Przetarg 12241113 - 1. Przedmiot zamówienia obejmuje świadczenie usług...
| Analizuj | Zamówienie 12241113 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Unijnych Zamówień Publicznych (TED) |
| data publikacji | 2025-12-22 |
| przedmiot ogłoszenia | 1. Przedmiot zamówienia obejmuje świadczenie usług cateringowych, tj. przygotowywanie i dostawa posiłków dla placówek oświatowych i placówek opieki dla dzieci do lat 3, funkcjonujących na te renie Gminy Reńska Wieś, w dniach od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem:• dni ustawowo wolnych od pracy, • dni wolnych od nauki szkolnej, przerw świątecznych oraz przerw wynikających z okresu zawieszenia funkcjonowania jednostek oświaty,• przerw ustalonych przez organ prowadzący w porozumieniu z dyrekcją placówek,• z uwagi na sytuacje nieprzewidziane (pandemie, naturalne katastrofy, itp.).Łączna szacunkowa ilość dni świadczenia usług:• około 161 dni - w przypadku szkół, • około 209 dni - w przypadku przedszkoli, • około 204 dni - w przypadku placówek opieki dla dzieci do lat 3.Dostawy do placówek funkcjonujących na terenie Gminy Reńska Wieś odbywać się będą w godzinach między:godz. 10:00-11:00 - obiady i podwieczorki w przypadku placówek oświatowych, tj. szkół i przedszkoli,godz. 7:15 – 7:30 - śniadania oraz godz. 10:00 – 10:30 - obiady i podwieczorki w przypadku placówek opieki dla dzieci do lat 3, tj. klubów malucha.Dokładna godzina dostawy ustalona zostanie po wcześniejszej konsultacji Wykonawcy z dyrekcją placówek oświatowych.2. W ramach niniejszego zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przygotowanych przez siebie posiłków do wymienionych w zestawieniu placówek oświatowych (szkół i przed-szkoli) i placówek opieki dla dzieci do lat 3 (klubów malucha) funkcjonujących na terenie Gminy Reńska Wieś. Faktyczna i ostateczna wielkość zamówienia, za którą nastąpi płatność, uzależniona będzie od rzeczywistej liczby zamówionych oraz dostarczonych w danym miesiącu posiłków. 3. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorami placówek oświatowych i placówek opieki dla dzieci do lat 3, funkcjonujących na terenie Gminy Reńska Wieś oraz osobami przez nich upoważnionymi, odpowiedzialnymi za realizację zbiorowego odżywiania w tychże placówkach.4. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zawarte w n/w aktach i dokumentach:a) Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, b) Rozporządzenie (UE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzeniaKomisji (WE) nr 608/2004,c) Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, d) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448)e) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych prze-znaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154 z późn.zm.);f) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. z 2007 r. nr 80 poz. 545);g) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlega-jących urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r. nr 106 poz. 730);h) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r, w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U, z 2015 r., poz.29); i) Zaleceniach i Normach obowiązujących i zalecanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB.Szczegółowy wykaz placówek wraz z szacunkowym zakresem zamówienia zawiera Załącznik nr 2 do SWZ – Opis przedmiotu zamówienia. Część zamówienia: LOT-0001 „Świadczenie usług cateringowych dla placówek oświatowych i placówek opieki dla dzieci do lat 3 funkcjonujących na terenie Gminy Reńska Wieś w 2026r.” 1. Przedmiot zamówienia obejmuje świadczenie usług cateringowych, tj. przygotowywanie i dostawa posiłków dla placówek oświatowych i placówek opieki dla dzieci do lat 3, funkcjonujących na terenie Gminy Reńska Wieś, w dniach od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem:• dni ustawowo wolnych od pracy, • dni wolnych od nauki szkolnej, przerw świątecznych oraz przerw wynikających z okresu zawieszenia funkcjonowania jednostek oświaty,• przerw ustalonych przez organ prowadzący w porozumieniu z dyrekcją placówek,• z uwagi na sytuacje nieprzewidziane (pandemie, naturalne katastrofy, itp.).Łączna szacunkowa ilość dni świadczenia usług:• około 161 dni - w przypadku szkół, • około 209 dni - w przypadku przedszkoli, • około 204 dni - w przypadku placówek opieki dla dzieci do lat 3.Dostawy do placówek funkcjonujących na terenie Gminy Reńska Wieś odbywać się będą w godzinach między:godz. 10:00-11:00 - obiady i podwieczorki w przypadku placówek oświatowych, tj. szkół i przedszkoli,godz. 7:15 – 7:30 - śniadania oraz godz. 10:00 – 10:30 - obiady i podwieczorki w przypadku placówek opieki dla dzieci do lat 3, tj. klubów malucha.Dokładna godzina dostawy ustalona zostanie po wcześniejszej konsultacji Wykonawcy z dyrekcją placówek oświatowych.2. W ramach niniejszego zamówienia Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przygotowanych przez siebie posiłków do wymienionych w zestawieniu placówek oświatowych (szkół i przedszkoli) i placówek opieki dla dzieci do lat 3 (klubów malucha) funkcjonujących na terenie Gminy Reńska Wieś. Faktyczna i ostateczna wielkość zamówienia, za którą nastąpi płatność, uzależniona będzie od rzeczywistej liczby zamówionych oraz dostarczonych w danym miesiącu posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo do rezygnacji do 30% wartości maksymalnej zamówienia.3. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorami placówek oświatowych i placówek opieki dla dzieci do lat 3, funkcjonujących na terenie Gminy Reńska Wieś oraz osobami przez nich upoważnionymi, odpowiedzialnymi za realizację zbiorowego odżywiania w tychże placówkach.4. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zawarte w n/w aktach i dokumentach:a) Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, b) Rozporządzenie (UE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parla-mentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzeniaKomisji (WE) nr 608/2004,c) Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, d) Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448)e) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych prze-znaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154 z późn.zm.);f) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. z 2007 r. nr 80 poz. 545);g) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlega-jących urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2007 r. nr 106 poz. 730);h) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r, w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U, z 2015 r., poz.29); i) Zaleceniach i Normach obowiązujących i zalecanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB.Szczegółowy wykaz placówek wraz z szacunkowym zakresem zamówienia zawiera Załącznik nr 2 do SWZ – Opis przedmiotu zamówienia. |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 15894210, 55321000, 55520000, 55524000 |
| forma | przetarg nieograniczony |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Opolskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Opolskie |