Przetarg 12204310 - 1. Przedmiotem zamówienia jest: usługa pn....
| Analizuj | Zamówienie 12204310 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-08 |
| przedmiot ogłoszenia | 1. Przedmiotem zamówienia jest: usługa pn. Przygotowanie i dostarczenie ciepłego posiłku – na potrzeby uczestników Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego, Dziennego Domu Senior oraz Klubów Senior a działających w gminie Lubicz.2. Zamawiający określa przedmiot zamówienia zgodnie z poniższymi zadaniami:Zadanie I – posiłek dla uczestników Dziennego Domu Senior w Gronowie a) poniedziałek, wtorek, środa, czwartek, piątek – po średnio 25 posiłków dziennie (tj. 25 obiadów x 252 dni = 6.300 posiłków);Zadanie II – posiłek dla uczestników Klubu Seniora w Lubiczu Górnyma) poniedziałek, środa – po średnio 23 posiłki dziennie (tj. 23 posiłki x 101 dni = 2.323 posiłki);Zadanie III – posiłek dla uczestników i mieszkańców Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Gronowiea) pobyt całodobowy od poniedziałku do niedzieli – 7 dni po średnio 10 posiłków (tj.10 posiłków x 365 dni = 3.650 posiłków);b) pobyt dzienny od poniedziałku do piątku – po średnio 10 posiłków (tj. 10 posiłków x 252 dni = 2.520 posiłków.);Zadanie IV – posiłek dla uczestników Klubu Seniora w Lubiczu Dolnym – wtorek, czwartek – po średnio 23 posiłki dziennie (tj. 23 posiłki x 101 dni = 2.323 posiłki)3. Posiłki dla podopiecznych całodobowych dostarczane będą w 2026 roku przez 365 dni, natomiast dla podopiecznych dziennych przez 252 dni. 4. W roku 2026 należy dostarczyć posiłki w ilości średnio: a) dla podopiecznych całodobowych – 3.650 sztukb) dla podopiecznych dziennych – 13.466 5. Szacowana ilość posiłków ma charakter orientacyjny, służący do porównania ofert i w żadnym wypadku nie stanowi ze strony Zamawiającego zobowiązania do zakupu posiłków w podanej ilości, z tym zastrzeżeniem że Zamawiający zobowiązuje się do nabycia co najmniej 50% ogólnej (całkowitej) liczby posiłków określonej w SWZ przez cały okres realizacji zamówienia. W przypadku, gdy dostawa posiłków będzie mniejsza niż planowana przez Zamawiającego, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tego tytułu. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych porcji obiadów danego dnia według zamówień Zamawiającego. Liczba posiłków uzależniona jest od frekwencji uczestników. O liczbie posiłków na dany dzień Zamawiający będzie informował najpóźniej do godziny 09:30 w dniu realizacji zamówienia. Liczba zamawianych posiłków może różnić się między sobą. 6. Posiłek - obiad powinien być dostarczony: 6.1. w godzinach 12:00 - 13:00 do budynków:a) Klubu Seniora w Lubiczu Górnym, ul. Boczna 4, 87-162 Lubicz;b) Klubu Seniora w Lubiczu Dolnym, ul. Toruńska 36A, 87-162 Lubicz.6.2. W godzinach 13:00 – 14:00 do budynków:c) Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Gronowie, Gronowo 6A, 87-162 Lubicz;d) Dziennego Domu Senior w Gronowie, Gronowo 5, 87-162 Lubicz;7. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wyłącznie za posiłki wydane podopiecznym zgodnie z zapotrzebowaniem.8. Wykonawca wysyłał będzie na adres klubseniora@cuslubicz.pl w pierwszy dzień tygodnia dekadowy jadłospis z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw oraz wykazem alergenów – do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca jest zobowiązany do zachowania, jakości posiłków zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U.2023.1448) oraz ustawy z dnia 19 lipca 2019 roku o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (t. j. Dz. U.2020.1645). 9. W jadłospisie należy uwzględnić stosowanie diety: podstawowej, łatwo strawnej, z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, bogatoresztkowej, bezglutenowej, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego oraz innych diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb podopiecznych zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego.10. Dzienny jadłospis powinien obejmować:a) drugie danie (waga podana dotyczy produktu po obróbce termicznej), w tym:• produkt węglowodanowy (200g), ziemniaki, kasza, ryż, makaron, bądź kluski śląskie, kopytka, • produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego – gotowy 200g (mięso np.: sztuka mięsa, udziec kurczaka, pierś z indyka, kotlet schabowy, stek z piersi kurczaka, bitki wołowe, gulasz itp., bądź ryba gotowa 200g),• surówka, jarzyny gotowane lub owoc 200g.11. Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić wartość energetyczną, wielkość posiłków oraz normy produktów dla dorosłych osób niepełnosprawnych i starszych. Wyklucza się posiłki sporządzone na bazie półproduktów oraz na bazie Fast Food lub mrożonych potraw. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: a) jadłospis powinien być urozmaicony; potrawy powinny być lekkostrawne przygotowane z surowców wysokiej jakości. b) obiad powinien dostarczać 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, c) w procesie przygotowania posiłku należy stosować sól o obniżonej zawartości sodu, sól nie może być stosowana po procesie przygotowania posiłku (do dosalania); d) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone, duszone, nie więcej niż jedna porcja potrawy smażonej w tygodniu od poniedziałku do niedzieli; e) sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników; f) tłuszcze spożywcze – oleje, masło, margaryny miękkie kubkowe niearomatyzowane lub ich mieszanki; w przypadku smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonasyconych poniżej 40%);12. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno – epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.13. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej, jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.14. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny i zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.15. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę, jakości wykonywanych usług np. kontroli wagi posiłków.16. Transport posiłków powinien odbywać się środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności.17. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczenia wydawania posiłków w punktach wskazanych w pkt. 11.18. Posiłki powinny być dostarczane w termoizolacyjnych termosach z atestem PZH przeznaczonych do transportu żywności.19. Po stronie Wykonawcy leży zapewnienie naczyń wielokrotnego użytku.20. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków.21. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru, wywożenia i utylizacji odpadów związanych z usługą żywienia i ponosi tym samym odpowiedzialność za gospodarowanie tymi odpadami oraz ponosi koszty z tym związane zgodnie z ustawą o odpadach (Dz. U.2013.poz 1587 z późn zm.).22. Wykonawca zapewnia mycie i dezynfekcję we właściwych pomieszczeniach termosów i opakowań, w których dostarczone będą posiłki zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP.23. W przypadku naruszenia przepisów dyrektor CUS ma prawo, bez zachowania okresu wypowiedzenia określonego w umowie i rozwiązać umowę z Wykonawcą bez żadnego odszkodowania. CUS.351.11.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | usługi cateringowe, żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55520000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | dostawy ,usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Kujawsko-Pomorskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Kujawsko-Pomorskie |