Przetarg 12190540 - Dostawa różnych artykułów spożywczych do Domu Pomocy...
| Analizuj | Zamówienie 12190540 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-02 |
| przedmiot ogłoszenia | Dostawa różnych artykułów spożywczych do Domu Pomocy Społecznej Syrena w Warszawie w 2026 roku. 1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa i obejmuje realizację zadania pn. „dostawa różnych artykułów spożywczych na potrzeby DPS „Syrena” w Warszawie w 2026 r.”.2. Nazwa i kod zamówienia według Wspólnego Słownika Zamówień (CPV):15000000-8 – Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne15800000-6 – Różne produkty spożywcze3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w kalkulacji cenowej stanowiącej Załącznik nr 2 do SWZ, a także w projekcie umowy stanowiącym Załącznik nr 5 do SWZ.4. Dostawa następować będzie sukcesywnie, na podstawie zamówień częściowych składanych przez upoważnionego pracownika Zamawiającego, określający dany asortyment, zamawiane ilości oraz termin dostawy, składanych drogą telefoniczną lub elektroniczną.5. Przedmiot zamówienia powinien być dostarczony zgodnie z wymaganiami sanitarnymi GHP i HACCP, tj. w sposób zapewniający świeżość, zapobiegający utracie walorów smakowych i odżywczych w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach, które posiadają nadrukowaną informację w języku polskim w sposób czytelny o nazwie środka spożywczego, wykaz składników, informacje o wartości odżywczej, nazwie i adresie producenta, dacie przydatności do spożycia oraz gramaturze.6. Wykonawca na własny koszt i ryzyko zapewni każdorazowo transport zamówionego towaru do Zamawiającego. Dostawa produktów obejmuje również ich rozładunek i wniesienie do miejsc wskazanych przez upoważnionych pracowników Zamawiającego. 7. Wykonawca zabezpieczy należycie towar na czas przewozu. Opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i spełniać wymogi sanitarno-higieniczne. Wykonawca ponosi całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość dostarczanego towaru.8. Zamawiający zobowiązuje się do zbadania dostarczonego asortymentu pod względem ilościowym i jakościowym w dniu odbioru. 9. Zamawiający zastrzega sobie prawo do odmowy przyjęcia produktów dostarczonych w sposób niewłaściwy, w uszkodzonych opakowaniach lub których wygląd, zapach, konsystencja itp. budzą uzasadnione podejrzenia, co do nieodpowiedniej ich jakości bądź przydatności do spożycia, jak również produktów dostarczonych w asortymencie niezgodnym z zamówieniem.10. Oferowane produkty powinny spełniać następujące minimalne wymagania jakościowe:1) muszą być pełnowartościowe w pierwszym gatunku, pakowane fabrycznie oraz do-starczane w nienaruszonych opakowaniach. 2) termin przydatności do spożycia dostarczanego towaru nie może być krótszy niż 2/3 określonego dla niego okresu przydatności licząc od dnia dostawy3) całe i zdrowe, nie dopuszcza się produktów z objawami gnicia lub zepsucia, ani oznak podgnicia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,4) czyste, wolne od jakichkolwiek widocznych zanieczyszczeń obcych,5) wolne od szkodników,6) wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,7) bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego,8) bez obcych zapachów i/lub smaków.11. Zamawiający wymaga, aby dostarczane produkty spełniały wymagania obowiązujących krajowych i unijnych przepisów prawa żywnościowego, w szczególności: 1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.); 2) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz.U. z 2023, poz. 872 z późn.zm.); 3) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1980 z późń.zm); 4) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowe-go, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawia-jącego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności; 5) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych; 6) rozporządzenia (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odnie-sieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego; 7) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywno-ścią oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG; 8) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spo-żywczych; 9) rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych; 10) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r w spra-wie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn.zm); 11) rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpo-średnich środków spożywczych (Dz. U. Nr 112 poz. 774) – jeżeli dotyczy.12. Wykonawcy zobowiązani są dostarczyć pełny asortyment produktów wyszczególnionych w Załączniku nr 2 do SWZ – kalkulacja cenowa. 13. Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje: 1) dostarczanie różnych artykułów spożywczych do Domu Pomocy Społecznej „Syre-na” w Warszawie. 2) transport produktów wraz z załadunkiem i rozładunkiem oraz złożeniem w budynku Zamawiającego we wskazanym przez niego miejscu. 14. Warunki realizacji i odbioru przedmiotu zamówienia określa projekt umowy stanowiący Załącznik nr 5 do SWZ. 15. Zamawiający wymaga dostaw 2 razy w tygodniu w godzinach 7-11. 16. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert niekompletnych w obrębie przedmiotu zamówienia, oferty takie będą podlegały odrzuceniu.17. Wszelkie rozliczenia związane z realizacją niniejszego zamówienia dokonywane będą w złotych polskich [PLN].18. Zamawiający wskazuje, że informacje przekazywane Wykonawcy w toku postępowania (gdy ich przekazanie jest uzasadnione i niezbędne dla przygotowania oferty lub realizacji zamówienia przez Wykonawcę) – inne niż wynikające z dokumentów zamówienia (w tym z SWZ oraz załączników) lub inne niż udostępniane publicznie stosownie do właściwych przepisów – dotyczące systemu informatycznego „Syrena” lub dokumentów związanych z systemem informatycznym „Syrena” objęte są obowiązkiem zachowania poufności przez Wykonawcę, a ich przekazanie jest możliwe po odpowiednim zobowiązaniu się przez Wykonawcę do zachowania ich w poufności, na gruncie odrębnie zawartej umowy o zachowaniu poufności. DPS.DAG.ZA.260.29.20225 |
| branża | Spożywcza |
| podbranża | artykuły spożywcze |
| kody CPV | 15000000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | dostawy |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Mazowieckie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Mazowieckie |