Zlecenie - 1/2016/1.2 Piecki przygotowanie nowego modelu biznesowego...
| Analizuj | Zamówienie 4316253 (zakończone) |
|---|---|
| źródło | Internet |
| data publikacji | 2016-05-09 |
| przedmiot zlecenia | 1/2016/1.2 Piecki przygotowanie nowego modelu biznesowego internacjonalizacji zgodnie z zasadą konkurencyjności. Opis przedmiotu zamówienia Przedmiotem Zamówienia jest usługa doradcza polegająca na przygotowaniu nowego modelu biznesowego internacjonalizacji działalności przedsiębiorstwa PIEKARNIA CUKIERNIA MAREK SZABELSKI , 11-710 Piecki, ul. Zwycięstwa 36 E. Projekt „Szansa na rozwój firmy PIEKARNIA CUKIERNIA MAREK SZABELSKI dzięki przygotowaniu nowego modelu biznesowego związanego z internacjonalizacją działalności ” będzie realizowany w ramach Działania 1.2 Internacjonalizacja MŚP I Etap, I Osi priorytetowej: „Przedsiębiorcza Polska Wschodnia", Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014 – 2020. Nazwa i kod określone we Wspólnym Słowniku Zamówień (CPV): - 72221000-0 Usługi doradcze w zakresie analizy biznesowej Podstawa prawna : zasada konkurencyjności w rozumieniu wytycznych kwalifikowalności wydatków w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego oraz Funduszu Spójności na lata 2014- 2020 oraz wytycznymi ministra właściwego do spraw rozwoju regionalnego w zakresie kwalifikowalności wydatków w Programie Operacyjnym Polska Wschodnia 2014-2020, 2.1 Formy upublicznienia zapytania ofertowego 1. Zamieszczenie zapytania ofertowego na stronie internetowej Zamawiającego: www.mszabelski.pl 2. Wysłanie zapytania ofertowego do 3 potencjalnych wykonawców, świadczących usługi doradcze w obszarze stanowiącym przedmiot zamówienia; 3. Zamieszczenie zapytania ofertowego na stronie internetowej Instytucji Pośredniczącej poprzez Lokalny System Informatyczny 1420 (https://lsi1420.parp.gov.pl/). 2.2 Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest realizacja usług doradczych w zakresie opracowania nowego modelu biznesowego dotyczącego internacjonalizacji działalności przedsiębiorstwa Zamawiającego, obejmujących w szczególności: a) analizę możliwości eksportowych firmy poprzez zbadanie produktów przedsiębiorstwa oraz ocenę konkurencyjnej pozycji przedsiębiorstwa na rynkach zagranicznych, b) badanie rynków zagranicznych i wskazanie rynków docelowych oraz ich uhierarchizowanie, a także identyfikację potencjalnych kontrahentów na rynkach zagranicznych, c) koncepcję wejścia na rynek zagraniczny wraz z projekcją możliwości sprzedaży na wybranym rynku zagranicznym, d) wskazanie najefektywniejszych narzędzi i metod marketingowych oraz promocyjnych (w tym wskazanie wydarzeń targowych czy kierunków misji handlowych), e) rekomendacje w zakresie reorganizacji przedsiębiorstwa i przygotowania go do działalności eksportowej (w zakresie organizacji produkcji, marketingu i promocji, polityki handlowej i cenowej, działu eksportu, logistyki itp.), f) propozycje możliwych źródeł zewnętrznego finansowania działalności eksportowej i instrumentów finansowych obniżających ryzyko eksportowe (kredyty eksportowe, fundusze poręczeniowe i gwarancyjne, fundusze dotacji, transakcje terminowe etc.). Opracowany model biznesowy internacjonalizacji powinien obejmować elementy wymienione w załączniku nr 7 „Standard tworzenia Modelu biznesowego internacjonalizacji” dla I etapu działania 1.2 „Internacjonalizacja MŚP” POPW, który stanowi szczegółowy opis zamówienia. Oferent powinien posiadać wiedzę, doświadczenie i potencjał w zakresie: a) tworzenia modeli biznesowych zawierających odniesienia do przynajmniej następujących elementów: kluczowi partnerzy, kluczowe działania, kluczowe zasoby, oferowane wartości, relacje z klientami, kanały dystrybucji, segmenty klientów, struktura kosztów, struktura (źródła) przychodów; b) potencjalnych, najbardziej atrakcyjnych zagranicznych rynków zbytu dla produktów, które mają być objęte przedmiotem komercjalizacji; c) kluczowych imprez targowo-wystawienniczych dotyczących asortymentu Zamawiającego; d) zasobów kadrowych (w tym eksperckich w zakresie opracowywania i wdrażania modeli biznesowych dotyczących umiędzynarodowienia firm działających w obszarze: „Żywność i produkty rolno-spożywcze”), organizacyjnych (np. dostęp do wiedzy w ramach udziału w sieci współpracy międzynarodowej) i aktywów niematerialnych (np. posiadanie dostępu do bazy danych, know-how), które zostaną zaangażowane do realizacji zadań na rzecz Zamawiającego, w tym doświadczenie posiadanego personelu; e) członkostwa w organizacjach lub sieciach współpracy międzynarodowej i/lub posiadanych kontaktów / partnerów międzynarodowych, które mogą mieć wpływ na skuteczność usług – w szczególności na rynkach zagranicznych (w ujęciu branżowym i geograficznym) adekwatnych do oferty handlowej Zamawiającego i doświadczenia Wykonawcy; Opis posiadanej wiedzy i potencjału Wykonawcy zawiera załącznik nr 4. Po zakończeniu postępowania ofertowego, Zamawiający zawrze z wyłonionym Wykonawcą zamówienia warunkową umowę na przygotowanie nowego modelu biznesowego internacjonalizacji. Minimalny zakres umowy warunkowej na realizację usługi przedstawia załącznik nr 8 Obowiązywanie umowy warunkowej na realizację usługi Zamawiający uzależnia od otrzymania informacji od PARP przyznania dotacji do realizacji projektu „Szansa na rozwój firmy PIEKARNIA CUKIERNIA MAREK SZABELSKI dzięki przygotowaniu nowego modelu biznesowego związanego z internacjonalizacją działalności ” |
| branża | Ekonomia, prawo i organizacja |
| podbranża | analiza rozwoju przedsiębiorstw, konsulting, doradztwo |
| kody CPV | 72221000 |
| forma | zapytanie ofertowe |
| typ zlecenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Warmińsko-Mazurskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Warmińsko-Mazurskie |