Przetarg 9010990 - Przygotowanie, dostarczanie i wydawanie posiłków dla...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 9010990
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2022-06-30 |
przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie, dostarczanie i wydawanie posiłków dla dzieci i młodzieży uczęszczających do Szkoły Podstawowej w Niemicy oraz ZSP w Malechowie w okresie 01.09.2022 r. – 31.08.2023 r. świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowywania, dostawy i wydawania gotowych posiłków (catering) dla uczniów klas I – VIII w postaci obiadu (drugie danie) oraz dla dzieci 3-6 letnich (3 posiłków: śniadania, obiadu w formie zupy i drugiego dania obiadowego wraz z kompotem i podwieczorku) w dni robocze tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od zajęć w szkole dla stołówek Szkoły Podstawowej im. Noblistów Polskich w Niemicy oraz Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Malechowie w okresie 01.09.2022 do 31.08 2023 r. a) Posiłki będą wydawane z kuchni w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Malechowie, dla Szkoły Podstawowej i Przedszkola w godz. 8.30 do godz. 13.30. b) Posiłki będą wydawane z kuchni w Szkole Podstawowej im. Noblistów Polskich w Niemicy, dla Szkoły Podstawowej i oddziałów przedszkolnych w godz. 9.00 do godz. 13.00.c) Zamawiający zastrzega, że liczba posiłków jest zmienna. Zamawiający danego dnia do godz. 8.00 poinformuje Wykonawcę o ilości posiłków, które mają być dostarczone. Wykonawcy nie przysługują w stosunku do Zamawiającego żadne roszczenia z tytułu realizacji umowy w niniejszym zakresie. d) Wykonawca zobowiązany jest do wydawania posiłków w naczyniach będących wyposażeniem stołówki. W przypadku braku poszczególnych naczyń w wyposażeniu stołówki szkoły, Wykonawca we własnym zakresie dostarczy niezbędne naczynia.2. Zamawiający planuje, że w roku szkolnym 2022/2023 należy dostarczyć: Szkoła Podstawowa im. Noblistów Polskich w Niemicy.Przewidywana liczba dzieci objętych dożywianiem wynosi: szkoła – 50 , oddział przedszkolny – 40Zespół Szkolno – Przedszkolny w MalechowiePrzewidywana liczba dzieci wynosi: szkoła – 70, przedszkole – 70. 1. Zamawiający wymaga zatrudnienia przez wykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących następujące czynności (pracownik wydający posiłki w szkolnej stołówce) w zakresie realizacji zamówienia, których wykonanie polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy. Szczegółowe wymagania w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy Pzp określone zostały w Projekcie Umowy – Załącznik nr 4 do SWZ.2. W stosunku do osoby wymienionej w ust 3 powyżej obowiązuje sprawdzenie przez Wykonawcę czy nie widnieją w rejestrze sprawców przestępstw na tle seksualnym i przekazanie tej informacji Zamawiającemu w postaci oświadczenia zawierającego nazwiska, imiona oraz funkcję osób podlegających temu sprawdzeniu Wykonawcy przed rozpoczęciem pracy tych osób.3. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia –łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, oraz określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.4. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży, 5. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki w obiektach lub obiekcie, dla którego Wykonawca posiada decyzję Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu obiektu do przygotowywania posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci oraz dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno- epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie, 6. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej, z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Za dokumentację z zakresu dobrej praktyki higienicznej i elementy systemu HACCP dostosowane do warunków cateringowych odpowiada Wykonawca. 7. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od zamawiającego (np.: posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej, bezglutenowej, uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików). Posiłki muszą być urozmaicone oraz wysokiej jakości, zarówno do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki, a także uwzględniać polską tradycję kulinarną.8. Zamawiający bezpłatnie udostępni wyposażenie sprzętów kuchennych oraz naczyń na podstawie umowy użyczenia.9. Dostarczenie i wydawanie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczenia dystrybucji w szkole, realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt zgodnie z wymaganiami sanitarnymi dotyczącymi żywności. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach- pojemnikach transportowych wykonanych z polipropylenu z podwójnymi ściankami izolującymi zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. 10. Stawka: a) Stawka jednostkowa wsadu do kotła dla uczniów szkoły w przeliczeniu na jedną osobę Cena brutto 6,00zł b) Stawka jednostkowa wsadu do kotła dla dzieci 3- 6 letnich w przeliczeniu na jedną osobę: Obiad cena brutto 6,00zł Śniadanie cena brutto 2,50zł Podwieczorek cena brutto 1,50zł.11. Posiłek należy wydawać z zastosowaniem odpowiednich naczyń wielokrotnego użytku oraz sztućców umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktu z żywnością, określonych w przepisach ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, dotyczy naczyń Wykonawcy. Takie same warunki powinny spełniać środki transportu i termosy służące do przewożenia posiłków.12. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług oraz w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków:a) zupa - temperatura 75 °C (+/-3°C)b) II danie - temperatura 65°C (+/-3°C).13. Wykonawca dostarczy szczelne pojemniki do odpadków żywnościowych i usunie je na własny koszt z terenu szkoły. 14. Jadłospis będzie sporządzany przez Wykonawcę (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych) i przedstawiany na okres 5 dni, najpóźniej do czwartku do godziny 12.00 poprzedzającego tydzień, którego jadłospis dotyczy. Na każdorazowym jadłospisie musi widnieć gramatura, kaloryczność posiłku oraz wykaz alergenów w produktach.15. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych;16. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone; do przygotowywania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw, owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli; zupy powinny być sporządzane na wywarze warzywno – mięsnym lub warzywnym, do zagęszczania zup i jarzyn na ciepło wyłącznie śmietana, do przygotowania posiłków należy używać masła 82%, a nie margaryny, posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów.17. Zamawiający zakazuje stosowania: konserw, produktów z glutaminianem sodu, parówek poniżej 80 % mięsa, produktów masłopodobnych, soków zagęszczonych, mięsa odkostnionego mechanicznie oraz wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) i/lub skrobi modyfikowanej. Zamawiający zakazuje stosowania: produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawartością barwników, konserwantów i zagęszczaczy szkodliwych dla zdrowia.18. Zamawiający ma prawo dokonywania zmian w jadłospisie przedstawionym przez Wykonawcę.19. Do obowiązków Wykonawcy należy dokonywanie na koniec miesiąca rozliczenia dziennej stawki żywieniowej (wsadu do kotła) oraz dostarczenie rozliczenia Zamawiającemu w formie papierowej i elektronicznej do 10 dnia następnego miesiąca.20. Rozliczenie za dostarczone posiłki będzie dokonywane w okresach miesięcznych (po zakończeniu miesiąca) na podstawie faktury obejmującej należność wyliczoną w oparciu o ilość rzeczywiście wydanych dzieciom posiłków i cenę określoną w umowie.21. Zamawiający wymaga dostosowania wielkość porcji wg. grup wiekowych w układzie:a) dzieci 3,4,5, 6 - letnieb) dzieci uczęszczające do klas I - VIII22. Wartość energetyczna całodziennego pożywienia powinna być dostosowana do potrzeb żywieniowych danej grupy osób, zależnie od ich wieku, płci, aktywności fizycznej. Zgodnie z ogólnie przyjętymi zaleceniami, żywienie w szkole powinno dostarczać ok. 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego zgodnie z aktualnymi normami żywienia. 23. Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględnić normy produktów dla dzieci w wieku 3-15 lat. Wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów oraz na bazie Fast food lub mrożonych potraw. Przy czym nie dopuszcza się powtarzalności proponowanych zestawów w układzie krótszym niż 10 dniowy. 24. Wykonawca zapewni wszelkie środki niezbędne do utrzymania czystości.25. Określone ilości posiłków są szacunkowe i służyć będą jedynie do obliczenia wartości progowej umowy.26. W celu potwierdzenia, że oferowane wyroby odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest do złożenia przykładowego jadłospisu w układzie 2-tygodniowym. RIGP.2710.8.2022 |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55520000, 55523100, 55524000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Zachodniopomorskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Zachodniopomorskie |