Zlecenie 7490989 - CPV: 73100000-3; Usługi badawcze i...
(zakończone) | Zamówienie 7490989|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2020-05-20 |
przedmiot zlecenia | CPV: 73100000-3; Usługi badawcze i eksperymentalno-rozwojowe Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje realizację usługi badawcz o-rozwojowej polegającej na przeprowadzeniu badań starzeniowych w celu określenia i weryfikacji trwałości produktu, przy założeniu, że produkt powinien być zdatny do spożycia minimum 18 miesięcy a docelowo 24 miesiące lub dłużej, prowadzących do opracowania receptury keczupu o podniesionych walorach odżywczych i wydłużonym terminie przydatności do spożycia w zakresie: 1. Zbadania kinetyki zmian właściwości fizykochemicznych nowo wytworzonego produktu w symulowanych warunkach przechowalniczych (badanie nr 1) 2. Zbadania stabilności mikrobiologicznej nowo wytworzonego produktu w symulowanych warunkach przechowalniczych (badanie nr 2) 3. Zbadania wpływu materiału opakowaniowego na stabilność mikrobiologiczną i właściwości fizykochemiczne nowo wytworzonego produktu (badanie nr 3) Badanie nr 1 W ramach realizacji prac w zakresie modelowania przydatności spożywczej opracowanego produktu zostaną przeprowadzone badania fizykochemiczne w symulowanych warunkach przechowywania (w tym w warunkach przyspieszonego starzenia) w temp.: 25°C, 36°C oraz 45°C. Próbki produktu wytworzonego na podstawie nowo opracowanej receptury będą przechowywane w/w warunkach termicznych przez okres 180 dni, a próbki testowe będą pobierane w odstępach 10-dniowych. Pobrane próbki (łącznie: 54 szt.), będą poddane badaniom tj.: barwa metodą spektrofotometryczną, lepkość dynamiczna metodą reometrii rotacyjnej, zawartość likopenu metodą spektrofotometryczną, kwasowość metodą miareczkową. Na podstawie przeprowadzonych badań zostaną wyznaczone zależności funkcyjne pomiędzy określanymi parametrami a czasem przechowywania, co pozwoli na aproksymację właściwości produktu po zakładanym w projekcie okresie przechowywania. Badanie nr 2 W ramach realizacji prac w zakresie modelowania przydatności spożywczej opracowanego produktu zostaną przeprowadzone badania mikrobiologiczne w symulowanych warunkach przechowywania (w tym w warunkach przyspieszonego starzenia) w temp.: 25°C, 36°C oraz 45°C. Próbki produktu wytworzonego na podstawie nowo opracowanej receptury będą przechowywane w/w warunkach termicznych przez okres 180 dni, a próbki testowe będą pobierane w odstępach 10-dniowych. Pobrane próbki (łącznie: 54 szt.), będą poddane badaniom mikrobiologicznym metodą kontaktu dynamicznego, pozwalającym na określenie liczebności rozwijających się kolonii szczepów bakterii: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Pseudomonas. Na podstawie przeprowadzonych badań zostaną wyznaczone zależności funkcyjne pomiędzy liczebnością kolonii a czasem przechowywania, co pozwoli na prognozowanie rozwoju bakterii po zakładanym w projekcie okresie przechowywania. Badanie nr 3 W ramach realizacji badań pozwalających na ocenę wpływu opakowania na jakość produktu podczas jego przechowywania zostaną przeprowadzone badania modelowe polegające na przechowywaniu nowo wytworzonego produktu w temperaturze 45°C przez okres 180 dni, który będzie oddziaływać ze standardowym i nowo opracowanym innowacyjnym materiałem opakowaniowym. Następnie próbki (łącznie 4 szt.: dwie próbki wyjściowe i dwie próbki po okresie przechowywania w dwóch różnych opakowaniach) zostaną poddane badaniom fizykochemicznym i bakteriologicznym w zakresie: lepkość dynamiczna metodą reometrii rotacyjnej, zawartość likopenu metodą spektrofotometryczną, barwa metodą spektrofotometryczną, liczebność kolonii szczepów bakterii: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Pseudomonas. Na podstawie porównania wyników pomiarów (przed i po przechowywaniu) zostanie zweryfikowana stabilność właściwości fizykochemicznych i bakteriologicznych produktu przechowywanego w opakowaniu, wykonanym z nowo opracowanego tworzywa. Zamówienie zostanie podzielone na 2 etapy (etap I: badania 1 i 2; etap II: badanie 3) obejmujące swym zakresem zagadnienia wskazane powyżej. Liczebność próbek keczupu, dla których należy wykonać wszystkie z wymienionych analiz dla obydwóch etapów, będzie łącznie nie większa niż 112. W ofercie proszę podać cenę wykonania pakietu 3 badań (analiz) dla 112 próbek keczupu. Cel zamówienia Usługa badawczo-rozwojowa polegająca na przeprowadzeniu badań starzeniowych prowadzących do opracowania receptury keczupu o podniesionych walorach odżywczych i wydłużonym terminie przydatności do spożycia w ramach Projektu o roboczym tytule: „Opracowanie nowej, innowacyjnej technologii produkcji keczupu o znacznie poprawionych walorach odżywczych, obniżonej zawartości cukru i soli oraz zmniejszonej kwasowości ogólnej z jednoczesnym wydłużeniem terminu przydatności do spożycia.” na potrzeby Konkursu 3/1.1.1/2020 – Szybka ścieżka dla Mazowsza w ramach poddziałania 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014- 2020 Przedmiot zamówienia Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje realizację usługi badawczo-rozwojowej polegającej na przeprowadzeniu badań starzeniowych w celu określenia i weryfikacji trwałości produktu, przy założeniu, że produkt powinien być zdatny do spożycia minimum 18 miesięcy a docelowo 24 miesiące lub dłużej, prowadzących do opracowania receptury keczupu o podniesionych walorach odżywczych i wydłużonym terminie przydatności do spożycia w zakresie: 1. Zbadania kinetyki zmian właściwości fizykochemicznych nowo wytworzonego produktu w symulowanych warunkach przechowalniczych (badanie nr 1) 2. Zbadania stabilności mikrobiologicznej nowo wytworzonego produktu w symulowanych warunkach przechowalniczych (badanie nr 2) 3. Zbadania wpływu materiału opakowaniowego na stabilność mikrobiologiczną i właściwości fizykochemiczne nowo wytworzonego produktu (badanie nr 3) Zamówienie zostanie podzielone na 2 etapy (etap I: badania 1 i 2; etap II: badanie 3) obejmujące swym zakresem zagadnienia wskazane powyżej. Liczebność próbek keczupu, dla których należy wykonać wszystkie z wymienionych analiz dla obydwóch etapów, będzie łącznie nie większa niż 112. W ofercie proszę podać cenę wykonania pakietu 3 badań (analiz) dla 112 próbek keczupu. |
branża | Laboratoria |
podbranża | usługi laboratoryjne |
kody CPV | 73100000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | cała Polska |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Mazowieckie |