Przetarg 12193396 - 1. Przedmiotem zamówienia jest: Dostawa artykułów...

   
Analizuj Zamówienie 12193396
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-03
przedmiot ogłoszenia
1. Przedmiotem zamówienia jest: Dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej w Publicznej Szkole Podstawowej w Stanach. 2. Przedmiotem zamówienia jest dostawa owoców i warzyw, artyku
łów spożywczych, mięsa i wędlin, pieczywa, słodyczy, nabiału, drobiu i ryb oraz mrożonek do stołówki szkolnej w Publicznej Szkole Podstawowej w Stanach. Artykuły będą dostarczane w zależności od potrzeb w ilościach zamawianych telefonicznie lub faxem przez kierownika stołówki szkolnej. Zamówienie składane będzie - minimum 1 dzień przed dostawą. Dostawy towarów będą odbywały od poniedziałku do piątku w godzinach 6:00-8:00. Wykonawca otrzyma wynagrodzenie za faktycznie wykonane dostawy. Szczegółowy zakres dostaw wyszczególniony został w załączniku nr 2 do SWZ – kosztorys ofertowy. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości dostaw w podanych asortymentach, przy czym całkowita wartość zamówienia może być zmniejszona. Wykonawca zobowiązuje się do elastycznego reagowania na zmiany Zamawiającego (domówienie towaru telefonicznie lub faxem i realizacja w ciągu jednej godziny niezależnie od ilości i kwoty zamówionego towaru oraz możliwości korygowania ilości towaru przy dostawie). Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi Państwowej Inspekcji Sanitarnej (sanepidu).3. Dostawy towarów będą się odbywały od poniedziałku do piątku w godzinach 6:00-8:00.a. Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego powinny być realizowane przy użyciu środków transportowych przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.b. Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007. c. W przypadku nie dostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie.d. Produkty spożywcze powinny być dobrej jakości, świeże, bez oznak zepsucia oraz z odpowiednim okresem ważności.e. Zamawiającemu przysługuje prawo odmowy przyjęcia towaru w przypadku wad jakościowych.f. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy na jego koszt. 4. Wykonawca otrzyma wynagrodzenie za faktycznie wykonane dostawy.5. Zamawiający w asortymencie przedmiotu zamówienia określonego w kosztorysie ofertowym stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ, wymaga aby:a) produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych; b) produkty były świeże i pierwszej jakości;c) produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;d) produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;e) wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;f) wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;g) mięso świeże pochodziło ze zwierząt do lat 3 i było pochodzenia polskiego, nie zawierało okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;h) mięso i wyroby wędliniarskie mają być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę Zamawiającego;i) dostarczane produkty posiadały etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);6. Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi Państwowej Inspekcji Sanitarnej (sanepidu) w szczególności:a) Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448).b) Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2023r. poz. 1980)c) Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.d) Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. z 2016 r. poz.1154)e) Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. UE. L. 354.16 z 31. ze zm.). f) Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych. (Dz.U. UE. 2004.139.1 ze zm.)g) Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz.U.UE.L.2004.338.4 ze zm.)h) Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2015 poz. 29 ze zm.).

PSP.340.1.2025
branża Spożywcza
podbranża artykuły spożywcze
kody CPV 15000000, 15100000, 15511000, 15811000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Podkarpackie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Podkarpackie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: artykuły spożywcze