Zlecenie 7932787 - Przedmiotem zamówienia jest usł. cat.– przygotowanie...
(zakończone) | Zamówienie 7932787|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2021-01-24 |
przedmiot zlecenia | Przedmiotem zamówienia jest usł. cat.– przygotowanie oraz dostarczanie posiłków w ramach realizowanego projektu pt. „Dom Seniora Ś w. Eliasza” w Krakowie dla maksymalnie 25 osób w sposób ciągły 5 dni w tygodniu od pon. do pt. w 2021 r.zgodnie z zapotrzebowaniem dietetyczno – ilościowym określonym przez Zamawiającego oraz harmonogramami dostaw dziennych. Z-dy przygotowywania posiłk. Zamówienie opiera się na dietach podstawowej (standardowej) i dietach specjalnych tj. cukrzycowej, lekkostrawnej, wątrobowej, bezglutenowej, bezmlecznej, bezlaktozowej, wegetariańskiej lub innej zleconej przez lekarza / dietetyka. INF. SZCZEG.: a. W przypadku diet specjalnych (eliminacyjnych) np. cukrzycowa, wątrobowa, bezglutenowa, bezlaktozowa itp., posiłki należy przygotowywać z wykorzystaniem odpowiednich zamienników dostępnych na rynku np. mleko bez laktozy, sojowe, ryżowe, ser i jogurt bez laktozy; chleb bezglutenowy makaron bezglutenowy itp. Każda z diet musi uwzględniać (i przestrzegać) aktualnie obowiązującą wiedzę i przyjęte standardy żywienia ludzi, a w szczególności osób chorych i w okresie rekonwalescencji. Wszystkie posiłki na żądanie Zamawiającego należy dostarczać w postaci rozdrobnionej (mielonej), a do obiadu dodatkowo osobno zapakowany sos. b. Rodzaje posiłków. Poszcz. posiłki muszą składać się z: • Śniadanie: zupa mleczna, pieczywo, herbata ziołowa / owocowa „sucha” (herbata tzw. ekspresowa 1 torebka = 1 uczestnik + cukier / słodzik), masło, 2 dodatki, woda mineralna (0,5 l), cytryna; • Obiad: zupa, drugie danie, kompot niesłodzony (+ cukier / słodzik), woda mineralna (0,5 l); • Podwieczorek: budynie, kisiele, galaretki, jogurty wyporcjowane w jednorazowych opakowaniach przeznaczonych do żywności, owoce, pieczywo cukiernicze, ciasto itp., woda mineralna (0,5 l). Zamawiający wymaga zaplanowania w jadłospisach 10-dniowych minimum 4 dań mięsnych (nie podroby i nie rozdrobnione (chyba, że Zamawiający wymaga rozdrobnienia)), 3 półmięsnych, 1 dania bezmięsnego, 1 dania z rybą (filet bez ości). • Zamawiający wymaga podawania zamiennie produktów typu jogurt owocowy, kefir, mus, galaretki, kisiele minimum 2 razy w tygodniu – dla każdej diety. Jogurt, kefir podawany jako uzupełnienie dania obiadowego np.: do ryżu na słodko nie spełnia w.w wymagania. • Zam. wymaga podawania co najmniej 2 x w tygodniu porcji ciasta (o gramaturze nie niższej niż 150 gr) , bułki słodkiej (min. 150 gr) lub zamiennie ciastek (min. 150 gr) – dla każdej diety. • Zam. wymaga podawania owoców sezonowych min. 2 razy w tygodniu o gramaturze nie mniej niż 150 gr. • Zam. wymaga aby podawane wędliny były urozmaicone tj. wędzonki, parzone, drobiowe, wieprzowe z zachowaniem proporcjonalności serwowania wędzonek i wędlin parzonych (nie wędzonych) podczas układania jadłospisu tygodniowego. Zam. nie dopuszcza podawania tylko wędlin parzonych/konserwowych. c. Wymagana minimalna gramatura przykładowych składników posiłków dla 1 (jednej) osoby: • pieczywo nie mniej niż 150 gr • wędlina (różna) nie mniej niż 100 gr • sałatki (różne) nie mniej niż 100 gr • twarogi (różne) nie mniej niż 100 gr • ser żółty nie mniej niż 100 gr • jajko nie mniej niż 1 (jedna) sztuka • pasty (różne) nie mniej niż 100 gr • zupy podawane do obiadu nie mniej niż 0,5 litra. • porcja mięsa nie mniej niż 150 gr (waga mięsa bez sosu). • porcja ryby nie mniej niż 150 gr. • dodatki do mięsa typu: ziemniaki, kasza, ryż, makaron nie mniej niż 250 gr. • surówki, warzywa gotowane nie mniej niż 150 gr. • danie bezmięsne nie mniej 450 gr. • zupy mleczne podawane do śniadania nie mniej niż 0,4 litra. • danie typu leczo, bigos, fasola po bretońsku nie mogą być traktowane jako danie obiadowe. d. Zamawiający ma prawo do kontroli zgodności każdego z posiłków z przyjętym w danym okresie jadłospisem oraz rodzajami diet, w tym poprzez porównanie umówionej i rzeczywistej wielkości poszczególnych dostaw, faktycznej gramatury posiłków z deklarowaną w jadłospisie, temperatury dostarczanych posiłków, ich oceny organoleptycznej oraz estetyki przyrządzenia i podania. e. Dostawa dzienna posiłków i ich wydawanie Zamawiającemu przez Wykonawcę następuje w Domu Seniora Św. Eliasza w lokalizacji ul. Por. Wąchały 5, gmina m. Kraków, województwo małopolskie. f. Harmonogram dostaw: Posiłki są dostarczane codziennie w określonych poniżej godzinach: Śniadania - najwcześniej: 8:15, najpóźniej: 8.30 Obiad i podwieczorek - najwcześniej: 12:45 , najpóźniej: 13:00. Ww. godziny dostaw dziennych posiłków uważa się za dotrzymane w przypadku osobistego zgłoszenia przez Wykonawcę (osobę dostarczającą posiłki) osobie upoważnionej przez Zamawiającego, po wjeździe na teren Zamawiającego, w zakreślonym przedziale czasowym, przywozu danej dostawy zgodnej ze złożonym przez Zamawiającego zapotrzebowaniem. W dniach, w których dla uczestników projektu przewidziano wycieczki i wyjścia harmonogram dostaw zostanie uzgodniony z tygodniowym wyprzedzeniem. g. Wielkości dziennych dostaw: Zamawiający przewiduje następujące dzienne liczby posiłków: w Domu Seniora Św. Eliasza będzie przebywać równocześnie do 25 osób, posiłek dla jednej osoby ma składać się ze śniadania, dwudaniowego obiadu oraz podwieczorku i napoi. Zamawiający ma prawo nie zamawiania liczb posiłków określonych powyżej, a Wykonawcy nie przysługują wobec Zamawiającego żadne roszczenia z tego tytułu. h. Jadłospisy, zamawianie dostaw dziennych: • Jadłospisy dla każdej z wskazanych przez Zamawiającego diet przygotowuje Wykonawca na okresy 10-dniowe i przedkłada je Zamawiającemu najpóźniej na 5 dni roboczych przed początkiem okresu, w jakim jadłospisy mają obowiązywać, mailem, a na żądanie Zamawiającego także faksem lub w formie pism składanych w Domu Seniora Św. Eliasza osobie sprawującej nadzór nad dostawą. Zamawiający, w ciągu 2 dni roboczych od doręczenia mu przez Wykonawcę jadłospisów posiłków standardowych, zobowiązany jest do potwierdzenia ich zaakceptowania lub wniesienia do nich zastrzeżeń, z zastrzeżeniem, że zaakceptowanie przedstawionych jadłospisów nie wyłącza prawa Zam.do zobowiązania Wykonawcy do ich zmiany w ciągu okresu, w jakim będą obowiązywać w przypadku szczególnie uzasadnionych okoliczności. Pierwsze jadłospisy Wykonawca przedkłada Zamawiającemu najpóźniej na 1 dzień przed pierwszym dniem dostarczania posiłków. • Każdy z jadłospisów musi uwzględniać urozmaicenie planowanych w danym okresie posiłków, w tym w szczególności poprzez eliminację powtarzalności dań oraz poprzez uwzględnienie owoców i warzyw tzw. sezonowych. • Wykonawca ma obowiązek przedstawić szczegółową analizę każdego jadłospisu złożonego Zamawiającemu lub jego części, to jest poprzez podanie składników i zawartości dań, kaloryczności i wartości odżywczej oraz innych żądanych przez Zamawiającego danych. W przypadku złożenia przez Zamawiającego zastrzeżeń wynikających z zapoznania się przez Zamawiającego z analizą, o której mowa w zdaniu poprzednim, Wykonawca jest zobowiązany do niezwłocznego dostosowania danego jadłospisu lub jego części do wytycznych Zamawiającego przed wprowadzeniem tego jadłospisu do stosowania. • Posiłki dostarczane będą w dni robocze od poniedziałku do piątku. • Śniadania, obiady i podwieczorki, muszą być dostarczane w sposób i w liczbach pozwalających na ich rozdysponowanie wg poszczególnych rodzajów diet. • W przypadku konieczności skorygowania zamówienia (zapotrzebowania dziennego) na poszczególne posiłki i diety w związku ze zmianą liczby osób bądź diet poszczególnych osób w Domu Seniora Św. Eliasza, Zamawiający informuje o tym Wykonawcę telefonicznie z co najmniej 1,5 godz. wyprzedzeniem przed wymaganą porą danej dostawy dziennej (1,5 h przed początkiem przedziału czasowego dziennych dostaw posiłków) oraz potwierdza to Wykonawcy pisemnie do 1 godziny mailem. Wykonawca jest zobowiązany uwzględnić ww. zmianę zakresu zapotrzebowania. • W opracowywanych jadłospisach oraz dostawach posiłków Wykonawca jest zobowiązany uwzględnić posiłki tradycyjne serwowane w dniach okolicznościowych powszechnie obchodzonych (środa popielcowa, tłusty czwartek, itp.), chyba że rodzaje zamawianych diet nie będą na to pozwalały. • Wykonawca jest zobowiązany do prowadzenia ewidencji dostaw dziennych posiłków w formie pisemnej w dwóch egzemplarzach, potwierdzanych w każdym dniu przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego, z czego jeden egzemplarz jest przeznaczony dla Wykonawcy i jeden dla Zamawiającego. i. Sposób dostarczania posiłków i odbioru pojemników. • Wykonawca dostarcza posiłki własnymi siłami bezpośrednio do miejsca Domu Seniora Św. Eliasza na adres wskazany przez Zamawiającego. • Dostarczane posiłki muszą być umieszczone w przeznaczonych do tego celu czystych pojemnikach dopuszczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością (dokumenty dopuszczające ww. pojemniki do kontaktu z żywnością – do wglądu na wezwanie Zamawiającego), osadzonych dodatkowo w tzw. „termoportach” zabezpieczających przed przemieszczeniem, utratą ilości (np. wylanie) lub schłodzeniem. Pojemniki z poszczególnymi posiłkami muszą być oznaczone informacją o liczbie porcji oraz nazwą diety. Dostawa posiłków do punktów odbioru odbywa się w pojemnikach i w ww. „termoportach”. „Termoporty” podlegają odbiorowi przez Wykonawcę bezpośrednio po ich opróżnieniu z wsadu (wskutek wydania pojemników z posiłkami Zam.). • Temperatura każdego posiłku ciepłego musi wynosić minimum: zupa 75°C, drugie danie 65°C, gorące napoje 80°C, natomiast kaloryczność i gramatura uzależniona jest od zapotrzebowania dziennego i rodzaju diety. Herbata przygotowywana jest przez Zamawiającego na bazie „suchych” herbat dostarczonych przez Wykonawcę. • Wszystkie naczynia, urządzenia i sprzęty służące do przewozu i przechowywania posiłków muszą spełniać pow. obow. wymogi sanitarno - epidemiologiczne. Mycie i wyparzanie (dezynfekcja) pojemników, o których mowa w punktach wyżej, jest obowiązkiem Wyk. • Wykonawca jest zobowiązany do usuwania z miejsca posiłków, pozostałości jedzenia, brudnych naczyń, pojemników i sztućców. Szczeg. opis w załaczniku |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55321000, 55520000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Małopolskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Małopolskie |