Przetarg 12155526 - „Przygotowanie i dostarczanie posiłków do oddziału...
| Analizuj | Zamówienie 12155526 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-11-24 |
| przedmiot ogłoszenia | „Przygotowanie i dostarczanie posiłków do oddziału przedszkolnego oraz Szkoły Podstawowej w Marianowie od 02 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2026 r.” Zadanie 1: Przygotowanie i dostarczani e dziennych posiłków dla dzieci przedszkolnych1.Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania dziennych posiłków przedszkolnych obejmujących: 1) Śniadanie: potrawy mleczne, kanapki na bazie pieczywa mieszanego z różnymi dodatkami: wędliny, sery, warzywa, pasty, masło, dżemy, miód itp.; herbata z cytryną, napoje mleczne, kawa zbożowa, 2) Obiad: zupa przygotowana na wywarze warzywnym lub mięsno- warzywnym; drugie danie powinno być posiłkiem mięsnym (mięso wieprzowe i wołowe, drób) lub rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami oraz napój lub kompot. Do mięsa lub ryb należy podać ziemniaki, kaszę, ryż lub kopytka. W tygodniu powinien być dostarczony co najmniej 4 x obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym wraz z surówką. Danie bezmięsne (1 x w tygodniu) powinny stanowić naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, pyzy, kluski, itp., kompot z owoców sezonowych lub woda. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może się powtarzać w tym samym tygodniu. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, najlepiej nieprzetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Do przygotowywania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, 3) Podwieczorek: kasza jaglana lub ryż z owocami, mus owocowy, budyń z owocami, warzywa np. w formie sałatki, koktajle, owoce, kanapki lub słodka bułka, napoje: woda mineralna niegazowana, sok naturalny, kompot.2. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to około 29 dzieci. Liczba ta może ulegać zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu.3. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków.4. Posiłki będą dostarczane do budynku szkolnego przy ul. Mieszka I 2A, 73-121 Marianowo do pomieszczenia, w którym posiłki będą wydawane.5. Posiłki będą dostarczane od dnia 02 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2026 r.Zadanie 2: Przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków jednodaniowych dla dzieci szkolnych – kl. 01. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania i dostarczenia obiadów jednodaniowych wydawanych w systemie:1) 2 razy w tygodniu dania mięsne składające się z mięsa, ziemniaków, kaszy lub ryżu, surówki lub jarzyny, kompotu z owoców sezonowych lub wody,2) 1 raz w tygodniu danie rybne składające się z porcji ryby, ziemniaków, kaszy lub ryżu, surówki lub jarzyny, kompotu z owoców sezonowych lub wody,3) 1 raz w tygodniu danie bezmięsne typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, pyzy, kluski itp., jarzyna, kompot z owoców sezonowych lub woda,4) 1 raz w tygodniu zupa, owoc lub jogurt.2. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to około 13 dzieci. Liczba ta może ulegać zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu.3. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków.4. Posiłki będą dostarczane do budynku szkolnego przy ul. Mieszka I 2A albo do budynku szkolnego przy ul. Jeziornej 15 w Marianowie, do pomieszczenia, w którym posiłki będą wydawane.5. Posiłki będą dostarczane od dnia 02 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2026 r.Zadanie 3: Przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków jednodaniowych dla dzieci szkolnych – kl. I-VIII1. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania i dostarczenia obiadów jednodaniowych wydawanych w systemie:1) 2 razy w tygodniu dania mięsne składające się z mięsa, ziemniaków, kaszy lub ryżu, surówki lub jarzyny, kompotu z owoców sezonowych lub wody,2) 1 raz w tygodniu danie rybne składające się z porcji ryby, ziemniaków, kaszy lub ryżu, surówki lub jarzyny, kompotu z owoców sezonowych lub wody,3) 1 raz w tygodniu danie bezmięsne typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, pyzy, kluski itp., jarzyna, kompot z owoców sezonowych lub woda,4) 1 raz w tygodniu zupa, owoc lub jogurt.2. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to około 38 dzieci. Liczba ta może ulegać zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu.3. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków.4. Posiłki będą dostarczane do budynku szkolnego przy ul. Jeziornej 15 oraz ul. Mieszka I 2A w Marianowie, do pomieszczenia, w którym posiłki będą wydawane.5. Posiłki będą dostarczane od dnia 02 stycznia 2026 r. do 31 grudnia 2026 r.Inne warunki dotyczące przedmiotu zamówienia:1. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z artykułów zakupionych przez Wykonawcę.2. Posiłki będą wydawane w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi.3. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz walory smakowe i estetyczne. Wykonawca jest odpowiedzialny za sporządzanie posiłków zgodnie z jadłospisem, który musi być przedłożony przez Wykonawcę Dyrektorowi Szkoły.4. Dyrektor Szkoły sprawdzać będzie zgodność podanego posiłku z dostarczonym przez Wykonawcę jadłospisem.5. Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno- techniczne do przewozu żywności). Transport powinien odbywać się w pojemnikach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw.6. Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek dostarczenia pojemników z posiłkami do punktu wydawania posiłków, odbierania pojemników oraz ich mycia i wyparzania.7. Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek odbierania oraz utylizacji resztek z posiłków.8. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania minimum 5- dniowego jadłospisu, zawierającego m.in. informacje o wartości kalorycznej posiłków.9. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków, w tym samo ich wydawanie dzieciom korzystającym z dożywiania należą do Zamawiającego.10. Obiady muszą być przygotowywane godnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.11. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55524000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Zachodniopomorskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Zachodniopomorskie |