Zlecenie 7290400 - Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących z...
(zakończone) | Zamówienie 7290400|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2020-01-20 |
przedmiot zlecenia | Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących z tematyki związanej z nauczanym zawodem dla kadry dydaktycznej i zajęć dod atkowych dla uczniów/uczennic z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu biorących udział w projekcie „Kalisz – przestrzeń dla profesjonalistów. Kwalifikacje i doświadczenie inwestycją w przyszłość młodzieży z Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej – III EDYCJA” 4. Przedmiot zamówienia obejmuje zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących/ dodatkowych zajęć specjalistycznych realizowanych we współpracy z podmiotami z otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły (jako otoczenie społeczno-gospodarcze należy rozumieć m.in. pracodawców, organizacje pracodawców, przedsiębiorców, organizacje przedsiębiorców, instytucje rynku pracy, szkoły wyższe, organizacje pozarządowe, partnerów społecznych, a także podmioty wymienione w art. 3 ust. 1a Prawa oświatowego) dla nauczycielek zawodu, instruktorki praktycznej nauki zawodu oraz uczniów i uczennic Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu. Współpraca otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły (np. pracodawców z terenu Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej) w realizacji szkolenia/zajęć, dotyczyć będzie kwestii merytorycznych związanych z przeprowadzeniem szkolenia/zajęć i może zostać zrealizowana wyłącznie poprzez współudział w opracowaniu merytorycznym materiałów szkoleniowych/programu szkolenia/zajęć lub współudział w prowadzeniu całości/części szkolenia/zajęć lub współudział w sprawdzeniu wiedzy uczestników/uczestniczek szkolenia/zajęć. Współpraca otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły pozwoli na lepsze dostosowanie kwalifikacji uczestników projektu do realiów panujących na rynku pracy. Zakres szkoleń doskonalących/zajęć dodatkowych: 4.1 Część I – Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza – usługa obejmuje szkolenie doskonalące, czas trwania min. 12h. (szkolenie 2-dniowe) dla 1 grupy (min. 12h. x 1 grupa); Program (minimalny zakres): a. Podział, charakterystyka ryb; b. Filetowanie ryb; c. Podział i rodzaje owoców morza; d. Przydatność kulinarna, ocena świeżości ryb oraz owoców morza; e. Obróbka termiczna owoców morza; f. Ćwiczenia praktyczne: przygotowanie min. 20 dań (m.in.: wywar z ryb na zupę i sos, consomme z ryb, homar, krewetki, ostrygi, mule mariniere, faszerowane kalmary, paupiette z pstrąga, turban z sandacza, gravlax). 4.2 Część II– Zioła stosowane w gastronomii – usługa obejmuje: 4.2.1 szkolenie doskonalące, czas trwania min. 6h. (szkolenie 1-dniowe) dla 1 grupy (min. 6h. x 1 grupa); 4.2.2 zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 6h. (zajęcia 1-dniowe) dla 5 grup (min. 6h. x 5 grup). Program (minimalny zakres) jednakowy zarówno dla ww. szkolenia jak i zajęć dodatkowych: a. Charakterystyka oraz uprawa roślin zielnych; b. Właściwości oraz zastosowanie ziół w gastronomii; c. Łączenie ziół jako alternatywa stosowania soli i mieszanek gotowych w gastronomii; d. Przechowywanie ziół suszonych; e. Produkcja zup ziołowych, octów, herbatek, maseł; f. Ćwiczenia praktyczne: nauka rozpoznawania roślin zielnych, tworzenie mieszanek ziół i przypraw, herbat, masła ziołowego. Uwaga: szkolenie/zajęcia winny zostać przeprowadzone w rzeczywistych warunkach uprawy ziół. 4.3 Część III – Kurs baristy – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 16h. (zajęcia 2-dniowe) dla 7 grup (min. 16h. x 7 grup). Program (minimalny zakres): a. Pochodzenie kawy, regiony upraw; b. Gatunki i mieszanki kaw; c. Produkcja, wypalanie i przechowywanie kaw; d. Kofeina i jej wpływ na człowieka - pozytywny i negatywny; e. Parametry prawidłowego espresso; f. Rodzaje kaw, techniki parzenia kawy; g. Napoje na bazie espresso; h. Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka) - najczęściej popełniane błędy; i. Sprzęt baristy. Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego; j. Wykorzystywanie HACCP; k. Obsługa klienta przy barze, dobór porcelany, wzorcowe serwowanie kaw; l. Zasady spieniania mleka do różnych kaw; m. Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami; n. Latte art - podstawowe wzory lane z ręki, malowanie wykałaczką; o. Ćwiczenia praktyczne: wykonywanie wszystkich poznanych kaw przez każdego z kursantów + podstawowe wzory latte art. 4.4 Część IV – Kurs barmański junior – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 24h. (zajęcia min. 3-dniowe) dla 7 grup (min. 24h. x 7 grup). Program (minimalny zakres): a. Wprowadzenie do zawodu barmana – sylwetka barmana; b. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miary barowe; c. Technika mieszania bezalkoholowych napojów (Miksologia) - zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili); d. Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji; e. Obsługa Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej; f. Organizacja baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem, wyposażenie techniczne, sprzęt barowy i barmański; g. Ćwiczenia praktyczne (wykonanie przez każdego uczestnika min. 5 różnych napojów). 4.5 Część V – Kurs menagera gastronomii – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 30h. (zajęcia 5-dniowe) dla 1 grupy (min. 30 godz. x 1 grupa). Program (minimalny zakres): a. Analiza rynku gastronomicznego w Polsce; b. Prawne aspekty działalności gastronomicznej, w tym koncesje, prawa autorskie, elementy prawa pracy, umowy cywilnoprawne, przepisy podatkowe, RODO; c. Bezpieczeństwo i higiena żywności, w tym przepisy i normy Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz stosowanie systemów HACCP i GHP/GMP w gastronomii; d. Mikro i makroekonomiczne otoczenie przedsiębiorstwa; e. Elementy zarządzania przedsiębiorstwem, w tym zarządzanie personelem, zaopatrzeniem i finansami; f. Marketing lokalu gastronomicznego; g. Rola i cechy profesjonalnego managera gastronomii; h. Podstawowe warunki organizacji usług cateringowych, imprez okolicznościowych, eventów; i. Zasady tworzenia menu; j. Trendy i nowości w branży gastronomicznej; k. Ćwiczenia praktyczne – stworzenie indywidualnej koncepcji restauracji: business plan, analiza SWOT, polityka personalna, analiza kosztów działalności, w tym food cost, określenie progu rentowności i kierunków rozwoju. Cel zamówienia Przedmiot zamówienia obejmuje zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących/ dodatkowych zajęć specjalistycznych realizowanych we współpracy z podmiotami z otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły (jako otoczenie społeczno-gospodarcze należy rozumieć m.in. pracodawców, organizacje pracodawców, przedsiębiorców, organizacje przedsiębiorców, instytucje rynku pracy, szkoły wyższe, organizacje pozarządowe, partnerów społecznych, a także podmioty wymienione w art. 3 ust. 1a Prawa oświatowego) dla nauczycielek zawodu, instruktorki praktycznej nauki zawodu oraz uczniów i uczennic Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu. Współpraca otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły (np. pracodawców z terenu Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej) w realizacji szkolenia/zajęć, dotyczyć będzie kwestii merytorycznych związanych z przeprowadzeniem szkolenia/zajęć i może zostać zrealizowana wyłącznie poprzez współudział w opracowaniu merytorycznym materiałów szkoleniowych/programu szkolenia/zajęć lub współudział w prowadzeniu całości/części szkolenia/zajęć lub współudział w sprawdzeniu wiedzy uczestników/uczestniczek szkolenia/zajęć. Współpraca otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły pozwoli na lepsze dostosowanie kwalifikacji uczestników projektu do realiów panujących na rynku pracy. Przedmiot zamówienia Przedmiot zamówienia obejmuje zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń doskonalących/ dodatkowych zajęć specjalistycznych realizowanych we współpracy z podmiotami z otoczenia społeczno-gospodarczego szkoły. Zakres szkoleń doskonalących/zajęć dodatkowych: 1 Część I – Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza – usługa obejmuje szkolenie doskonalące, czas trwania min. 12h. (szkolenie 2-dniowe) dla 1 grupy (min. 12h. x 1 grupa); Program (minimalny zakres) opisany został w Rozdz. III pkt 4.1 zapytania ofertowego. 2 Część II– Zioła stosowane w gastronomii – usługa obejmuje: 4.2.1 szkolenie doskonalące, czas trwania min. 6h. (szkolenie 1-dniowe) dla 1 grupy (min. 6h. x 1 grupa); 4.2.2 zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 6h. (zajęcia 1-dniowe) dla 5 grup (min. 6h. x 5 grup). Program (minimalny zakres) jednakowy zarówno dla ww. szkolenia jak i zajęć dodatkowych opisany został w Rozdz. III pkt 4.2 zapytania ofertowego. 3 Część III – Kurs baristy – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 16h. (zajęcia 2-dniowe) dla 7 grup (min. 16h. x 7 grup). Program (minimalny zakres) opisany został w Rozdz. III pkt 4.3 zapytania ofertowego. 4 Część IV – Kurs barmański junior – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 24h. (zajęcia min. 3-dniowe) dla 7 grup (min. 24h. x 7 grup). Program (minimalny zakres) opisany został w Rozdz. III pkt 4.4 zapytania ofertowego. 5 Część V – Kurs menagera gastronomii – usługa obejmuje zajęcia dodatkowe, czas trwania min. 30h. (zajęcia 5-dniowe) dla 1 grupy (min. 30 godz. x 1 grupa). Program (minimalny zakres) opisany został w Rozdz. III pkt 4.5 zapytania ofertowego. Szkolenie/zajęcia przeprowadzone zostaną w formie szkoleń/zajęć praktycznych (warsztaty). Przedmiotowa usługa finansowana jest w całości ze środków publicznych – art. 43 ust. 1 pkt 29 lit. c) ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. 2018 poz. 2174 z późn. zm.). Uczestnikami szkoleń doskonalących będzie łącznie 15 nauczycielek zawodu oraz 1 instruktorka praktycznej nauki zawodu stanowiący kadrę dydaktyczną ZSGH w Kaliszu, kształcące w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, kucharz. Uczestnikami dodatkowych zajęć specjalistycznych będzie 110 uczniów / uczennic ww. palcówki edukacyjnej uczących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner. W szczególności: 1 Część I: Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza – szkolenie dla 15 nauczycielek i 1 instruktorki praktycznej nauki zawodu (1 grupa szkoleniowa) – łącznie 16 osób; 2 Część II: Zioła stosowane w gastronomii – szkolenie i zajęcia dodatkowe - łącznie 126 osób, w tym: a. 15 nauczycielek, 1 instruktorka (1 grupa szkoleniowa); b. 110 uczniów/uczennic (zajęcia dodatkowe dla 5 grup). 3 Część III: Kurs baristy - dodatkowe zajęcia specjalistyczne dla 110 uczniów/uczennic (zajęcia dodatkowe dla 7 grup). 4 Część IV: Kurs barmański junior - dodatkowe zajęcia specjalistyczne dla 110 uczniów/uczennic (zajęcia dodatkowe dla 7 grup). 5 Część V: Kurs menagera gastronomii – dodatkowe zajęcia specjalistyczne dla 30 uczniów/uczennic (zajęcia dodatkowe dla 1 grupy). |
branża | Edukacja, szkolenia |
podbranża | edukacja, szkolenia zawodowe |
kody CPV | 80310000, 80400000, 80530000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | cała Polska |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Wielkopolskie |