Zlecenie 7276504 - Przygotowanie na terenie Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr...

   
Zamówienie 7276504 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2020-01-13
przedmiot zlecenia
Przygotowanie na terenie Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 8 na osiedlu Bolesława Śmiałego 107 w Poznaniu i wydawanie 4 posiłków d
ziennie dla dzieci z Przedszkola nr 190 oraz przygotowywanie śniadań i obiadów dwudaniowych z napojem dla dzieci, które zgłoszą się ze Szkoły Podstawowej.
Przedmiot zamówienia obejmuje:
Codzienne przygotowywanie i wydawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 190 w ZSP nr 8, chętnych uczniów Szkoły Podstawowej nr 34 oraz nauczycieli i pracowników ZSP nr 8 z wyłączeniem dni wolnych od zajęć.
Ilość dzieci uczęszczających do przedszkola i oddziału przedszkolnego-200 dzieci.
8.30 śniadanie + napój
10.00 napój + przekąska
11.30 obiad dwudaniowy z kompotem
13.45 podwieczorek
zapewnienie wody pitnej dla dzieci na cały czas pobytu w przedszkolu ( woda na żądanie dzieci )
3. Zapewnienie odpowiedniej ilości pracowników zmywalni naczyń stołowych obsługujących w ciągu dnia pracy systematyczne zmywanie naczyń każdorazowo po każdym z czterech posiłków dla dzieci Przedszkola nr 190 oraz jednocześnie w czasie wydawania obiadów dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 34 zmywanie naczyń po wydanych obiadach.
4. Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa oraz zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży, o najwyższym standardzie, na bazie produktów zgodnie z normami HCCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi, w tym Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisów wykonawczych do Ustawy-Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach spełniających wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku od 3 do 6 lat oraz zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywności i Żywienia.
5. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (np. dieta bezmleczna, bezglutenowa).
6. Wykonawca zapewnia stałą możliwość konsultacji dla Rodziców z dietetykiem ustalającym jadłospisy dietetyczne
dla dzieci korzystających z poszczególnych diet pokarmowych
Posiłki powinny spełniać następujące warunki ilościowe dla dzieci przedszkolnych:
- śniadanie: potrawy mleczne i mleko pochodne, kanapki, warzywa lub owoce, napój dostosowany do pozostałych składników posiłku ( napój mleczny i herbata )
- obiad: zupa nie mniej niż 200 ml; drugie danie-ziemniaki lub inny dodatek skrobiowy nie mniej niż 100 g, porcja mięsa lub ryby nie mniej niż 70 g, potrawy mączne ( np. pierogi, naleśniki ) nie mniej niż 200 g,
surówka nie mniej niż 100 g oraz kompot / sok 200 ml
- podwieczorek: kanapka lub ciasto lub deser mleczny, owoce lub warzywa, napój dostosowany do pozostałych składników posiłku, napój 200 ml
- zapewnienie dzieciom napojów na cały dzień pobytu dziecka w przedszkolu w ilości zapewniającej ich spożycie zarówno w trakcie jak i między posiłkami
- zapewnienie słodkiego poczęstunku w postaci tortu okolicznościowego dla wszystkich grup przedszkolnych kończących edukację przedszkolną oraz ich gości na zakończenie roku szkolnego
- uzupełnianie zastawy szklanej ( dopasowanej do obecnej ) na której spożywane są posiłki przez dzieci przedszkolne, oddział przedszkolny w szkole i dzieci szkolne.
7. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
- dzienny jadłospis powinien obejmować dania mięsne, półmięsne oraz jarskie, powinien uwzględniać sezonowość posiłków i święta
- jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może się powtarzać w tym samym tygodniu
- w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 2 razy obiad z drugim daniem mięsnym ( z przewagą drobiowego ), a co najmniej 1 raz obiad z drugim daniem rybnym
- posiłki typu naleśniki, placki lub pierogi itp. nie mogą być częściej niż 2 razy w tygodniu
- potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, z gwarancją świeżości, mało przetworzonych, bez dodatków konserwujących, barwiących, sztucznie aromatyzowanych, bez ulepszaczy smaków, wyklucza się gotowe dania w torebkach i produkty typu instant, mięso nie może być MMO.
- w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone
- do przygotowywania potraw zalecane jest stosowanie tłuszczów spożywczych-olej, masło, do smażenia olej roślinny rafinowany, stosowanie dużej ilości kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli
- ważna jest estetyka potraw i posiłków.
8.Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do Dyrektora placówki najpóźniej na 3 dni przed jego realizacją. Na jadłospisie winna widnieć gramatura oraz kaloryczność posiłków.
9. Koszt całodniowego żywienia dziecka uczęszczającego do przedszkola nie może zostać zmieniony w czasie trwania zawartej umowy.
10.Wykonawca może dokonać sprzedaży posiłków innym osobom nie objętym zapytaniem wg ceny wynikającej z własnej kalkulacji.
11. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania i przechowywania próbek żywieniowych do celów sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi zasadami.
12.Posiłki będą przygotowywane przez osoby posiadające zaświadczenie lekarskie z badań przeprowadzonych do celów sanitarno-epidemiologicznych w zakładzie spełniającym wymagania higieniczno-sanitarne dla zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu posiłki, środki spożywcze.
13.W przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca zobowiązuje się w ramach środków przeznaczonych na wyżywienie do przygotowania tzw. suchego prowiantu.
14.Wykonawca jest gotowy do realizowania przedmiotu zapytania w przypadku zakłócenia procesu technologicznego ( z przyczyn niezależnych, braku energii elektrycznej, braku wody itp.) wytwarzanych posiłków. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o tej samej jakości na swój koszt z innych bezpiecznych źródeł.
15.Wykonawca jest zobowiązany do dostosowania się godzinami wydawania posiłków do wymogów Dyrektora placówki zgodnie z harmonogramem zajęć dzieci przedszkolnych i uczniów.
16.Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania zapisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
17.Do każdego posiłku Wykonawca przygotowuje produkty, półprodukty i napoje, wg ustalonych jadłospisów.
18.Szczegółowy jadłospis ustalany będzie przez Zamawiającego na okres jednego miesiąca -jadłospis stanowi
załącznik nr 7 do ogłoszenia.
19.Wykonawca będzie przygotowywał posiłki według obowiązujących norm żywieniowych.
20.Posiłki muszą spełniać wymagania Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2017.149 j.t.)
21.Posiłki będą w całości przygotowywane i gotowane na terenie Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 8 w kuchni szkolnej. Nie dopuszcza się dostarczanie gotowych posiłków na teren Zamawiającego.
22.Wykonawca zobowiązany jest do wyposażenia kuchni w sposób umożlwiający realizację przedmiotu zamówienia.
23.W jadłospisie muszą się pojawić owoce do drugiego śniadania: 3 x w tygodniu świeże, sezonowe (więc one mogą się powtarzać), a także przy śniadaniach pierwszych mleko bądź jego pochodne np. kakao, bawarka, płatki z mlekiem. Herbata z cytryną (nie z kwaskiem cytrynowym). Herbata czarna zwykła lub owocowa, parzona, a nie granulowana. W każdym posiłku powinny być uwzględnione co najmniej 2 produkty dostarczające białko zwierzęce (mleko, ser, wędliny, jaja, itp. z zaznaczeniem, że wędliny nie mogą zawierać MOM-mięsa oddzielonego mechanicznie).
24.Dodatki warzywne do śniadań powinny być odpowiednio zestawione kolorystycznie i smakowo, dając możliwość odpowiedniej dekoracji śniadania (np. sałata, żółta lub czerwona papryka, pomidory, ogórki zielone, kwaszone lub konserwowe, rzodkiewka), a ich rodzaj powinien być dostosowany do sezonu.
Jadłospis śniadań powinien być komponowany wg następujących typów:
I typ: podstawą jest napój - herbata z cytryną lub napój mleczny (np. kakao, kawa zbożowa na mleku, bawarka) oraz pieczywo mieszane przy czym 2 x w tygodniu pieczywo typu graham lub z ziarnami z dodatkami zawierającymi białko zwierzęce (np. wędliny, jaja, sery, ryby i przetwory w formie pasty) z pośród tych produktów dzieci muszą mieć podane 2 do wyboru, a także dodatek warzywny (np. sałata, rzodkiewka, pomidor, papryka, ogórek), do smarowania pieczywa masło i słodkie dodatki typu powidła, miód, dżem.
II typ: podstawą jest potrawa gotowana np. zupa mleczna, kiełbasa, parówki na gorąco oraz pieczywo z dodatkami (dodatek białkowy bezmięsny, np. ser topiony, jajko, ser żółty, twaróg), a także dodatek warzywny (np. sałata, rzodkiewka, pomidor, papryka, ogórek) oraz dodatek do pieczywa: dżem, masło do smarowania, napój np. herbata z cytryną.
W ciągu tygodnia:
3 śniadania winny być śniadaniami - I typu - w poniedziałek, wtorek, czwartek,
2 śniadania winny być śniadaniami - II typu - w środę i piątek.
Obiady: Składają się z zupy i dania drugiego oraz surówek i warzyw dostępnych sezonowo lub mrożonych w okresie zimowym podanych osobno by dzieci mogły sobie je same nakładać. Napoje to soki i kompoty. Przynajmniej raz w tygodniu podawana ryba, 2 x w tygodniu mięso. W przypadku gdy danie jest bezmięsne to zupa musi zawierać mięso. Dania bezmięsne muszą być sporządzone z mąki pełnoziarnistej. Dopuszczalny jest jeden raz w tygodniu obiad na słodko, z zaznaczeniem, iż śniadania nie mogą w ten dzień być słodkie.
Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość podawanych posiłków, ich temperaturę w chwili podania oraz ich walory smakowe i estetyczne.
Zamawiający informuje wykonawcę o tym, że żywione będą dzieci z różnorodnymi alergiami pokarmowymi (na podstawie zaświadczeń lekarskich). Wykonawca powinien (po zgłoszeniu rodziców i uzgodnieniu z nimi) zapewnić odpowiednie produkty zastępcze dla tych dzieci (np. mleko krowie zastąpić mlekiem sojowym).
Przygotowany jadłospis przed jego realizacją musi uzyskać pisemną akceptację Zamawiającego.
Zamawiający ma prawo do rozwiązania umowy z Wykonawcą w trybie natychmiastowym, jeżeli ten nie będzie miał dostosowanego jadłospisu do punktów wymienionych w ogłoszeniu związanych z jadłospisem.
Jadłospisy według, których Wykonawca będzie przygotowywał posiłki stanowią załącznik nr 6 do niniejszego ogłoszenia.
Wszelkie zmiany dotyczące czasu i terminu wydawania posiłków wymagają wcześniejszego uzgodnienia obu stron. Cena posiłku uwzględnia gotowanie posiłków, obsługę przy wydawaniu posiłków, sprzątanie i wydawania oraz koszty dowozu półproduktów.
Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej / gramatura i kaloryczność odpowiednia dla dzieci w wieku przedszkolnym od 2,5 do 6 lat i w wieku szkolnym od 6 do 16 zgodnie z zaleceniami Sanepid-u i przepisami dotyczącymi produkcji żywności.
Jadłospis będzie podawany z 3-dniowym wyprzedzeniem.
Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania do zatwierdzenia przez Dyrektora Szkoły i Radę Rodziców regulaminu wydawania posiłków i systemów płatności dla dzieci żywionych z poza przedszkola.
Wykonawca zobowiązany jest wyposażyć kuchnię w sprzęt i urządzenia niezbędne do prawidłowej realizacji usługi w tym w zastawy (talerze, miski) porcelanowe, sztućce, widelce, łyżeczki, kubki, szklanki. Nie dopuszczalna jest realizacja usługi za pomocą plastikowych naczyń, sztućców, plastikowych kubków.
W przypadku organizowania przez placówkę oświatową innych form zajęć dla dzieci w okresach wolnych od nauki szkolnej Wykonawca zobowiązany jest świadczyć usługi cateringowe wynikające z niniejszej umowy na warunkach w niej określonych.
Układ graficzny przygotowania jadłospisu podczas realizacji zamówienia dla dzieci w przedszkolu i szkole
Lp. Dzień tygodnia Śniadanie I Przekąska + napój Obiad Podwieczorek
(nazwa potrawy, gramatura, kaloryczność,
nazwa składników, koszt produktów) (nazwa potrawy, gramatura, kaloryczność,
nazwa składników,
koszt produktów) (nazwa potrawy, gramatura, kaloryczność, nazwa składników,
koszt produktów) (nazwa potrawy, gramatura, kaloryczność, nazwa składników,
koszt produktów)
1. Poniedziałek
2. Wtorek
3. Środa
4. Czwartek
5. Piątek
6. Poniedziałek
7. Wtorek
8. Środa
9. Czwartek
10. Piątek
Zamawiający wymaga, aby była dostępna dieta wegeteriańska, bezmleczna i bezglutenowa w tej samej cenie jak dieta podstawowa.
Zamawiający wymaga aby rodzice dzieci korzystających z oferty mogli dokonywać wyboru abonamentu wg następującego wzorca:
- sama zupa lub
- samo drugie danie i napój lub
- zupa, drugie danie i napój.
Wykonawca zobowiązany jest do przejęcia wszelkich czynności związanych z obsługą płatności, zamawiania i odmawiania posiłków, w ramach oferowanej ceny, wraz z opisem proponowanego systemu rozliczania.
Wykonawca dołoży wszelkich starań, by zaproponowany system wydawania porcji, obsługi płatności, zamawiania i odmawiania posiłków umożliwiał sprawne ich wydanie na terenie ZSP nr 8.
Przepisy prawne:
Wykonanie usługi będącej przedmiotem niniejszego zamówienia musi być w szczególności zgodne, wymogami wynikającymi z następujących aktów prawnych:
a) Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2018 r. poz. 1541).
Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17.05.2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 115 poz. 672).
Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80 poz. 545).
Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 10.07.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2015 r., poz. 1989). Dowodem na używanie wody odpowiedniej jakości są aktualne wyniki jej badania, które powinny być udostępniane na każde żądanie organów urzędowej kontroli żywności.
Ustawa z dnia 5.12.2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz.U. z 2016 r., poz.1866 j.t. ze zmianami).
Ilość dni żywienia to 190 dni.
Wykonawca zobowiązany jest przygotować do zatwierdzenia przez Dyrektora Szkoły i Radę Rodziców Regulamin wydawania posiłków i form płatności dla dzieci ze szkoły.
Uwaga!
Wykonawca musi na czas realizacji przedmiotu zamówienia posiadać dostęp do strony internetowej, na której udostępni aplikacje umożlwiającą rodzicom uczniów Szkoły Podstawowej, dokonywać opłat za posiłki abonamentowe.
Brak w.w. funkcjonalności spowoduje odrzucenie oferty.
DZIERŻAWA POMIESZCZEŃ I WYPOSAŻENIA KUCHNI SZKOLNEJ:
Przedmiotem dzierżawy są pomieszczenia kuchenne wraz zapleczem kuchennym i wyposażeniem o powierzchni łącznej 308,3m^2.
Stołówka będzie udostępniana na czas wydawania posiłków i nie stanowi przedmiotu najmu.
Najemca zobowiązany będzie do:
- pokrywania kosztów najmu
- pokrywania kosztów zużycia energii elektrycznej wg wskazań zamontowanego podlicznika
- pokrywania kosztów zużycia gazu wg wskazań licznika
- pokrywania kosztów zużycia bieżącej wody oraz energii cieplnej wg ustalonego ryczałtu
- pokrywania kosztów podatku od nieruchomości w wysokości należnej dla wynajmowanej powierzchni
- wywozu odpadów kuchennych i utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych
- przeprowadzenia na własny koszt konserwacji, remontów bieżących i kapitalnych, przeglądów wydzierżawionych urządzeń z częstotliwością zgodną z technologią użytkowania tych urządzeń
- doposażenia na własny koszt wynajętego pomieszczenia w urządzenia niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej
Wydzierżawiający dopuszcza możliwość korzystania z infrastruktury w celu przygotowywania posiłków w formie cateringu jeżeli jednocześnie nie zakłóci to przygotowania i wydawania posiłków w placówce Wynajmującego.
Wydzierżawiający nie zezwala na korzystanie ze stołówki szkolnej w celu organizacji imprez i serwowania posiłków osobom z zewnątrz.
Najemca zobowiązany jest do utrzymania w czystości pomieszczeń przeznaczonych do wydawania posiłków-w trakcie jak i po wydaniu, własnym sprzętem i środkami do tego przeznaczonymi, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Najemca zobowiązany jest do zapewnienia nadzoru w czasie wydawania i spożywania posiłków oraz personelu do wydawania posiłków spełniających wymagania stawiane przy prowadzeniu zbiorowego żywienia. Wydzierżawiający zobowiązany jest do zatrudnienia osób niezbędnych do wykonania niniejszej usługi.
Najemca odpowiada za wszelkie uchybienia świadczonej usługi ujawnione w trakcie dokonywania kontroli.
Minimalna wysokość miesięcznego czynszu dzierżawy lokalu wynosi 3 000,00 PLN+ podatek VAT 23%.
3.2. Podwykonawcy.
Zamawiający żąda wskazania przez wykonawcę części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom, i podania przez wykonawcę firm podwykonawców.
Wykonawca odpowiada za działania i zaniechania ewentualnych podwykonawców jak za własne.
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55321000, 55520000
forma zamówienie inne
typ zlecenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Wielkopolskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Wielkopolskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10377926 2024-04-04
godz. 08:00
Świętokrzyskie Świadczenie sukcesywnych dostaw artykułów spożywczych oraz cateringu dla Uczestników projektu „INTEURO - program integracji i aktywizacji zawodowej cudzoziemców w Województwie Świ...
10399369 2024-04-12
godz. 11:00
Świętokrzyskie Świadczenie usługi cateringu — przygotowanie i dostarczenie całodniowego wyżywienia dla 20 Mieszkańców SCOM w Brudzowie w okresie od 03.06.2024 r. do 31.12.2024 r. 1. Przedmiotem za...
10406567 2024-04-16
godz. 10:00
Podkarpackie Świadczenie usługi cateringowej dla uczestników Konferencji Prorektorów ds. Nauki Uczelni Przyrodniczych i Rolniczych organizowanej w Uniwersytecie Rzeszowskim. Szczegółowy opis oraz ...
10407378 2024-04-16
godz. 12:00
Kujawsko-Pomorskie Zapewnienie wyżywienia w przerwie zajęć Powstaje w kontekście projektu FEWM.06.04-IZ.00-0005/23 - "Fachowcy z Działdowa"
10415695 2024-04-17
godz. 07:30
Mazowieckie Sukcesywne świadczenie usług cateringowych (śniadania). Przedmiotem zamówienia jest sukcesywne świadczenie usług cateringowych polegających na zapewnieniu zestawów śniadaniowych ...
10434105 2024-04-23
godz. 10:00
Mazowieckie Świadczenie kompleksowych usług codziennego całodobowego żywienia pacjentów Przedmiotem zamówienia jest: Świadczenie kompleksowej usługi całodniowego żywienia pacjentów Narodoweg...
10439924 2024-04-23
godz. 13:00
Dolnośląskie Na podstawie art. 7 ust. 9 w związku z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służ...
10380335 2024-04-29
godz. 10:00
Pomorskie 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych na terenie miasta Kwidzyna. 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamów...
10475212 2024-04-30
godz. 08:30
Łódzkie dostawa posiłków gotowych (cateringu) oraz serwisu kawowego dla uczestników turnieju szachowego zorganizowanego w ramach projektu „Łódzkie gra w szachy” ZP/5/2024
10480606 2024-05-09
godz. 10:00
Dolnośląskie Świadczenie usług przygotowywania i wydawania posiłków dla zatrzymanych w PDOZ w gar dolnośl.: KMP Jelenia Góra, KPP Lwówek Śląski, KPP Oława, KPP Strzelin, KPP Środa Śląska, KP...