Zlecenie 9186619 - Zamówienie dotyczy świadczenia usługi cateringowej dla...
(zakończone) | Zamówienie 9186619|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2022-09-21 |
przedmiot zlecenia | Zamówienie dotyczy świadczenia usługi cateringowej dla uczestników min. 32 max 36 dwudniowych szkoleń, które zostaną przeprowadzon e w maks. 16 województwach w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż, w okresie od października 2022 do kwietnia 2023 r. Zamawiający poniżej wskazuje następujące przewidywane parametry i warunki wykonania zamówienia: 1. Szacowana liczba osób na jednym szkoleniu: około 20; Szacowana maksymalna liczba uczestników szkoleń: 640; każde szkolenie trwa dwa dni. 2. Usługa obejmuje następujące części Usługi/Zamówienia: Część 1: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie dolnośląskim Część 2: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie kujawsko-pomorskim Część 3: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie lubelskim Część 4: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie lubuskim Część 5: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie łódzkim Część 6: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie małopolskim Część 7: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie mazowieckim Część 8: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie opolskim Część 9: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie podkarpackim Część 10: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż doświadczeń w województwie podlaskim Część 11: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie pomorskim Część 12: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie śląskim Część 13: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie świętokrzyskim Część 14: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie warmińsko-mazurskim Część 15: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie wielkopolskim Część 16: Usługa cateringowa dla uczestników szkoleń w ramach projektu Asystent Ucznia ze Specjalnymi Potrzebami Edukacyjnymi - pilotaż w województwie zachodniopomorskim 3. W zakres Usługi wchodzą następujące czynności: a) Serwis kawowy (dostępny przez cały czas trwania szkolenia – 2 dni) dla każdego z uczestników szkolenia i osób prowadzących. W skład serwisu kawowego wchodzić będą minimum: ciastka (przynajmniej 3 rodzaje); owoce; woda niegazowana; soki (2 rodzaje); kawa parzona w warniku + mleko; herbata (gorąca woda w warniku + wybór herbat); zastawa, sztućce, serwetki, stolik, obrus. b) Lunch (każdego dnia szkolenia). W skład posiłku wchodzić będą minimum: zupa wegetariańska; drugie danie wegetariańskie surówka. c) Dowóz cateringu o ustalonej godzinie na miejsce realizacji spotkań wskazane przez Zamawiającego. Koszt dowozu musi zostać uwzględniony w cenie oferty. d) Własna zastawa (filiżanki, talerzyki, szklanki/kubeczki, łyżeczki, cukiernice, talerze itp.), a także ekspres do kawy, warnik do wody zgodnie z wymaganiami menu. Zamawiający nie dopuszcza możliwości użycia naczyń i sztućców plastikowych. 4. Harmonogram wskazujący datę i miejsce wykonania Usługi/Zamówienia oraz liczba uczestników spotkań będzie każdorazowo ustalana na bieżąco z Wykonawcą. 5. Składając ofertę Wykonawca wskaże osobę odpowiedzialną za nadzór nad realizacją Zamówienia i kontakt z Zamawiającym. 6. Zamawiający przewiduje możliwość udzielenia zamówienia podobnego do zamówienia na usługi wskazane w niniejszym zamówieniu w okresie do 30 czerwca 2023 roku. 7. Zamawiający zastrzega, iż zakres zamówienia może być mniejszy niż wskazany w pkt II.1 i nie ponosi żadnej odpowiedzialności, jeżeli tylko część Usługi z zakresu usługi będzie wskazana przez Zamawiającego do wykonania przez Wykonawcę. Zamawiający pokryje koszty tylko za faktycznie sporządzoną i dostarczoną liczbę serwisów kawowych i lunch wskazanych odpowiednio w pkt II.1. i 3.. Zamawiający wskazuje, że podana liczba serwisów kawowych/lunch (pkt II.3.a) i b) w trakcie trwania umowy jest liczbą szacunkową. Jeżeli po zawarciu umowy, Zamawiający wskaże liczbę serwisów kawowych/lunch jako mniejsza niż szacowana w niniejszym zapytaniu ofertowym, Wykonawca nie przysługują żadne roszczenia z tego tytułu w stosunku do Zamawiającego. 8. Zamawiający przewiduje możliwość składania ofert częściowych. B. Obowiązki Wykonawcy: Wymagania dotyczące organizacji cateringu: 1. Wykonawca zapewnia lunch w formie zupy, drugiego dania obiadowego (wegetariański) oraz deseru wraz z napojem. 2. Wykonawca zapewnia ciągły serwis kawowy (w godz. ok. 09:00-18:00 zgodnie z ustalonym harmonogramem) obejmujący: kawę, herbatę, cytrynę, cukier, mleko, wodę gazowaną i niegazowaną, ciastka (lub ciastka zamiennie z owocami). 3. Wykonawca zapewnia dowóz cateringu o ustalonej godzinie na miejsce realizacji spotkań wskazane przez Zamawiającego (ul. Górnośląska 4a, Warszawa). Koszt dowozu musi zostać uwzględniony w cenie oferty. 4. Wykonawca zapewnia własne naczynia (termosy/podgrzewacze, filiżanki, talerzyki, szklanki/kubeczki, łyżeczki, cukiernice, talerze itp.) zgodnie z wymaganiami menu Ponadto składając ofertę Wykonawca zobowiązuje się do: 1. świadczenia usługi cateringowej z wykorzystaniem świeżych produktów żywnościowych; 2. przyrządzania posiłków w dniu świadczenia usług cateringowych; 3. przygotowywania posiłków na bazie produktów wysokiej jakości; ryby podawane w zestawach powinny być świeże i pozbawione ości - filetowane, dania i napoje gorące powinny posiadać odpowiednią temperaturę w momencie podania, owoce powinny być czyste i dojrzałe; 4. przygotowywania potraw z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. Posiłki nie mogą być wykonywane z produktów typu instant, np. zupy w proszku i sosy w posiłku oraz produktów gotowych. W przypadku produktów przetworzonych, takich jak kawa, herbata, ciasteczka kruche, soki, woda, cukier, mleko, itp. Wykonawca zobowiązuje się, że będą one posiadać datę przydatności do spożycia wygasającą nie wcześniej niż na 1 miesiąc przed dniem wykonania usług; 5. ustalania z Zamawiającym menu na poszczególne spotkania, w szczególności składników kompozycji owoców, rodzajów zup i dań głównych w terminie min. 3 dni przed planowanym spotkaniem; 6. zapewnienia obsługi kelnerskiej, rozumianej jako działanie osoby lub osób, odpowiedzialnych za rozmieszczenie potraw oraz sprzątanie w trakcie i po zakończeniu zajęć. 7. dostarczania posiłków na miejsce wskazane przez Zamawiającego najpóźniej 30 min. przed planowanym rozpoczęciem spotkania oraz 5 min. przez rozpoczęciem przerwy lunchowej; 8. zapewnienia odpowiednich urządzeń grzewczych w tym przedłużaczy, kabli niezbędnych do ich podłączenia i do wykonania usługi; 9. uprzątnięcia naczyń i sprzętu oraz wywiezienia śmieci pozostałych po posiłkach po zakończeniu spotkania. 10. Wykonawca odpowiada za zachowanie reżimu sanitarnego zgodnego z decyzjami wydanymi przez Głównego Inspektora Sanitarnego lub działającego z jego upoważnienia Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, w związku z przeciwdziałaniem COVID-19 oraz poleceń wydanych przez wojewodów lub decyzji wydanych przez Prezesa Rady Ministrów związanych z przeciwdziałaniem COVID-19, o których mowa w art.11 ust. 1 i 2 Ustawy dotyczącej COVID-19 (Dz. U. z 2020 r. poz. 695 ze zm.). Powstaje w kontekście projektu POWR.02.10.00-00-1004/20 - Asystent ucznia ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi - pilotaż |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | usługi cateringowe, żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55520000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | cała Polska |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Mazowieckie |