Przetarg 11638882 - Wykonanie konserwacji, diagnostyki oraz napraw sprzętów...
| Analizuj | Zamówienie 11638882 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Unijnych Zamówień Publicznych (TED) |
| data publikacji | 2025-10-24 |
| przedmiot ogłoszenia | Wykonanie konserwacji, diagnostyki oraz napraw sprzętów gastronomicznych i chłodniczych oraz sprzętów specjalistycznych (piece konwekcyjno-parowe oraz zmywarki przemysłowe) - sprawa nr 108/2 025 Przedmiotem zamówienia jest usługa wykonania przeglądów konserwacyjnych sprzętów gastronomicznych i chłodniczych oraz sprzętów specjalistycznych, diagnostyka oraz naprawy sprzętów gastronomicznych i chłodniczych oraz sprzętów specjalistycznych, zgodnie z wymaganiami oraz na warunkach określonych przez Zamawiającego - zgodnie z dokumentacja zamówienia.Miejsce realizacji usługi zależne jest od miejsca lokalizacji danego sprzętu - jednostki wojskowe w Grudziądzu, Grupie, Chełmnie i Brodnicy.Wykonawca ubiegając się o udzielenie zamówienia winien: posiadać niezbędną fachową wiedzę do wykonania przeglądów konserwacyjnych i napraw dysponować / posiadać potencjał techniczny, warsztat naprawczy, oprzyrządowanie i wyposażenie umożliwiające sprawne, profesjonalne wykonanie usługi; dysponować personelem wykonującym naprawy i obsługę techniczną sprzętu, urządzeń objętych przedmiotem zamówienia, który został przeszkolony w danym zakresie i posiadającym praktyczne co najmniej 2-letnie doświadczenie w przedmiocie zamówienia (naprawy, serwis urządzeń gastronomicznych, chłodniczych odpowiednio w danym zadaniu, na które Wykonawca składa ofertę).Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności konserwacyjne oraz diagnostyką i naprawy sprzętów gastronomicznych i chłodniczych oraz specjalistycznych (zadanie nr 1, 2, 3, 4) - wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz.U. z 2025 r. poz. 277 j.t.). Wykonawca lub podwykonawca jest zobowiązany zatrudniać na umowę o pracę osoby co najmniej na czas realizacji umowy zawartej pomiędzy Wykonawcą z Zamawiającym - art. 95 ustawy Pzp.Zasady normujące:• sposób dokumentowania zatrudnienia osób;• uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełnienia przez Wykonawcę wymagań, o których mowa z art. 95 ust. 2 pkt 3) ustawy Pzp, oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań;zostały określone treścią projektowanych postanowień umowy. Część zamówienia: LOT-0001 Wykonanie przeglądów konserwacyjnych sprzętu gastronomicznego i chłodniczego - zadanie nr 1 Przedmiotem zamówienia jest usługa wykonania przeglądów konserwacyjnych sprzętów gastronomicznych i chłodniczych.►Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje wykonanie usługi przeglądów konserwacyjnych sprzętów/urządzeń zgodnie z „Zakresem czynności przeglądów konserwacyjnych sprzętów gastronomicznych i chłodniczych” - Załącznik nr 1.1 do SWZ.►Miejsce wykonania usługi uzależnione jest od miejsca lokalizacji sprzętów podlegających konserwacji.►Warunki realizacji zamówienia:a) Ilość przeglądów konserwacyjnych do przeprowadzenia określone zostały w Formularzu ofertowym dla zadania nr 1 stanowiącym Załącznik nr 2.1. b) W przypadku nieskutecznego wykonania przeglądu konserwacyjnego lub częściowego lub niezgodnego z warunkami technicznymi, Wykonawca jest zobowiązany do wykonania pełnego zakresu wszystkich czynności składających się na konserwację sprzętu/urządzenia. c) Nieskuteczne wykonanie przeglądu lub wykonanie częściowe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy, nie stanowi podstawy do zapłaty przez Zamawiającego za podjęte czynności.d) Zakazuje się dokonywania przez Wykonawcę zmian, przeróbek w sprzęcie/urządzeniu podlegającemu wykonaniu przeglądu konserwacyjnemu.e) Wykonawca w ramach realizowanej usługi oraz w cenie umowy zabezpiecza we własnym zakresie materiały eksploatacyjne niezbędne do wykonania zakresu konserwacji sprzętu/ urządzeń.►Wykonawca ubiegając się o udzielenie zamówienia winien: posiadać niezbędną fachową wiedzę do wykonania przeglądów konserwacyjnych i napraw dysponować / posiadać potencjał techniczny, warsztat naprawczy, oprzyrządowanie i wyposażenie umożliwiające sprawne, profesjonalne wykonanie usługi; dysponować personelem wykonującym naprawy i obsługę techniczną sprzętu, urządzeń objętych przedmiotem zamówienia, który został przeszkolony w danym zakresie i posiadającym praktyczne co najmniej 2-letnie doświadczenie w przedmiocie zamówienia (naprawy, serwis urządzeń gastronomicznych, chłodniczych odpowiednio w danym zadaniu, na które Wykonawca składa ofertę); uprawnienia wymagane przepisami ustawy z dnia 20 maja 2021 r. o zmianie ustawy-prawo energetyczne oraz niektórych innych ustaw oraz Rozporządzeniem Ministra klimatu i środowiska z dnia 1 lipca 2022 r. (Dz.U. 2022., poz.1392) – osoby wykonujące zakres czynności objętych zawartą umową (prace w zakresie dozoru i eksploatacji) winny posiadać świadectwo kwalifikacyjne SEP „D” oraz „E” zgodnie z ustawą jak wyżej, w tym: w Grupie 1 - Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną w zakresie: pkt 2) - urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV; w Grupie 3 - Urządzenia, instalacje i sieci gazowe wytwarzające, przetwarzające, przesyłające, magazynujące i zużywające paliwa gazowe: pkt 6) - urządzenia i instalacje gazowe o ciśnieniu nie wyższym niż 5 kPa, dysponowania personelem wykonującym czynności objęte przedmiotem zamówienia, który posiada certyfikat F-gaz w zakresie naprawy, konserwacji lub serwisowania, instalacji, kontroli szczelności, odzysku i likwidacji urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła, zawierających fluorowe gazy cieplarniane, wydany przez Urząd Dozoru Technicznego, zgodnie z art. 20 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. o substancjach zubażających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowych gazach cieplarnianych (Dz.U. z 2020 r. poz. 2065), Wykonawca winien posiadać certyfikat lub inny dokument równoważny, potwierdzający uprawnienie, przeszkolenie do serwisowania krajalnic do żywności, szatkownic do warzyw, maszyn do mielenie mięsa - WILK wystawiony przez producenta MA-GA z którego wynika bezpośrednio i wprost, że Wykonawca (serwisant) jest ich autoryzowanym serwisem i posiada wszelkie uprawnienia do prac konserwacyjnych ich urządzeń. Część zamówienia: LOT-0002 Wykonanie przeglądów konserwacyjnych sprzętu specjalistycznych (piece konwekcyjno-parowe oraz zmywarki przemysłowe) - zadanie nr 2 Przedmiotem zamówienia jest usługa wykonania przeglądów konserwacyjnych sprzętów specjalistycznych (piece konwekcyjno-parowe oraz zmywarki przemysłowe).►Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje wykonanie usługi przeglądów konserwacyjnych sprzętów/urządzeń zgodnie z „Zakresem czynności przeglądów konserwacyjnych sprzętów gastronomicznych i chłodniczych” - Załącznik nr 1.2 do SWZ.►Miejsce wykonania usługi uzależnione jest od miejsca lokalizacji sprzętów podlegających konserwacji.►Warunki realizacji zamówienia:a) Ilość przeglądów konserwacyjnych do przeprowadzenia określone zostały w Formularzu ofertowym dla zadania nr 2 stanowiącym Załącznik nr 2.2. b) W przypadku nieskutecznego wykonania przeglądu konserwacyjnego lub częściowego lub niezgodnego z warunkami technicznymi, Wykonawca jest zobowiązany do wykonania pełnego zakresu wszystkich czynności składających się na konserwację sprzętu/urządzenia. c) Nieskuteczne wykonanie przeglądu lub wykonanie częściowe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy, nie stanowi podstawy do zapłaty przez Zamawiającego za podjęte czynności.d) Zakazuje się dokonywania przez Wykonawcę zmian, przeróbek w sprzęcie/urządzeniu podlegającemu wykonaniu przeglądu konserwacyjnemu.e) Wykonawca w ramach realizowanej usługi oraz w cenie umowy zabezpiecza we własnym zakresie materiały eksploatacyjne niezbędne do wykonania zakresu konserwacji sprzętu/ urządzeń.►Wykonawca ubiegając się o udzielenie zamówienia winien: posiadać niezbędną fachową wiedzę do wykonania przeglądów konserwacyjnych i napraw dysponować / posiadać potencjał techniczny, warsztat naprawczy, oprzyrządowanie i wyposażenie umożliwiające sprawne, profesjonalne wykonanie usługi; dysponować personelem wykonującym naprawy i obsługę techniczną sprzętu, urządzeń objętych przedmiotem zamówienia, który został przeszkolony w danym zakresie i posiadającym praktyczne co najmniej 2-letnie doświadczenie w przedmiocie zamówienia (naprawy, serwis urządzeń gastronomicznych, chłodniczych odpowiednio w danym zadaniu, na które Wykonawca składa ofertę); uprawnienia wymagane przepisami ustawy z dnia 20 maja 2021 r. o zmianie ustawy-prawo energetyczne oraz niektórych innych ustaw oraz Rozporządzeniem Ministra klimatu i środowiska z dnia 1 lipca 2022 r. (Dz.U. 2022., poz.1392) – osoby wykonujące zakres czynności objętych zawartą umową (prace w zakresie dozoru i eksploatacji) winny posiadać świadectwo kwalifikacyjne SEP „D” oraz „E” zgodnie z ustawą jak wyżej, w tym: w Grupie 1 - urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną w zakresie: pkt 2) - urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV; dysponowania personelem wykonującym czynności objęte przedmiotem zamówienia, który posiada pisemne potwierdzenia od minimum dwóch producentów spośród niżej wymienionych –1 producenta zmywarek i 1 producenta pieców konwekcyjno-parowych: Producenci zmywarek: WINTERHALTER, HOBART, Producenci pieców konwekcyjno-parowych: RETIGO, ELECTROLUXz którego wynika bezpośrednio i wprost, że Wykonawca (serwisant) jest ich autoryzowanym serwisem i posiada wszelkie uprawnienia do prac konserwacyjnych ich urządzeń. Część zamówienia: LOT-0003 Wykonanie diagnostyki oraz naprawy sprzętu gastronomicznego i chłodniczego - zadanie nr 3 Przedmiotem zamówienia jest usługa wykonania diagnostyki oraz naprawy sprzętu gastronomicznego i chłodniczego.►Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje wykonanie diagnostyki oraz naprawy sprzętu gastronomicznego i chłodniczego zgodnie z „Wykazem sprzętu/urządzeń” dla zadania nr 3 - Załącznik nr 1.3 do SWZ.DIAGNOSTYKA: ustalenie przyczyn awarii; zdiagnozowanie czy sprzęt/urządzenie nadaje się do dalszej eksploatacji; wskazanie zakresu naprawy, opracowanie kosztorysu (wyceny) ze szczegółową specyfiką kosztów i wyceną konkretnych części do naprawy wraz z podaniem numerów katalogowych części; podanie ilości godzin potrzebnych na dokonanie naprawy; czas oczekiwania na realizację usługi (naprawy) w tym czas oczekiwania na części; dokładne uzupełninie karty diagnostyki.NAPRAWA: wykonanie naprawy zgodnie ze wskazanymi niesprawnościami podczas diagnostyki; wykonanie napraw umożliwiających dalszą eksploatację (w tym wymiana zużytych części i elementów roboczych); przeszkolenie personelu z eksploatacją; sprawdzenie poprawności i bezpieczeństwa działania sprzętu/urządzenia po usunięciu awarii (naprawie); oznakowanie urządzeń zawierających substancje kontrolowane zgodnie z ustawą z dnia 15 maja 2015 r. (Dz.U. z 2017. poz. 1951) o substancjach zubożających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowanych gazach cieplarnianych oraz aktami wykonawczymi, jeżeli nie są oznaczone – dotyczy sprzętu. dokonanie wpisów w dowodach urządzenia (zezwalających na dalszą eksploatację lub zakwalifikowanie sprzętu do wycofania z eksploatacji),Drobne naprawy sprzętu Wykonawca jest zobowiązany wykonać w miejscu użytkowania sprzętu/urządzeń. Zamawiający dopuszcza możliwość wykonywania napraw z wykorzystaniem bazy warsztatowej u Wykonawcy w przypadku niemożności wykonania naprawy w miejscu użytkowania po sporządzeniu Protokołu przekazania sprzętu/urządzenia do diagnostyki/ naprawy.►Miejsce wykonania usługi uzależnione jest od miejsca lokalizacji sprzętów podlegających konserwacji.►Warunki realizacji zamówienia:a) Ilość diagnostyki oraz napraw będzie w pełni uzależniona od faktycznych awarii sprzętu/urządzeń i potrzeb Zamawiającego. Zamawiający nie daje pewności, że z każdej grupy sprzętowej sprzęt będzie diagnozowany/naprawiany będzie to w pełni uzależnione od faktycznych awarii sprzętu/urządzeń i potrzeb Zamawiającego. b) Usługa winna być świadczona sukcesywnie na podstawie składanych każdorazowo zgłoszeń przez Zamawiającego tj. zleceń awarii diagnostyki/napraw przesłanych przez Zamawiającego do Wykonawcy.c) Zamawiający ze względu na specyfikę usługi „napraw” (i diagnostyki zależnej od wadliwości działania sprzętu / urządzeń) tj. nieprzewidywalność wystąpienia awarii urządzeń, gwarantuje Wykonawcy realizację usług w zakresie przedmiotu zamówienia, którego wartość nie będzie niższa w okresie realizacji umowy niż 30% z podstawy wartości brutto ogółem kwoty przeznaczonej na realizację przedmiotu zamówienia.►Wykonawca ubiegając się o udzielenie zamówienia winien: posiadać niezbędną fachową wiedzę do wykonania przeglądów konserwacyjnych i napraw dysponować / posiadać potencjał techniczny, warsztat naprawczy, oprzyrządowanie i wyposażenie umożliwiające sprawne, profesjonalne wykonanie usługi; dysponować personelem wykonującym naprawy i obsługę techniczną sprzętu, urządzeń objętych przedmiotem zamówienia, który został przeszkolony w danym zakresie i posiadającym praktyczne co najmniej 2-letnie doświadczenie w przedmiocie zamówienia (naprawy, serwis urządzeń gastronomicznych, chłodniczych odpowiednio w danym zadaniu, na które Wykonawca składa ofertę); uprawnienia wymagane przepisami ustawy z dnia 20 maja 2021 r. o zmianie ustawy-prawo energetyczne oraz niektórych innych ustaw oraz Rozporządzeniem Ministra klimatu i środowiska z dnia 1 lipca 2022 r. (Dz.U. 2022., poz.1392) – osoby wykonujące zakres czynności objętych zawartą umową (prace w zakresie dozoru i eksploatacji) winny posiadać świadectwo kwalifikacyjne SEP „D” oraz „E” zgodnie z ustawą jak wyżej, w tym: w Grupie 1 - Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną w zakresie: pkt 2) - urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV; w Grupie 3 - Urządzenia, instalacje i sieci gazowe wytwarzające, przetwarzające, przesyłające, magazynujące i zużywające paliwa gazowe: pkt 6) - urządzenia i instalacje gazowe o ciśnieniu nie wyższym niż 5 kPa, dysponowania personelem wykonującym czynności objęte przedmiotem zamówienia, który posiada certyfikat F-gaz w zakresie naprawy, konserwacji lub serwisowania, instalacji, kontroli szczelności, odzysku i likwidacji urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła, zawierających fluorowe gazy cieplarniane, wydany przez Urząd Dozoru Technicznego, zgodnie z art. 20 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. o substancjach zubażających warstwę ozonową oraz o niektórych fluorowych gazach cieplarnianych (Dz.U. z 2020 r. poz. 2065), Wykonawca winien posiadać certyfikat lub inny dokument równoważny, potwierdzający uprawnienie, przeszkolenie do serwisowania krajalnic do żywności, szatkownic do warzyw, maszyn do mielenie mięsa - WILK wystawiony przez producenta MA-GA z którego wynika bezpośrednio i wprost, że Wykonawca (serwisant) jest ich autoryzowanym serwisem i posiada wszelkie uprawnienia do diagnostyki oraz prac konserwacyjnych ich urządzeń. Część zamówienia: LOT-0004 Wykonanie diagnostyki oraz naprawy sprzętów specjalistycznych (piece konwekcyjno-parowe oraz zmywarki przemysłowe) - zadanie nr 4 Przedmiotem zamówienia jest usługa wykonania diagnostyki oraz naprawy sprzętów specjalistycznych (piece konwekcyjno-parowe oraz zmywarki przemysłowe).►Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje wykonanie diagnostyki oraz naprawy sprzętu gastronomicznego i chłodniczego zgodnie z „Wykazem sprzętu/urządzeń” dla zadania nr 4 - Załącznik nr 1.4 do SWZDIAGNOSTYKA: ustalenie przyczyn awarii; zdiagnozowanie czy sprzęt/urządzenie nadaje się do dalszej eksploatacji; wskazanie zakresu naprawy, opracowanie kosztorysu (wyceny) ze szczegółową specyfiką kosztów i wyceną konkretnych części do naprawy wraz z podaniem numerów katalogowych części; podanie ilości godzin potrzebnych na dokonanie naprawy; dokładne uzupełninie karty diagnostyki (czas oczekiwania na realizację usługi – naprawy w tym czas oczekiwania na części);NAPRAWA: wykonanie naprawy zgodnie ze wskazanymi niesprawnościami podczas diagnostyki; wykonanie napraw umożliwiających dalszą eksploatację (w tym wymiana zużytych części i elementów roboczych); sprawdzenie poprawności i bezpieczeństwa działania sprzętu/urządzenia po usunięciu awarii (naprawie); uzupełnienie „protokołu wykonania usługi” – (podpisy Użytkownika oraz Wykonawcy) przeszkolenie personelu z eksploatacji; dokonanie wpisów w dowodach urządzenia (zezwalających na dalszą eksploatację lub zakwalifikowanie sprzętu do wycofania z eksploatacji).►Miejsce wykonania usługi uzależnione jest od miejsca lokalizacji sprzętów podlegających konserwacji.►Warunki realizacji zamówienia:a) Ilość diagnostyki oraz napraw będzie w pełni uzależniona od faktycznych awarii sprzętu/urządzeń i potrzeb Zamawiającego. Zamawiający nie daje pewności, że z każdej grupy sprzętowej sprzęt będzie diagnozowany/naprawiany będzie to w pełni uzależnione od faktycznych awarii sprzętu/urządzeń i potrzeb Zamawiającego. b) Usługa winna być świadczona sukcesywnie na podstawie składanych każdorazowo zgłoszeń przez Zamawiającego tj. zleceń awarii diagnostyki/napraw przesłanych przez Zamawiającego do Wykonawcy.c) Zamawiający ze względu na specyfikę usługi „napraw” (i diagnostyki zależnej od wadliwości działania sprzętu / urządzeń) tj. nieprzewidywalność wystąpienia awarii urządzeń, gwarantuje Wykonawcy realizację usług w zakresie przedmiotu zamówienia, którego wartość nie będzie niższa w okresie realizacji umowy niż 30% z podstawy wartości brutto ogółem kwoty przeznaczonej na realizację przedmiotu zamówienia.►Wykonawca ubiegając się o udzielenie zamówienia winien: posiadać niezbędną fachową wiedzę do wykonania przeglądów konserwacyjnych i napraw dysponować / posiadać potencjał techniczny, warsztat naprawczy, oprzyrządowanie i wyposażenie umożliwiające sprawne, profesjonalne wykonanie usługi; dysponować personelem wykonującym naprawy i obsługę techniczną sprzętu, urządzeń objętych przedmiotem zamówienia, który został przeszkolony w danym zakresie i posiadającym praktyczne co najmniej 2-letnie doświadczenie w przedmiocie zamówienia (naprawy, serwis urządzeń gastronomicznych, chłodniczych odpowiednio w danym zadaniu, na które Wykonawca składa ofertę); uprawnienia wymagane przepisami ustawy z dnia 20 maja 2021 r. o zmianie ustawy-prawo energetyczne oraz niektórych innych ustaw oraz Rozporządzeniem Ministra klimatu i środowiska z dnia 1 lipca 2022 r. (Dz.U. 2022., poz.1392) – osoby wykonujące zakres czynności objętych zawartą umową (prace w zakresie dozoru i eksploatacji) winny posiadać świadectwo kwalifikacyjne SEP „D” oraz „E” zgodnie z ustawą jak wyżej, w tym: w Grupie 1 - urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną w zakresie: pkt 2) - urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV; dysponowania personelem wykonującym czynności objęte przedmiotem zamówienia, który posiada posiadać pisemne potwierdzenia od minimum dwóch producentów spośród niżej wymienionych –1 producenta zmywarek i 1 producenta pieców konwekcyjno-parowych: Producenci zmywarek: WINTERHALTER, HOBART, Producenci pieców konwekcyjno-parowych: RETIGO, ELECTROLUXz którego wynika bezpośrednio i wprost, że Wykonawca (serwisant) jest ich autoryzowanym serwisem i posiada wszelkie uprawnienia do diagnostyki oraz prac konserwacyjnych ich urządzeń. |
| branża | Elektronika, RTV, AGD, multimedia |
| podbranża | sprzęt gospodarstwa domowego |
| kody CPV | 50882000 |
| forma | przetarg nieograniczony |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Kujawsko-Pomorskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Kujawsko-Pomorskie |