Przetarg 12226114 - Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej nr...
| Analizuj | Zamówienie 12226114 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-12 |
| przedmiot ogłoszenia | Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej nr 4 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Zakopanem w okresie od dnia podpisania umowy do 25.06.2026 z możliwością skorzystania z prawa opcji 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi polegającej na zapewnieniu całodziennego żywienia dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 4 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Zakopanem, tj. przygotowanie i dostarczenie na potrzeby stołówki szkolnej gorącego posiłku: obiadu dwudaniowego z kompotem zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa. 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: 2.1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczeniu - na potrzeby stołówki szkolnej - gorącego posiłku: obiadu dwudaniowego z kompotem zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa.2.2. Zamawiający planuje, że:- dziennie należy dostarczyć ok. 100 szt. obiadów,- w okresie od dnia podpisania umowy (Zamawiający przewiduje, że podpisanie umowy nastąpi w na początku stycznia 2026 roku) a zakończenia na dzień 25 czerwca 2026 roku, należy dostarczyć około 10 200 posiłków (tj. 102 dni nauki x 100 szt.).- w okresie korzystania przez Zamawiającego z prawa opcji - zgodnie z pkt. 3.2.1 SWZ tj. od dnia 02 września 2026 roku do 18 grudnia 2026 roku, należy dostarczyć około 7 800 posiłków (tj. 78 dni nauki x 100 szt.).2.3. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów do 15%. Ewentualne zmiany ilości zamawianych obiadów Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy najpóźniej do godziny 9:00 danego dnia.2.4. Dostawa obiadów będzie odbywać się począwszy od dnia podpisania umowy do dnia 26 czerwca 2025 r. (oraz w okresie skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego) od poniedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych, wakacji i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki - o godzinie 11:20.2.5. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą.2.6. Wykonawca dostarczał będzie w ostatni dzień tygodnia, tygodniowy jadłospis na kolejny tydzień z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw, wraz z wykazem alergenów, jakie mogą występować w posiłkach - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem.2.7. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa.2.8. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015 r. poz. 594) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.2.9. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży.2.10. Ważna jest estetyka potraw i posiłków.2.11. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno- epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.2.12. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.2.13. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw (termosy powinny być dublowane – przy dostawie obiadu wymieniane pełne na puste) środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt.2.14. Zamawiający posiada własne naczynia (talerze, sztućce).2.15. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług stołówki szkolnej.2.16. Koszty związane z wydawaniem obiadów, myciem naczyń i termosów, sprzątaniem stołówki ponosić będzie Zamawiający – nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny obiadu.2.17. Cena jednostkowa posiłku obejmuje wszystkie elementy niezbędne do jego przygotowania, w tym wsad do kotła w kwocie 12,00 zł (koszt surowców).2.18. Wykonawca zapewnia na własny koszt zgodne z prawem postępowanie ze wszystkimi odpadami powstającymi w związku ze świadczeniem usługi. Wykonawca posiada przez cały okres realizacji umowy ważną umowę z uprawnionym podmiotem na odbiór i zagospodarowanie właściwych strumieni odpadów. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca przedkłada w terminie 3 dni kopię tej umowy oraz dowody przekazania odpadów podmiotom uprawnionym.2.19. Wykonawca segreguje i deponuje odpady powstające na terenie Zamawiającego zgodnie z regulaminem gminy. Wykonawca organizuje we własnym zakresie odbiór i zagospodarowanie strumieni nieobjętych gminnym systemem (w szczególności zużytych olejów i tłuszczów jadalnych) na podstawie umowy, o której mowa w pkt 19. Naruszenie obowiązków określonych w niniejszym punkcie stanowi nienależyte wykonanie umowy i podlega karom umownym przewidzianym w umowie. SP4.271.1.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55322000, 55520000, 55521200, 55523100, 55524000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Małopolskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Małopolskie |