Przetarg 10374646 - Przygotowanie oraz dostawa posiłków i napojów dla...
Analizuj | Zamówienie 10374646 |
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2024-03-27 |
przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie oraz dostawa posiłków i napojów dla mieszkańców DPS 1. Przedmiotem i zakresem zamówienia jest przygotowanie oraz dostawa posiłków i napojów dla mieszkańców Domu Pomocy Społe cznej w Orzeszu(dalej: „DPS”).2. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w DPS. Żywienie mieszkańców opiera się na n/w dietach:a) dieta podstawowa – 55 osoby;b) dieta lekkostrawna – 17 osób;c) dieta z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych – 3 osoby;d) dieta purynowa – 1 osoba;e) dieta wrzodowa – 4 osoby;f) dieta wątrobowa – 1 osoba;g) dieta małosolna – 1 osoba;h) dieta wysokobiałkowa – 1 osoba;i) dieta niskolaktozowa – 2 osoby;j) dieta niskofenyloanalinowa – 1 osoba;k) dieta cukrzycowa – 3 osoby;l) dieta hypocholesterolowa – 1 osoba.3. Zamawiający określa następujące, szczegółowe wymagania w zakresie żywienia i realizacji zamówienia:4.1. Posiłki dla mieszkańców winne być dostarczone o ściśle ustalonych porach dnia, tj.:a) śniadanie w przedziale godzinowym: 730-800,b) obiad w przedziale godzinowym: 1200-1230,c) kolację wykonawca przywozi wraz z obiadem.4.2. Dzienna ilość posiłków wynosi: 3 x 90 porcji.UWAGA: W sytuacjach szczególnych ilość posiłków może ulec zmianie, np. w przypadku wyjazdu mieszkańców na turnus rehabilitacyjny lubdo innych miejsc (np. szpital, wycieczki itp.). W takich sytuacjach Zamawiający ma prawo zrezygnować z posiłku lub zgłosić wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków – suchy prowiant, a wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminui sposobu wykonania wymaganych dostaw. Zmiany zakresu usługi wynagrodzenia dotyczące w/w sytuacji zostały opisane w projektowanych postanowieniach umowy, stanowiących Załącznik nr 3 do SWZ („Projekt umowy).4.3. Wyżywienie dotyczy wszystkich dni w tygodniu.4.4. Na całodzienne wyżywienie składają się:4.4.1. Śniadanie wraz z napojami:a) zupa mleczna w termosie dla każdego zespołu oddzielnie(6 zespołów) – niesłodzona;b) chleb krojony oraz masło dla każdego zespołu oddzielnie – zgodnie z poniższym wykazem:ZESPÓŁ ILOŚĆ MASŁA ILOŚĆ I RODZAJ PIECZYWAI 2 kostki - 1 WEK- 1 WIELOZIARNISTY- 1 PSZENNYII 5 kostek - 4 PSZENNE- 2 WEKI- 2 GRAHAMYIII 4 kostki - 1 PSZENNY- 2 WEKI- 4 PEŁNOZIARNISTEIV 5 kostek - 4 PSZENNE- 2 WEKI- 2 WIELOZIARNISTEV 4 kostki - 4 PSZENNE- 2 WEKI- 2 PEŁNOZIARNISTEVIHOSTEL 4 kostki - 3 PSZENNE- 2 WEKI- 2 WIELOZIARNISTE─ gramaż pieczywa:Weki – według standardów sprzedaży pieczywaGraham, pełnoziarnisty – nie mniej niż 500 gPszenny – nie mniej niż 800 g─ wykaz masła oraz pieczywa – podana ilość dotyczy śniadania oraz kolacji, którą wykonawca ma obowiązek dostarczyć wraz ze śniadaniem─ wszystkie chleby muszą być krojone, w pierwszym dniu ważności do spożycia, data ważności musi być potwierdzona etykietą;c) masło o zawartości tłuszczu minimum 82%, musi byćw oryginalnym opakowaniu min. 200 g kostka, tak aby Zamawiający mógł sprawdzić zawartość tłuszczu;d) dodatki do chleba w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielnie;e) do każdego śniadania obowiązkowo warzywa, id.. pomidor, ogórek, rzodkiewktd.td.;f) do każdego śniadania obowiązkowo 3 kg cukru (0,5 kgna każdy zespół, Zamawiający sam dokona podziału);g) jeden raz w tygodniu musi być ciepłe śniadanie np. ciepła kiełbasa, jajecznica itd.;h) napoje gorące typu herbata, kawa, kakao dla każdego zespołu oddzielnie – niesłodzone;4.4.2. Obiad – diety jak w ust. 3 powyżej:a) pierwsze danie: zupa w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów);b) drugie danie: w termosach dla każdego zespołu oddzielnie(6 zespołów);c) do każdego obiadu obowiązkowo owoc, dla każdego mieszkańca (bez względu na rodzaj diety), owoce muszą być urozmaicone;d) kompot;4.4.3. kolacja dostarczana łącznie z obiadem(oprócz masła i chleba, które są dostarczane przy śniadaniu):a) dodatki do chleba w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielnie;b) napoje typu herbata, kawa, kakao – niesłodzone;c) raz w tygodniu musi być ciepła kolacja np. bigos, leczo, bogracz, kiełbasa na gorąco itd. (w innym dniu niż ciepłe śniadanie), ponieważ kolacja jest przywożona z obiadem podgrzanie kolacji jest w gestii Zamawiającego. Waga porcji minimum 200 g.4.5. Zamawiający wymaga zachowania gramatury poniższych produktówna talerzu w granicach:a) zupa mleczna, 250 ml;b) wędlina i wyroby wędliniarskie, nie mniej niż 100 g na osobę – dopuszcza się podanie raz w tygodniu wędliny podrobowej, wędliny typu mielonka, dopuszcza się również raz w tygodniu wędlinę typu parówka na gorąco, w pozostałe dni zawartość mięsa w wędlinienie może być mniejsza niż 85%;c) sałatki (różne), nie mniej niż 100 g na osobę;d) twarogi (różne), nie mniej niż 100 g na osobę;e) konserwa rybna, nie mniej niż 1 puszka na osobę (150-170 g);f) makrela wędzona, 1 szt. (150-200 g) na osobę;g) ser żółty, nie mniej niż 100 g na osobę;h) produkty podawane w zestawie, np.: ser-wędlina gramatura dostosowana;i) jajko, nie mniej niż 2 sztuki na osobę;j) pasty (różne), nie mniej niż 100 g na osobę;k) pasztet, ser topiony, nie mniej niż 50 g na osobę;l) warzywa jako dodatek do śniadania, 50 g na osobę;m) napoje, 400 ml – niesłodzone;n) zupy podawane do obiadu, nie mniej niż 0,3 litra na osobę;o) owoc lub owoce, nie mniej niż 200 g;p) mięso gotowe do spożycia, nie mniej niż 150 g na osobę;q) ryba (filet) gotowa do spożycia, nie mniej niż 200 g na osobę –bez ości;r) surówki do obiadu, nie mniej niż 150 g na osobęs) ziemniaki gotowe do spożycia, nie mniej niż 300 g na osobęt) inne potrawy gotowe do spożycia, np. naleśniki, zapiekanka, pierogi, gołąbki, leczo itd., nie mniej niż 300 g na osobę4.6. Śniadania, obiady i kolacje muszą być urozmaicone. 4.7. Minimum trzy razy w tygodniu powinien być obiad mięsny: wtorki, czwartki, niedziele (drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina), mięso w postaci zmielonej jest dopuszczalne tylko 2x w tygodniu, a raz w tygodniu ryba (filet).4.8. W niedzielę i święta musi być obiad mięsny typu pieczeń wieprzowa, rolada wołowa lub wieprzowa, kotlet wieprzowy.4.9. Zamiennik ziemniaków typu kasza, makaron jest dopuszczalnyraz w tygodniu.4.10. Wykonawca zapewni raz w tygodniu (środa) herbatę w ilości 6 paczekpo 50 szt. każda (nie mogą to być granulki) oraz 18 kg cukru.Raz w miesiącu 6 paczek herbaty owocowej (druga środa miesiąca).4.11. Wykonawca w okresie od 1 kwietnia do 30 września każdorazowodo śniadania zapewni dodatkowo 5 litrów napoju (przegotowanej wodyz sokiem lub wody mineralnej) na każdy zespół (6 zespołów).4.12. Zgodnie z § 6 ust. 1 pkt 6 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 r. w sprawie domów pomocy społecznej (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 734 z póżn.zm.) podstawowe produkty żywnościowe i napoje są dostępne przez całą dobę, w związku z tym wykonawca zapewni dodatkowo całodzienny dostęp do chleba, masła oraz dżemu lub pasztetu (chleb 1 szt./a 1 kg; masło 1 szt./a 200 g; dżem lub pasztet 1 szt./a 250 g) na każde żądanie Zamawiającego, które będzie zgłaszane dzień wcześniej telefonicznie, faxem lub e-mailem. FK.261.1.2024.MA |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | usługi cateringowe, żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55520000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | śląskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | śląskie |