Przetarg 12227724 - Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów zawodowych w...

   
Analizuj Zamówienie 12227724
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-12
przedmiot ogłoszenia
Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów zawodowych w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem

Część 1: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizow
aniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów oraz nauczycieli Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”), wg poniższych informacji: Z uwagi na fakt, iż zamówienie dotyczy usługi szkoleniowej skierowanej również do uczniów poniżej 18 roku życia , Zamawiający informuje, że zgodnie z ustawą z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich (t.j. Dz.U. z 2024 r., poz. 1802) w szkole obowiązują Standardy Ochrony Małoletnich i nie dopuszcza realizacji danego szkolenia przez osobę figurującą w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym. Trenerzy/Instruktorzy skierowani przez Wykonawcę do świadczenia przedmiotowej usługi powinni obowiązkowo zostać zweryfikowani w ww. Rejestrze i będą zobowiązani do zapoznania i przestrzegania ww. Standardów.1) Część NR 1: BARISTAPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu baristy (I i II stopnia).Uczestnicy kursu: 1) uczniowie ZSHT w Zakopanem (30 uczniów w 3 grupach po około 10 osób; /-2 osoby) oraz 2) nauczyciele ZSHT w Zakopanem (4 osoby – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach.Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 15 godzin dydaktycznych; • nauczyciele – 25 godzin dydaktycznych. Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Gatunki, rodzaje, pochodzenie i mieszanki kaw.• Proces palenia; Kofeina: fakty i mity. • Rodzaje serwowanych kaw; Metody parzenia kaw.• Użytkowanie i konserwacja sprzętu; Techniki przygotowania napoju.• Spienianie mleka.• Podstawy latte art.• Ćwiczenia praktyczne.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe dotyczące kawy i technik parzenia), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniający obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz produkty spożywcze konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu baristycznego (takie jak: ekspresy do kawy, młynki, dzbanki do spieniania mleka, termometry, szkło i porcelan, różne rodzaje kaw, mleko, alternatywy mleczne, dodatki smakowe etc.), zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ

Część 2: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”), wg poniższych informacji: Z uwagi na fakt, iż zamówienie dotyczy usługi szkoleniowej skierowanej również do uczniów poniżej 18 roku życia , Zamawiający informuje, że zgodnie z ustawą z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich (t.j. Dz.U. z 2024 r., poz. 1802) w szkole obowiązują Standardy Ochrony Małoletnich i nie dopuszcza realizacji danego szkolenia przez osobę figurującą w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym. Trenerzy/Instruktorzy skierowani przez Wykonawcę do świadczenia przedmiotowej usługi powinni obowiązkowo zostać zweryfikowani w ww. Rejestrze i będą zobowiązani do zapoznania i przestrzegania ww. Standardów.2) Część NR 2: KELNERPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu kelnera.Uczestnicy kursu: • uczniowie ZSHT w Zakopanem (10 uczniów – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach..Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 15 godzin dydaktycznych.Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Układ funkcjonalny i zasady pracy w restauracji.• Przygotowanie lokalu do przyjęcia gości. • Omówienie procesu obsługi kelnerskiej oraz zachowań kelnerskich. • Kolejność wykonywanych czynności w trakcie obsługi kelnerskiej.• Omówienie rodzajów serwisów kelnerskich, w tym różnice między nimi.• Jak prawidłowo nakryć stół w lokalu gastronomicznym, w zależności od standardu i charakteru lokalu.• Techniki noszenia tac, podawanie napojów z tacy omówienie oraz ćwiczenia praktyczne.• Przenoszenie dwóch talerzy w jednej ręce - ćwiczenia praktyczne.• Serwowanie potraw z półmisków - ćwiczenia praktyczne.• Zbieranie brudnych talerzy po posiłku, stosowane rozwiązania - ćwiczenia praktyczne.• Podstawowe wiadomości o kawie oraz o winie.• Otwieranie butelki wina przy gościu, podstawowe zasady, kolejność postępowania - ćwiczenia praktyczne.• Nalewanie wina do kieliszków przy gościu - ćwiczenia praktyczne.• Zasady oferowania produktów podczas przyjmowania zamówień.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniające obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz niezbędne produkty konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu kelnerskiego (takie jak: szkło, porcelana, sztućce, akcesoria kelnerskie etc.), w ilości umożliwiającej pełną realizację programu szkolenia dla grupy i prawidłowe wykonanie usługi, zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ

Część 3: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów oraz nauczycieli Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”), wg poniższych informacji: 3) Część NR 3: BARMANPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu barmana.Uczestnicy kursu: • pełnoletni uczniowie ZSHT w Zakopanem (30 uczniów w 3 grupach po około 10 osób; /-2 osoby) oraz • nauczyciele ZSHT w Zakopanem (2 osoby – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach..Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 15 godzin dydaktycznych; • nauczyciele – 15 godzin dydaktycznych. Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Zawód barmana - predyspozycje, cechy dobrego barmana.• Wyposażenie baru, szkła barowego oraz drobnego sprzętu barmańskiego. • Omówienie procesu produkcji alkoholu – podział i rodzaje napojów alkoholowych.• Różnice oraz temperatury serwowania alkoholi różnego typu.• Zasady komponowania napojów mieszanych.• Aktywna sprzedaż przy barze.• Zajęcia praktyczne połączone z degustacją.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniający obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz produkty konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu barmańskiego (takie jak: shakery, miarki, sitka, szkło barowe, maty barowe, narzędzia do przygotowywania koktajli, syropy, soki, dodatki, owoce, napoje alkoholowe lub bezalkoholowe etc.), zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ.

Część 4: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów oraz nauczycieli Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”). Zamówienie obejmuje szkolenia grupowe w zakresie kursów: baristycznego, kelnerskiego, barmańskiego, cukierniczego, kucharskiego, z dopuszczeniem składania ofert częściowych (5 części), wg poniższych informacji: Z uwagi na fakt, iż zamówienie dotyczy usługi szkoleniowej skierowanej również do uczniów poniżej 18 roku życia (nie dotyczy części nr 3), Zamawiający informuje, że zgodnie z ustawą z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich (t.j. Dz.U. z 2024 r., poz. 1802) w szkole obowiązują Standardy Ochrony Małoletnich i nie dopuszcza realizacji danego szkolenia przez osobę figurującą w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym. Trenerzy/Instruktorzy skierowani przez Wykonawcę do świadczenia przedmiotowej usługi powinni obowiązkowo zostać zweryfikowani w ww. Rejestrze i będą zobowiązani do zapoznania i przestrzegania ww. Standardów.4) Część NR 4: CUKIERNIKPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu cukiernika.Uczestnicy kursu: • uczniowie ZSHT w Zakopanem (10 uczniów – 1 grupa na dany projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej) oraz • nauczyciele ZSHT w Zakopanem (2 osoby – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach (pracownia z podstawowym wyposażeniem gastronomicznym, tj. stół roboczy, piekarnik, zlew).Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 20 godzin dydaktycznych; • nauczyciele – 15 godzin dydaktycznych. Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Omówienie i przygotowywanie wypieków – bazy różnego typu.• Zasady i rodzaje dekorowania tortów i ciast. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniający obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz produkty konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu cukierniczego (takie jak: formy i blachy cukiernicze, przybory cukiernicze, mąki, cukry, jaja, kakao, dodatki dekoracyjne etc.), zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ.

Część 5: 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa szkoleniowa polegająca na zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursów zawodowych dla skierowanych przez Zamawiającego uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych w Zakopanem (zwane dalej „ZSHT”), wg poniższych informacji: Z uwagi na fakt, iż zamówienie dotyczy usługi szkoleniowej skierowanej również do uczniów poniżej 18 roku życia , Zamawiający informuje, że zgodnie z ustawą z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich (t.j. Dz.U. z 2024 r., poz. 1802) w szkole obowiązują Standardy Ochrony Małoletnich i nie dopuszcza realizacji danego szkolenia przez osobę figurującą w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym. Trenerzy/Instruktorzy skierowani przez Wykonawcę do świadczenia przedmiotowej usługi powinni obowiązkowo zostać zweryfikowani w ww. Rejestrze i będą zobowiązani do zapoznania i przestrzegania ww. Standardów.5) Część NR 5: KUCHARZPrzedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie kursu kucharza.Uczestnicy kursu: • uczniowie ZSHT w Zakopanem (10 uczniów – 1 grupa na cały projekt, o którym mowa w ust. 4 poniżej).a) Kurs będzie realizowany w budynku Zamawiającego (adres: ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane) w udostępnionych do tego celu pomieszczeniach (pracownia z podstawowym wyposażeniem gastronomicznym, tj. stół roboczy, kuchenka, zlew).Liczba godzin pojedynczego kursu realizowanych w dni szkolne od poniedziałku do piątku w godzinach 15:00 – 19:00 przez maksymalnie dwa kolejne tygodnie: • uczniowie – 20 godzin dydaktycznych.Wykonawca zobowiązany będzie do wcześniejszego przekazania Zamawiającemu programu kursu, co najmniej z 7 dniowym wyprzedzeniem, dokumentowania przebiegu kursu na listach obecności osób biorących udział w kursie i przekazania ich Zamawiającemu najpóźniej w terminie 2 dni roboczych od zakończenia kursu. Zamawiający udostępnia Wykonawcy salę ze stanowiskami i podstawowym wyposażeniem gastronomicznym. Kurs powinien zakończyć się możliwością uzyskania certyfikatu przez uczestników potwierdzającego nabycie kwalifikacji wystawianego przez Wykonawcę.Program kursu powinien obejmować w szczególności:• Podstawowe zagadnienia BHP w kuchni.• Zasady używania sprzętu w kuchni. • Tradycyjne oraz nowoczesne technik gotowania. • Prawidłowa gospodarka towarowa.• Rodzaje i typy potraw – przykłady, ćwiczenia praktyczne.• Dekoracje potraw – ćwiczenia praktyczne.• Przygotowanie potraw restauracyjnych – ćwiczenia praktyczne.Wykonawca zobowiązany jest zapewnić niezbędne materiały dydaktyczne (takie jak: materiały szkoleniowe), niezbędny profesjonalny sprzęt i wyposażenie, spełniający obowiązujące przepisy sanitarne i BHP oraz produkty konieczne do przeprowadzenia profesjonalnego praktycznego kursu kucharskiego (takie jak: m.in. noże kucharskie, deski, garnki, patelnie, miski, narzędzia do obróbki żywności, sprzęt pomocniczy, warzywa, owoce, mięsa, ryby, przyprawy, dodatki, półprodukty — zgodnie z programem kursu), zgodnie ze standardami wykonywania zawodu.W związku z tym, iż przedmiot zamówienia obejmuje przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu biorących udział w szkoleniu, wymagane jest zawarcie przez Wykonawcę umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych, stanowiącej załącznik nr 8 do SWZ.

KG.26.5.2025
branża Edukacja, szkolenia
podbranża edukacja, szkolenia zawodowe
kody CPV 80000000, 80500000, 80530000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Małopolskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Małopolskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: edukacja , szkolenia zawodowe