Przetarg 11431878 - "Dostawa posiłków do Zespołu Szkolno –...
Analizuj | Zamówienie 11431878 |
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2025-08-12 |
przedmiot ogłoszenia | Dostawa posiłków do Zespołu Szkolno – Przedszkolnego, Żłobka Publicznego od 01 września 2025 roku do 31 sierpnia 2026 roku” Przedmiotem zamówienia jest dostawa 4 daniowych posiłków dzien nie do przedszkola i żłobka (śniadanie, II śniadanie, obiad 2 daniowy z kompotem, podwieczorek) oraz jednodaniowego posiłku szkolnego w formie 2 dania do szkoły podstawowej.1)Obiad musi być przygotowany i dostosowany do wieku rozwojowego pod względem gramatury, wartości odżywczych, kaloryczności i być przygotowywany z zachowaniem norm żywieniowych dla danej grupy wiekowej, tj. dzieci i młodzież z przedziału 1-15 lat. Posiłki powinny posiadać odpowiednią temperaturę. Proces produkcji oraz dystrybucji musi się odbywać zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza z wymogami dobrej praktyki higienicznej.2)Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zawarte w n/w aktach i dokumentach:a)Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczychb)Rozporządzenie (UE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004c)Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywnościd)Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448)e)Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154);f)Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. z 2007 r. nr 80 poz. 545);g)Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r. nr 106 poz. 730);h)Zaleceniach i Normach obowiązujących i zalecanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB.3)W celu wskazania oczekiwań Zamawiającego, poniżej zostały wymienione warunki jakościowe i ilościowe:a)Dzienny jadłospis obejmuje obiad składający się z: zupy, drugiego dania, napoju (kompot/sok) zgodny z przepisami prawnymi określonymi w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.b)Wymagana gramatura: zupa - 250 ml drugie danie: - 150g ziemniaki/zamiennik – produkty zbożowe, - 100 g mięso/ryba, - 150 g surówka/warzywa gotowane, - 200 ml – kompot/sok - zamiennie danie jarskie nie mniej niż 300 g.c)Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednej dekady;d)Jadłospis dekadowy drugich dań winien obejmować: 2x ryba, 5x mięso, 3x danie jarskie, z zastrzeżeniem, iż co najmniej raz w tygodniu powinna być podawana porcja ryb (Zamawiający dopuszcza tylko i wyłącznie filet), a od poniedziałku do piątku muszą być podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%;e)w obiedzie musi być co najmniej jedna porcja produktów zbożowych;f)w każdym posiłku muszą być warzywa lub owoce, w postaci surowej lub przetworzonej;g)posiłki muszą zawierać produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;h)zupy, sosy oraz potrawy muszą być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;i)napoje przygotowywane na miejscu muszą zawierać nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;j)napoje muszą być bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu WE nr 1333/2008;k)potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych;l)w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, mięso powinno być miękkie;m)posiłki winny być przygotowywane z niską zawartością sodu/soli lub o obniżonej zawartością sodu/solin)zalecane jest różnicowanie smaku sosów;o)ważna jest estetyka potraw i posiłków;p)podstawę mięsnej i półmięsnej części drugiego dania nie może stanowić wędlina (kiełbasa, parówka, itp.);q)nie dopuszcza się produktów typu: instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree).4)Zamawiający wymaga przedstawiania przez Wykonawcę do pisemnej akceptacji jadłospisów w systemie dekadowym.Posiłki Szkolne jednodaniowe w formie drugich dań. Dostosowane do zapotrzebowania kalorycznego uczniów, szczególnie uczniów klas starszych.Ponadto wnioskuję, aby gramatura potraw była dostosowana do możliwości konsumpcyjnych dzieci według grup wiekowych, czyli trzy wielkości porcji:- dla dzieci klas I-III,- dla uczniów klas IV-VI,- dla uczniów klas VII-VIII.Zamawiający wymaga aby posiłki były przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa określonymi w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), łącznie z przepisami wykonawczymi tej ustawy, w tym Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.Ponadto Zamawiający wskazuje, że:a)Posiłki dla dzieci i młodzieży powinny być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej, a jednocześnie pełnym zaspokojeniu kalorycznym i witaminowym, bogatym w składniki mineralne:b)Posiłek powinien być dobrej jakości o właściwej wadze i objętości oraz odpowiednim poziomie energetycznym i odżywczym, zgodnie z polskimi normami żywieniowymi.c)Posiłki powinny być urozmaicone o temperaturze minimum - pierwsze danie: 75°C, drugie danie minimum 63°C,d)Dania nie mogą się powtarzać w okresie dekady (dziesięciu dni).e)Dostarczane soki/kompot powinny być zróżnicowane.f)Przygotowane posiłki powinny być zgodne z zasadami dobrej praktyki higienicznej orz przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.g)Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.h)Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego Żywienia dzieci i młodzieży.i)Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe i ilościowe dla danej grupy wiekowej.j)Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości,k)świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancjil)dodatkowych: konserwujących, zagęszczających;m)W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, smażone nie częściej niż dwa razy w tygodniu;n)Do przygotowania posiłku zalecane jest:•stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych);•stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych,•kasz;•w procesie przygotowania posiłku stosowanie soli o obniżonej zawartości sodu;•zalecane jest zróżnicowanie smaku sosów;•ważna jest estetyka potraw i posiłków;o)Posiłki szkolne muszą być z surowców, tzn. z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo w okresie zimowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno-owocowych). Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree).p)Podstawą drugiego dania powinny być potrawy z produktów białkowych np. mięsa, ryb, jaj, sera lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub produktów mącznych, albo bezmięsna uzupełniona produktami białkowymi (serem, jajami), przy czym co najmniej raz w tygodniu powinna być podawana potrawa z fileta rybnego.q)Ziemniaki powinny stanowić oddzielną potrawę i nie mogą zastępować potraw z warzyw (surówka lub jarzyny). W skład posiłku powinny również wchodzić warzywa i owoce.5)Posiłki należy wydawać z zastosowaniem naczyń ceramicznych (szklanych) i sztućców umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktu z żywnością.6)Wykonawca dostarczy posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu, warunków produkcji i dostarczenia oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.7)Wydawanie posiłków leży po stronie Zamawiającego.8)Czas wydawania posiłków:a) dla dzieci w Żłobku, Przedszkolu:(a)śniad. 8:10(b)II śniad. 9:45(c)ob. 11:30(d)podw. 13:45b)dla Szkoły:(a)9:40 - 12:35.9)Ilość posiłków przygotowywanych dziennie dla dzieci w Szkole Podstawowej średnio dziennie wynosi 40 posiłków przez okres roku szkolnego co daje 188 dni funkcjonowania Szkoły w okresie od 1 września 2025 r do czerwca 2026 r.,10)Ilość posiłków przygotowywanych średnio dziennie dla dzieci w Przedszkolu i Żłobku Publicznym wynosi 129 w okresie od 1 wrzesień 2025 roku – 31 sierpnia 2026 - 229 dni pracy żłobka i przedszkola.Szczegóły w rozdz. V SWZ ROS.271.6.2025 |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55321000, 55322000, 55520000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Warmińsko-Mazurskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Warmińsko-Mazurskie |