Zlecenie 6513313 - Usługi doradcze świadczone przez IOB Przedmiotem...
(zakończone) | Zamówienie 6513313|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2019-01-08 |
przedmiot zlecenia | Usługi doradcze świadczone przez IOB Przedmiotem zamówienia są dwie prorozwojowe usługi doradcze o specjalistycznym charakterze świadczone przez IOB: 1) Usługa doradcza w zakresie opracowania procesów, procedur i jakości świadczenia usług obejmująca przede wszystkim: • Zwiększenie produktywności świadczonych usług (w tym m.in. eliminacja marnotrawstwa) wraz z opracowaniem wskaźników i narzędzi pomiaru produktywności; • Usprawnienie przepływu pracy za barem i standaryzacja pracy (np. wg koncepcji Lean Management); • Poprawa ergonomii i funkcjonalności środowiska pracy (np. wg koncepcji 5S/ Visual management); • Automatyzacja procesów za barem z wykorzystaniem najnowszych rozwiązań sprzętowych i technologicznych + badanie jakości tej automatyzacji (skrócenie czasu obsługi gościa, standaryzacjaproduktów, jakość, oszczędność i zwrotu z inwestycji, efekt środowiskowy). • Wsparcie w opracowaniu standardów świadczenia usług (np. dostosowanie do standardów Specialty Coffee Association) Usługa powinna obejmować następujące etapy/elementy: współpraca przy przygotowaniu wniosku (dostarczenie dokładnego opisu usługi i innych niezbędnych danych), szczegółowa analiza potrzeb naszej firmy, obserwacja i audyt obecnych procesów i procedur, spotkania/warsztaty z zespołem i zarządem firmy, rekomendacje wdrożeniowe wraz z wyceną i specyfikacją sprzętów/technologii, przygotowanie minimum 30-stronnicowego raportu końcowego zgodnie z przyjętymi w branży standardami metodologicznymi oraz naniesienie poprawek zasugerowanych przez Zamawiającego i/lub przez Instytucję Wdrażającą), opracowanie narzędzi (np. szablonów, arkuszy, aplikacji) oraz systemu wskaźników pozwalających na trwałe utrzymanie oraz doskonalenie standardów powstałych w wyniku usługi doradczej, wsparcie wdrożeniowe. 2) Usługa doradcza w zakresie opracowania strategii marketingowej obejmująca przede wszystkim: • Audyt dotychczasowej strategii; • Analizę strategiczną; • Analizę rynku • Wypracowanie strategii i celów marketingowych; • Segmentację, pozycjonowanie i wybór rynku docelowego • Marketing mix – zwłaszcza dla nowych produktów/rynków • Wnioski i rekomendacje Usługa powinna obejmować następujące etapy/elementy: współpraca na etapie przygotowania wniosku o dofinansowanie (dostarczenie dokładnego opisu usługi i innych niezbędnych danych do opracowania wniosku), szczegółowa analiza potrzeb naszej firmy, obserwacja i audyt obecnych praktyk marketingowych, spotkania z zarządem firmy i /lub wskazanymi pracownikami, rekomendacje wdrożeniowe wraz z wyceną i specyfikacją proponowanych rozwiązań/inwestycji/działań; przygotowanie minimum 20-stronnicowego raportu końcowego zgodnie z przyjętymi w branży standardami metodologicznymi oraz naniesienie poprawek zasugerowanych przez Zamawiającego i/lub przez Instytucję Wdrażającą), opracowanie narzędzi (np. szablonów, arkuszy, aplikacji) oraz systemu wskaźników pozwalających na trwałe utrzymanie oraz doskonalenie standardów powstałych w wyniku usługi doradczej, wsparcie wdrożeniowe. W efekcie postępowania zostanie podpisana umowa warunkowa obejmująca obie usługi (realizacja zamówienia zależna od otrzymania dofinansowania). Cel zamówienia Wyłonienie Wykonawcy usług doradczych świadczonych w razie uzyskania dofinansowania na realizację projektu w ramach: Osi priorytetowej II: Innowacyjna i konkurencyjna gospodarka Działania II.1: Otoczenie biznesu Poddziałania: II.1.2: Profesjonalizacja usług biznesowych Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 w celu profesjonalizacji usług biznesowych Zamawiającego. Przedmiot zamówienia Świadczenie 2 prorozwojowych usług doradczych o specjalistycznym charakterze: 1) W zakresie opracowania procesów, procedur i jakości świadczenia usług obejmująca przynajmniej: • Zwiększenie produktywności świadczonych usług (w tym m.in. eliminacja marnotrawstwa) wraz z opracowaniem wskaźników i narzędzi pomiaru produktywności; • Usprawnienie przepływu pracy za barem i standaryzacja pracy (np. wg koncepcji Lean Management); • Poprawa ergonomii i funkcjonalności środowiska pracy (np. wg koncepcji 5S/ Visual management); • Automatyzacja procesów za barem z wykorzystaniem najnowszych rozwiązań sprzętowych i technologicznych oraz badanie jakości tej automatyzacji (pod względem skrócenia czasu obsługi gościa, standaryzacji i powtarzalności produktów, jakości, oszczędności i zwrotu z inwestycji, efektu środowiskowego). • Wsparcie w opracowaniu standardów świadczenia usług (np. wg standardów SCA) Usługa będzie obejmować m.in: współpracę na etapie przygotowania wniosku o dofinansowanie (np. dostarczenie dokładnego opisu usługi), analizę potrzeb, audyt obecnych procesów i procedur (min. 100h spędzonych w kawiarni Zamawiającego), spotkania/warsztaty z zespołem (min. 24 h) i zarządem firmy (minimum 30h), rekomendacje wdrożeniowe wraz z wyceną i specyfikacją sprzętów/technologii, przygotowanie min. 30-stronnicowego raportu zgodnie z przyjętymi standardami metodologicznymi oraz naniesienie poprawek zasugerowanych przez Zamawiającego/ Instytucję Wdrażającą), opracowanie narzędzi (np. szablonów, arkuszy, aplikacji) oraz systemu wskaźników pozwalających na trwałe utrzymanie oraz doskonalenie standardów powstałych w wyniku usługi doradczej, wsparcie wdrożeniowe. 2) W zakresie opracowania strategii marketingowej obejmująca minimum: • Audyt dotychczasowej strategii; • Analizę strategiczną; • Analizę rynku; • Wypracowanie strategii i celów marketingowych; • Segmentację, pozycjonowanie i wybór rynku docelowego • Marketing mix • Wnioski i rekomendacje. Usługa ma obejmować przynajmniej: przygotowanie opisu usługi do wniosku, audyt obecnych praktyk marketingowych, spotkania z zarządem firmy/pracownikami, rekomendacje wdrożeniowe wraz z wyceną i specyfikacją proponowanych innowacji; przygotowanie min. 20-stronnicowego raportu końcowego oraz naniesienie poprawek zasugerowanych przez Zamawiającego / Instytucję Wdrażającą), wsparcie wdrożeniowe. Zasadnicza część usługi doradczej ma być świadczona na miejscu. Zakres usługi i użyte narzędzia powinny być dostosowane do wielkości organizacji, skali jej działania oraz możliwości budżetowych Zamawiającego. W przypadku obu usług wszystkie spotkania z zespołem i zarządem odbywać się będą w Łodzi/ na terenie województwa łódzkiego. Zamawiający dysponuje wiedzą branżową potrzebną do realizacji projektu, zna dobre praktyki, dysponuje kontaktami wśród europejskich kawiarni-palarni kaw specialty, ma rozeznanie w najnowszym sprzęcie i technologiach, jest członkiem SCA. Używa systemu POS Bistro rejestrującego sprzedaż. Dodatkowe informacje: Powierzchnia lokalu: 78 mkw Obszar roboczy (bar, przestrzeń za barem, lodówki) to w tej chwili ok. 10 mkw - docelowo ma to być ok. 15 mkw Osoby pracujące za barem: w sumie 7 osób (część w niepełnym wymiarze godzin), na jednej zmianie 1-2 osoby Średnia liczba gości: 3200 os/mc Obecność na rynku: od 2010 roku WAŻNE! Z wyłonionym podmiotem Zamawiający podpisze umowę warunkową – realizacja zamówienia jest bowiem uzależniona od otrzymania dofinansowania w konkursie: II.1.2: Profesjonalizacja usług biznesowych RPO Województwa Łódzkiego 2014-2020. Oferenci powinni zapoznać się z informacjami i dokumentacją konkursową, w celu weryfikacji spełnienia kryteriów przewidzianych dla IOB: http://www.cop.lodzkie.pl/nabor-wnioskow/1040-2-1-otoczenie-biznesu-2-1-2-profesjonalizacja-uslug-biznesowych-22-11-2018-r |
branża | Ekonomia, prawo i organizacja |
podbranża | konsulting, doradztwo |
kody CPV | 79000000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | łódzkie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | łódzkie |