Przetarg 12188987 - Przygotowanie i dostawa posiłków dla dzieci oddziałów...
| Analizuj | Zamówienie 12188987 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-01 |
| przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie i dostawa posiłków dla dzieci oddziałów przedszkolnych i uczniów Szkoły Podstawowej im. Jana III Sobieskiego w Gorzkowie w 2026 roku 4.1. Przedmiotem zamówienia jest świadcz enie usługi przygotowania i dostawy gotowych posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym uczęszczających do Szkoły Podstawowej im. Jana III Sobieskiego w Gorzkowie w 2025 roku.4.2. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem: około 135.1. Oddziały przedszkolne: 65 dzieci × 22 dni × 11 miesięcy,2. Szkoła Podstawowa: 70 uczniów × 22 dni × 10 miesięcy.Podana liczba dzieci ma charakter szacunkowy i może ulec zmianie w trakcie roku szkolnego. Zmiana ta nie może być podstawą roszczeń wobec Zamawiającego ani do odmowy realizacji zamówienia przez Wykonawcę.4.3. Miejsce i sposób realizacji zamówienia:1. Posiłki będą dostarczane do Szkoły Podstawowej im. Jana III Sobieskiego w Gorzkowie:1) dzieci w wieku przedszkolnym: do 65 porcji dziennie, po trzy posiłki (śniadanie, jednodaniowy obiad, podwieczorek),2) dzieci w wieku szkolnym: do 70 porcji jednodaniowego obiadu dziennie.4.4. Zamawiający będzie codziennie przekazywał Wykonawcy aktualne zapotrzebowanie do godziny 9:00. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć posiłki zgodnie z przekazanym wykazem.4.5. Faktyczna liczba posiłków może być mniejsza niż szacunkowa, jednak nie mniej niż 50% w stosunku do zamówienia podstawowego.4.6. Wymogi dotyczące jadłospisów:1. Jadłospis będzie układany przez Wykonawcę na 5 dni roboczych (1 tydzień) i dostarczany do zatwierdzenia przez Zamawiającego najpóźniej 3 dni przed jego realizacją. Wszelkie uwagi i zmiany Zamawiającego są wiążące dla Wykonawcy.2. Jadłospis musi zawierać:1) gramaturę posiłków,2) wartość energetyczną i odżywczą zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia,3) wykaz substancji alergennych.3. W okresie 5-dniowym posiłki obiadowe powinny obejmować:1) 3 razy: ziemniaki/kasza/makaron/ryż mięso (przewaga drobiu) surówka lub warzywa gotowane,2) 1 raz: ziemniaki/kasza/makaron/ryż ryba (dorsz, mintaj – filet bez ości) surówka lub warzywa gotowane,3) 1 raz: danie mączne typu pierogi, naleśniki, placki, łazanki.4. Wymagania ilościowe posiłków:1) Dzieci w wieku przedszkolnym:- Śniadanie: potrawy mleczne 200 g, kanapki 80 g dodatek 40 g, warzywa/owoce, napój mleczny lub herbata.- Obiad: dodatek skrobiowy ≥ 100 g, mięso/ryba ≥ 70 g, potrawy mączne ≥ 200 g, surówka ≥ 100 g, kompot/sok 200 ml.- Podwieczorek: kanapka 35 g dodatek 20 g lub ciasto/deser mleczny 250 g, dodatek skrobiowy 150 g, napój 250 ml.2) Dzieci w wieku szkolnym:- Jednodaniowy obiad: ziemniaki/kasza/makaron/ryż 100–120 g, mięso/ryba 100–120 g, surówka/warzywa gotowane 100–150 g, danie mączne dopuszczalne maks. 2 razy w tygodniu, napój 250 ml.5. Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić diety indywidualne (np. bezglutenowa, bezmleczna, alergie).6. Nie dopuszcza się zastępowania ciepłego posiłku suchym prowiantem.7. Jadłospis powinien uwzględniać sezonowość i urozmaicenie produktów.8. Powtarzalność tego samego posiłku w ciągu dwóch kolejnych tygodni jest niedozwolona.4.7. Wymagania dotyczące posiłków:1. Posiłki muszą spełniać wymagania:- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 poz. 1448),- Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach oświatowych,- rozporządzeń UE 852/2004 i 1935/2004 dotyczących higieny żywności i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.2. Posiłki powinny być:3) sporządzane z pełnowartościowych produktów, urozmaicone, lekkostrawne, atrakcyjne pod względem organoleptycznym,4) o wartości odżywczej i energetycznej zgodnej z wytycznymi IŻŻ,5) przygotowywane bez użycia gotowych półproduktów typu instant, mrożonek, przetworzonych dań.3. Zaleca się: gotowanie, pieczenie, duszenie zamiast smażenia, stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw, owoców, nasion strączkowych i kasz.4.8. Higiena przygotowywania i dostarczania posiłków:1. Posiłki przygotowywane w lokalu gastronomicznym z decyzją Sanepidu i wpisem do rejestru zakładów.2. Osoby przygotowujące posiłki muszą posiadać aktualne zaświadczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.3. Wykonawca posiada wdrożony i utrzymywany system HACCP.4. Obowiązek przechowywania próbek pokarmowych przez 72 h z oznaczeniem daty, godziny i podpisem osoby odpowiedzialnej.5. Dostawa pojazdami spełniającymi wymagania sanitarne; w razie awarii Wykonawca zapewnia pojazd zastępczy.6. Personel dostarczający posiłki wyposażony w środki ochrony osobistej (rękawiczki, środki dezynfekcji).7. Posiłki przewożone w atestowanych pojemnikach/termosach.8. Wykonawca odpowiada za mycie i dezynfekcję termosów i pojemników zgodnie z przepisami sanitarnymi.9. Odbiór, wywóz i utylizacja odpadów należą do Wykonawcy zgodnie z ustawą o odpadach.4.9. Pakowanie i organizacja dostaw:1. Posiłki dostarczane gorące (min. 60°C) zgodnie z jadłospisem.2. Dostawy w dni robocze od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni wolnych i świąt.3. Dostawa do szkoły do godz. 11:20 (możliwość zmiany po uzgodnieniu).4. Zamawiający powiadamia Wykonawcę o zmianach ilości posiłków do godz. 9:00 w dniu realizacji.5. W przypadku trudności losowych Wykonawca natychmiast informuje Zamawiającego i zapewnia dostawę posiłków alternatywnych na własny koszt. ZP.271.20.2025.KK |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55523100, 55524000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Lubelskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Lubelskie |