Zlecenie 8279287 - Usługa przygotowania i dostarczenia posiłków dla dwóch...

   
Zamówienie 8279287 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2021-07-19
przedmiot zlecenia
Usługa przygotowania i dostarczenia posiłków dla dwóch grup dzieci z Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu:
1) dzieci Zespołu
Placówek Oświatowych w Podedwórzu Przedszkole Samorządowe - przygotowanie i dostarczenie 2 posiłków dziennie: śniadanie i dwudaniowy obiad (zupa, drugie danie, kompot) dla nie więcej niż 40 dzieci w wieku 3-6 lat uczęszczających do przedszkola w okresie od 02.09.2021 r. do 08.07.2022 r.
2) uczniów Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu Szkoła Podstawowa w okresie od 02.09.2021 r. do 23.06.2022 r. - przygotowanie i dostarczenie gorącego posiłku - jednodaniowego obiadu (w tygodniu: trzy razy zupa z wkładką i dwa razy drugie danie) dla nie więcej niż 80 uczniów szkoły podstawowej w wieku 7-15 lat
2. Posiłki będą dostarczane i wydawane 2 razy dziennie:
1) śniadanie przedszkolne - o godzinach od 9.00 do 9.30,
2) obiad szkolny - od godziny 11.25 do 11.45 i bezpośrednio po nim obiad dla dzieci przedszkolnych, ok. godziny 12.00 od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych oraz innych dni, w których nie odbywają się zajęcia. Wykonawca o dniach wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych zostanie poinformowany telefonicznie/ faxem/e-mailem lub pismem.
3. Zamawiający umożliwia wykorzystanie szkolnego zaplecza kuchennego do wydawania lub przygotowania posiłków na zasadzie użyczenia regulowanego odrębną umową. Wyposażenie szkolnego zaplecza kuchennego obejmuje: dostęp do energii elektrycznej i ciepłej wody użytkowej, 3 zlewy kuchenne, patelnię elektryczną, naczynia i sztućce, 2 kuchenki gazowe z butlami, taboret gazowy, wyparzarka, stół gastronomiczny metalowy, szafa na talerze metalowa. W przypadku wykorzystania przez Wykonawcę szkolnego zaplecza kuchennego, na Wykonawcy spoczywać będą następujące obowiązki:
1) w przypadku wykorzystania zaplecza kuchennego do wydawania posiłków - uzyskanie wszelkich wymaganych prawem zgód i pozwoleń niezbędnych do wydawania posiłków w stołówce szkolnej, a także uiszczenie opłat za zużytą wodę i energię elektryczną według wskazań liczników. Do obowiązków Wykonawcy w tym przypadku należy sprzątanie we własnym zakresie szkolnego zaplecza kuchennego (w tym mycie naczyń, jeśli Wykonawca z nich korzysta).
1
2) w przypadku wykorzystania zaplecza kuchennego do przygotowania posiłków - zapewnienie odpowiedniego wyposażenia oraz uzyskanie wszelkich wymaganych prawem zgód i pozwoleń niezbędnych do przygotowywania posiłków w stołówce szkolnej, a także uiszczenie opłat za zużytą wodę i energię elektryczną według wskazań liczników (w przypadku gdy Wykonawca będzie korzystał z wody i energii elektrycznej). Do obowiązków Wykonawcy w tym przypadku należy sprzątanie we własnym zakresie szkolnego zaplecza kuchennego (w tym mycie naczyń).
3) szczegółowe zapisy dotyczące obowiązków Wykonawcy korzystającego ze szkolnego zaplecza kuchennego uregulowane zostały w umowie, której wzór stanowi załącznik nr 3 do niniejszego zapytania.
4. W ramach wykonania przedmiotu zamówienia do obowiązków Wykonawcy należy:
1) przygotowanie posiłku przez własny personel,
2) w przypadku przygotowania posiłków poza szkolnym zapleczem kuchennym - dostarczenie przygotowanych posiłków w termosach, pojemnikach hermetycznych, wydanie posiłków, odbieranie termosów i pojemników, mycie i wyparzanie termosów w siedzibie Wykonawcy,
3) w przypadku przygotowania posiłków z wykorzystaniem szkolnego zaplecza kuchennego
- przygotowanie i wydanie posiłków, mycie i wyparzanie naczyń, sprzątanie zaplecza kuchennego,
4) dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczone posiłki.
5. Liczba posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci/uczniów. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić liczbę posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień.
6. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wyłącznie za posiłki rzeczywiście wydane dzieciom/uczniom zgodnie z codziennym zapotrzebowaniem.
7. Szacunkowa liczba dzieci/uczniów objętych zamówieniem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków.
8. Jadłospis dla dzieci z przedszkola:
1) jadłospis będzie sporządzany przez Wykonawcę (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych) i przedstawiany na 10 dni, najpóźniej do czwartku poprzedzającego tydzień, którego jadłospis dotyczy. Jadłospisem może obejmować okres trzech tygodni lub miesiąca. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorem Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu.
2) dzienny jadłospis obejmuje:
a) pierwszy posiłek (śniadanie)- przykładowe zestawy:
- kanapki (pieczywo/masło/ wędlina/ warzywa lub pieczywo/ masło/ żółty ser/warzywa lub pieczywo/ masło/ twarożek z warzywami), owoc, herbata, sok lub kakao,
- zupa mleczna lub serek lub jogurt, drożdżówka, kanapka (pieczywo/masło/dżem ), herbata lub sok lub kakao, owoc
b) drugi posiłek: pożywna zupa, drugie danie, napój (kompot lub sok),
2
3) wskazane menu stanowi jedynie otwarty katalog proponowanych posiłków i może zostać poszerzone o dodatkowe pozycje w porozumieniu z Zamawiającym,
4) pod pojęciem pożywnej zupy należy rozumieć ciepłą zupę z tzw. mięsną wkładką podaną ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego,
5) pod pojęciem drugie danie należy rozumieć ciepły posiłek mięsny/rybny z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, placki ziemniaczane itp.
6) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia.
7) jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający sezonowość surowców, a dzienny zestaw produktów winien gwarantować pełnowartościowe posiłki o odpowiedniej wartości energetycznej, odżywczej oraz wysokich walorach smakowych,
8) urozmaicenie posiłków powinno dotyczyć:
a) doboru posiłków,
b) barwy,
c) smaku i zapachu,
d) konsystencji,
e) sposobu przyrządzenia potraw,
10) Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci.
9. Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej:
1) jadłospis będzie sporządzany przez Wykonawcę (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych) i przedstawiany na 10 dni, najpóźniej do czwartku poprzedzającego tydzień, którego jadłospis dotyczy. Jadłospisem może obejmować okres trzech tygodni lub miesiąca. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorem Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu.
2) dzienny jadłospis obejmuje pożywną zupę lub drugie danie,
3) pod pojęciem pożywnej zupy należy rozumieć ciepłą zupę z tzw. mięsną wkładką podaną ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego,
4) pod pojęciem drugie danie należy rozumieć ciepły posiłek złożony z mięsa/ryby z surówką lub gotowanymi jarzynami oraz dodatku (zamiennie: ziemniaki, kasze, ryż lub makaron). Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, placki ziemniaczane itp.,
5) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia,
6) jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający sezonowość surowców, a dzienny zestaw produktów winien gwarantować pełnowartościowe posiłki o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej oraz wysokich walorach smakowych,
7) urozmaicenie posiłków powinno dotyczyć:
a) doboru posiłków,
b) barwy,
3
c) smaku i zapachu,
d) konsystencji,
e) sposobu przyrządzenia potraw,
9) Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb uczniów.
lO.Standardy żywienia
1) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów dobrej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do ustawy, w szczególności rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r. poz. 1154).
2) Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłku oraz normy produktów dla dzieci w wieku 3-6 lat oraz w wieku 7-15 lat. Wyklucza się posiłki sporządzone na bazie konserw lub gotowych dań typu zupy w proszku. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych.
3) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających jakość, kaloryczność i wagę posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w przepisach dobrego żywienia oraz niniejszym zapytaniu, Zamawiający kosztami badania oraz ewentualnych kosztów stwierdzonych nieprawidłowości obciąży Wykonawcę.
4) Przygotowanie posiłków powinno odbywać się zgodnie ze współczesnymi zaleceniami racjonalnego żywienia (np. Żywienie dzieci w Przedszkolach Zofii Wachowiak, Haliny Weker), podstawę powinny stanowić produkty o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, węglowodanów, produkty mleczne, warzywa, owoce.
5) Dostarczone posiłki muszą posiadać określoną temperaturę, którą Zamawiający będzie na bieżąco kontrolował tj.: zupa - temperatura 75stopn.C +/-3stopn.C, drugie danie -temperatura 65stopn.C +/- 3stopn.C.
6) Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić wartość energetyczną wraz z uwzględnieniem norm produktów każdej z grup.
7) Posiłki mają być dostarczone w pojemnikach zbiorczych przystosowanych do kontaktu z żywnością (posiadające atest) i utrzymujących odpowiednią temperaturę posiłku, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
8) Wydawaniem posiłków na terenie szkoły zajmować się będą pracownicy Zamawiającego.
9) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania z każdego dnia próbek żywnościowych. Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia próbki każdej składowej części potrawy, określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. Nr 80, poz. 545). Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania w
4
uzasadnionych przypadkach powyższych próbek. Próbki żywności będą przechowywane w miejscu wydawania posiłków.
10) Wartość próbek żywności Wykonawca ma obowiązek wkalkulować w cenę całodziennego wyżywienia.
11) Wykonawca we własnym zakresie i na własny koszt zorganizuje zaopatrzenie w surowce i produkty niezbędne do realizacji przedmiotu umowy, ponosząc odpowiedzialność za właściwe przygotowanie w procesie finalnym. Zakupu surowców niezbędnych do przygotowania posiłków Wykonawca dokonywał będzie w punktach zapewniających ich wysoką jakość.
12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia.
11.Sposób dostawy
1) W przypadku przygotowywania posiłków poza szkolnym zapleczem kuchennym, realizując dostawy Wykonawca będzie zachowywać segregację potraw, dostarczając je Zamawiającemu każdego dnia, w wyznaczonych godzinach, w odpowiednich zbiorczych pojemnikach hermetycznych i termosach, zapewniających przydatność potraw do spożycia, zapewniających właściwą ochronę i temperaturę. Posiłki dostarczane będą środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitamo-higieniczne, dopuszczonymi decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia.
2) Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. Punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności.
3) Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków.
4) Zamawiający posiada własne naczynia (talerze, kubki, sztućce), które może udostępnić Wykonawcy na zasadach zawartych w protokole zdawczo-odbiorczym.
5) W przypadku wykorzystania przez Wykonawcę szkolnego zaplecza kuchennego - Wykonawca ponosi koszty związane z myciem naczyń (w przypadku wykorzystania naczyń Zamawiającego) oraz sprzątaniem kuchni, a także obciążany będzie za zużytą wodę i energię elektryczną według wskazań wydzielonych dla zaplecza liczników. Dodatkowo z tytułu wykorzystania szkolnego zaplecza kuchennego Wykonawca zapłaci zamawiającemu czynsz w wysokości ustalonej w umowie (załącznik r 3 do niniejszego zapytania.
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Lubelskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Lubelskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10428682 2024-05-10
godz. 09:30
Zachodniopomorskie Usługa żywienia systemem zleconym 1. Żywienie realizowane będzie przez 20 dni w systemie ciągłym w dni robocze i ustawowo wolne od pracy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejs...
10497615 2024-05-15
godz. 09:00
Dolnośląskie Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej w postaci przerwy kawowej wraz z dowozem oraz dwudaniowego obiadu z napojem wraz z dowozem, w każdy dzień szkoleń odbywając...
10509309 2024-05-15
godz. 09:00
Kujawsko-Pomorskie Świadczenie usług w zakresie przygotowania i dostaw całodziennego żywienia dla pacjentów Specjalistycznego Szpitala Miejskiego im. Mikołaja Kopernika w Toruniu 1) Przedmiotem zamówie...
10457752 2024-05-15
godz. 10:00
Dolnośląskie Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług żywienia zbiorowego wraz z dystrybucją posiłków dla hospitalizowanych pacjentów Powiatowego Centrum Zdrowia w Kamiennej Górze Sp. z o.o...
10428691 2024-05-16
godz. 10:00
Śląskie Zadanie: Catering – przygotowanie oraz dostarczanie całodziennego wyżywienia pacjentów Przedmiotem zamówienia jest catering – przygotowanie oraz dostarczanie całodziennego wyżywie...
10512814 2024-05-16
godz. 12:00
Śląskie świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowywania, dostarczania gotowych posiłków dla dzieci uczęszczających do SP4 z Oddziałami Sportowymi i Mistrzostwa Sportowego im. O.Ję...
10517440 2024-05-17
godz. 10:00
Śląskie PROSIMY O SZCZEGÓŁOWE ZAPOZNANIE SIĘ Z TREŚCIĄ ZAPYTANIA OFERTOWEGO ORAZ WSZYSTKICH ZAŁĄCZNIKÓW. 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej podczas wydarzenia ...
10461608 2024-05-17
godz. 14:00
Małopolskie Wynajem pomieszczeń kuchni i stołówki, znajdujących się w budynku Sądu Rejonowego w Zakopanem przy ul. Gimnazjalnej 13 w Zakopanem
10519727 2024-05-20
godz. 09:00
Łódzkie „Przygotowanie i wydawanie posiłków dla Szkolnego Schroniska Młodzieżowego w Łodzi – w obiekcie w Grotnikach przy ul. Ozorkowskiej 3 w okresie od dnia 24.06.2024 r. do dnia 17.08.20...
10497318 2024-05-20
godz. 10:00
Łódzkie Realizacja zadania publicznego w 2024 roku w zakresie pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób. Pomoc rodz...