Przetarg 12188987 - Przygotowanie i dostawa posiłków dla dzieci oddziałów...

   
Analizuj Zamówienie 12188987
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-01
przedmiot ogłoszenia
Przygotowanie i dostawa posiłków dla dzieci oddziałów przedszkolnych i uczniów Szkoły Podstawowej im. Jana III Sobieskiego w Gorzkowie w 2026 roku

4.1. Przedmiotem zamówienia jest świadcz
enie usługi przygotowania i dostawy gotowych posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym uczęszczających do Szkoły Podstawowej im. Jana III Sobieskiego w Gorzkowie w 2025 roku.4.2. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem: około 135.1. Oddziały przedszkolne: 65 dzieci × 22 dni × 11 miesięcy,2. Szkoła Podstawowa: 70 uczniów × 22 dni × 10 miesięcy.Podana liczba dzieci ma charakter szacunkowy i może ulec zmianie w trakcie roku szkolnego. Zmiana ta nie może być podstawą roszczeń wobec Zamawiającego ani do odmowy realizacji zamówienia przez Wykonawcę.4.3. Miejsce i sposób realizacji zamówienia:1. Posiłki będą dostarczane do Szkoły Podstawowej im. Jana III Sobieskiego w Gorzkowie:1) dzieci w wieku przedszkolnym: do 65 porcji dziennie, po trzy posiłki (śniadanie, jednodaniowy obiad, podwieczorek),2) dzieci w wieku szkolnym: do 70 porcji jednodaniowego obiadu dziennie.4.4. Zamawiający będzie codziennie przekazywał Wykonawcy aktualne zapotrzebowanie do godziny 9:00. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć posiłki zgodnie z przekazanym wykazem.4.5. Faktyczna liczba posiłków może być mniejsza niż szacunkowa, jednak nie mniej niż 50% w stosunku do zamówienia podstawowego.4.6. Wymogi dotyczące jadłospisów:1. Jadłospis będzie układany przez Wykonawcę na 5 dni roboczych (1 tydzień) i dostarczany do zatwierdzenia przez Zamawiającego najpóźniej 3 dni przed jego realizacją. Wszelkie uwagi i zmiany Zamawiającego są wiążące dla Wykonawcy.2. Jadłospis musi zawierać:1) gramaturę posiłków,2) wartość energetyczną i odżywczą zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia,3) wykaz substancji alergennych.3. W okresie 5-dniowym posiłki obiadowe powinny obejmować:1) 3 razy: ziemniaki/kasza/makaron/ryż mięso (przewaga drobiu) surówka lub warzywa gotowane,2) 1 raz: ziemniaki/kasza/makaron/ryż ryba (dorsz, mintaj – filet bez ości) surówka lub warzywa gotowane,3) 1 raz: danie mączne typu pierogi, naleśniki, placki, łazanki.4. Wymagania ilościowe posiłków:1) Dzieci w wieku przedszkolnym:- Śniadanie: potrawy mleczne 200 g, kanapki 80 g dodatek 40 g, warzywa/owoce, napój mleczny lub herbata.- Obiad: dodatek skrobiowy ≥ 100 g, mięso/ryba ≥ 70 g, potrawy mączne ≥ 200 g, surówka ≥ 100 g, kompot/sok 200 ml.- Podwieczorek: kanapka 35 g dodatek 20 g lub ciasto/deser mleczny 250 g, dodatek skrobiowy 150 g, napój 250 ml.2) Dzieci w wieku szkolnym:- Jednodaniowy obiad: ziemniaki/kasza/makaron/ryż 100–120 g, mięso/ryba 100–120 g, surówka/warzywa gotowane 100–150 g, danie mączne dopuszczalne maks. 2 razy w tygodniu, napój 250 ml.5. Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić diety indywidualne (np. bezglutenowa, bezmleczna, alergie).6. Nie dopuszcza się zastępowania ciepłego posiłku suchym prowiantem.7. Jadłospis powinien uwzględniać sezonowość i urozmaicenie produktów.8. Powtarzalność tego samego posiłku w ciągu dwóch kolejnych tygodni jest niedozwolona.4.7. Wymagania dotyczące posiłków:1. Posiłki muszą spełniać wymagania:- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 poz. 1448),- Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie żywienia dzieci i młodzieży w jednostkach oświatowych,- rozporządzeń UE 852/2004 i 1935/2004 dotyczących higieny żywności i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.2. Posiłki powinny być:3) sporządzane z pełnowartościowych produktów, urozmaicone, lekkostrawne, atrakcyjne pod względem organoleptycznym,4) o wartości odżywczej i energetycznej zgodnej z wytycznymi IŻŻ,5) przygotowywane bez użycia gotowych półproduktów typu instant, mrożonek, przetworzonych dań.3. Zaleca się: gotowanie, pieczenie, duszenie zamiast smażenia, stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw, owoców, nasion strączkowych i kasz.4.8. Higiena przygotowywania i dostarczania posiłków:1. Posiłki przygotowywane w lokalu gastronomicznym z decyzją Sanepidu i wpisem do rejestru zakładów.2. Osoby przygotowujące posiłki muszą posiadać aktualne zaświadczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.3. Wykonawca posiada wdrożony i utrzymywany system HACCP.4. Obowiązek przechowywania próbek pokarmowych przez 72 h z oznaczeniem daty, godziny i podpisem osoby odpowiedzialnej.5. Dostawa pojazdami spełniającymi wymagania sanitarne; w razie awarii Wykonawca zapewnia pojazd zastępczy.6. Personel dostarczający posiłki wyposażony w środki ochrony osobistej (rękawiczki, środki dezynfekcji).7. Posiłki przewożone w atestowanych pojemnikach/termosach.8. Wykonawca odpowiada za mycie i dezynfekcję termosów i pojemników zgodnie z przepisami sanitarnymi.9. Odbiór, wywóz i utylizacja odpadów należą do Wykonawcy zgodnie z ustawą o odpadach.4.9. Pakowanie i organizacja dostaw:1. Posiłki dostarczane gorące (min. 60°C) zgodnie z jadłospisem.2. Dostawy w dni robocze od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni wolnych i świąt.3. Dostawa do szkoły do godz. 11:20 (możliwość zmiany po uzgodnieniu).4. Zamawiający powiadamia Wykonawcę o zmianach ilości posiłków do godz. 9:00 w dniu realizacji.5. W przypadku trudności losowych Wykonawca natychmiast informuje Zamawiającego i zapewnia dostawę posiłków alternatywnych na własny koszt.

ZP.271.20.2025.KK
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55523100, 55524000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Lubelskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Lubelskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe