Przetarg 12227724 - Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów zawodowych w...
| Analizuj | Zamówienie 12227724 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-12 |
| przedmiot ogłoszenia | Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów zawodowych w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem Część 1: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizow aniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów oraz nauczycieli Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”), wg poniższych informacji: Z uwagi na fakt, iż zamówienie dotyczy usługi szkoleniowej skierowanej również do uczniów poniżej 18 roku życia , Zamawiający informuje, że zgodnie z ustawą z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich (t.j. Dz.U. z 2024 r., poz. 1802) w szkole obowiązują Standardy Ochrony Małoletnich i nie dopuszcza realizacji danego szkolenia przez osobę figurującą w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym. Trenerzy/Instruktorzy skierowani przez Wykonawcę do świadczenia przedmiotowej usługi powinni obowiązkowo zostać zweryfikowani w ww. Rejestrze i będą zobowiązani do zapoznania i przestrzegania ww. Standardów.1) Część NR 1: BARISTAPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu baristy (I i II stopnia).Uczestnicy kursu: 1) uczniowie ZSHT w Zakopanem (30 uczniów w 3 grupach po około 10 osób; /-2 osoby) oraz 2) nauczyciele ZSHT w Zakopanem (4 osoby – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach.Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 15 godzin dydaktycznych; • nauczyciele – 25 godzin dydaktycznych. Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Gatunki, rodzaje, pochodzenie i mieszanki kaw.• Proces palenia; Kofeina: fakty i mity. • Rodzaje serwowanych kaw; Metody parzenia kaw.• Użytkowanie i konserwacja sprzętu; Techniki przygotowania napoju.• Spienianie mleka.• Podstawy latte art.• Ćwiczenia praktyczne.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe dotyczące kawy i technik parzenia), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniający obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz produkty spożywcze konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu baristycznego (takie jak: ekspresy do kawy, młynki, dzbanki do spieniania mleka, termometry, szkło i porcelan, różne rodzaje kaw, mleko, alternatywy mleczne, dodatki smakowe etc.), zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ Część 2: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”), wg poniższych informacji: Z uwagi na fakt, iż zamówienie dotyczy usługi szkoleniowej skierowanej również do uczniów poniżej 18 roku życia , Zamawiający informuje, że zgodnie z ustawą z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich (t.j. Dz.U. z 2024 r., poz. 1802) w szkole obowiązują Standardy Ochrony Małoletnich i nie dopuszcza realizacji danego szkolenia przez osobę figurującą w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym. Trenerzy/Instruktorzy skierowani przez Wykonawcę do świadczenia przedmiotowej usługi powinni obowiązkowo zostać zweryfikowani w ww. Rejestrze i będą zobowiązani do zapoznania i przestrzegania ww. Standardów.2) Część NR 2: KELNERPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu kelnera.Uczestnicy kursu: • uczniowie ZSHT w Zakopanem (10 uczniów – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach..Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 15 godzin dydaktycznych.Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Układ funkcjonalny i zasady pracy w restauracji.• Przygotowanie lokalu do przyjęcia gości. • Omówienie procesu obsługi kelnerskiej oraz zachowań kelnerskich. • Kolejność wykonywanych czynności w trakcie obsługi kelnerskiej.• Omówienie rodzajów serwisów kelnerskich, w tym różnice między nimi.• Jak prawidłowo nakryć stół w lokalu gastronomicznym, w zależności od standardu i charakteru lokalu.• Techniki noszenia tac, podawanie napojów z tacy omówienie oraz ćwiczenia praktyczne.• Przenoszenie dwóch talerzy w jednej ręce - ćwiczenia praktyczne.• Serwowanie potraw z półmisków - ćwiczenia praktyczne.• Zbieranie brudnych talerzy po posiłku, stosowane rozwiązania - ćwiczenia praktyczne.• Podstawowe wiadomości o kawie oraz o winie.• Otwieranie butelki wina przy gościu, podstawowe zasady, kolejność postępowania - ćwiczenia praktyczne.• Nalewanie wina do kieliszków przy gościu - ćwiczenia praktyczne.• Zasady oferowania produktów podczas przyjmowania zamówień.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniające obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz niezbędne produkty konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu kelnerskiego (takie jak: szkło, porcelana, sztućce, akcesoria kelnerskie etc.), w ilości umożliwiającej pełną realizację programu szkolenia dla grupy i prawidłowe wykonanie usługi, zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ Część 3: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów oraz nauczycieli Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”), wg poniższych informacji: 3) Część NR 3: BARMANPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu barmana.Uczestnicy kursu: • pełnoletni uczniowie ZSHT w Zakopanem (30 uczniów w 3 grupach po około 10 osób; /-2 osoby) oraz • nauczyciele ZSHT w Zakopanem (2 osoby – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach..Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 15 godzin dydaktycznych; • nauczyciele – 15 godzin dydaktycznych. Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Zawód barmana - predyspozycje, cechy dobrego barmana.• Wyposażenie baru, szkła barowego oraz drobnego sprzętu barmańskiego. • Omówienie procesu produkcji alkoholu – podział i rodzaje napojów alkoholowych.• Różnice oraz temperatury serwowania alkoholi różnego typu.• Zasady komponowania napojów mieszanych.• Aktywna sprzedaż przy barze.• Zajęcia praktyczne połączone z degustacją.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniający obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz produkty konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu barmańskiego (takie jak: shakery, miarki, sitka, szkło barowe, maty barowe, narzędzia do przygotowywania koktajli, syropy, soki, dodatki, owoce, napoje alkoholowe lub bezalkoholowe etc.), zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ. Część 4: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów oraz nauczycieli Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”). Zamówienie obejmuje szkolenia grupowe w zakresie kursów: baristycznego, kelnerskiego, barmańskiego, cukierniczego, kucharskiego, z dopuszczeniem składania ofert częściowych (5 części), wg poniższych informacji: Z uwagi na fakt, iż zamówienie dotyczy usługi szkoleniowej skierowanej również do uczniów poniżej 18 roku życia (nie dotyczy części nr 3), Zamawiający informuje, że zgodnie z ustawą z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich (t.j. Dz.U. z 2024 r., poz. 1802) w szkole obowiązują Standardy Ochrony Małoletnich i nie dopuszcza realizacji danego szkolenia przez osobę figurującą w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym. Trenerzy/Instruktorzy skierowani przez Wykonawcę do świadczenia przedmiotowej usługi powinni obowiązkowo zostać zweryfikowani w ww. Rejestrze i będą zobowiązani do zapoznania i przestrzegania ww. Standardów.4) Część NR 4: CUKIERNIKPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu cukiernika.Uczestnicy kursu: • uczniowie ZSHT w Zakopanem (10 uczniów – 1 grupa na dany projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej) oraz • nauczyciele ZSHT w Zakopanem (2 osoby – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach (pracownia z podstawowym wyposażeniem gastronomicznym, tj. stół roboczy, piekarnik, zlew).Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 20 godzin dydaktycznych; • nauczyciele – 15 godzin dydaktycznych. Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Omówienie i przygotowywanie wypieków – bazy różnego typu.• Zasady i rodzaje dekorowania tortów i ciast. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniający obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz produkty konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu cukierniczego (takie jak: formy i blachy cukiernicze, przybory cukiernicze, mąki, cukry, jaja, kakao, dodatki dekoracyjne etc.), zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ. Część 5: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”), wg poniższych informacji: Z uwagi na fakt, iż zamówienie dotyczy usługi szkoleniowej skierowanej również do uczniów poniżej 18 roku życia , Zamawiający informuje, że zgodnie z ustawą z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich (t.j. Dz.U. z 2024 r., poz. 1802) w szkole obowiązują Standardy Ochrony Małoletnich i nie dopuszcza realizacji danego szkolenia przez osobę figurującą w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym. Trenerzy/Instruktorzy skierowani przez Wykonawcę do świadczenia przedmiotowej usługi powinni obowiązkowo zostać zweryfikowani w ww. Rejestrze i będą zobowiązani do zapoznania i przestrzegania ww. Standardów.5) Część NR 5: KUCHARZPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu kucharza.Uczestnicy kursu: • uczniowie ZSHT w Zakopanem (10 uczniów – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).a) Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach (pracownia z podstawowym wyposażeniem gastronomicznym, tj. stół roboczy, kuchenka, zlew).Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 20 godzin dydaktycznych.Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Zamawiający udostępnia Wykonawcy salę ze stanowiskami i podstawowym wyposażeniem gastronomicznym. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Podstawowe zagadnienia BHP w kuchni.• Zasady używania sprzętu w kuchni. • Tradycyjne oraz nowoczesne technik gotowania. • Prawidłowa gospodarka towarowa.• Rodzaje i typy potraw – przykłady, ćwiczenia praktyczne.• Dekoracje potraw – ćwiczenia praktyczne.• Przygotowanie potraw restauracyjnych – ćwiczenia praktyczne.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniający obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz produkty konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu kucharskiego (takie jak: m.in. noże kucharskie, deski, garnki, patelnie, miski, narzędzia do obróbki żywności, sprzęt pomocniczy, warzywa, owoce, mięsa, ryby, przyprawy, dodatki, półprodukty — zgodnie z programem kursu), zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ. KG.26.5.2025 |
| branża | Edukacja, szkolenia |
| podbranża | edukacja, szkolenia zawodowe |
| kody CPV | 80000000, 80500000, 80530000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Małopolskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Małopolskie |