Zlecenie 7290400 - Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących z...

   
Zamówienie 7290400 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2020-01-20
przedmiot zlecenia
Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących z tematyki związanej z nauczanym zawodem dla kadry dydaktycznej i zajęć dod
atkowych dla uczniów/uczennic z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu biorących udział w projekcie „Kalisz – przestrzeń dla profesjonalistów. Kwalifikacje i doświadczenie inwestycją w przyszłość młodzieży z Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej – III EDYCJA”

4. Przedmiot zamówienia obejmuje zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących/ dodatkowych zajęć specjalistycznych realizowanych we współpracy z podmiotami z otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły (jako otoczenie społeczno-gospodarcze należy rozumieć m.in. pracodawców, organizacje pracodawców, przedsiębiorców, organizacje przedsiębiorców, instytucje rynku pracy, szkoły wyższe, organizacje pozarządowe, partnerów społecznych, a także podmioty wymienione w art. 3 ust. 1a Prawa oświatowego) dla nauczycielek zawodu, instruktorki praktycznej nauki zawodu oraz uczniów i uczennic Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu. Współpraca otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły (np. pracodawców z terenu Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej) w realizacji szkolenia/zajęć, dotyczyć będzie kwestii merytorycznych związanych z przeprowadzeniem szkolenia/zajęć i może zostać zrealizowana wyłącznie poprzez współudział w opracowaniu merytorycznym materiałów szkoleniowych/programu szkolenia/zajęć lub współudział w prowadzeniu całości/części szkolenia/zajęć lub współudział w sprawdzeniu wiedzy uczestników/uczestniczek szkolenia/zajęć. Współpraca otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły pozwoli na lepsze dostosowanie kwalifikacji uczestników projektu do realiów panujących na rynku pracy. Zakres szkoleń doskonalących/zajęć dodatkowych:
4.1 Część I – Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza – usługa obejmuje szkolenie doskonalące, czas trwania min. 12h. (szkolenie 2-dniowe) dla 1 grupy (min. 12h. x 1 grupa); Program (minimalny zakres):
a. Podział, charakterystyka ryb;
b. Filetowanie ryb;
c. Podział i rodzaje owoców morza;
d. Przydatność kulinarna, ocena świeżości ryb oraz owoców morza;
e. Obróbka termiczna owoców morza;
f. Ćwiczenia praktyczne: przygotowanie min. 20 dań (m.in.: wywar z ryb na zupę i sos, consomme z ryb, homar, krewetki, ostrygi, mule mariniere, faszerowane kalmary, paupiette z pstrąga, turban z sandacza, gravlax).
4.2 Część II– Zioła stosowane w gastronomii – usługa obejmuje:
4.2.1 szkolenie doskonalące, czas trwania min. 6h. (szkolenie 1-dniowe) dla 1 grupy
(min. 6h. x 1 grupa);
4.2.2 zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 6h. (zajęcia 1-dniowe) dla 5 grup
(min. 6h. x 5 grup).
Program (minimalny zakres) jednakowy zarówno dla ww. szkolenia jak i zajęć dodatkowych:
a. Charakterystyka oraz uprawa roślin zielnych;
b. Właściwości oraz zastosowanie ziół w gastronomii;
c. Łączenie ziół jako alternatywa stosowania soli i mieszanek gotowych w gastronomii;
d. Przechowywanie ziół suszonych;
e. Produkcja zup ziołowych, octów, herbatek, maseł;
f. Ćwiczenia praktyczne: nauka rozpoznawania roślin zielnych, tworzenie mieszanek ziół i przypraw, herbat, masła ziołowego.
Uwaga: szkolenie/zajęcia winny zostać przeprowadzone w rzeczywistych warunkach uprawy ziół.
4.3 Część III – Kurs baristy – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 16h. (zajęcia 2-dniowe) dla 7 grup (min. 16h. x 7 grup). Program (minimalny zakres):
a. Pochodzenie kawy, regiony upraw;
b. Gatunki i mieszanki kaw;
c. Produkcja, wypalanie i przechowywanie kaw;
d. Kofeina i jej wpływ na człowieka - pozytywny i negatywny;
e. Parametry prawidłowego espresso;
f. Rodzaje kaw, techniki parzenia kawy;
g. Napoje na bazie espresso;
h. Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka) - najczęściej popełniane błędy;
i. Sprzęt baristy. Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego;
j. Wykorzystywanie HACCP;
k. Obsługa klienta przy barze, dobór porcelany, wzorcowe serwowanie kaw;
l. Zasady spieniania mleka do różnych kaw;
m. Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami;
n. Latte art - podstawowe wzory lane z ręki, malowanie wykałaczką;
o. Ćwiczenia praktyczne: wykonywanie wszystkich poznanych kaw przez każdego z kursantów + podstawowe wzory latte art.
4.4 Część IV – Kurs barmański junior – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 24h. (zajęcia min. 3-dniowe) dla 7 grup (min. 24h. x 7 grup). Program (minimalny zakres):
a. Wprowadzenie do zawodu barmana – sylwetka barmana;
b. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miary barowe;
c. Technika mieszania bezalkoholowych napojów (Miksologia) - zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili);
d. Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji;
e. Obsługa Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej;
f. Organizacja baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem, wyposażenie techniczne, sprzęt barowy i barmański;
g. Ćwiczenia praktyczne (wykonanie przez każdego uczestnika min. 5 różnych napojów).
4.5 Część V – Kurs menagera gastronomii – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 30h. (zajęcia 5-dniowe) dla 1 grupy (min. 30 godz. x 1 grupa). Program (minimalny zakres):
a. Analiza rynku gastronomicznego w Polsce;
b. Prawne aspekty działalności gastronomicznej, w tym koncesje, prawa autorskie, elementy prawa pracy, umowy cywilnoprawne, przepisy podatkowe, RODO;
c. Bezpieczeństwo i higiena żywności, w tym przepisy i normy Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz stosowanie systemów HACCP i GHP/GMP w gastronomii;
d. Mikro i makroekonomiczne otoczenie przedsiębiorstwa;
e. Elementy zarządzania przedsiębiorstwem, w tym zarządzanie personelem, zaopatrzeniem i finansami;
f. Marketing lokalu gastronomicznego;
g. Rola i cechy profesjonalnego managera gastronomii;
h. Podstawowe warunki organizacji usług cateringowych, imprez okolicznościowych, eventów;
i. Zasady tworzenia menu;
j. Trendy i nowości w branży gastronomicznej;
k. Ćwiczenia praktyczne – stworzenie indywidualnej koncepcji restauracji: business plan, analiza SWOT, polityka personalna, analiza kosztów działalności, w tym food cost, określenie progu rentowności i kierunków rozwoju. Cel zamówienia Przedmiot zamówienia obejmuje zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących/ dodatkowych zajęć specjalistycznych realizowanych we współpracy z podmiotami z otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły (jako otoczenie społeczno-gospodarcze należy rozumieć m.in. pracodawców, organizacje pracodawców, przedsiębiorców, organizacje przedsiębiorców, instytucje rynku pracy, szkoły wyższe, organizacje pozarządowe, partnerów społecznych, a także podmioty wymienione w art. 3 ust. 1a Prawa oświatowego) dla nauczycielek zawodu, instruktorki praktycznej nauki zawodu oraz uczniów i uczennic Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu. Współpraca otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły (np. pracodawców z terenu Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej) w realizacji szkolenia/zajęć, dotyczyć będzie kwestii merytorycznych związanych z przeprowadzeniem szkolenia/zajęć i może zostać zrealizowana wyłącznie poprzez współudział w opracowaniu merytorycznym materiałów szkoleniowych/programu szkolenia/zajęć lub współudział w prowadzeniu całości/części szkolenia/zajęć lub współudział w sprawdzeniu wiedzy uczestników/uczestniczek szkolenia/zajęć. Współpraca otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły pozwoli na lepsze dostosowanie kwalifikacji uczestników projektu do realiów panujących na rynku pracy. Przedmiot zamówienia Przedmiot zamówienia obejmuje zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących/ dodatkowych zajęć specjalistycznych realizowanych we współpracy z podmiotami z otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły.
Zakres szkoleń doskonalących/zajęć dodatkowych:
1 Część I – Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza – usługa obejmuje szkolenie doskonalące, czas trwania min. 12h. (szkolenie 2-dniowe) dla 1 grupy (min. 12h. x 1 grupa); Program (minimalny zakres) opisany został w Rozdz. III pkt 4.1 zapytania ofertowego.
2 Część II– Zioła stosowane w gastronomii – usługa obejmuje:
4.2.1 szkolenie doskonalące, czas trwania min. 6h. (szkolenie 1-dniowe) dla 1 grupy
(min. 6h. x 1 grupa);
4.2.2 zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 6h. (zajęcia 1-dniowe) dla 5 grup
(min. 6h. x 5 grup).
Program (minimalny zakres) jednakowy zarówno dla ww. szkolenia jak i zajęć dodatkowych opisany został w Rozdz. III pkt 4.2 zapytania ofertowego.
3 Część III – Kurs baristy – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 16h. (zajęcia 2-dniowe) dla 7 grup (min. 16h. x 7 grup). Program (minimalny zakres) opisany został w Rozdz. III pkt 4.3 zapytania ofertowego.
4 Część IV – Kurs barmański junior – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 24h. (zajęcia min. 3-dniowe) dla 7 grup (min. 24h. x 7 grup). Program (minimalny zakres) opisany został w Rozdz. III pkt 4.4 zapytania ofertowego.
5 Część V – Kurs menagera gastronomii – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 30h. (zajęcia 5-dniowe) dla 1 grupy (min. 30 godz. x 1 grupa). Program (minimalny zakres) opisany został w Rozdz. III pkt 4.5 zapytania ofertowego.

Szkolenie/zajęcia przeprowadzone zostaną w formie szkoleń/zajęć praktycznych (warsztaty).
Przedmiotowa usługa finansowana jest w całości ze środków publicznych – art. 43 ust. 1 pkt 29 lit. c) ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. 2018 poz. 2174 z późn. zm.).

Uczestnikami szkoleń doskonalących będzie łącznie 15 nauczycielek zawodu oraz 1 instruktorka praktycznej nauki zawodu stanowiący kadrę dydaktyczną ZSGH w Kaliszu, kształcące w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, kucharz. Uczestnikami dodatkowych zajęć specjalistycznych będzie 110 uczniów / uczennic ww. palcówki edukacyjnej uczących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner. W szczególności:
1 Część I: Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza – szkolenie dla 15 nauczycielek i 1 instruktorki praktycznej nauki zawodu (1 grupa szkoleniowa) – łącznie 16 osób;
2 Część II: Zioła stosowane w gastronomii – szkolenie i zajęcia dodatkowe - łącznie 126 osób, w tym:
a. 15 nauczycielek, 1 instruktorka (1 grupa szkoleniowa);
b. 110 uczniów/uczennic (zajęcia dodatkowe dla 5 grup).
3 Część III: Kurs baristy - dodatkowe zajęcia specjalistyczne dla 110 uczniów/uczennic (zajęcia dodatkowe dla 7 grup).
4 Część IV: Kurs barmański junior - dodatkowe zajęcia specjalistyczne dla 110 uczniów/uczennic (zajęcia dodatkowe dla 7 grup).
5 Część V: Kurs menagera gastronomii – dodatkowe zajęcia specjalistyczne dla 30 uczniów/uczennic (zajęcia dodatkowe dla 1 grupy).
branża Edukacja, szkolenia
podbranża edukacja, szkolenia zawodowe
kody CPV 80310000, 80400000, 80530000
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji cała Polska
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Wielkopolskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: edukacja , szkolenia zawodowe

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10432640 2024-04-18
godz. 11:00
Mazowieckie Dkw.2233.19.2024 Wybór Wykonawcy kursu zawodowego: "Monter instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych" PRZEDMIOT POSTĘPOWANIA: 1 - 1 szt.
10434193 2024-04-19
godz. 10:00
Dolnośląskie DWK.KZP.273.PK.12.2024 Zorganizowanie i przeprowadzenie kursu kuchnia polska wraz materiałami szkoleniowymi, ubezpieczeniem uczestników kursu oraz z usługą cateringową. PRZEDMIOT POST...
10429550 2024-04-19
godz. 10:00
Małopolskie Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego na organizację i przeprowadzenie kursu pn. Operator koparkoładowarki klasa III wszystkie oraz koparki jednonaczyniowej do 25 ton klasa II...
10395114 2024-04-22
godz. 09:00
Dolnośląskie Usługa prowadzenia warsztatów dla uczniów, rozwijających ich uzdolnienia i umiejętności w zakresie projektowania i produkcji wspomaganej komputerowo CAD/CAM/CNC – w podziale na 3 zad...
10439067 2024-04-22
godz. 10:00
Wielkopolskie Usługa prowadzenia zajęć muzycznych dla uczestników Gnieźnieńskiego Klubu Seniora w Gnieźnie 1. Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie zajęć muzycznych dla uczestników Gnieźnie...
10454039 2024-04-24
godz. 23:59
Łódzkie Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie zajęć edukacyjnych dla dzieci i młodzieży podnoszących kompetencje w zakresie edukacji wczesnoszkolnej dla 10 uczestników/uczestniczek proj...
10467804 2024-04-26
godz. 10:00
Dolnośląskie DWK.KZP.273.PK.18.2024 Zorganizowanie i przeprowadzenie kursu operatora wózków jezdniowych, wraz z badaniami lekarskimi, materiałami szkoleniowymi, ubezpieczeniem uczestników kursu oraz ...
10464616 2024-04-28
godz. 23:59
Mazowieckie Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie w terminie do dnia 30.11.2024r szkolenia indywidualnego w zakresie „Operator wózków jezdniowych – z mechanicznym napędem podnoszenia z wys...
10473832 2024-04-30
godz. 23:59
Wielkopolskie Superwizja w ramach usług wsparcia rodziców zastępczych, kandydatów na rodziców zastępczych opiekunów usamodzielnienia, rodzin biologicznych i ich otoczenia w ramach projektu pn. "Wsp...
10482049 2024-05-06
godz. 15:00
Lubelskie 1. OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA: Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie specjalistycznych szkoleń umożliwiających nauczycielom zdobywanie dodatkowych kwalifikacji zawodowych wraz z z...