Zlecenie 7490989 - CPV: 73100000-3; Usługi badawcze i...

   
Zamówienie 7490989 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2020-05-20
przedmiot zlecenia
CPV: 73100000-3; Usługi badawcze i eksperymentalno-rozwojowe

Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje realizację usługi badawcz
o-rozwojowej polegającej na przeprowadzeniu badań starzeniowych w celu określenia i weryfikacji trwałości produktu, przy założeniu, że produkt powinien być zdatny do spożycia minimum 18 miesięcy a docelowo 24 miesiące lub dłużej, prowadzących do opracowania receptury keczupu o podniesionych walorach odżywczych i wydłużonym terminie przydatności do spożycia w zakresie:

1. Zbadania kinetyki zmian właściwości fizykochemicznych nowo wytworzonego produktu w symulowanych warunkach przechowalniczych (badanie nr 1)
2. Zbadania stabilności mikrobiologicznej nowo wytworzonego produktu w symulowanych warunkach przechowalniczych (badanie nr 2)
3. Zbadania wpływu materiału opakowaniowego na stabilność mikrobiologiczną i właściwości fizykochemiczne nowo wytworzonego produktu (badanie nr 3)

Badanie nr 1
W ramach realizacji prac w zakresie modelowania przydatności spożywczej opracowanego produktu zostaną przeprowadzone badania fizykochemiczne w symulowanych warunkach przechowywania (w tym w warunkach przyspieszonego starzenia) w temp.: 25°C, 36°C oraz 45°C. Próbki produktu wytworzonego na podstawie nowo opracowanej receptury będą przechowywane w/w warunkach termicznych przez okres 180 dni, a próbki testowe będą pobierane w odstępach 10-dniowych. Pobrane próbki (łącznie: 54 szt.), będą poddane badaniom tj.: barwa metodą spektrofotometryczną, lepkość dynamiczna metodą reometrii rotacyjnej, zawartość likopenu metodą spektrofotometryczną, kwasowość metodą miareczkową. Na podstawie przeprowadzonych badań zostaną wyznaczone zależności funkcyjne pomiędzy określanymi parametrami a czasem przechowywania, co pozwoli na aproksymację właściwości produktu po zakładanym w projekcie okresie przechowywania.

Badanie nr 2
W ramach realizacji prac w zakresie modelowania przydatności spożywczej opracowanego produktu zostaną przeprowadzone badania mikrobiologiczne w symulowanych warunkach przechowywania (w tym w warunkach przyspieszonego starzenia) w temp.: 25°C, 36°C oraz 45°C. Próbki produktu wytworzonego na podstawie nowo opracowanej receptury będą przechowywane w/w warunkach termicznych przez okres 180 dni, a próbki testowe będą pobierane w odstępach 10-dniowych. Pobrane próbki (łącznie: 54 szt.), będą poddane badaniom mikrobiologicznym metodą kontaktu dynamicznego, pozwalającym na określenie liczebności rozwijających się kolonii szczepów bakterii: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Pseudomonas. Na podstawie przeprowadzonych badań zostaną wyznaczone zależności funkcyjne pomiędzy liczebnością kolonii a czasem przechowywania, co pozwoli na prognozowanie rozwoju bakterii po zakładanym w projekcie okresie przechowywania.

Badanie nr 3
W ramach realizacji badań pozwalających na ocenę wpływu opakowania na jakość produktu podczas jego przechowywania zostaną przeprowadzone badania modelowe polegające na przechowywaniu nowo wytworzonego produktu w temperaturze 45°C przez okres 180 dni, który będzie oddziaływać ze standardowym i nowo opracowanym innowacyjnym materiałem opakowaniowym. Następnie próbki (łącznie 4 szt.: dwie próbki wyjściowe i dwie próbki po okresie przechowywania w dwóch różnych opakowaniach) zostaną poddane badaniom fizykochemicznym i bakteriologicznym w zakresie: lepkość dynamiczna metodą reometrii rotacyjnej, zawartość likopenu metodą spektrofotometryczną, barwa metodą spektrofotometryczną, liczebność kolonii szczepów bakterii: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, Pseudomonas. Na podstawie porównania wyników pomiarów (przed i po przechowywaniu) zostanie zweryfikowana stabilność właściwości fizykochemicznych i bakteriologicznych produktu przechowywanego w opakowaniu, wykonanym z nowo opracowanego tworzywa.

Zamówienie zostanie podzielone na 2 etapy (etap I: badania 1 i 2; etap II: badanie 3) obejmujące swym zakresem zagadnienia wskazane powyżej.
Liczebność próbek keczupu, dla których należy wykonać wszystkie z wymienionych analiz dla obydwóch etapów, będzie łącznie nie większa niż 112.
W ofercie proszę podać cenę wykonania pakietu 3 badań (analiz) dla 112 próbek keczupu. Cel zamówienia Usługa badawczo-rozwojowa polegająca na przeprowadzeniu badań starzeniowych prowadzących do opracowania receptury keczupu o podniesionych walorach odżywczych i wydłużonym terminie przydatności do spożycia w ramach Projektu o roboczym tytule: „Opracowanie nowej, innowacyjnej technologii produkcji keczupu o znacznie poprawionych walorach odżywczych, obniżonej zawartości cukru i soli oraz zmniejszonej kwasowości ogólnej z jednoczesnym wydłużeniem terminu przydatności do spożycia.” na potrzeby Konkursu 3/1.1.1/2020 – Szybka ścieżka dla Mazowsza w ramach poddziałania 1.1.1 „Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014- 2020 Przedmiot zamówienia Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje realizację usługi badawczo-rozwojowej polegającej na przeprowadzeniu badań starzeniowych w celu określenia i weryfikacji trwałości produktu, przy założeniu, że produkt powinien być zdatny do spożycia minimum 18 miesięcy a docelowo 24 miesiące lub dłużej, prowadzących do opracowania receptury keczupu o podniesionych walorach odżywczych i wydłużonym terminie przydatności do spożycia w zakresie:

1. Zbadania kinetyki zmian właściwości fizykochemicznych nowo wytworzonego produktu w symulowanych warunkach przechowalniczych (badanie nr 1)
2. Zbadania stabilności mikrobiologicznej nowo wytworzonego produktu w symulowanych warunkach przechowalniczych (badanie nr 2)
3. Zbadania wpływu materiału opakowaniowego na stabilność mikrobiologiczną i właściwości fizykochemiczne nowo wytworzonego produktu (badanie nr 3)

Zamówienie zostanie podzielone na 2 etapy (etap I: badania 1 i 2; etap II: badanie 3) obejmujące swym zakresem zagadnienia wskazane powyżej.
Liczebność próbek keczupu, dla których należy wykonać wszystkie z wymienionych analiz dla obydwóch etapów, będzie łącznie nie większa niż 112.
W ofercie proszę podać cenę wykonania pakietu 3 badań (analiz) dla 112 próbek keczupu.
branża Laboratoria
podbranża usługi laboratoryjne
kody CPV 73100000
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji cała Polska
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Mazowieckie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: usługi laboratoryjne

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10395636 2024-04-10
godz. 15:00
Opolskie Badanie próbki produktu poreakcyjnego (kod odpadu: 10 01 82)
10309425 2024-04-15
godz. 09:00
Podlaskie Obsługa laboratoryjna na zadaniu „Budowa obwodnicy Kolna w ciągu drogi wojewódzkiej Nr 647”. Szczegółowy opis zawarto w SWZ.
10329026 2024-04-16
godz. 23:59
Małopolskie 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie na rzecz Zamawiającego usług w charakterze AI PROGRAMMER. W ramach niniejszego postępowania Zamawiający przewiduje wyłonienie Wykonawcy usł...
10334170 2024-04-18
godz. 23:59
Mazowieckie Usługa analizy strukturalnej oddziaływań kompleksu białka z maksymalnie pięcioma (5) małocząsteczkowymi ligandami realizowana w terminie 24 miesięcy od daty obowiązywania umowy. Po...
10479444 2024-04-26
godz. 10:00
Dolnośląskie SZACOWANIA WARTOŚCI ZAMÓWIENIA NR SZ001-FENX-1.5-2024 Prośba o wycenę dotycząca szacowania wartości zamówienia w ramach wyboru dostawcy usługi pozyskanie danych teledetekcyjnych i op...
10471764 2024-04-28
godz. 23:59
Śląskie Przedmiotem usług jest przygotowania prototypu próbnika, będącego elementem składowym innowacyjnej stacji monitorowania jakości powietrza, umożliwiającego pobór próbki powietrza w ...
10442260 2024-04-29
godz. 10:00
Dolnośląskie PRZEDMIOT POSTĘPOWANIA: 1 Świadczenie usługi polegającej na wykonaniu aktywności związanych z realizacją fazy start-up eksperymentu badawczego Notice-CAS 1. Kompleksowa usługa wsparc...
10464284 2024-04-29
godz. 10:00
Zachodniopomorskie Usługa wykonania prac badawczo - rozwojowych dla Politechniki Morskiej w Szczecinie -Specjalista ds. technik i technologii wytwarzania tworzyw sztucznych szczególnie kompozytów polimerowy...
10482212 2024-04-30
godz. 12:00
Mazowieckie Przedmiot postępowania Wykonanie elementów według dokumentacji technicznej Zamawiającego.: 1 szt. Opis postępowania: Przedmiotem zamówienia jest wykonanie elementów według dokume...
10490216 2024-05-10
godz. 12:00
Dolnośląskie Usługa wykonania mineralizacji oraz analiz