Przetarg 12193396 - 1. Przedmiotem zamówienia jest: Dostawa artykułów...
| Analizuj | Zamówienie 12193396 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-03 |
| przedmiot ogłoszenia | 1. Przedmiotem zamówienia jest: Dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej w Publicznej Szkole Podstawowej w Stanach. 2. Przedmiotem zamówienia jest dostawa owoców i warzyw, artyku łów spożywczych, mięsa i wędlin, pieczywa, słodyczy, nabiału, drobiu i ryb oraz mrożonek do stołówki szkolnej w Publicznej Szkole Podstawowej w Stanach. Artykuły będą dostarczane w zależności od potrzeb w ilościach zamawianych telefonicznie lub faxem przez kierownika stołówki szkolnej. Zamówienie składane będzie - minimum 1 dzień przed dostawą. Dostawy towarów będą odbywały od poniedziałku do piątku w godzinach 6:00-8:00. Wykonawca otrzyma wynagrodzenie za faktycznie wykonane dostawy. Szczegółowy zakres dostaw wyszczególniony został w załączniku nr 2 do SWZ – kosztorys ofertowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości dostaw w podanych asortymentach, przy czym całkowita wartość zamówienia może być zmniejszona. Wykonawca zobowiązuje się do elastycznego reagowania na zmiany Zamawiającego (domówienie towaru telefonicznie lub faxem i realizacja w ciągu jednej godziny niezależnie od ilości i kwoty zamówionego towaru oraz możliwości korygowania ilości towaru przy dostawie). Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi Państwowej Inspekcji Sanitarnej (sanepidu).3. Dostawy towarów będą się odbywały od poniedziałku do piątku w godzinach 6:00-8:00.a. Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego powinny być realizowane przy użyciu środków transportowych przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.b. Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007. c. W przypadku nie dostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie.d. Produkty spożywcze powinny być dobrej jakości, świeże, bez oznak zepsucia oraz z odpowiednim okresem ważności.e. Zamawiającemu przysługuje prawo odmowy przyjęcia towaru w przypadku wad jakościowych.f. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy na jego koszt. 4. Wykonawca otrzyma wynagrodzenie za faktycznie wykonane dostawy.5. Zamawiający w asortymencie przedmiotu zamówienia określonego w kosztorysie ofertowym stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ, wymaga aby:a) produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych; b) produkty były świeże i pierwszej jakości;c) produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;d) produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;e) wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;f) wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;g) mięso świeże pochodziło ze zwierząt do lat 3 i było pochodzenia polskiego, nie zawierało okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;h) mięso i wyroby wędliniarskie mają być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę Zamawiającego;i) dostarczane produkty posiadały etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);6. Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi Państwowej Inspekcji Sanitarnej (sanepidu) w szczególności:a) Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448).b) Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2023r. poz. 1980)c) Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.d) Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. z 2016 r. poz.1154)e) Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. UE. L. 354.16 z 31. ze zm.). f) Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych. (Dz.U. UE. 2004.139.1 ze zm.)g) Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz.U.UE.L.2004.338.4 ze zm.)h) Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2015 poz. 29 ze zm.). PSP.340.1.2025 |
| branża | Spożywcza |
| podbranża | artykuły spożywcze |
| kody CPV | 15000000, 15100000, 15511000, 15811000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | dostawy |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Podkarpackie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Podkarpackie |