Przetarg 8539173 - „ŚWIADCZENIE USŁUGI CATERINGOWEJ NA RZECZ ŻŁOBKA...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 8539173
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2021-11-18 |
przedmiot ogłoszenia | „ŚWIADCZENIE USŁUGI CATERINGOWEJ NA RZECZ ŻŁOBKA MIEJSKIEGO NR 2 W NOWYM SĄCZU”. Przedmiotem zamówienia jest:1. Przedmiotem zam ówienia na usługę społeczną jest świadczenie usługi cateringowej na rzecz Żłobka Miejskiego nr 2 w Nowym Sączu.2. Miejsce realizacji usługi: Żłobek Miejski Nr 2 w Nowym Sączu, ul. Podhalańska 38, 33-300 Nowy Sącz, zwany dalej „Żłobkiem”, który jest jednostką organizacyjną Zespołu Żłobków Miejskich w Nowym Sączu -miejskiej jednostki organizacyjnej Miasta Nowy Sącz utworzonej na mocy Uchwały Nr XIII/135/2019 Rady Miasta Nowego Sącza z dnia 21 maja 2019 r. w sprawie zmiany nazwy i nadania statutu Żłobkowi Miejskiemu w Nowym Sączu, ul. Klasztorna 46, utworzenia Żłobka Miejskiego Nr 2 w Nowym Sączu i Żłobka Miejskiego Nr 3 w Nowym Sączu i nadania im statutów oraz utworzenia i nadania statutu Zespołu Żłobków Miejskich w Nowym Sączu (Dz. Urz. Woj. Małop. z dnia 28 maja 2019 r. Poz. 4173 ze zm.). 3. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie czterech posiłków dziennie tj. śniadanie, drugie śniadanie, obiad (dwa dania) i podwieczorek dla grupy 66 dzieci w okresie od dnia 03.01.2022 r. do dnia 30.12.2022 r. Posiłki będą dostarczane w dni robocze tj. od poniedziałku do piątku z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy. 4. Zgodnie ze złożoną ofertą Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć zamówione posiłki trzy razy dziennie, w godzinach:• 7.00-7.30 pierwsze i drugie śniadanie, • 10.00-10.20 obiad pierwsze i drugie danie,• 13.45 – 14.00 podwieczorek.5. Planowane wielkości dziennych dostaw mają charakter szacunkowy, w zależności od frekwencji dzieci lub zmiany deklaracji rodziców zgłaszających chęć żywienia dzieci i mogą ulec zmniejszeniu oraz nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń. Powyższe oznacza, że Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dzieci i ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą, wg następujących zasad:1) Żłobek powiadomi Wykonawcę o ostatecznej ilości posiłków najpóźniej do godziny 14:00 dnia poprzedniego składając stosowne zamówienie telefonicznie lub mailem, uwzględniając w ogólnej liczbie dzieci 2) rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi ze Żłobkiem odbywać się będzie raz w miesiącu. 6. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości, zachowując jakość i estetykę wykonania zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi.Wykonawca jest zobowiązany przestrzegać zapisów art. 22 ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi do lat 3 (t.j. Dz. U z 2021 r. poz. 75) Dodatkowe wymagania Zamawiającego:1. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potraw nie może powtarzać się w ciągu 10 dni, na jadłospisie winny być oznaczone substancje powodujące alergię lub wywołujące alergie oraz reakcję nietolerancji.2. W tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 3 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym.3. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych –konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, zmniejszenie zużycia soli na rzecz naturalnych przypraw ziołowych.4. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone.5. W przypadku dań mięsnych należy unikać mięsa przetworzonego (mielone) na rzecz całych sztuk mięsa, wyklucza się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np.: mrożone pierogi, gołąbki, klopsy, używania produktów typu masłopodobnych, seropodobnych wędliny w swoim składzie mają zawierać powyżej 80% mięsa, nie mogą zawierać dodatków skrobi i soi, mięso nie może być MOM (mięso odkostnione mechanicznie).6. Wyklucza się stosowania produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawartością barwników, konserwantów i zagęszczaczy szkodliwych dla zdrowia.7. Do przygotowania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości świeżych warzyw i owoców, (absolutny zakaz przygotowywania posiłków z mrożonek) w tym także wykorzystanie owoców sezonowych takich jak : truskawki, maliny, jagody, wykorzystanie nasion roślin strączkowych oraz różnego rodzaju kasz (jęczmienna, kus-kus, manna, burgur).8. Jadłospis przygotowany i podpisany przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia i doświadczenie, tj. dietetyka lub technologa żywienia zbiorowego zatrudnionego na etacie Wykonawcy (umowa o pracę) lub będącego Wykonawcą w postaci osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą.9. W jadłospisie należy uwzględnić stosowanie diety: ogólnej, diety dla dzieci od 20 tygodnia życia, jarskiej, bezmlecznej, bezglutenowej oraz innych diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego.10. Wykonawca w ramach przedmiotu umowy dostarcza: a) śniadanie - zupa mleczna (takie jak: zacierka na mleku, lane ciasto, makaron, kasza jaglana, kasza manna, jęczmienna, płatki kukurydziane lub potrawy mleczne i mleko – pochodne, kanapka z różnym rodzajem pieczywa, herbata w tym ziołowa lub owocowa, sok, wędlina, pasty w tym jajeczna, mięsna , warzywna, dżem, miód, sery, warzywa np. pomidor, ogórek itp.; b) drugie śniadanie – owoce, kaszka manna z sokiem, musy owocowe, jogurt naturalny z owocami, sałatka owocowa, chrupki kukurydziane, biszkopty, wafle ryżowe itp.c) obiad – zupa ( pomidorowa, rosół , ogórkowa, barszcz z uszkami, brokułowa, dyniowa, szpinakowa, kalafiorowa, ziemniaczana itp.:) drugie danie: ziemniaki, zamiennie ryż, różne rodzaje kasz, kopytka, makaron, dania mięsne np. sztuka mięsa, udziec kurczaka, pierś z indyka, pulpety rybne, kotleciki rybne, pulpety mięsne, kotlety z piersi z kurczaka, gulasz, pierogi ( ruskie, leniwe, z mięsem, z mięsem i kapustą) naleśniki, knedle, gołąbki, makaron ze serem, makaron z musem owocowym itp., surówka, warzywa na parze, kompot, sok itp.; d) Podwieczorek - kanapka, ciasto, raz w tygodniu, domowe takie jak: ciasto z owocami, marchewkowe, szarlotka, babka piaskowa itp., desery mleczne, owoce (w tym sezonowe), herbata, napój mleczny, sok ze świeżych owoców itp. a w przypadku ciepłych dań: kisiel, budyń, panna cotta, galaretka z owocami, kakao, itp.Do przygotowania dań mięsnych należy używać mięso z kurczaka, indyka, wieprzowiny B/K, wołowiny B/K. Jeśli chodzi o dania rybne, należy je przygotowywać z dorsza, łososia, miruny bez skóry. Wykonawca jest zobowiązany do dostarczania wody mineralnej niegazowanej 18 litrów/ tygodniowo.11. Do obowiązków Żłobka realizowanych za pomocą personelu własnego należeć będzie porcjowanie i wydawanie posiłków dzieciom, oraz mycie naczyń, sprzątanie pomieszczeń, w których spożywane będą posiłki. 12. Pojemniki, w którym dostarczane są posiłki odbiera Wykonawca, który zobowiązany jest do ich mycia i dezynfekcji.13. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca w związku realizacją zamówienia zatrudniał co najmniej jedną osobę z co najmniej jednej z grup określonych w Rozdz. III pkt 10 SWZ.14. Wspólny Słownik Zamówień CPV: 55321000-6 Usługi przygotowywania posiłków, 55520000-1 Usługi dostarczania posiłków.15. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych we wzorze umowy stanowiącym Załącznik nr 5.16. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych.17. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert wariantowych oraz w postaci katalogów elektronicznych.18. Miejsce realizacji zamówienia: Polska, woj. małopolskie, Nowy Sącz ul. Podhalańska 38. 19. Zamawiający przewiduje udzielania zamówień, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt 7 P.Z.P. Zamówienie polegające na powtórzeniu podobnych usług zostanie udzielone w okresie 3 lat od dnia udzielenia zamówienia podstawowego w przypadku, gdy zaistnieje uzasadniona potrzeba rozszerzenia zamówienia podstawowego i zostaną zapewnione środki finansowe na ten cel. Przedmiot zamówienia zostanie wykonany w kuchni Wykonawcy, zwanej dalej „Kuchnią” z jego materiałów i środkami Wykonawcy, przez zatrudnionych przez niego pracowników.20. Ważne: po stronie wykonawcy, wywóz odpadów pokonsumpcyjnych. W powyższym zakresie do obowiązków Wykonawcy należy przyjęcie na siebie obowiązków wytwórcy odpadów i prowadzenie gospodarki odpadami zgodnie z ustawą z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (tj. Dz. U. z 2021, poz. 779 z poźn. zm.), a w szczególności prowadzenie kart ewidencji odpadu oraz przekazania odpadu do uprawnionego odbiorcy i w razie konieczności dostarczenie ich kopii do Zamawiającego.21. Zamawiający może w każdej chwili dokonać kontroli produktów z jakich są przygotowywane potrawy w dniu dostawy posiłków, bez wcześniejszego informowania wykonawcy. W razie uwag, wykonawca jest zobowiązany do usunięcia dań wobec, którego zamawiający ma zastrzeżenia. Wszystkie odstępstwa od przedmiotu zamówienia winny być wcześniej ustalane z Zamawiającym. Wykonawca jest zobowiązany do zmiany jadłospisu przekazanego przez Zamawiającego na dwa dni przed jego obowiązywaniem. 22. Zgodnie z art. 68 ust. 3 ustawy z dnia 11 stycznia 2018r. o elektromobilności i paliwach alternatywnych Wykonawca zobowiązuje się by udział pojazdów elektrycznych lub pojazdów napędzanych gazem ziemnym we flocie pojazdów użytkowanych przy wykonywaniu tego zadania wyniósł co najmniej 10%. ZŻM.26.5.2021 |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55321000, 55520000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Małopolskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Małopolskie |