Zlecenie 12181004 - Przygotowanie gorącego posiłku dla beneficjentów Ośrodka...
| Zamówienie 12181004 | |
|---|---|
| źródło | Internet |
| data publikacji | 2025-11-27 |
| przedmiot zlecenia | Przygotowanie gorącego posiłku dla beneficjentów Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie, jego wydanie we wskazanym przez Wykona wcę punkcie gastronomicznym na terenie miasta Międzychód oraz w przypadku osób niesamodzielnych dowiezienie gorącego posiłku do miejsca zamieszkania klienta (na terenie gminy Międzychód), w okresie od 02.01.2026 roku do 31.12.2026 roku dla min. 15 osób przez 5 dni w tygodniu od poniedziałku do piątku. 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: Zamawiający wymaga, aby jeden gorący posiłek składał się naprzemiennie z: 1) zupy 500 ml wkładka mięsna 100g na osobę, co drugi dzień 2) drugiego dania: mięso, ryba ziemniaki, sos, kluski śląskie, kopytka, kasza, ryż lub pierogi, krokiety surówkę lub gotowane jarzyny, dania z makaronem, danie jarskie np. naleśniki z dodatkami, pierogi z serem lub kapustą, kluski z sosem. Gramatura zestawów obiadowych: - w przypadku dania mięsnego (mięso) lub rybnego (ryba) nie mniej niż 170 g: - ziemniaki, kasza, ryż, makaron - nie mniej niż 170 g; - surówka lub gotowane jarzyny - nie mniej niż 150 g; - danie jarskie i półmięsne - gramatura nie mniej niż 400 g. 3) Zamawiający zastrzega sobie możliwość, by Wykonawca w szczególnie uzasadnionych przypadkach (po wcześniejszym uzgodnieniu z Zamawiającym) podjął się przygotowania posiłku w oparciu o szczególne potrzeby beneficjenta Ośrodka, wynikające przede wszystkim ze stanu jego zdrowia, tj. w przypadku osób u których stwierdzono konieczność stosowania określonego żywienia, w tym: cukrzycy, alergicy, osoby z nietolerancją laktozy lub glutenu itp. lub z uwzględnieniem innej grupy osób: np. wegan/wegetarian. 4) Wykonawca winien zapewnić jednorazowe opakowania do posiłku z atestem PZH. Część ciepła posiłku np. mięso, ziemniaki powinny być zapakowane w jednym pojemniku, część zimna posiłku np. surówki powinna być zapakowana w odrębnym pojemniku, 5) Posiłki powinny być: - różnorodne, sporządzone tak, aby wartość kaloryczna i odżywcza spełniała wymogi dla osób dorosłych, sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego, wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, spełniających normy jakości produktów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie i posiadających aktualne terminy ważności. 6) W ciągu tygodnia nie dopuszcza się, aby wystąpiła powtarzalność tego samego zestawu obiadowego. 7) Gramatura posiłków, ich wartość odżywcza i energetyczna musi być zgodna z określonymi normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia i uwzględnić rację pokarmową dla osób dorosłych i dzieci. 8) Zamawiający zleca wydanie posiłku poprzez: a) Dowóz gorącego posiłku do miejsca zamieszkania beneficjenta Ośrodka, b) Wydanie w placówce gastronomicznej gorącego posiłku pozostałym beneficjentom Ośrodka. 3. Zakres zadań do realizacji: 1) Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłku, który będzie: a) pełnowartościowy pod względem odżywczym, b) różnorodny, c) posiadający aktualne terminy przydatności do spożycia, d) zgodny z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego zgodnie z zasadami żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia; e) w uzasadnionych przypadkach dostosowany do potrzeb wynikających przede wszystkim ze stanu zdrowia beneficjenta, tj. w przypadku osób, u których stwierdzono konieczność stosowania określonego typu żywienia (cukrzycy, alergicy, osoby z nietolerancją glutenu lub laktozy, itp.) i/lub innej grupy osób np. wegan/wegetarian, co zostanie określone w wydanej klientowi decyzji przyznającej pomoc. 2) Dowóz posiłku powinien spełniać warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. 3) Transport obiadów powinien odbywać się w atestowanych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 4) Godziny dostarczania i wydawania posiłków zostaną ustalone między Zamawiającym, a Wykonawcą. 5) Zamawiający zastrzega, że podana liczba podopiecznych korzystających z posiłków jest ilością szacunkową i może ulec zmianie. 6) W szczególnie uzasadnionych przypadkach, Zamawiający zastrzega sobie prawo do dowozu posiłków przez Wykonawcę do miejsca zamieszkania beneficjentów Ośrodka, co zostanie wskazane w wydanej klientowi decyzji przyznającej pomoc lub zgłoszone Wykonawcy w inny sposób, 7) W przypadku ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego w kraju, Zamawiający zastrzega sobie prawo do dowozu posiłków do miejsca zamieszkania wszystkich podopiecznych Ośrodka, z zastrzeżeniem wszelkich zasad reżimu sanitarnego, 8) Strony, zarówno Zamawiający, jak i Wykonawca zobowiązane są do wzajemnego informowania się o wszelkich istotnych zmianach w realizacji usługi, w tym o sytuacji, gdy odbiór posiłku przez klienta nie dojdzie do skutku. |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| forma | zapytanie ofertowe |
| typ zlecenia | dostawy ,usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Wielkopolskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Wielkopolskie |