – obiad typu drugie danie z jajkiem lub rybą albo też posiłek typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety (jajko, ryba, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety mają być podawane przemiennie).Do posiłków mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn gotowanych nie może się powtórzyć.Do posiłków co najmniej dwa razy w tygodniu mają być podawane ziemniaki, w pozostałych dniach może być podana kasza, ryż lub makaron (obowiązek ten nie dotyczy dni, w których podawane będą dania typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety).Gramatura posiłku:- ziemniaki (kasza lub ryż albo makaron) 200 g, mięso lub ryba 80 g + surówka (jarzyny gotowane) 100g;- naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi od 250 g do 300 g;3. Wykonawca dostarcza posiłki we własnych termosach (zapewniających właściwą ochronę i temperaturę) + naczynia jednorazowe wraz z jednorazowymi sztućcami posiadającymi wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. O czystość termosów zadba Wykonawca zapewniając mycie, wyparzanie oraz odbiór termosów po wydaniu posiłku. Obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie spoczywał na Wykonawcy. Dostawa od poniedziałku do piątku ( w dni nauki szkolnej, wyłączając przerwy okolicznościowe i świąteczne) między godziną 10.30 a 13.30. Łączna ilość dzieci korzystająca z posiłków to około 74 przez około 182 dni.W okresie objętym zamówieniem przewiduje się wydanie łącznie około 13.468 posiłków. 4. Posiłki wydawane będą osobom uprawnionym do ich otrzymywania (tj. dla dzieci i młodzieży) na podstawie decyzji wydawanych przez Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej Gminy Gubin w Gubinie.5. Zamawiający zastrzega sobie, że ilość osób korzystających z posiłków podana w pkt. 3 została określona szacunkowo i może ulec zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości uczniów uprawnionych do otrzymywania posiłków oraz w zależności od liczby dzieci obecnych każdego dnia na zajęciach w szkole. Wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez dyrektorów szkół lub wyznaczonego pracownika Zamawiającego. 6. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno sanitarnych. Usługodawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania obiadów własnym transportem, przystosowanym do tego typu usług (catering).Przedmiot zamówienia stanowią:Część 1: Przygotowanie oraz dostarczanie (z wyłączeniem dni wolnych od nauki) posiłków dla uczniów:- Szkoły Podstawowej w Chlebowie – 18 posiłków- Oddziału Przedszkolnego w Wałowicach – 4 posiłki- Szkoły Podstawowej w Czarnowicach, lokalizacja w Bieżycach – 6 posiłków- Szkoły Podstawowej w Czarnowicach – 6 posiłków- Szkoły Podstawowej w Starosiedlu - 6 posiłkiRazem: 40 posiłków2. Zamówienie przewiduje przygotowanie i wydawanie około 40 porcji posiłków dziennie w trakcie roku szkolnego za wyjątkiem dni wolnych od zająć szkolnych (sobót, niedziel, świąt, ferii oraz dni, kiedy zawieszone są zajęcia). Przewiduje się, że w czasie realizacji zamówienia od 02.09.2025 r. do 25.06.2026 r. wydanych zostanie około 7.280 posiłków. Ilość zamawianych posiłków może ulec zmianie w związku z frekwencją uczniów w szkołach, przy czym będzie nie mniejsza niż 5 posiłków dziennie. Z racji zmniejszenia liczby wydawanych posiłków Wykonawcy nie przysługują roszczenia względem Zamawiającego.Zaznacza się, że ilości zamawianych posiłków są orientacyjne i nie wiążą Zamawiającego, służą jedynie do porównania ofert.Pozostałe wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia Części 1 i 21. Klauzula zatrudnieniaZamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy przez Wykonawcę osób wykonujących przez cały okres realizacji umowy czynności w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia, a mianowicie: przygotowanie i dostarczanie obiadów jednodaniowych. Wykonawca przyjmując, do realizacji przedmiot zamówienia zatrudni niezbędną liczbę osób do należytego wykonania zamówienia:- kucharza – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;- pomoc kuchenna – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu Wykonawca zobowiązany jest, aby osoby wykonujące czynności, o których mowa wyżej, były zatrudnione co najmniej na okres wykonywania tych czynności, w czasie realizacji niniejszego zamówienia. Wykaz osób Załącznik nr 7 do SWZ. W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający jest uprawniony do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez niego wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:- żądania dowodów/dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny,- żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,- przeprowadzenia kontroli w miejscu wykonywania świadczenia.Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego w terminie do 5 dni kalendarzowych będzie przedkładał Zamawiającemu raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób (np. oświadczenia zatrudnionych osób o otrzymaniu wynagrodzenia, dowody odprowadzenia składek ZUS) przez cały okres realizacji zamówienia. Wykonawca może zastąpić ww. osobę lub osoby, pod warunkiem, że zostaną spełnione wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zatrudnienia.Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności.Pozostałe wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia Części 1 i 21. Klauzula zatrudnieniaZamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy przez Wykonawcę osób wykonujących przez cały okres realizacji umowy czynności w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia, a mianowicie: przygotowanie i dostarczanie obiadów jednodaniowych. Wykonawca przyjmując, do realizacji przedmiot zamówienia zatrudni niezbędną liczbę osób do należytego wykonania zamówienia:- kucharza – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;- pomoc kuchenna – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu Wykonawca zobowiązany jest, aby osoby wykonujące czynności, o których mowa wyżej, były zatrudnione co najmniej na okres wykonywania tych czynności, w czasie realizacji niniejszego zamówienia. Wykaz osób Załącznik nr 7 do SWZ. W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający jest uprawniony do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez niego wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:- żądania dowodów/dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny,- żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,- przeprowadzenia kontroli w miejscu wykonywania świadczenia.Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego w terminie do 5 dni kalendarzowych będzie przedkładał Zamawiającemu raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób (np. oświadczenia zatrudnionych osób o otrzymaniu wynagrodzenia, dowody odprowadzenia składek ZUS) przez cały okres realizacji zamówienia. Wykonawca może zastąpić ww. osobę lub osoby, pod warunkiem, że zostaną spełnione wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zatrudnienia.Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności.

Część 2: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół na terenie Gminy Gubin w dniach od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej: 2. Założenia:Rodzaj posiłku:- trzy razy w tygodniu – obiad typu drugie danie mięsny (danie mięsne musi występować w co najmniej trzech rodzajach niepowtarzających się w przeciągu tygodnia; do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu). - dwa razy w tygodniu – obiad typu drugie danie z jajkiem lub rybą albo też posiłek typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety (jajko, ryba, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety mają być podawane przemiennie).Do posiłków mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn gotowanych nie może się powtórzyć.Do posiłków co najmniej dwa razy w tygodniu mają być podawane ziemniaki, w pozostałych dniach może być podana kasza, ryż lub makaron (obowiązek ten nie dotyczy dni, w których podawane będą dania typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety).Gramatura posiłku:- ziemniaki (kasza lub ryż albo makaron) 200 g, mięso lub ryba 80 g + surówka (jarzyny gotowane) 100g;- naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi od 250 g do 300 g;3. Wykonawca dostarcza posiłki we własnych termosach (zapewniających właściwą ochronę i temperaturę) + naczynia jednorazowe wraz z jednorazowymi sztućcami posiadającymi wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. O czystość termosów zadba Wykonawca zapewniając mycie, wyparzanie oraz odbiór termosów po wydaniu posiłku. Obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie spoczywał na Wykonawcy. Dostawa od poniedziałku do piątku ( w dni nauki szkolnej, wyłączając przerwy okolicznościowe i świąteczne) między godziną 10.30 a 13.30. Łączna ilość dzieci korzystająca z posiłków to około 74 przez około 182 dni.W okresie objętym zamówieniem przewiduje się wydanie łącznie około 13.468 posiłków. 4. Posiłki wydawane będą osobom uprawnionym do ich otrzymywania (tj. dla dzieci i młodzieży) na podstawie decyzji wydawanych przez Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej Gminy Gubin w Gubinie.5. Zamawiający zastrzega sobie, że ilość osób korzystających z posiłków podana w pkt. 3 została określona szacunkowo i może ulec zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości uczniów uprawnionych do otrzymywania posiłków oraz w zależności od liczby dzieci obecnych każdego dnia na zajęciach w szkole. Wykonawca każdorazowo będzie o tym informowany przez dyrektorów szkół lub wyznaczonego pracownika Zamawiającego. 6. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymaganiami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno sanitarnych. Usługodawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r. poz1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania obiadów własnym transportem, przystosowanym do tego typu usług (catering).Przedmiot zamówienia stanowią:Część 2: Przygotowanie oraz dostarczanie (z wyłączeniem dni wolnych od nauki) posiłków dla uczniów:- Szkoły Podstawowej w Grabicach – 14 posiłków- Szkoły Podstawowej w Grabicach, lokalizacja w Strzegowie – 20 posiłkówRazem: 34 posiłkówZamówienie przewiduje przygotowanie i wydawanie około 34 porcji posiłków dziennie w trakcie roku szkolnego za wyjątkiem dni wolnych od zająć szkolnych (sobót, niedziel, świąt, ferii oraz dni, kiedy zawieszone są zajęcia). Przewiduje się, że w czasie realizacji zamówienia od 02.09.2025 r. do 25.06.2026 r. wydanych zostanie około 6.188 posiłków. Ilość zamawianych posiłków może ulec zmianie w związku z frekwencją uczniów w szkołach, przy czym będzie nie mniejsza niż 5 posiłków dziennie. Z racji zmniejszenia liczby wydawanych posiłków Wykonawcy nie przysługują roszczenia względem Zamawiającego.Zaznacza się, że ilości zamawianych posiłków są orientacyjne i nie wiążą Zamawiającego, służą jedynie do porównania ofert.Pozostałe wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia Części 1 i 21. Klauzula zatrudnieniaZamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy przez Wykonawcę osób wykonujących przez cały okres realizacji umowy czynności w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia, a mianowicie: przygotowanie i dostarczanie obiadów jednodaniowych. Wykonawca przyjmując, do realizacji przedmiot zamówienia zatrudni niezbędną liczbę osób do należytego wykonania zamówienia:- kucharza – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;- pomoc kuchenna – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu Wykonawca zobowiązany jest, aby osoby wykonujące czynności, o których mowa wyżej, były zatrudnione co najmniej na okres wykonywania tych czynności, w czasie realizacji niniejszego zamówienia. Wykaz osób Załącznik nr 7 do SWZ. W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający jest uprawniony do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez niego wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:- żądania dowodów/dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny,- żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,- przeprowadzenia kontroli w miejscu wykonywania świadczenia.Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego w terminie do 5 dni kalendarzowych będzie przedkładał Zamawiającemu raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób (np. oświadczenia zatrudnionych osób o otrzymaniu wynagrodzenia, dowody odprowadzenia składek ZUS) przez cały okres realizacji zamówienia. Wykonawca może zastąpić ww. osobę lub osoby, pod warunkiem, że zostaną spełnione wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zatrudnienia.Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności.Pozostałe wymagania odnośnie przedmiotu zamówienia Części 1 i 2 1. Klauzula zatrudnieniaZamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy przez Wykonawcę osób wykonujących przez cały okres realizacji umowy czynności w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia, a mianowicie: przygotowanie i dostarczanie obiadów jednodaniowych. Wykonawca przyjmując, do realizacji przedmiot zamówienia zatrudni niezbędną liczbę osób do należytego wykonania zamówienia:- kucharza – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;- pomoc kuchenna – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu Wykonawca zobowiązany jest, aby osoby wykonujące czynności, o których mowa wyżej, były zatrudnione co najmniej na okres wykonywania tych czynności, w czasie realizacji niniejszego zamówienia. Wykaz osób Załącznik nr 7 do SWZ. W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający jest uprawniony do wykonywania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy odnośnie spełniania przez niego wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:- żądania dowodów/dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny,- żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,- przeprowadzenia kontroli w miejscu wykonywania świadczenia.Wykonawca na każde żądanie Zamawiającego w terminie do 5 dni kalendarzowych będzie przedkładał Zamawiającemu raport stanu i sposobu zatrudnienia ww. osób (np. oświadczenia zatrudnionych osób o otrzymaniu wynagrodzenia, dowody odprowadzenia składek ZUS) przez cały okres realizacji zamówienia. Wykonawca może zastąpić ww. osobę lub osoby, pod warunkiem, że zostaną spełnione wszystkie powyższe wymagania co do sposobu zatrudnienia na okres realizacji zatrudnienia.Niezłożenie przez Wykonawcę w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie żądanych przez Zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę, traktowane będzie jako niespełnienie przez Wykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane powyżej czynności.

OPS.252.3.2025
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55523100, 55524000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Lubuskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Lubuskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się