Przetarg 12188195 - „ZAKUP I SUKCESYWNA DOSTAWA PRODUKTÓW NA POTRZEBY KUCHNI...
| Analizuj | Zamówienie 12188195 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-01 |
| przedmiot ogłoszenia | „ZAKUP I SUKCESYWNA DOSTAWA PRODUKTÓW NA POTRZEBY KUCHNI PRZEDSZKOLA SAMORZĄDOWEGO I ODDZIAŁU ŻŁOBKOWEGO GMINY ZAMBRÓW” Część 1: Przedmiot zamówienia w zakresie części I dotyczy zakupu i dostawy mięsa i produktów mięsnych oraz drobiu. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia. - mięso, wędliny powinny być niemrożone, świeże z ważną datą ważności do spożycia, dostarczane w czystych, zamkniętych pojemnikach- mięso surowe nie może być przewożone z wędlinami- dostarczanie towaru własnym transportem spełniającym wymagania sanitarne i higieniczne- w przypadku dostarczenia wadliwego towaru reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie, wykonawca zobowiąże się wymienić towar na wolny od wad-zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany zamówienia przynajmniej na dzień przed jego realizacją (dotyczy to surowców do natychmiastowego spożycia)Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części I:Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.01.2026r. do 30.06.2026r.1 Kiełbasa krakowska sucha z szynki min. 95% mięsa kg 52 Szynka zapiekana na maśle kg 53 Kiełbasa szynkowa min. 95% mięsa kg 54 Kiełbasa z cielęciną kg 55 Kiełbaski smakusie lub równoważne kg 306 Łopatka b/k kg 1007 Parówki z szynki min. 90% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g, bez konserwantów kg 508 Polędwica sopocka 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 109 Schab wieprzowy b/k kg 10010 Szynka biebrzówka 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 1011 Szynka gotowana 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 812 Szynka krucha 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 1013 Szynka sołtysówka 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 814 Szynka świeża wieprzowa kg 10015 Szynka świeża wieprzowa kulka kg 4016 Szynka z beczki 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 817 Kiełbasa żywiecka min 95% mięsa kg 518 Polędwica miodowa 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 819 Schab jak z prodiża 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 820 Polędwica wiejska 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 821 Szynka wędzona 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 522 Szynka na krajalnicę 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 823 Mielonka 95% mięsa i nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g kg 524 Wołowina zrazowa b/k kg 5025 Filet z indyka świeży bez kości i bez skóry kg 8026 Filet z indyka maślany kg 527 Filet z kurczaka maślany kg 528 Filet wędzony z piersi indyka kg 529 Filet z kurczaka świeży bez kości i bez skóry kg 15030 Kiełbasa sucha drobiowa (min 70% mięsa, max 10g tłuszczu na 100g) kg 731 Kurczak gotowany kg 732 Pasztet z całego kurczaka (min 80% mięsa, bez konserwantów, z obniżoną ilością soli i tłuszczu, bez MOM) kg 533 Osełka z indyka kg 534 Pieczona pierś z indyka kg 535 Podudzie z kurcząt kg 7036 Polędwica z piersi indyka kg 737 Porcje rosołowe z kurczaka kg 5038 Skrzydło z indyka kg 5039 Skrzydło z kurczaka kg 1040 Szynka delikatna z piersi indyka kg 741 Udziec z indyka kg 7042 Korpus z kurczaka kg 5043 Kurczak tuszka kg 2044 Ćwiartka z kurczaka kg 1545 Korpus z indyka kg 20046 Szyja z indyka kg 203. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny, gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny) Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin. Część 2: Przedmiot zamówienia w zakresie części II dotyczy zakupu i dostawy nabiału. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia. Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części II :Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.01.2026r. do 30.06.2026r.1 Jogurt grecki gęsty 400ml (skład: mleko, kultury bakterii) szt 302 Jogurt owocowy 150g mix – zaw. cukru<15g w 100g szt 1803 Jogurt Bio naturalny 140g szt 1004 Jogurt Bio owocowy 140g szt 1505 Jogurt naturalny (skład: mleko, kultury bakterii) 350g szt 1006 Jogurt wegański na bazie mleka kokosowego 150g szt 207 Masło ekstra min. 82% 200g szt 5008 Masło b/laktozy 200g szt 69 Mlemix Zambrowski, masło min. 68% tłuszczu 200g lub równoważny szt 10010 Maślanka naturalna 1l (skład: mleko, kultury bakterii) szt 8011 Maślanka smakowa 1l truskawkowa szt 4012 Maślanka smakowa 1l owoce leśne szt 2013 Maślanka smakowa 1l brzoskwiniowa szt 2014 Mleko b/laktozy 1l szt 1015 Mleko kozie 0,5l szt 2516 Mleko owsiane 1l szt 517 Mleko UHT 3,2% 1l szt 200018 Mleko 3,2% naturalne kartonik 250ml szt 40019 Mleko migdałowe 1l szt 1020 Ser żółty typu ,,Edam” ,,Gouda” ,,Rycki” ,,Morski” ,,Salami” (100% tłuszczów zwierzęcych na bazie mleka) kg 1521 Serek Mascarpone 250g szt 1022 Serek twarogowy puszysty naturalny 200g w kubku szt 5023 Ser żółty pełnotłusty w plastrach 150g szt 2024 Serek homogenizowany waniliowy 150g szt 60025 Serek homogenizowany owocowy 150g szt 60026 Ser twarogowy półtłusty 250g szt 3027 Ser twarogowy sernikowy 1kg szt 7028 Ser twarogowy plastry naturalny 150g szt 4029 Ser feta 250g szt 1030 Śmietana UHT 30% 0,5l szt 20031 Śmietana kwaśna 18% 400ml szt 503. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny, gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny) Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin. Część 3: Przedmiot zamówienia w zakresie części III dotyczy zakupu i dostawy przypraw i suchych produktów spożywczych żywienia zbiorowego. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia. Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części III:Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.01.2026r. do 30.06.2026r.1 Ananas w puszce w syropie 580g obniżona zawartość cukru szt 302 Baton owocowo-orzechowy 25g bez cukru szt 2003 Baton zbożowy kakaowy bez cukru 25g szt 2004 Bazylia suszona 10g szt 305 Biszkopty 500g szt 506 Biszkopty 120g szt 2007 Biszkopty mini 150g szt 1008 Brzoskwinia połówki w syropie 820g obniżona zawartość cukru szt 409 Budyń bez cukru 64g szt 10010 Chrupki kukurydziane Kręcone 25g szt 40011 Chrupki kukurydziane 50g szt 5012 Ciastka Belvita 50g lub równoważny szt 25013 Ciasteczka Sante Fit 50g lub równoważny szt 25014 Cieciorka w puszce 400g szt 4015 Cukier 1kg szt 13016 Cukier puder 500g szt 3017 Cukier waniliowy 32g szt 4018 Curry 20g szt 2019 Czosnek granulowany 20g szt 10020 Daktyle suszone bez pestek 1kg szt 521 Drożdże świeże 100g szt 1522 Drożdże instant 8g szt 1023 Dżem niskosłodzony 280g szt 15024 Fasola biała puszka 400g szt 7025 Fasola czerwona puszka 400g szt 6026 Galaretka owocowa różne smaki 70g szt 13027 Groch połówki 1kg szt 2028 Groszek konserwowy 400g szt 5029 Herbata lipowa 20 torebek 100% szt 2030 Herbata Lipton lub równoważny 100 torebek szt 831 Herbata miętowa 20 torebek 100% szt 2032 Herbata rumiankowa 20 torebek 100% szt 2033 Herbata owocowa 20 torebek 100% szt 4034 Herbatniki 16g szt 20035 Herbatniki 50g szt 50036 Imbir 15g szt 1537 Kakao 150g szt 1538 Kasza bulgur 1kg szt 2039 Kasza gryczana 1kg szt 2040 Kasza jaglana 1kg szt 1041 Kasza jęczmienna 1kg kg 3042 Kasza kukurydziana 1kg szt 1043 Kasza kuskus perłowa 1kg szt 2044 Kasza manna 1kg szt 1045 Kasza pęczak 1kg szt 2046 Kawa zbożowa instant 150g szt 1547 Keczup łagodny 480g (do przyg. 100g produktu zuż. min. 120g pomidorów) szt 4048 Kisiel 40g szt 2049 Koncentrat pomidorowy 0,9l 30% szt 4050 Kukurydza konserwowa 425g szt 4051 Kurkuma 15g szt 1552 Liść laurowy 6g szt 3053 Lubczyk 10g szt 5054 Majeranek 20g szt 3055 Majonez bez konserwantów 900g szt 4056 Makaron bezglutenowy świderki 250g szt 557 Makaron świderki pełne ziarno 400g szt 3058 Makaron muszelki 400g szt 2059 Makaron nitki 400g szt 4060 Makaron w kształcie ryżu 250g szt 2061 Makaron spaghetti 400g szt 5062 Makaron spaghetti pełne ziarno 400g szt 3063 Makaron świderki 400g szt 5064 Makaron zacierka 250g szt 3065 Masło orzechowe 500g 100% szt 666 Mąka kukurydziana 1kg szt 2067 Mąka owsiana 1kg szt 568 Mąka ryżowa 1kg szt 569 Mąka pszenna typu 550 1kg szt 5070 Mąka tortowa typu 450 1kg szt 15071 Mąka ziemniaczana 1kg szt 1572 Migdały płatki 75g szt 1073 Miód pszczeli naturalny 1000ml szt 4074 Misie Lubisie 30g lub równoważny szt 20075 Mus owocowy 120g 100% szt 40076 Musztarda łagodna 200g szt 1077 Ocet jabłkowy naturalny 500ml szt 1078 Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia roślinny o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonasyconych poniżej 40% - 1l szt 9079 Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 1l l 1580 Oregano 10g szt 1581 Otręby owsiane 200g szt 1582 Paluszki bez soli 60g szt 30083 Papryka słodka mielona 20g szt 4084 Pieprz cytrynowy mielony 20g szt 2085 Pieprz czarny mielony 20g szt 4086 Pieprz ziołowy 30g szt 6087 Płatki czekoladowe 500g szt 3088 Płatki jaglane 1kg szt 889 Płatki kukurydziane bez glutenu 1kg szt 3090 Płatki orkiszowe 200g szt 1591 Płatki owsiane 500g szt 2092 Płatki ryżowe 500g szt 1593 Płatki żytnie 400g szt 1594 Pomidor krojony bez skóry 200g w puszce szt 3095 Pomidory suszone w oleju 900g szt 796 Proszek do pieczenia 30g szt 2097 Przecier pomidorowy typu Passata 720ml szt 4098 Rodzynki 100g szt 4099 Ryż 1kg szt 40100 Sezam 150g szt 10101 Sezamki klasyczne 27g szt 400102 Słonecznik łuskany 100g szt 200103 Smoothie owocowe 250ml 100% szt 140104 Soczek wieloowocowy 100% kartonik 200ml (o zaw. cukru poniżej 10g w 100ml) szt 800105 Soczewica czerwona 1kg szt 15106 Sok tłoczony 5l 100% szt 70107 Sok tłoczony 200ml 100% kubek szt 300108 Sok Kubuś GO 300ml lub równoważny szt 500109 Sok Kubuś Immuno 200ml lub równoważny szt 120110 Sok pomarańczowy 1l 100% szt 24111 Sól niskosodowa 350g szt 20112 Sól morska naturalna 1kg szt 40113 Szczaw konserwowy 830g szt 20114 Tuńczyk w sosie własnym – duże kawałki- puszka 185g szt 40115 Tymianek 10g szt 10116 Wafel Knoppers 25g lub równoważny szt 120117 Wafle typu andruty 15g szt 200118 Wafle ryżowe naturalne bez dodatku cukru, soli, tłuszczów op. 120g szt 50119 Wafle ryżowe naturalne 15g szt 150120 Mini wafle kukurydziane z polewą 35g szt 200121 Wafle ryżowe z polewą 24g szt 300122 Woda niegazowana 0,7l szt 130123 Woda Primavera 5l lub równoważny szt 100124 Woda Żywiec 5l lub równoważny szt 50125 Ziele angielskie 15g szt 20126 Żurawina suszona cała 100g szt 15127 Żurek śląski żytni na zakwasie bez konserwantów 0,5l szt 10128 Morele suszone bez siarki 200g szt 103. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny, gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny) Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin. Część 4: Przedmiot zamówienia w zakresie części IV dotyczy zakupu i dostawy świeżego pieczywa i wyrobów piekarniczych. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia. Szczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części IV:Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.01.2026r. do 30.06.2026r.1 Bułka kajzerka 50g szt 65002 Bułka grahamka 70g szt 7003 Bułka owsiana 50g szt 3004 Bułka dyniowo-słonecznikowa 60g szt 1005 Bułka wieloziarnista 70g szt 1006 Bułka słodka 70g szt 4007 Chałka 400g szt 808 Chleb z niską zawartością glutenu 400g szt 109 Chleb babuni 600g szt 10010 Chleb rodzynkowy 400g szt 1511 Chleb razowy 500g szt 3012 Chleb razowy ze słonecznikiem 350g szt 3013 Chleb wiejski 900g szt 7014 Chleb domowy 900g szt 4015 Chleb graham z ziarnami 500g szt 2016 Chleb z dynią 400g szt 3017 Chleb tygrysi 500g szt 4018 Chleb zwykły krojony 500g szt 10019 Chleb żytni na maślance 400g szt 2020 Baton pszenny 250g szt 4021 Pączek 70g szt 15022 Rogal maślany 70g szt 30023 Drożdżówka 300g szt 5024 Chleb żytni razowy 400g szt 1025 Ciastka z ziarnami kg 1526 Ciastka domowe kg 1527 Bułka tarta 400g szt 5028 Chleb tostowy wieloziarnisty 500g szt 403. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny, gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny) Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin. Część 5: Przedmiot zamówienia w zakresie części V dotyczy zakupu i dostawy świeżych owoców i warzyw oraz jaj. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia. Cechy wspólne dla asortymentu - wygląd charakterystyczny, naturalny dla każdego rodzaju produktu, bez naleciałości pleśniowych, świeże, pierwsza klasa jakości, produkty kierowane na rynek bezpośrednio po zbiorze, jak i po odpowiednim czasie przechowywania w warunkach zapewniających minimalne zmiany w wyglądzie i podstawowych parametrach opisujących ich własności, odpowiednio zapakowane, transport do Zamawiającego musi zapewniać pełnowartościowość produktów. Zamawiający odmówi przyjęcia warzyw i owoców porażonych mokrą bądź suchą zgnilizną, zapleśniałych, zgnitych, zaparzonych, zwiędniętych, zafermentowanych, porażonych chorobami, z obcym zapachem, uszkodzonych mechanicznie (w tym uszkodzenia powstałe w czasie transport od Wykonawcy do Zamawiającego zmarznięcia, zaparzenia, zwiędnięcia itp., będące wynikiem transportowania produktów w nieodpowiednich warunkach), uszkodzonych przez szkodniki, z obecnością szkodników lub ich pozostałości, łykowatych, miękkich, ze sparciałymi korzeniamiSzczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części V:Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.01.2026r. do 30.06.2026r.1 Ananas wielkość klasa 10-12 szt 302 Arbuz (VI-IX) kg 503 Awokado szt 204 Banany kg 4005 Borówka amerykańska (VI) kg 206 Botwinka 500g pęczek szt 207 Brokuł szt 308 Brzoskwinia kg 809 Burak czerwony kg 8010 Cebula kg 15011 Cebula cukrowa kg 5012 Cukinia kg 2013 Cykoria szt 1514 Cytryna kg 1515 Czereśnie (VI) kg 1516 Czosnek szt 1017 Dynia kg 3018 Gruszka kg 30019 Jabłka kg 40020 Jajka świeże duże (63g-73g) szt 300021 Kalafior szt 2022 Kalarepa szt 10023 Kapusta biała kg 3024 Kapusta czerwona kg 2025 Kapusta kiszona kg 10026 Kapusta młoda (V-VI) szt 3027 Kapusta pekińska kg 5028 Kiełki 50g szt 1529 Kiwi kg 10030 Koper pęczek 20g szt 20031 Mandarynki bezpestkowe kg 12032 Marchew – jakość I kg 25033 Melon kg 3034 Mix sałat 150g szt 2535 Morela kg 2036 Nektarynka kg 7037 Ogórek kiszony kg 5038 Ogórek zielony kg 15039 Ogórek zielony gruntowy od V kg 3040 Papryka kg 10041 Pieczarki kg 2042 Pietruszka korzeń – jakość I kg 20043 Pietruszka zielona natka 45g pęczek szt 14044 Pomarańcza kg 20045 Pomidor kg 15046 Pomidor koktajlowy kg 3047 Por szt 12048 Roszponka 100g szt 2049 Rukola 100g szt 3050 Rzepa biała kg 4051 Rzodkiewka 200g szt 20052 Sałata masłowa szt 6053 Sałata lodowa szt 5054 Sałata rzymska szt 1555 Seler korzeń kg 20056 Szczypior 25g pęczek szt 10057 Śliwka kg 8058 Truskawki (V,VI) kg 7059 Winogrono kg 5060 Zestaw do kiszenia szt 1061 Ziemniaki kg 200062 Ziemniak młody (V,VI) kg 3003. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny, gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny) Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin. Część 6: Przedmiot zamówienia w zakresie części VI dotyczy zakupu i dostawy mrożonych ryb, warzyw i owoców. Dostawa odbywać się będzie w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego. Towar musi być dostarczany następnego dnia od daty złożenia zamówienia. - mrożonki mają być dostarczone do placówki nie rozmrożone- dostarczanie towaru własnym transportem spełniającym wymagania sanitarne i higieniczne- w przypadku dostarczenia wadliwego towaru reklamacja zostanie zgłoszona telefonicznie, wykonawca zobowiąże się wymienić towar na wolny od wadSzczegółowy wykaz ilościowy i asortymentowy dla części VI:Lp. Nazwa Towaru j.m. Szacowana ilość dostawy od1.01.2026r. do 30.06.2026r.1 Brokuły mrożone 2,5kg kg 82 Czarna porzeczka 2,5kg kg 103 Fasola szparagowa zielona cięta 2,5kg kg 104 Frytki karbowane do pieczenia w piekarniku 750g szt 105 Jagody 2,5kg kg 146 Mango 2,5kg kg 107 Marchewka kostka 2,5kg kg 158 Marchewka mini 2,5kg kg 209 Mieszanka kompotowa 2,5kg kg 4010 Paluszki rybne 100% filet z ryb białych (mintaj, morszczuk) bez ości kg 2011 Filet z miruny gruby bez skóry 5% glazury kg 15012 Szpinak rozdrobniony brykiet 2,5kg kg 613 Truskawki bez szypułek 2,5kg kg 3014 Wiśnie bez pestek 2,5kg kg 1515 Kostka z miruny kg 3016 Mieszanka warzywna 7 składników 2,5kg kg 1517 Kalafior różyczki 2,5kg kg 2018 Groszek mrożony 2,5kg kg 1619 Marchew z groszkiem 2,5kg kg 3020 Brukselka 2,5kg kg 521 Filet z dorsza bez skóry 5% glazury kg 2022 Dynia 2,5kg kg 3023 Czerwona porzeczka 2,5kg kg 1024 Malina 2,5kg kg 1025 Jeżyna 2,5kg kg 103. Artykuły spożywcze jeżeli jest to wymagane muszą być dostarczane w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu ofertowym lub w opakowaniu o gramaturze bardzo zbliżonej, nie mniejszej niż opisana przez Zamawiającego.4. Dostawa artykułów spożywczych obejmuje dostarczenie ich przez Wykonawcę własnym transportem do budynku Przedszkola Samorządowego Gminy Zambrów oraz wniesienie towaru do pomieszczenia magazynowego w budynku placówki. Koszty i ryzyko transportu ponosi Wykonawca.5. W przypadku towarów posiadających nazwy towarowe ma zastosowanie zapis „lub równoważny, gdy przedmiotu zamówienia nie można opisać za pomocą dostatecznie dokładnych określeń. Zamawiający może w opisie przedmiotu zamówienia zastosować znaki towarowe wraz z zapisem „lub równoważny) Produkty równoważne, to produkty o parametrach porównywalnych lub lepszych, niepogorszonych.6. Oprócz składu liczą się walory smakowe produktów, dlatego nie jest możliwa dostawa produktu równoważnego bez uzgodnienia i akceptacji Zamawiającego.7. Produkty spożywcze objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego między innymi:a) Posiadać odpowiednie specyfikacje jakościowe lub atesty,b) Posiadać odpowiednie oznakowanie, czyli datę minimalnej trwałości i termin przydatności do spożycia,c) Posiadać odpowiedni system przewożenia towarów - zachowanie rozdzielności transportu,d) Posiadać odpowiednią temperaturę podczas transportu i warunki sanitarne pojazdu,8. Muszą odpowiadać normom jakościowym a w przypadku warzyw i owoców świeżych muszą być klasy I, którą określa Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) Nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady Europy (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw.9. Transport oferowanych artykułów spożywczych musi odpowiadać wymaganiom sanitarnym dotyczącym środków transportu żywności określonych przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r., poz.2132)10. Wykonawca dostarczy produkty spełniające wymagania, o których mowa w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (D.U. 2016, poz. 1154).11. Na każde żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany okazać w stosunku do każdego produktu odpowiedni certyfikat zgodności z Polską Normą lub normami europejskimi.12. Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów, jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości, co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach. W takim przypadku Zamawiający może zastosować kary umowne o których mowa w §5 Umowy, z rozwiązaniem umowy włącznie.13. Wykonawca jest obowiązany do uznania reklamacji wad ukrytych dostarczonych produktów i bezzwłocznej wymiany produktów wadliwych oraz uznania zwrotu produktów przeterminowanych lub nieświeżych. Wymiana na towar pełnowartościowy dokonana zostanie przez Wykonawcę w terminie nie dłuższym jak podany przez Zamawiającego w zgłoszeniu tego faktu, jednak nie później jak w ciągu 24 godzin. PSGZ.271.2.2025 |
| branża | Spożywcza |
| podbranża | artykuły spożywcze |
| kody CPV | 3221200, 15100000, 15220000, 15300000, 15500000, 15800000, 15810000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | dostawy |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Podlaskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Podlaskie |