Zlecenie - Zlecę napisanie Business Planu Kraków Zlecę napisanie...
(zakończone) | Zamówienie 3752959|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2015-06-03 |
przedmiot zlecenia | Zlecę napisanie Business Planu Kraków Zlecę napisanie business planu - praca zaliczeniowa. Termin oddania 12.06.2015 r. Wyprzedzając pytania: 1. analizujemy klienta - tworzymy tabelkę w której wyróżniamy istotne z punktu działalności gastronomicznej czynniki (np. lokalizacja) i kryteria różnicujące (blisko, daleko) + wynikające z tego potrzeby. Później się zastanawiamy co z tego zostawiamy a co wyrzucamy (co jest dla nas nieistotne) = na tej podstawie wypisujemy nasze grupy docelowe 2. analizujemy konkurencję = oczywiście wypisujemy sobie nasze firmy konkurencyjne (mapka mile widziana) albo restauracje albo cukiernie itp (to zależy od tego co tam otwieracie) i następnie - tworzymy mapę grup strategicznych (dzięki temu wiemy gdzie możemy potencjalnie przynależeć) - dokonujemy analizy 5 sił Portera - i dokonujemy jakiś 2 analiz (konkurencji bezpośredniej i wielokryteryjnej) Nie mam pojęcia o co w tym chodzi ale pewnie się dowiem 3. Ustalamy na podstawie pkt 1 i pkt 2 strategię marketingową - dokonujemy jej pod względem analizy 4P czyli opisujemy jaką sugerujemy strategię cenową, promocji, produktową (wynika z pkt 2 = mapa grup strategicznych) i dystrybucji 4. Dokonujemy analizy popytu - myślę, że mam wykazać kiedy ten popyt będzie największy, kiedy mniejszy, kiedy najmniejszy i od czego to jest uzależnione (np. studentów nie ma w okresie wakacyjnym = popyt maleje) ZAKOŃCZENIE - wiemy już co sprzedajemy, wiemy komu, kiedy jest największy popyt itd i dokonujemy PROGNOZY PRZYCHODÓW dziennych w szczególności (tabelka), na tej podstawie miesięcznych (tak myślę). Stwierdzamy mniej więcej czy będzie zysk czy może nie będzie .. Zysk = przychody - koszta 4 MATERIAŁY - czyli zaopatrzenie w materiały niezbędne do wytworzenia sprzedawanych przez produktów + usługi firm zewnętrznych które bezpośrednio na ten produkt oddziałują 1. fajnie, gdy na początku wyszczególnicie co w ogóle będziecie potrzebować, żeby ta sprzedaż ruszyła (kawę, owoce, mąkę...) = pogrupujcie to sobie w kategorie ogólne (bez wypisywania szczegółów wielkich) 2. następnie opis wymagań jakościowych - czyli czy np. technologie muszą być jakieś szczególne, czy produkty muszą być jakieś wyjątkowe, jeśli nie - to też to napisać 3. wymagania ilościowe - w rozdziale III przyjęliście sobie pewne założenia odnośnie tego ilu klientów będziecie mieć i teraz względem nich stwierdzacie ile czego będzie potrzebować. Oczywiście wszystkiego nie da się wyliczyć - tutaj także bierzecie pod uwagę prąd, media, telefon albo jeżeli ktoś założył że ma samochód i będzie codziennie rano jechał po coś do sklepu to liczy zużycie paliwa (usługi firm zew. tylko BEZPOŚREDNIO związane z produktem) 4. dostawcy - wybieracie dostawców (realnych), kryteria wyboru, dlaczego ten a nie inny, a może zaopatrywanie przez internet, a może bezpośredni dostawcy, a może sami jeździcie po towary, a może wszystko naraz. Tak żeby efektywność była najlepsza + niskie koszta. 5. plan zaopatrzenia - jak często dostawy + ewentualne stany zapasowe (jeśli chcecie, jeśli nie chcecie to dlaczego), jesli z kolei stany zapasowe to gdzie to będzie trzymać (gdzieś to muscie przechowywac - jakieś szafu chłodnicze, magazyny - wszystko musicie napisac) ZAKOŃCZENIE - koszt sprzedanych towarów (miesięcznie) Przyjęliście sobie pewne założenia, że będziecie miec np. miesięcznie x klientów i teraz zakładacie że oni zakupią y waszych wyrobów = liczycie ile Was to będzie miesięcznie kosztowało = to jest podsumowanie tego co zrobiliście wcześniej. czyli np. musicie zrobic w ciagu tygodnia X dostaw na koszt Y do tego dochodzi prąd itd = SUMUJECIE Oczywiście nie wszystko da się wyliczyć od razu mówię. Liczymy to co da się wyliczyc. ROZDZIAŁ 5 STRONA TECHNICZNA 1. opis technologii - jeśli gastronomia to wszystkie urządzenia, maszyny itd zgodne z wymogami, certyfikatami 2. BUDUJEMY BUDYNEK (tabelka) - w założeniu mamy pustą glebę, musimy postawić ściany, dach itd, musimy sobie wymyślić ile chcemy m2, ile pomieszczeń i DLACZEGO 3. Jak zbudujemy to wyposażamy (tabelka), piszemy skąd co pozyskamy 4. liczymy amortyzacje budynku i urządzeń (oczywiście jeśli przekraczają 3500zł/szt) * patrzysz na urządzenia, maszyny czy jakieś meble które są ponad wartosc 3500 zł (bo są wtedy uznawane za środki trwałe) i liczysz 20% z tej kwoty. Wtedy wiesz jak się ich wartość zmniejszy po roku czasu. ROZDZIAŁ 6 LOKALIZACJA 1. Kwestia klimatyczna - czyli opisujesz ukształtowanie terenu na tym obszarze, klimat jaki tam dominuje, może jakieś surowce są (nie ma - piszesz to) 2. Kryteria społeczno-geograficzne - jak wyglądają podatki lokalne. Wybudujesz budynek więc będziesz płacic rocznie od niego podatek, tak samo od gruntu. 3. Bezrobocie na tym terenie, czy duże, czy małe 4. Infrastruktura, komunikacja miejska - czy masz dużo autobusów itp, czy jest dobrze rozbudowana lokalizacja czy może jeszcze słabo 5. Ekologia - czy twoja działalność będzie miała jakiś związek z ekologią (np. segregujesz odpady) ROZDZIAŁ 7 STRUKTURA ORGANIZACYJNA 1. Pokazujesz jak ta struktura będzie wyglądać u Ciebie w firmie. Kto na szczycie, kto niżej 2. Opisujesz co na danym stanowisku poszczególne osoby będą wykonywac. czy np. kucharz - realizacja zamówień - utrzymywanie czystości w kuchni itd ROZDZIAŁ 8 ZASOBY LUDZKIE 1. Skoro już wiesz jaką masz strukturę to teraz szukasz ludzi. Opisujesz jakie stawiac im będziesz wymagania (czyli np. kucharz musi posiadac odpowiednie kwalifikacje itd) - najlepiej tabeleczka do każdego stanowiska 2. Opisujesz jak będzie wyglądać kwestia rekrutacji u Ciebie (metody) czy będziesz potrzebowac jakiś funduszy na to, ile trwac będzie rektutacja 3. Zastanawiasz się nad szkoleniami. Kto wdroży pracowników, kto BHP przeprowadzi, czy przewidujesz później jakieś dodatkwoe szkolenia 4. Wynagrodzenia - ile komu przewidujesz płacić = tabelka ROZDZIAŁ 9 HARMONOGRAM 1. Zastanawiasz się ile czasu potrzeba aby działalność ruszyła (podobno wykres Gantta albo tabela wartości względnych) - ewentualnie myśle, że słownie też przejdzie, albo jakaś uproszczona tabelka 2. Pokazujesz ile na danym etapie potrzebujesz pieniędzy (to ma wynikac z roz V oczywiście) = też tabelka 3. Ewentualnie wykazujesz skąd inwestor może pozyskac kapitał na budowę, wyposażenie itd Ogólnie tworzymy co chcemy bylebyśmy wykazali, że to ma jakiś sens w tej lokalizacji temat gastronomia |
branża | Ekonomia, prawo i organizacja, Praca |
podbranża | analiza rozwoju przedsiębiorstw |
forma | zlecę |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Małopolskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Małopolskie |