Przetarg 8412709 - „Wsparcie osób potrzebujących wsparcia w codziennym...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 8412709
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2021-09-22 |
przedmiot ogłoszenia | „Wsparcie osób potrzebujących wsparcia w codziennym funkcjonowaniu i niepełnosprawnych w Lubieniu Kujawskim- świadczenie usług cat eringowych dla Klubu Seniora" . Przedmiotem zamówienia jest sukcesywne świadczenie usług cateringowych polegającychna przygotowaniu i dostarczaniu ciepłego, jednodaniowego posiłku (drugie danie, napój)dla uczestników programu „Wsparcie osób potrzebujących wsparcia w codziennym funkcjonowaniu i niepełnosprawnych w Lubieniu Kujawskim”.4.2. Zamawiający posiada środki w wysokości 15 zł na 1 posiłek(drugie danie, napój)Zamówienie polegające na świadczeniu” usługi cateringowej” w ilości 10200 szt. posiłków. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 30 szt. obiadów dziennie z tendencją rosnąca lub malejącą.3600 szt obiadów w 2021 r. i 6600 szt. w 2022 r. Obiady należy dostarczać od poniedziałku do piątku.2. Wykonawca będzie świadczył usługi cateringowe dla Klubu Seniora (osoby powyżej 60r.ż.) Klub Seniora zlokalizowany jest przy ulicy Wojska Polskiego 22 w Lubieniu Kujawskim.4.3. Wykonawca w ramach umowy zobowiązany jest do dostarczenia posiłku jednodaniowego (drugie danie, napój). Przy wyliczeniu ceny za 1 obiad należy uwzględnić cenę za pojemnik jednorazowy oraz sztućce.4.4. Po ustaleniu szczegółowych harmonogramów zajęć w Klubie Seniora Zamawiający przekaże je do wiadomości Wykonawcy. Harmonogramy ustalane będą na bieżąco, uwzględniając okresy miesięczne. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany harmonogramu, każdorazowo zmiana harmonogramu będzie uzgadniana z Wykonawcą usługi minimum 3 dni przed terminem, którego dotyczą zmiany. W uzasadnionych przypadkach (np. zdarzenia losowe) Zamawiający może odwołać usługę na dwa dni przed terminem realizacji danej części usługi.4.5. Minimalne wymagania Zamawiającego dotyczące posiłków:1) danie mięsne (minimalna gramatura 1 porcji wynosi 400 g),na które składać się będzie:a) porcja mięsna o gramaturze nie mniejszej niż 120 g;b) dodatki skrobiowe (np. ziemniaki, makaron, ryż) o gramaturze nie mniejszej niż 130g;c) surówka o gramaturze nie mniejszej niż 150 g.2) danie wegetariańskie (minimalna gramatura 1 porcji wynosi 400 g), na które składać siębędzie:a) porcja jarska o gramaturze nie mniejszej niż 300 g;b) surówka o gramaturze nie mniejszej niż 100 g.3) napój - co najmniej 250 ml (kompot, sok, woda).4.6. Dostawy posiłków przez Wykonawcę przeprowadzone będą własnym środkiem transportu, na własny koszt. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków .Posiłek winien być dostarczony do klubu seniora pomiędzy godzina 12a 12.30.4.7. W wykonaniu realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do:1) przygotowywania w ramach prowadzonej działalności ciepłych (temperatura 65 st. Celsjusza) posiłków zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi dla osób starszych;2) przygotowywania posiłków w piątki bez wykorzystania artykułów mięsnych, możliwośćprzygotowania fileta z ryby (nie dopuszcza się przygotowywania posiłku z ryby mielonej), bądź dań jarskich (np. pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, pyzy lub inne);3) dostarczania posiłków w pojemnikach utrzymujących ich temperaturę i gotowych do spożycia po ich dostarczeniu jako tzw. posiłków ciepłych; dostarczane posiłki muszą być proste, tradycyjne, lekkostrawne, przewożone w ten sposób, by istniała możliwość ich estetycznego podania (nie dopuszcza się przygotowania rozmiękczonych, pływających w wodzie ziemniaków, innych warzyw, makaronu, itp.),4) przygotowywania posiłków z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych;5) przygotowywania posiłków w dniu ich dostawy;6) uzgodnienia poszczególnych godzin dostaw do Klubu Seniora;7) przyrządzania posiłków ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualneterminy przydatności do spożycia sporządzonych zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej oraz z przestrzeganiem wszelkich wymogów sanitarnych dla żywienia zbiorowego.4.8. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.) łącznie zprzepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz zaleceniami Głównego Inspektora InstytutuŻywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących:1) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń);2) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie);3) cyklu produkcyjnego u jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarnohigienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków).4.9. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w okresach2 tygodniowych (10 dni). Dania mięsne muszą być urozmaicone, przygotowane tego samego dnia, z różnych rodzajów mięsa, które nie mogą się powtarzać w jednym tygodniu.4.10. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany tj. zmniejszenia lub zwiększenia ilościdziennej zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb. W przypadku zakupu mniejszej ilości posiłków Wykonawca nie będzie miał z tego tytułu żadnego roszczenia.4.11. Wykonawca oświadcza, że dysponuje odpowiednim zapleczem gospodarczym i osobowym na przygotowanie i dowóz gorących posiłków.4.12. Posiłki muszą spełniać następujące warunki:1) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, rzadziej smażone; mięso powinno być miękkie;2) zalecane jest różnicowanie smaku sosów, również ważna jest estetyka potraw i posiłków;3) zamawiający zastrzega sobie, że posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dlaodpowiedniej grupy wiekowej zgodnie z przepisami dotyczącymi produkcji żywności.4) obiady powinny być przygotowane ze składników wcześniej nieprzetworzonych (świeżego mięsa, surowych warzyw i owoców).5) nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku(typu puree).4.13. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normamii przepisami prawa. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.4.14. Udział energii z tłuszczu nie powinien przekraczać 30%. Zamawiający wymaga, abyWykonawca przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez:1) stosowanie tłuszczów roślinnych;2) ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych;3) umiarkowane stosowanie mięsa "czerwonego";4) stosowanie mięsa drobiowego; 5) stosowanie ryb;6) umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;7) duży udział warzyw i owoców w posiłkach, w tym także nasion roślin strączkowych.4.15. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z artykułów zakupionych przez Wykonawcę.Wyklucza się posiłki na bazie fast food oaz potraw i napojów z proszku (z wyjątkiem budyniu i kisielu) lub na bazie suszu. Nie zezwala się na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów:1) konserwy,2) produkty z glutaminianem sodu;3) parówki (o zawartości mięsa mniejszej niż 70 %);4) produkty masłopodobne i seropodobne;5) mięso odkostnione mechanicznie (MMO);4.16 wędliny z dodatkiem preparatów białkowych (soja) lub skrobi modyfikowanej.4.17. Składając ofertę Wykonawca zobowiązuje się ponadto do:1) zapewnienia serwetek papierowych;2) uwzględniania w ramach menu posiłku specjalnego np. bezglutenowego, bez laktozowego lub wegetariańskiego w sytuacji uczestnictwa osób o szczególnych potrzebach. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o takiej sytuacji w terminie min. 2 dni przed planowaną dostawą;3) zapewnienia własnego transportu i dowozu cateringu zgodnie z wymogami sanitarnymio ustalonej godzinie na miejsce realizacji wskazane przez Zamawiającego;4) zapewnienia naczyń jednorazowych zgodnie z wymaganiami menu.4.18. Zamawiający zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo dostępu do wszystkichatestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie przygotowania i transportu posiłków oraz wyrywkowej kontroli gramatury potraw.4.19 W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o niepogorszonej jakości na swój koszt z innych źródeł.4.20 W przypadku stwierdzenia ,iż posiłki są nienależytej jakości, Wykonawca wymieni posiłek na inny na własny koszt.4.21Wykonawca winien z wyprzedzeniem tygodniowym dostarczać jadłospisy do akceptacji Zamawiającego I-ZP.271.6.2021 |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | usługi cateringowe, żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55321000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Kujawsko-Pomorskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Kujawsko-Pomorskie |