Zlecenie 8465595 - Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie szkoleń...
(zakończone) | Zamówienie 8465595|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2021-10-15 |
przedmiot zlecenia | Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie szkoleń zawodowych Prowadzenie obsługi biura, mających na celu podniesienie, uzupełnie nie, uzyskanie lub zmianę kwalifikacji dla 2 Uczestników Projektu, osób pracujących, znajdujących się w trudnej sytuacji na rynku pracy w wieku 18-29 lat, zamieszkujących lub pracujących na terenie województwa mazowieckiego. Cena szkoleń powinna obejmować: wynagrodzenie trenerów prowadzących szkolenia, ewentualne koszty dojazdu i wyżywienia trenera, wynajem w pełni wyposażonych sal szkoleniowych dostępnych dla osób niepełnosprawnych, materiały szkoleniowe (autorskie trenerów, podręczniki, ewentualne tłumaczenia materiałów na potrzeby osób z niepełnosprawnościami), zapewnienie sprzętu niezbędnego do realizacji szkolenia, przeprowadzenie niezbędnego egzaminu zewnętrznego (teoretycznego oraz gdy jest wymagane również i praktycznego – w formie adekwatnej do tematyki danego szkolenia) oraz wydanie odpowiedniego dokumentu (certyfikatu/dyplomu itp.) potwierdzającego nabycie kompetencji/kwalifikacji zawodowych, poczęstunek dla Uczestników Projektu. Szkolenie trwać będzie średnio 15 dni, średnio po 8 godzin dziennie, łącznie 120 godzin dydaktycznych na osobę (przez godzinę dydaktyczną rozumie się 45 minut, 1 h = 45minut). Po każdych 2 godzinach dydaktycznych zajęć zapewnia się 15 min. przerwy, przy czym długość przerw może zostać ustalona w sposób elastyczny, preferowany układ: 90 minut zajęć i 15 minut przerwy (do czasu zajęć nie wlicza się przerw). W przypadku realizacji zajęć powyżej 6 godzin dydaktycznych dziennie należy zapewnić uczestnikowi szkolenia serwis kawowy składający się z kawy (min. 250ml/os./dzień), herbaty (min. 250 ml/os./dzień), wody (min. 0,5 litra/os./dzień), śmietanki do kawy (min.2 szt./os./dzień), cukru, 3 rodzajów suchych ciastek po min. 10 sztuk/os./dzień oraz jednodaniowego obiadu składającego się co najmniej z: ziemniaków/ryżu/makaronu/frytek – 150g/os./dzień, mięso/ryba – 150g/os./dzień, surówka – 150g/os/dzień, napój/sok – 250 ml/os/dzień. Wykonawca przekaże Uczestnikowi kursu przed rozpoczęciem zajęć teoretycznych wyczerpujące materiały szkoleniowe, w tym materiały dydaktyczne (co najmniej literaturę wspomagającą tematykę szkolenia np. podręcznik, skrypt), oraz zeszyt/brulion min. 30 kartkowy w formacie nie mniejszym niż A5 oraz długopis. Wykonawca będzie zobowiązany wskazać Zamawiającemu jakiego rodzaju materiały dydaktyczne zostały przekazane Uczestnikowi szkolenia. Materiały dydaktyczne powinny być napisane w języku prostym zrozumiałym dla odbiorców o różnych potrzebach. Zajęcia będą organizowane głównie w weekendy w godzinach od 08:00 – 16:00 z uwagi na fakt, iż Uczestnicy Projektu to osoby pracujące. Zajęcia dla uczestników mogą również odbywać się w dni powszednie w godzinach od 14:00 – 20:00 ( w zależności od indywidualnej sytuacji uczestników/uczestniczek). Cena zawarta w ofercie powinna dotyczyć przeprowadzenia szkolenia dla jednej osoby. Zamówienie udzielane jest w ramach Projektu: „Nowe kwalifikacje to lepsze zatrudnienie!” nr POWR.01.02.01-14-0075/19 w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na lata 2014-2020: Oś Priorytetowa: I. Rynek pracy otwarty dla wszystkich Działanie: 1.2 Wsparcie osób młodych na regionalnym rynku pracy – projekty konkursowe Poddziałanie: 1.2.1 Wsparcie udzielane z Europejskiego Funduszu Społecznego Szkoleniem objęty zostanie każdy Uczestnik Projektu zgodnie z kierunkiem kształcenia i intensywnością wsparcia określoną na etapie realizacji projektu, w Indywidualnym Planie Działania. Szkolenia w wymiarze 120h – średnio 8h/dzień, średnio 15 dni . Szkolenia realizowane będą przez podmioty posiadające wpis do RIS. Planuje się organizację szkoleń zamkniętych. Program i metodyka szkoleń uzależnione są od wyników IPD. Efektem każdego szkolenia ma być uzyskanie kwalifikacji/kompetencji zawodowych. Wiedza Uczestników Projektu zostanie poddana ocenie (kompetencje)/walidacji (kwalifikacje) a szkolenie zostanie zakończone egzaminem zewnętrznym przeprowadzonym przez akredytowany podmiot (kwalifikacje)/wykonawcę szkolenia (kompetencje), potwierdzającym uzyskanie kwalifikacji/kompetencji zawodowych i wydaniem certyfikatu lub innego dokumentu potwierdzającego nabycie/podwyższenie kompetencji. Szkolenie Prowadzenie obsługi biura zakończone zostanie egzaminem zewnętrznym nadającym kwalifikacje zawodowe do wykonywania zawodu Prowadzenie obsługi biura. Prowadzenie obsługi biura - potwierdza wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne osób pracujących na stanowiskach biurowych w wielu branżach, zarówno w przedsiębiorstwach, instytucjach publicznych czy organizacjach pozarządowych. Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia: 1. Obieg dokumentów: a. rodzaje dokumentów występujących w organizacji, b. źródła zasad obiegu dokumentów 2. Obsługa maszyn i sprzętów biurowych: a. podstawowe funkcje urządzeń (bindownica, niszczarka, dziurkacz, laminarka, zszywacz, rozszywacz, faks), b. wymiana materiałów eksploatacyjnych w urządzeniach biurowych, c. użycie sprzętów biurowych, d. naprawa sprzętów biurowych z perspektywy użytkownika. 3. Korespondencja tradycyjna: a. rodzaje korespondencji, b. ewidencjonowania przesyłek przychodzących i wychodzących, c. zasady dystrybucji korespondencji wynikające z instrukcji kancelaryjnej obowiązującej w danej organizacji, d. przygotowanie przesyłki do nadania wraz z wymianą informacji umożliwiających jej nadanie. 4. Redakcja tekstów: a. przygotowanie treści dokumentów biurowych na podstawie wytycznych, b. rodzaje wypowiedzi pisemnych wykorzystywanych w pracy biurowej, c. dostosowanie stylu, układu i formy tekstu do odbiorców i celu, 5. Otoczenie formalno-prawne organizacji: a. pojęcia misji organizacji, struktury i kultury organizacyjnej, b. główni interesariusze organizacji, w tym klienci wewnętrzni i zewnętrzni, kontrahenci, instytucje otoczenia biznesu oraz omówienie ich znaczenie dla organizacji, c. charakteryzowanie formy prawnej przedsiębiorstw i instytucji oraz ich głównych organów, d. zasady pozyskiwania informacji i dokumentów w instytucjach zewnętrznych, e. druki wymagane przez instytucje publiczne do wydania zaświadczeń, f. bazy danych instytucji publicznych, g. zasady ochrony danych osobowych w pracy biurowej, w szczególności ochrona dokumentów i plików zawierających dane osobowe, RODO, itp. 6. Zasady doboru typu ubioru służbowego do okoliczności: a. typy ubioru służbowego, w tym business formal, business casual, smart casual, b. zasady dotyczące odpowiedniego dopasowania ubioru do okazji, c. typ ubioru stosownie do okoliczności. 7. Rozmowa bezpośrednia z interesantem: a. rodzaje komunikacji (w tym formalna, nieformalna, werbalna, niewerbalna), b. zasady savoir-vivre’u, w tym zasady tytulatury, pierwszeństwa, stosowania zwrotów grzecznościowych, c. znaczenie komunikacji werbalnej i niewerbalnej, d. techniki aktywnego słuchania, e. rozmowy z interesantem z zastosowaniem zasady savoir-vivre’u, zgodnie z zasadami komunikacji. 8. Rozmowa telefoniczna: a. oficjalne formy powitania i pożegnania podczas rozmowy telefonicznej, b. techniki aktywnego słuchania podczas rozmowy telefonicznej, c. uzyskanie informacji o rozmówcach i celu rozmowy, d. udzielanie informacji zgodnie z kompetencjami i zakresem obowiązków lub przekazywanie rozmowy do odpowiednich osób/działów według ich kompetencji. 9. Arkusze kalkulacyjne: a. programy służące do projektowania i wykonywania obliczeń, b. nowy arkusz, c. format danych liczbowych, d. wprowadzanie formuł (w tym suma, średnia, zliczanie) e. sortowanie i filtrowanie danych, f. tworzenie wykresów, g. zapisywanie dokumentu w różnych formatach i jego wydruk. 10. Edytor tekstu: a. programy do edycji tekstu, b. nowy dokument i wprowadzanie tekstu, c. wstawianie i formatowanie obiektów, d. edycja tekstu, e. korespondencja seryjna, f. zapisywanie dokumentu w różnych formatach i jego wydruk. 11. Poczta elektroniczna: a. programy służące do obsługi poczty elektronicznej, b. rodzaje adresatów korespondencji elektronicznej (w tym adresaci „do wiadomości” i „do ukrytej wiadomości”), c. nowy e-mail, d. wprowadzanie i formatowanie tekstu, e. dodawanie załączników, f. wysyłka poczty elektronicznej (w tym ustawianie potwierdzenia odbioru, priorytet oraz kategorii wiadomości), g. wskazanie odbiorców lub działy w organizacji, do których należy skierować określoną korespondencję elektroniczną, h. przekazywanie korespondencji elektronicznej do odpowiednich osób/działów według ich kompetencji, i. kalendarz spotkań, w tym wysyłanie zaproszeń na spotkanie i odpowiadanie na zaproszenia. 12. Przeglądarki i wyszukiwarki internetowe: a. przeglądarki służące do pozyskiwania informacji z Internetu, b. funkcje przeglądarek internetowych, c. wyszukiwanie informacji, stosując metody wyszukiwania informacji w Internecie, d. tworzenie baz danych, pozyskując i selekcjonując informacje z Internetu, e. czyszczenie historii wyszukiwania przeglądarki internetowej. 13. Prezentacje multimedialne: a. programy służące do tworzenia prezentacji multimedialnych, b. nowa prezentacja według wytycznych, c. wprowadzanie i formatowanie tekstu, d. wstawianie i formatowanie obiektu (w tym obraz, tabela, wykres), e. dobór szablonu do celu prezentacji, f. zapis dokumentu w różnych formatach i druk gotowej prezentacji |
branża | Edukacja, szkolenia |
podbranża | szkolenia zawodowe |
kody CPV | 80000000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Mazowieckie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Pomorskie |