Przetarg 9310709 - Sukcesywna dostawa żywności do stołówek Miejsko -...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 9310709
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2022-11-17 |
przedmiot ogłoszenia | Sukcesywna dostawa żywności do stołówek Miejsko - Gminnego Przedszkola w Kańczudze w 2023 roku Część 1: Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa żywności do stołówek MiejskoGminnego Przedszkola w Kańczudze w 2023 roku. Część 1 – Warzywa, owoce, jaja – w ilości i o jakości wskazanej w załączniku nr 1a Do SWZMiejsce dostaw, do których dostarczany będzie towar (dotyczy wszystkich części):1. stołówka Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze przy ulicy W. Witosa 1, 37-220 Kańczuga,2. stołówka w Łopuszce Wielkiej 488 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,3. stołówka w Sieteszy 242 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,4. stołówka w Siedleczce 179 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze.Wykonawca zobowiązany jest realizować dostawy transportem własnym, lub zleconym na swój koszt i ryzyko, na podstawie zamówień składanych przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca w ramach zamówienia zobowiązany będzie również do rozładunku i wniesienia dostarczanego towaru w miejsce wyznaczone przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę towaru i zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu. Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia właściwego transportu przedmiotu zamówienia w sposób nieoddziałujący negatywnie na przydatność do spożycia artykułów oraz ich walory spożywcze, odżywcze, smakowe i jakościowe. Wykonawca ma obowiązek dostarczyć towar dobrej jakości, który został wyprodukowany, przechowywany i dostarczony zgodnie z wymaganiami systemu HACCP. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczanych produktów nastąpi przyjęcie towaru. W przypadku złej jakości dostarczonego towaru zamawiający nie dokona ich odbioru. W takiej sytuacji Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć towar dobrej jakości w przeciągu maksymalnie 3 godzin, w przeciwnym razie Zamawiający nie zapłaci za wadliwy towar oraz obciąży karą Wykonawcę w wysokości określonej w projekcie umowy – kary umowne, która zostanie potrącona z kolejnej faktury.Sposób realizacji dostaw: Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień składanych telefonicznie. Pocztyelektronicznej lub osobiście przez upoważnione osoby (pracowników poszczególnych stołówek) z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem do godziny 13:00 tj. np. zamówienia na piątek będzie składane co najmniej w czwartek do godziny 13:00. W zamówieniach tych Zamawiający określał będzie dokładną ilość i rodzaj zamawianego asortymentu. Dostawa będzie miała miejsce od poniedziałku do piątku w godzinach 06:00 – 08:00 w przypadku część 1,2,3,4 oraz w godzinach od 06:00 – 07:00 w przypadku Części 5.Z tytułu nie spełnienia przez Wykonawcę, podwykonawcę ww. wymogu Zamawiający przewiduje sankcje w postaci obowiązku zapłaty kary umownej w wysokości określonej w umowie w sprawie zamówienia publicznego. (Załącznik nr 4 do SWZ)Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktów do stołówki nie może być krótszy niż 1/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu.Sposób rozliczeń za zrealizowane dostawy:Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą będą następowały po każdym zrealizowanym prawidłowo zleceniu, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw, po przedstawieniu faktury. Przyjmuje się dwutygodniowe cykle fakturowania lub w innym terminie po uzgodnieniu z Zamawiającym. Część 2: Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa żywności do stołówek MiejskoGminnego Przedszkola w Kańczudze w 2023 roku.Część 2 – Nabiał i produkty mleczarskie – załącznik nr 1b do SWZ. Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązującychprzepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności: • Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia(Dz.U.2020.2021 t.j. z dnia 2020.11.16).• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.(Dz.U.2021.630 t.j. z dnia 2021.04.07).• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające proceduryw zakresie bezpieczeństwa żywności.• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.• Wykonawca zobowiązany jest do stosowania zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.2020.2021 t.j. z dnia 2020.11.16).• Dostarczane artykuły spożywcze muszą spełniać warunki wg. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).Dla części 2 zamówiony asortyment winien być dostarczany w oznakowanych opakowaniach, zawierających informacje dotyczące m.in.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami prawa. Opakowania winny być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Miejsce dostaw, do których dostarczany będzie towar (dotyczy wszystkich części):1. stołówka Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze przy ulicy W. Witosa 1, 37-220 Kańczuga,2. stołówka w Łopuszce Wielkiej 488 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,3. stołówka w Sieteszy 242 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,4. stołówka w Siedleczce 179 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze.Wykonawca zobowiązany jest realizować dostawy transportem własnym, lub zleconym na swój koszt i ryzyko, na podstawie zamówień składanych przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca w ramach zamówienia zobowiązany będzie również do rozładunku i wniesienia dostarczanego towaru w miejsce wyznaczone przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę towaru i zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu. Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia właściwego transportu przedmiotu zamówienia w sposób nieoddziałujący negatywnie na przydatność do spożycia artykułów oraz ich walory spożywcze, odżywcze, smakowe i jakościowe. Wykonawca ma obowiązek dostarczyć towar dobrej jakości, który został wyprodukowany, przechowywany i dostarczony zgodnie z wymaganiami systemu HACCP. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczanych produktów nastąpi przyjęcie towaru. W przypadku złej jakości dostarczonego towaru zamawiający nie dokona ich odbioru. W takiej sytuacji Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć towar dobrej jakości w przeciągu maksymalnie 3 godzin, w przeciwnym razie Zamawiający nie zapłaci za wadliwy towar oraz obciąży karą Wykonawcę w wysokości określonej w projekcie umowy – kary umowne, która zostanie potrącona z kolejnej faktury.Sposób realizacji dostaw: Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień składanych telefonicznie. Pocztyelektronicznej lub osobiście przez upoważnione osoby (pracowników poszczególnych stołówek) z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem do godziny 13:00 tj. np. zamówienia na piątek będzie składane co najmniej w czwartek do godziny 13:00. W zamówieniach tych Zamawiający określał będzie dokładną ilość i rodzaj zamawianego asortymentu. Dostawa będzie miała miejsce od poniedziałku do piątku w godzinach 06:00 – 08:00 w przypadku część 1,2,3,4 oraz w godzinach od 06:00 – 07:00 w przypadku Części 5.Z tytułu nie spełnienia przez Wykonawcę, podwykonawcę ww. wymogu Zamawiający przewiduje sankcje w postaci obowiązku zapłaty kary umownej w wysokości określonej w umowie w sprawie zamówienia publicznego. (Załącznik nr 4 do SWZ)Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktów do stołówki nie może być krótszy niż 1/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu.Sposób rozliczeń za zrealizowane dostawy:Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą będą następowały po każdym zrealizowanym prawidłowo zleceniu, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw, po przedstawieniu faktury. Przyjmuje się dwutygodniowe cykle fakturowania lub w innym terminie po uzgodnieniu z Zamawiającym. Część 3: Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa żywności do stołówek Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze w 2023 roku.Część 3 – Różne produkty spożywcze- załącznik nr 1c Do SWZ.Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązującychprzepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności: • Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia(Dz.U.2020.2021 t.j. z dnia 2020.11.16).• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.(Dz.U.2021.630 t.j. z dnia 2021.04.07).• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające proceduryw zakresie bezpieczeństwa żywności.• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.• Wykonawca zobowiązany jest do stosowania zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.2020.2021 t.j. z dnia 2020.11.16).• Dostarczane artykuły spożywcze muszą spełniać warunki wg. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).Dla części 3 zamówiony asortyment winien być dostarczany w oznakowanych opakowaniach, zawierających informacje dotyczące m.in.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami prawa. Opakowania winny być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Miejsce dostaw, do których dostarczany będzie towar (dotyczy wszystkich części):1. stołówka Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze przy ulicy W. Witosa 1, 37-220 Kańczuga,2. stołówka w Łopuszce Wielkiej 488 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,3. stołówka w Sieteszy 242 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,4. stołówka w Siedleczce 179 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze.Wykonawca zobowiązany jest realizować dostawy transportem własnym, lub zleconym na swój koszt i ryzyko, na podstawie zamówień składanych przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca w ramach zamówienia zobowiązany będzie również do rozładunku i wniesienia dostarczanego towaru w miejsce wyznaczone przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę towaru i zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu. Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia właściwego transportu przedmiotu zamówienia w sposób nieoddziałujący negatywnie na przydatność do spożycia artykułów oraz ich walory spożywcze, odżywcze, smakowe i jakościowe. Wykonawca ma obowiązek dostarczyć towar dobrej jakości, który został wyprodukowany, przechowywany i dostarczony zgodnie z wymaganiami systemu HACCP. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczanych produktów nastąpi przyjęcie towaru. W przypadku złej jakości dostarczonego towaru zamawiający nie dokona ich odbioru. W takiej sytuacji Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć towar dobrej jakości w przeciągu maksymalnie 3 godzin, w przeciwnym razie Zamawiający nie zapłaci za wadliwy towar oraz obciąży karą Wykonawcę w wysokości określonej w projekcie umowy – kary umowne, która zostanie potrącona z kolejnej faktury.Sposób realizacji dostaw: Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień składanych telefonicznie. Pocztyelektronicznej lub osobiście przez upoważnione osoby (pracowników poszczególnych stołówek) z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem do godziny 13:00 tj. np. zamówienia na piątek będzie składane co najmniej w czwartek do godziny 13:00. W zamówieniach tych Zamawiający określał będzie dokładną ilość i rodzaj zamawianego asortymentu. Dostawa będzie miała miejsce od poniedziałku do piątku w godzinach 06:00 – 08:00 w przypadku część 1,2,3,4 oraz w godzinach od 06:00 – 07:00 w przypadku Części 5.Z tytułu nie spełnienia przez Wykonawcę, podwykonawcę ww. wymogu Zamawiający przewiduje sankcje w postaci obowiązku zapłaty kary umownej w wysokości określonej w umowie w sprawie zamówienia publicznego. (Załącznik nr 4 do SWZ)Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktów do stołówki nie może być krótszy niż 1/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu.Sposób rozliczeń za zrealizowane dostawy:Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą będą następowały po każdym zrealizowanym prawidłowo zleceniu, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw, po przedstawieniu faktury. Przyjmuje się dwutygodniowe cykle fakturowania lub w innym terminie po uzgodnieniu z Zamawiającym. Część 4: Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa żywności do stołówek Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze w 2023 roku.Część 4 – Mięsa, wędliny, konserwy- załącznik nr 1d do SWZ.Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązującychprzepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności: • Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia(Dz.U.2020.2021 t.j. z dnia 2020.11.16).• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.(Dz.U.2021.630 t.j. z dnia 2021.04.07).• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające proceduryw zakresie bezpieczeństwa żywności.• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.• Wykonawca zobowiązany jest do stosowania zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.2020.2021 t.j. z dnia 2020.11.16).• Dostarczane artykuły spożywcze muszą spełniać warunki wg. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).Dla części 4 tj. mięso - Zamówiony asortyment winien być dostarczany w oznakowanych opakowaniach, zawierających informacje dotyczące m.in.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami prawa. Opakowania winny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Dostarczane mięso i wyroby mięsne każdorazowo powinny pochodzićz udokumentowanego źródła i powinny spełniać wszelkie normy nałożone obowiązującymi w tym zakresie przepisami sanitarnymi i weterynaryjnymi m.in. z ustawą z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2020 r. poz. 1753, z 2022 r. poz. 1570., ze zmianami). Dostarczane mięso i wyroby mięsne muszą posiadać datę produkcji i datę ważności. Dostawa produktów odbywać się musi samochodem typu chłodnia, spełniającym wymagania niezbędne do transportu artykułów spożywczych wymagających warunków chłodniczych.Miejsce dostaw, do których dostarczany będzie towar (dotyczy wszystkich części):1. stołówka Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze przy ulicy W. Witosa 1, 37-220 Kańczuga,2. stołówka w Łopuszce Wielkiej 488 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,3. stołówka w Sieteszy 242 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,4. stołówka w Siedleczce 179 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze.Wykonawca zobowiązany jest realizować dostawy transportem własnym, lub zleconym na swój koszt i ryzyko, na podstawie zamówień składanych przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca w ramach zamówienia zobowiązany będzie również do rozładunku i wniesienia dostarczanego towaru w miejsce wyznaczone przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę towaru i zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu. Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia właściwego transportu przedmiotu zamówienia w sposób nieoddziałujący negatywnie na przydatność do spożycia artykułów oraz ich walory spożywcze, odżywcze, smakowe i jakościowe. Wykonawca ma obowiązek dostarczyć towar dobrej jakości, który został wyprodukowany, przechowywany i dostarczony zgodnie z wymaganiami systemu HACCP. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczanych produktów nastąpi przyjęcie towaru. W przypadku złej jakości dostarczonego towaru zamawiający nie dokona ich odbioru. W takiej sytuacji Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć towar dobrej jakości w przeciągu maksymalnie 3 godzin, w przeciwnym razie Zamawiający nie zapłaci za wadliwy towar oraz obciąży karą Wykonawcę w wysokości określonej w projekcie umowy – kary umowne, która zostanie potrącona z kolejnej faktury.Sposób realizacji dostaw: Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień składanych telefonicznie. Pocztyelektronicznej lub osobiście przez upoważnione osoby (pracowników poszczególnych stołówek) z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem do godziny 13:00 tj. np. zamówienia na piątek będzie składane co najmniej w czwartek do godziny 13:00. W zamówieniach tych Zamawiający określał będzie dokładną ilość i rodzaj zamawianego asortymentu. Dostawa będzie miała miejsce od poniedziałku do piątku w godzinach 06:00 – 08:00 w przypadku część 1,2,3,4 oraz w godzinach od 06:00 – 07:00 w przypadku Części 5.Z tytułu nie spełnienia przez Wykonawcę, podwykonawcę ww. wymogu Zamawiający przewiduje sankcje w postaci obowiązku zapłaty kary umownej w wysokości określonej w umowie w sprawie zamówienia publicznego. (Załącznik nr 4 do SWZ)Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktów do stołówki nie może być krótszy niż 1/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu.Sposób rozliczeń za zrealizowane dostawy:Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą będą następowały po każdym zrealizowanym prawidłowo zleceniu, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw, po przedstawieniu faktury. Przyjmuje się dwutygodniowe cykle fakturowania lub w innym terminie po uzgodnieniu z Zamawiającym. Część 5: Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa żywności do stołówek Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze w 2023 roku.Część 5 – Pieczywo- załącznik nr 1e Do SWZ.Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązującychprzepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności: • Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia(Dz.U.2020.2021 t.j. z dnia 2020.11.16).• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.(Dz.U.2021.630 t.j. z dnia 2021.04.07).• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające proceduryw zakresie bezpieczeństwa żywności.• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.• Wykonawca zobowiązany jest do stosowania zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.2020.2021 t.j. z dnia 2020.11.16).• Dostarczane artykuły spożywcze muszą spełniać warunki wg. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154).Dla części 5 tj. pieczywo, zamówiony asortyment winien być dostarczony w oznakowanych opakowaniach, zawierających informacje dotyczące m.in. nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami prawa. Opakowania winny być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.Miejsce dostaw, do których dostarczany będzie towar (dotyczy wszystkich części):1. stołówka Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze przy ulicy W. Witosa 1, 37-220 Kańczuga,2. stołówka w Łopuszce Wielkiej 488 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,3. stołówka w Sieteszy 242 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze,4. stołówka w Siedleczce 179 stanowiąca Filię zamiejscową Miejsko Gminnego Przedszkola w Kańczudze.Wykonawca zobowiązany jest realizować dostawy transportem własnym, lub zleconym na swój koszt i ryzyko, na podstawie zamówień składanych przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca w ramach zamówienia zobowiązany będzie również do rozładunku i wniesienia dostarczanego towaru w miejsce wyznaczone przez przedstawiciela Zamawiającego. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę towaru i zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu. Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia właściwego transportu przedmiotu zamówienia w sposób nieoddziałujący negatywnie na przydatność do spożycia artykułów oraz ich walory spożywcze, odżywcze, smakowe i jakościowe. Wykonawca ma obowiązek dostarczyć towar dobrej jakości, który został wyprodukowany, przechowywany i dostarczony zgodnie z wymaganiami systemu HACCP. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczanych produktów nastąpi przyjęcie towaru. W przypadku złej jakości dostarczonego towaru zamawiający nie dokona ich odbioru. W takiej sytuacji Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć towar dobrej jakości w przeciągu maksymalnie 3 godzin, w przeciwnym razie Zamawiający nie zapłaci za wadliwy towar oraz obciąży karą Wykonawcę w wysokości określonej w projekcie umowy – kary umowne, która zostanie potrącona z kolejnej faktury.Sposób realizacji dostaw: Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień składanych telefonicznie. Pocztyelektronicznej lub osobiście przez upoważnione osoby (pracowników poszczególnych stołówek) z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem do godziny 13:00 tj. np. zamówienia na piątek będzie składane co najmniej w czwartek do godziny 13:00. W zamówieniach tych Zamawiający określał będzie dokładną ilość i rodzaj zamawianego asortymentu. Dostawa będzie miała miejsce od poniedziałku do piątku w godzinach 06:00 – 08:00 w przypadku część 1,2,3,4 oraz w godzinach od 06:00 – 07:00 w przypadku Części 5.Z tytułu nie spełnienia przez Wykonawcę, podwykonawcę ww. wymogu Zamawiający przewiduje sankcje w postaci obowiązku zapłaty kary umownej w wysokości określonej w umowie w sprawie zamówienia publicznego. (Załącznik nr 4 do SWZ)Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktów do stołówki nie może być krótszy niż 1/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu.Sposób rozliczeń za zrealizowane dostawy:Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą będą następowały po każdym zrealizowanym prawidłowo zleceniu, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw, po przedstawieniu faktury. Przyjmuje się dwutygodniowe cykle fakturowania lub w innym terminie po uzgodnieniu z Zamawiającym. MGP.271.4.2022 |
branża | Spożywcza |
podbranża | artykuły spożywcze |
kody CPV | 15100000, 15300000, 15500000, 15800000, 15810000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Podkarpackie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Podkarpackie |