Zlecenie 8661483 - Opracowanie kompleksowej technologii wytwarzania wysokiej...
(zakończone) | Zamówienie 8661483|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2022-01-20 |
przedmiot zlecenia | Opracowanie kompleksowej technologii wytwarzania wysokiej jakości roślinnych ekstrudatów mięsopodobnych z możliwością wykorzystani a polskich odmian roślin wysokobiałkowych Przedmiot zamówienia obejmuje wykonanie prac B+R w zakresie opracowania innowacji produktowej w postaci wysokiej jakości roślinnych ekstrudatów mięsopodobnych, wytwarzanych bez soi, z surowców NON-GMO, z możliwością wykorzystania jak największej ilości polskich odmian roślin wysokobiałkowych, i innowacji procesowej w postaci nowego procesu wytwórczego zapewniającego wysoką wartość odżywczą i jakość nowej gamy produktów ekstrudowanych, przy jednoczesnej minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Badania prowadzone przez Wykonawcę stanowić będą element prac B+R realizowanych przez Zamawiającego w ramach szerszego projektu badawczego, którego rezultatem będzie opracowanie i przygotowanie do wdrożenia minimalnie 6 produktów, w tym 3 w technologii na sucho i 3 w technologii na mokro jako rekomendowanych receptur na asortymenty z jak największą ilością polskich roślin wysokobiałkowych, wraz z parametrami technologicznymi do ich wytwarzania, ograniczenie ilości odpadów produkcyjnych poprzez ponowne wykorzystanie odpadu produkcyjnego oraz oddanie do użytkowania prototypowej instalacji do wytwarzania ekstrudatów wysokobiałkowych w technologii na sucho i na mokro dedykowanej do pracy w warunkach operacyjnych zbliżonych do rzeczywistych. W ramach w/w projektu Wykonawca będzie pełnił rolę/funkcję Specjalista ds. procesu i jakości. Wskazane poniżej zadania realizowane będą w ramach następujących etapów: I. Badania przemysłowe realizowane w okresie od 1 do 15 miesiąca - w ramach zamawianej usługi Wykonawca zobowiązany będzie do: a) udziału w pracach badawczych prowadzonych przez Zamawiającego w warunkach laboratoryjnych przy projektowaniu i przetestowaniu od skali laboratoryjnej do warunków zbliżonych do rzeczywistych urządzeń w prototypowej instalacji do wytwarzania wyrobów mięsopodobnych z wybranych składników roślinnych w zakresie analizy procesu technologicznego i jakości produktów wytwarzanych na instalacji pilotażowej do procesu ekstruzji i utrwalania ekstrudatów mięsopodobnych o założonych parametrach jakościowych; b) udziału w analizie wyników badań fizykochemicznych surowców, półproduktów i ekstrudatów wytwarzanych w różnych warunkach procesowych przeprowadzonych pod kątem jakości surowców i wyrobów ekstrudowanych umożliwiających wybór i przetestowanie minimum 60 receptur, w tym min. 30 w technologii na sucho i min. 30 w technologii na mokro, pod kątem uzyskania założonych parametrów jakościowych; c) udziału w rozruchu elementów prototypowej instalacji do wytwarzania wyrobów mięsopodobnych z wybranych składników roślinnych obejmujących etapy przygotowania surowców, prekondycjonowania, ekstruzji, suszenia i/lub mrożenia oraz konfekcjonowania ekstrudatów wytwarzanych w technologii na sucho i na mokro w celu analizy wpływu warunków procesowych na poszczególnych stanowiskach na jakość przetwarzanych surowców z minimum 60 receptur, w tym minimum 30 w technologii na sucho i minimum 30 w technologii na mokro, pod kątem uzyskania założonych parametrów jakościowych; d) udziału w badaniach stabilności procesu podczas rozruchu elementów prototypowej instalacji do wytwarzania wyrobów mięsopodobnych z wybranych składników roślinnych w celu analizy różnic w warunkach procesowych pomiędzy zakresami teoretycznymi a wartościami rzeczywistymi, umożliwiających modernizację układów sterowania i regulacji warunków na poszczególnych stanowiskach pod kątem uzyskania założonych parametrów; d) udziału w badaniach stabilności przechowalniczej i oceny jakości produktów ekstrudowanych wytwarzanych w technologii na sucho i na mokro pod kątem doboru warunków utrwalania i przechowywania ekstrudatów mięsopodobnych suszonych i/lub mrożonych, umożliwiających opracowanie optymalnych warunków utrwalania minimum 6 produktów ekstrudowanych, w tym minimum 3 w technologii na sucho i minimum 3 w technologii na mokro w skali zbliżonej do warunków rzeczywistych do prowadzenia prac rozwojowych; e) udziału w wyborze na podstawie prowadzonych prac badawczych najbardziej korzystnych warunków procesowych przy przetwarzaniu i utrwalaniu testowanych receptur surowcowych dla poszczególnych elementów prototypowej instalacji obejmującej etapy przygotowania surowców, prekondycjonowania, ekstruzji, suszenia i/lub mrożenia oraz konfekcjonowania, umożliwiających opracowanie nowego, autorskiego procesu wytwarzania ekstrudatów z wykorzystaniem m.in. pełnoziarnistych surowców wysokobiałkowych w technologii na sucho i na mokro, z wykorzystaniem unikatowej konstrukcji ekstrudera modułowego i urządzeń peryferyjnych tworzących prototypową instalację technologiczną opracowaną w ramach prac projektowych; f) analizy zastosowanych warunków procesowych na poszczególnych elementach instalacji prototypowej do wytwarzania ekstrudatów mięsopodobnych pod kątem technologicznym i opracowanie zaleceń dotyczących modyfikacji parametrów procesowych na etapie badań przemysłowych umożliwiających opracowanie optymalnych warunków procesowych do otrzymania minimum 6 produktów ekstrudowanych, w tym minimum 3 w technologii na sucho i minimum 3 w technologii na mokro w skali zbliżonej do warunków rzeczywistych do prowadzenia prac rozwojowych. II. Prace rozwojowe realizowane w okresie od 16 do 21 miesiąca - w ramach zamawianej usługi Wykonawca zobowiązany będzie do: g) udziału w analizach cech fizykochemicznych przeprowadzanych wg ustalonych w projekcie metodyk badawczych oraz ocenie procesów utrwalania i stabilności przechowalniczej ekstrudatów otrzymanych w pracach rozwojowych; h) udziału w pracach dotyczących opracowania optymalnych warunków procesowych do wytwarzania ekstrudatów w technologii na sucho i na mokro z jak największą ilością polskich roślin wysokobiałkowych, i) udziału w pracach dotyczących opracowania rozwiązań procesowych umożliwiających ograniczenie ilości odpadów produkcyjnych pod kątem modyfikacji warunków procesu produkcyjnego, j) udziału w opracowaniu warunków procesowych umożliwiających wytwarzanie ekstrudatów wysokobiałkowych w technologii na sucho i na mokro na prototypowej instalacji przeskalowanej do warunków operacyjnych zbliżonych do rzeczywistych pod kątem wymagań jakościowych; III. Prace przedwdrożeniowe realizowane w okresie od 22 do 24 miesiąca - w ramach zamawianej usługi Wykonawca zobowiązany będzie do: k) udziału w analizach cech fizykochemicznych przeprowadzonych wg ustalonych w projekcie metodyk badawczych ekstrudatów otrzymanych w ramach prac przedwdrożeniowych; l) udziału w opracowaniu dokumentacji GMP, GHP, HACCP; ł) udziału w pracach przedwdrożeniowych umożliwiających opracowanie szczegółowych warunków procesowych do przygotowania do wdrożenia minimalnie 6 produktów w postaci ekstrudatów wysokobiałkowych, w tym 3 w technologii na sucho i 3 w technologii na mokro; m) udziału w opracowaniu zagadnień związanych z jakością produktów ekstrudowanych koniecznych do przygotowania dokumentacji do zgłoszeń patentowych nowych wyrobów oraz sposobu ich wytwarzania. Termin zatrudnienia: styczeń 2022 – grudzień 2023 (do 24 miesięcy) Miejsce: województwo lubelskie |
branża | Laboratoria |
podbranża | usługi laboratoryjne |
kody CPV | 73000000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Lubelskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Lubelskie |